Ηθελα να γραψω λιγο τις πρωτες μου εμπειριες. Με λιγα λογια εντυπωσιακοτατο! Απλο στο στησιμο (2-5' για δημιουργια του usb stick) και ετοιμο! Θελει χρονο το preclear, αλλα δεν το θεωρω κομματι της εγκαταστασης. Απιστευτα επεκτασιμο τοσο στο κομματι χωρητικοτητας του array, αλλα και σε αλλαγη hardware. Απο οτι εχω καταλαβει, μπορω στο μελλον να αλλαξω mobo,cpu και να φορτωσω παλι με το στικακι μου και ολα θα ειναι οπως τα αφησα στον προηγουμενο σερβερ. Αυτο το θεωρω φοβερα σημαντικο για το μελλον.
Αυτο που με ξετρελλανε ειναι το docker. Αν κανεις εχει ορεξη ας δει αυτη την παρουσιαση
https://www.youtube.com/watch?v=axfk8yg7mpg&list=WL&index=13. Ειναι μια μεγαλη συνεντευξη ενος απο την εταιρεια που παρουσιαζει το προϊον. Δειχνει πως στο ιδιο μηχανημα μπορει να παιξει παιχνιδια, να μιλησει με skype, να κανει video editing απομακρυσμενα, ενω ταυτοχρονα τρεχει το array. Δεν ειμαι πεπεισμενος οτι κατι τετοιο ειναι φοβερα πρακτικο, αλλα παντως ειναι εντυπωσιακες οι δυνατοτητες που παρεχονται. Το πιο εντυπωσιακο ειναι οτι υπαρχει η υποσχεση οτι με "σχετικα απλο" τροπο και μικρες τροποποιησεις θα μπορουμε να τρεξουμε ο,τι εφαρμογη linux θελουμε.
Το ui ειναι minimal αλλα πρακτικο και τη δουλεια σου την κανεις απολυτα. Το μονο που ηθελα να κανω εξτρα, ειναι να κανω mount folders σε αλλα σημεια του δικτυου, και αυτο εγινε ευκολα με ενα plugin (αφου εχασα 1-2 μερες παλευοντας με command line και δεν μπορουσα να κανω αυτο ακριβως που ηθελα... ας ειναι καλα τα παιδια στο φορουμ που εδωσαν την απαντηση).
Μετρο συγκρισης εχω το DSM της synology, το οποιο ειναι σιγουρα πολυ πιο "φορτωμενο" με καλουδια και εντυπωσιαζει. Τα δυο πιο σοβαρα αρνητικα σημεια του unraid (θεωρω οτι) ειναι η ελλειψη mobile apps και η σχετικα πολυπλοκη απομακρυσμενη διαχειριση του. Για τα mobile apps σιγουρα μπορεις να κανεις "εμμεσως" δουλεια με τα apps των sickbear/sickrage, utorrent/transmission, couchpotato κτλπ, αλλα δεν ειναι αμεσος ελεγχος. Αμεσο ελεγχο στα αρχεια, οπως πχ με το DS file της synology, δεν ξερω καν πως θα μπορουσε να γινει. Θεωρητικα βεβαιως αν το συστημα εχει στηθει σωστα, δεν χρειαζεται, διοτι π.χ. το couchpotato παραλαμβανει την ταινια απο το /downloads και την πεταει στο /movies και δεν χρειαζεται να γινει "τακτοποιημα" στους σκληρους μετα, αφου αυτο το κανει αυτοματα το unraid. Μπορει να γινει απομακρυσμενη διαχειριση (μεσω pc) με vpn, ssh client και το πρακτικοτατο midnight commander (που εξεπλαγην ευχαριστα οταν συνειδητοποιησα οτι ηταν προεγκατεστημενο).
Προς το παρων ο unraid server μου εχει 2 μικρουληδες δισκους (80, 320γιγα) μονο και μονο για να πειραματιστω και βλεπει με smb share ολους τους σκληρους του xpenology, ωστε να δουλευει ο plex server (docker container). Το ολο συστημα δουλευει αψογα και βλεπω στο αμεσο μελλον να γινεται πληρης μεταβαση απο το xpenology στο unraid, τουλαχιστον για ολα τα media. Θα ηθελα πολυ να υπηρχε κατι σαν το photo station του synology, ωστε να μπορουν φιλοι απομακρυσμενα να βλεπουν φωτογραφιες. Ισως στο μελλον με το gallery3 να τρεχει μεσω docker?