Unraid Home Server

Η μητρική μου είναι η Intel DP45SG. Και οι 5 θέσεις sata είναι πλέον πιασμένες με 5x 2TB.
Έχω ακόμα άλλες 5 θέσεις στο κουτί (1x Internal 3.5" + 1x External 3.5" του floppy + 3x External 5.25" των cd-roms).

Ποιόν Controller χρειάζομαι για να προσθέσω σκληρούς;

Last edited:
Ωραίος!
Και πολυ ωραίο κουτι :p

Το define xl νομίζω παίρνει official 14 διςκους, άρα αν προσθέσουμε και αυτο της cooler master πάμε κοντα στους 20 δίσκους!

Κάποιο λινκ για το cooler master και για τον sas controller; (Μπορει να βγήκε και κάποιος νεότερος/φθηνότερος γιατι πέρασε και ένας χρόνος απο το ποστ σου.)

προσθεσες κάποιον ανεμιστηρα στο κουτι;

Γράφω τα ονόματά τους. Θα ήταν ποιο γρήγορο να τα κάνεις copy paste στην γκουγλομηχανη...

Ουφ.. τελειωσα και τις 21 σελιδες :)
Ηθελα να ρωτησω αν γινεται να το στησω ξεκινωντας χωρις σκληρο για parity και να προσθεσω στην συνεχεια αλλους. Αυτη τη στιγμη εχω ενα 2τερα και εναν 320γιγα. Προφανως δεν θα εχω ασφαλεια σε περιπτωση που εμφανισει προβλημα καποιος.. αλλα, γινεται ομως; Σε αυτην την περιπτωση (και με τους σκληρους που ανεφερα) θα εχω συνολικη χωρητικοτητα 2,3 τερα (δηλ το αθροισμα των 2). Αν προσθεσω αργοτερα δισκο για parity, θα πρεπει να ειναι 2 τερα (οσο ο μεγαλυτερος υπαρχον) και η συνολικη χωρητικοτητα του array θα ειναι παλι 2,3 τερα , αλλα θα εχω και ασφαλεια σε περιπτωση "απωλειας" ενος δισκου. Τα λεω σωστα;

Ναι σε όλα ;-) ο parity πρέπει να είναι ίδιος ή μεγαλύτερος σε μέγεθος
Λόγο ότι δεν θα ήταν υπάρχει parity για αρχή η εγγραφή στους δίσκους θα είναι στη μάξιμουμ ταχύτητα του δικτύου που έχεις...
Sent from my nexus 7

Last edited:
Ευχαριστώ πολύ! Κάτι τελευταίο (ελπίζω: D). Μεταφορές αρχείων εντός του array πως βολευει να κάνουμε; πέρα από το midnight commander υπάρχει κάτι άλλο πιο βολικό; ίσως κάτι σε android; μιας και βλέπω ότι έχεις nexus 7 ;)

Αποφάσισα και εγώ να κάνω δοκιμές με το unraid.Ολα καλά μεχρι τώρα και μπορω να πω ότι καλύπτει όλες τισ απαιτήσεις μου σχετικά με έναν media server και οχι μόνο.
Θα ήθελα μια βοήθεια καταρχάς σε ένα πρόβλημα.Εχω δημιουργήσει ενα user share με την ονομασία private με SMB security settings : secure και user acces read/write,
αφου βέβαια εχω δημιουργήσει και νέο user (add user).
Ολα καλα μέχρι εδώ .Οταν όμως πλέον προσπαθώ να μεταφέρω ένα αρχείο απο τα windows7 στο συγκεκριμένο share μου λέει ότι χρειάζετε άδεια για να το κάνει.Επισης το ίδιο
μου λέει κατα την δημιουργία νέου φακέλου.
Ουσιαστικά δεν εχω πρόσβαση καθόλου στον συγκεκριμένο share και δεν μπορω να καταλάβω το γιατί και που έχω κάνει λάθος.
Πάσα βοήθεια/συμβουλή ευπρόσδεκτη.

Λοιπόν εξακολουθώ να έχω το πρόβλημα με το user security level.Eπίσης παρατήρησα και ένα άλλο πρόβλημα.
Οταν βάζω το unraid σε usb stick 2gb εγκαθισταται κανονικά.Αν ομως το βάλω σε στικάκι απο 4gbκαι πάνω δεν εγκαθίσταται.
Δηλαδή δεν έχω πρόσβαση στο unraid όύτε απο gui ούτε απο telnet.
Καμμιά γνώμη/βοήθεια απο τους πιο έμπειρους?
Ενημερωτικά χρησιμοποιώ την free έκδοση προς το παρών με ένα 1tb δίσκο και δύο 500gb δίσκους.

Δεν μπορεσα να βγαλω ακρη με το unraid.Το μονο που εχω να πω flexraid με windows home server 2011 .Απλα και νοικοκυρεμενα.

Έχω 4 data δίσκους οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν γεμίσει ως εξής: Disk1 99% (1.5ΤΒ), Disk2 92% (2ΤΒ), Disk3 85% (2ΤΒ) και Disk4 33% (2ΤΒ).
Στις ρυθμισεις του share "Videos" που είναι και το μεγαλύτερο έχω βάλει High Water και Split level 2.
Ωστόσο όταν πάω να γράψω νέα αρχεία σε μία συγκεκριμένη σειρά ντοκυμαντέρ, το unraid τα βάζει στον Disk1 που είναι σχεδόν full, αντί να τα βάλει στους άλλους δίσκους που έχουν περισσότερο ελεύθερο χώρο.

Η σειρά αυτή έχει την εξής διαδρομή: Videos \ Documentaries \ Space-Science \ The Universe \ Season 6.

Δοκίμασα να αλλάξω την Allocation method σε Most Free αλλά κάνει το ίδιο.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ειδικά η Most free θα έπρεπε να επιλέγει το δίσκο με τον περισσότερο χώρο (δηλ. τον 4 στην περίπτωσή μου).

Υποψιάζομαι ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με το Split Level γιατί συμβαίνει μόνο στη συγκεκριμένη σειρά, η οποία έχει μεγαλύτερο path από τις άλλες κατά ένα level. Δεν θέλω να αλλάξω αυτή τη ρύθμιση γιατί κρατάει τα δεδομένα μιας ταινίας/σειράς στον ίδιο δίσκο (για να αποφεύγονται τα σπασίματα κατά το spin up του δίσκου).

Οπότε θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να γράψω χειροκίνητα τα αρχεία (τα επεισόδια της 6ης σαιζόν) απευθείας στον δίσκο που θέλω (Disk4), μόνο για τον συγκεκριμένο φάκελο αυτής της σειράς. Δηλ. αντί να κάνω την εγγραφή στο share (Videos) να την κάνω στον δίσκο, παρακάμπτοντας έτσι το unraid μόνο γι' αυτή τη φορά. Εννοείται ότι θα θα δημιουργήσω στον δίσκο την πλήρη διαδρομή των φακέλων (αν δεν υπάρχουν ήδη) που αναφέρω παραπάνω, όπως αν έκανα το copy στο share...

Last edited:
Έχει περάσει κανείς στην έκδοση 6; δεν έχω κανένα πρόβλημα με την 5, αλλά με τρώει λίγο το χέρι μου...

Μια απορια, αν μπορει να βοηθησει κανεις που εχει εμπειρια ή το εχει διαβασει καπου.

Ειναι δυνατον να γινει μεταβασει απο hardware που τρεχει unraid server σε αλλο hardware μαζι με τους σκληρους, χωρις να χαθουν δεδομενα; Ρωταω επειδη το λειτουργικο ειναι σε στικακι. Οποτε, με το φτωχο μου μυαλο σκεφτομουν οτι γινοταν καπως, βγαζω το στικακι και τους σκληρους απο το ενα pc και τα βαζω στο αλλο, και πιθανως να πρεπει να αλλαξω σε καποιο αρχειο config το mac address?

Καμμια ιδεα;
ευχαριστω πολυ

Αν και δεν το έχω κάνει νομίζω ότι γίνεται Χάρη. Απλά μετά τη μετάβαση κάνε μια φρέσκια εγκατάσταση (δηλ. όχι update) του unraid στο στικάκι.
Πχ βάλε την τελευταία stable (unRAIDServer-6.0.1-x86_64) που είναι και 64μπιτη!
(από τις 5.x.x και πριν ήταν 32-bit)

Δεν εχω φτιαξει ακομα κατι, απλα επειδη η δημιουργια νεου σερβερ θελει προετοιμασια, ηθελα πριν αποφασισω σε ενα νεο (ή συμπληρωματικο) σερβερ να ξερω απολυτα τι θα περιμενω. Τον n54 με το xpenology προφανως δεν τον παροπλιζω, αλλα εχω αρχισει σοβαρα να σκεφτομαι για κατι πιο δυνατο σε cpu (ωστε να ειμαι οκ και σε plex transcoding) το οποιο ομως θα μπορει να κουμπωσει πανω στο xpenology (mount το unraid πανω σε shared folder του xpenology, ωστε να εχω και τις ευκολιες του xpenology). Απλα επειδη, δεν εχω ορεξη να δινω χρηματα για νεο hardware, σκεφτομουν να ξεκινησω απο ενα q6600 που εχω και (σχεδον) καθεται και οταν ερθει η ωρα να μεταβω σε κατι καινουριο που δεν θα οδηγει σε limit up την μετοχη της ΔΕΗ :) . Για αυτον ακριβως το λογο ρωταω αν γινεται ευκολα η μεταβαση σε αλλο hardware διατηρωντας και τα δεδομενα

Ηθελα να γραψω λιγο τις πρωτες μου εμπειριες. Με λιγα λογια εντυπωσιακοτατο! Απλο στο στησιμο (2-5' για δημιουργια του usb stick) και ετοιμο! Θελει χρονο το preclear, αλλα δεν το θεωρω κομματι της εγκαταστασης. Απιστευτα επεκτασιμο τοσο στο κομματι χωρητικοτητας του array, αλλα και σε αλλαγη hardware. Απο οτι εχω καταλαβει, μπορω στο μελλον να αλλαξω mobo,cpu και να φορτωσω παλι με το στικακι μου και ολα θα ειναι οπως τα αφησα στον προηγουμενο σερβερ. Αυτο το θεωρω φοβερα σημαντικο για το μελλον.

Αυτο που με ξετρελλανε ειναι το docker. Αν κανεις εχει ορεξη ας δει αυτη την παρουσιαση https://www.youtube.com/watch?v=axfk8yg7mpg&list=WL&index=13. Ειναι μια μεγαλη συνεντευξη ενος απο την εταιρεια που παρουσιαζει το προϊον. Δειχνει πως στο ιδιο μηχανημα μπορει να παιξει παιχνιδια, να μιλησει με skype, να κανει video editing απομακρυσμενα, ενω ταυτοχρονα τρεχει το array. Δεν ειμαι πεπεισμενος οτι κατι τετοιο ειναι φοβερα πρακτικο, αλλα παντως ειναι εντυπωσιακες οι δυνατοτητες που παρεχονται. Το πιο εντυπωσιακο ειναι οτι υπαρχει η υποσχεση οτι με "σχετικα απλο" τροπο και μικρες τροποποιησεις θα μπορουμε να τρεξουμε ο,τι εφαρμογη linux θελουμε.

Το ui ειναι minimal αλλα πρακτικο και τη δουλεια σου την κανεις απολυτα. Το μονο που ηθελα να κανω εξτρα, ειναι να κανω mount folders σε αλλα σημεια του δικτυου, και αυτο εγινε ευκολα με ενα plugin (αφου εχασα 1-2 μερες παλευοντας με command line και δεν μπορουσα να κανω αυτο ακριβως που ηθελα... ας ειναι καλα τα παιδια στο φορουμ που εδωσαν την απαντηση).

Μετρο συγκρισης εχω το DSM της synology, το οποιο ειναι σιγουρα πολυ πιο "φορτωμενο" με καλουδια και εντυπωσιαζει. Τα δυο πιο σοβαρα αρνητικα σημεια του unraid (θεωρω οτι) ειναι η ελλειψη mobile apps και η σχετικα πολυπλοκη απομακρυσμενη διαχειριση του. Για τα mobile apps σιγουρα μπορεις να κανεις "εμμεσως" δουλεια με τα apps των sickbear/sickrage, utorrent/transmission, couchpotato κτλπ, αλλα δεν ειναι αμεσος ελεγχος. Αμεσο ελεγχο στα αρχεια, οπως πχ με το DS file της synology, δεν ξερω καν πως θα μπορουσε να γινει. Θεωρητικα βεβαιως αν το συστημα εχει στηθει σωστα, δεν χρειαζεται, διοτι π.χ. το couchpotato παραλαμβανει την ταινια απο το /downloads και την πεταει στο /movies και δεν χρειαζεται να γινει "τακτοποιημα" στους σκληρους μετα, αφου αυτο το κανει αυτοματα το unraid. Μπορει να γινει απομακρυσμενη διαχειριση (μεσω pc) με vpn, ssh client και το πρακτικοτατο midnight commander (που εξεπλαγην ευχαριστα οταν συνειδητοποιησα οτι ηταν προεγκατεστημενο).

Προς το παρων ο unraid server μου εχει 2 μικρουληδες δισκους (80, 320γιγα) μονο και μονο για να πειραματιστω και βλεπει με smb share ολους τους σκληρους του xpenology, ωστε να δουλευει ο plex server (docker container). Το ολο συστημα δουλευει αψογα και βλεπω στο αμεσο μελλον να γινεται πληρης μεταβαση απο το xpenology στο unraid, τουλαχιστον για ολα τα media. Θα ηθελα πολυ να υπηρχε κατι σαν το photo station του synology, ωστε να μπορουν φιλοι απομακρυσμενα να βλεπουν φωτογραφιες. Ισως στο μελλον με το gallery3 να τρεχει μεσω docker?

Docker υποστηρίζει πλέον και το synology σε αρκετά μοντέλα. Όχι σε όλα

πολυ σωστα! http://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=254&t=98158 , αλλα αυτα τα μοντελα ειναι αρκετα ακριβα. Τρεχω plex server σε docker πανω σε celeron 1820. Φανταζομαι θα υπαρξει προβλημα αν παω να κανω πιο "σοβαρα" πραγματα (σαν αυτα που εδειχνε ο τυπος στο βιντεο), αλλα τουλαχιστον τρεχει και μπορουμε να το δουμε και σε οικονομικα μηχανηματα. Παρεπιπτοντως, buffos μπορεις να αυξησεις την ποιοτητα του plex stream απο τον σερβερ μου. Ο celeron δεν μασαει :)