Unraid Home Server

@auteur εξαιρετικό το R3 και γενικότερα με έχει κερδίσει η Fractal Design σε ποιότητα και τιμές.
@avpap το 304 (όπως και τα 804) έχουν πολύ καλούς ανεμιστήρες που ρυθμίζεις σε High,Medium και Low (τώρα το καλοκαίρι το έχω σε High, το χειμώνα σε Medium/Low). Δεν έχω δει προβλήματα θερμοκρασίας αλλά δεν το έχω και ανοικτό όλη την ημέρα. Στο 304 θα ήταν καλύτερα να έχει τρύπες μπροστά (και όχι πάνω) ώστε να τραβά αέρα αλλά μέχρι τώρα όλα οκ. Δεν κάνω βαριές εργασίες με το NAS και ακόμα το Plex που τρέχει το έχω ρυθμίσει σε direct play γιατί όλες οι συσκευές μου το υποστηρίζουν (εξαίρεση νομίζω το κινητό μου). Η CPU επομένως λίγο λειτουργεί και δεν θερμαίνεται. Στους σκληρούς (3 μέχρι τώρα) πέφτουν οι 2 μπροστινοί ανεμιστήρες αλλά θα κάνω και μερικά καλοκαιρινά τεστ και θα επανέλθω. Αν ο χώρος δεν σε προβληματίζει το R3 είναι πολύ καλή επιλογή.

@newlynx οταν εννοεις οτι ειναι αθορυβα κουτια, αυτο που οφειλεται; μεγαλους ανεμιστηρες ή κατι αλλο; Επισης, πως τα παει απο θερμοκρασια; με τρομαζει λιγο ο συνδυασμος πολλοι σκληροι σε μικρο ογκο.

Το 304 ειναι πραγματικα πολυ ωραιο κουτακι, αλλα ειναι mITX, ενω αυτη τη στιγμη εχω atx. To R3 ή κατι αντιστοιχο του μοιαζει πιο ευκολο στη συναρμολογηση (λογω μεγαλου μεγεθους), ενω οι "δισκοι στο πλάι" ειναι σαφως πιο ευκολοι στην αλλαγη απο το κλασσικο στησιμο. Τα cages ειναι παρα πολυ ωραια λυση (εχω ενα 2x5.25 to 3x3.5), αλλα ειναι πανακριβα. Το bulletpoint 5. απο το post του auteur τα σπαει! Θα ηθελα πραγματικα να δω φωτο απο τον σερβερ του τυπου. Φανταζομαι κατι σε φρανκενσταιν με καλωδια να κρεμονται :)
Μπα πιστεύω ότι αν γίνει με σωστά part ίσως πετύχεις το απόλυτο mobile server. Κατι σαν τα expansion για τα synology όπου συνδέονται με e-sata όπου κλειδώνει το καλώδιο στην θύρα.

SYNOLOGY_DS151_DS1817.jpg

Κάτι τέτοιο θέλω...
Να είναι χαμηλό για να μπορεί να μπει σε έπιπλο tv μαζί με το apc smart ups που έχω.

δες πώς "κλεδώνει" το e-sata..
004.jpg

Το δικό μου R3 φορτωμένο με 10 δίσκους (τόσους παίρνει χωρίς πατέντες, ενώ με πατέντες μπορεί να φτάσει τους 12) μέσα είναι πολύ βαρύ.

Κυριολεκτικά αθόρυβο και από θερμοκρασίες μια χαρά, βέβαια έχω αλλάξει τους 2 μπροστά ανεμιστήρες σε δυνατότερους με τα ίδια db σε θόρυβο και αυτά που είχε τα έβαλα πάνω και πίσω. Νομίζω τώρα το έχω με 4 ή 5 ανεμιστήρες. Αν βρω τι θέλω για κουτί, θα το βγάλω στις αγγελίες.
Αλλά πραγματικά είναι το καλύτερο κουτί που είχα και έχω δει πολλά κουτιά...κυριως την περίοδο που ήθελα να αγοράσω ενα αθόρυβο και ποιοτικό που να παίρνει πολλούς δίσκους και να έχει καλο cable management. Στα ατού του και οι σίτες που έχει για καθάρισμα.

Last edited:
οι σιτες φυσικα ειναι για την σκονη (εγραφα απο κινητο)

αλήθεια που μπορούμε να βρουμε cages σαν αυτά της synology;
δυστυχώς ειναι πολύ ακριβά και νομίζω οτι δεν πρέπει να λειτουργούν με άλλο λειτουργικό..

Για μένα ο ιδανικός file server/nas θα ηταν το hardware της synology (1817+ μαζί με ενα expansion DX1517) και το interface με τις ευκολίες των mobile apps της... που θα τρέχει ομως unRAID απο πίσω αντι για RAID και BTRFS..

To 304 το έχω και εγώ, είναι εξαιρετικό και αθόρυβο.
Το έχω με low-watt cpu, και παθητική ψήκτρα, καθώς ο πίσω ανεμιστήρας είναι αρκετά κοντά και έτσι κι αλλιώς δημιουργεί ρεύμα αέρα όταν είναι κλειστό το κουτί. Ταχύτητα ανεμιστήρων στο low.
Γενικά παίδες, δεν είναι απαραίτητο να έχετε *ένα* τεράστιο NAS.
Ένας online nas με χ6 HDD είναι αρκετός για τους περισσότερους από εμάς. Σε δεύτερο παλιό nas που δεν είναι always on, κρατάτε backups και αρχεία που σπάνια θα χρειαστείτε (σε παλιότερους μικρής χωρητικότητας δίσκους).
Το άλλο καλό με το 304 είναι οι μικρές διαστάσεις του. Μπαίνει εύκολα στο πλάι σε βιβλιοθήκη. Επίσης στοιβάζεται εάν θέλετε να βάλετε χ3 το ένα πάνω στο άλλο.

Στο κόστος ενός καλού sata bay, παίρνετε ένα 304 και μια εξαιρετικά φθηνή mobo-cpu. Tα καλά sata bays συνήθως έχουν θορυβώδεις ανεμιστήρες. Ενώ με τη diy λύση σας, θα το κάνετε και αθόρυβο.

με εχετε σκισει! :) αρχιζω και μπαινω σε περιπετειες με αυτα που ακουω. Μετεφερα το unraid σε αλλο σημειο του σπιτιου ωστε να ειναι πιο κοντα στην τηλεοραση και τον media player (ωστε μεσω powerline να εχω καλυτερες ταχυτητες). Το κακο ειναι οτι τωρα ακουω τα ανεμιστηρακια του σερβερ. Επισης επειδη πλεον ειναι σε κοινη θεα (κατω απο ενα γραφειο), πιανει χωρο και θα ηθελα κατι πιο μικρο. Το κακο ειναι οτι αν παμε σε κατι μικροτερο, θα χρειαστω και καινουρια mobo. Η τωρινη μου h87m ειναι micro-atx και τα μικρα αυτα κουτακια παιρνουν mini-itx. Εχετε να προτεινετε κανενα "μαζεμενο" κουτακι και κυριως αθορυβο που να δεχεται 6 σκληρους, micro-atx και να σωσετε το γαμο μου; :D

Τωρα βλεπω το 804, που μαλλον ειναι το "μεγαλο αδελφακι" του 304. Αποψεις;

αυτο έβλεπα για storage server αλλα τελικα λογο κόστους κατέληξα στο hp microserver n54l.

μήπως θέλεις το δικό μου Define R3 σε titanium;

το θεμα ειναι να παμε και σε κατι λιγο πιο μαζεμενο :) Βλεποντας διαστασεις, αυτο πρεπει να ειναι το ιδιο μεγεθος με το τωρινο μου κουτι.

To 304 το έχω και εγώ, είναι εξαιρετικό και αθόρυβο.
Το έχω με low-watt cpu, και παθητική ψήκτρα, καθώς ο πίσω ανεμιστήρας είναι αρκετά κοντά και έτσι κι αλλιώς δημιουργεί ρεύμα αέρα όταν είναι κλειστό το κουτί. Ταχύτητα ανεμιστήρων στο low.
Γενικά παίδες, δεν είναι απαραίτητο να έχετε *ένα* τεράστιο NAS.
Ένας online nas με χ6 HDD είναι αρκετός για τους περισσότερους από εμάς. Σε δεύτερο παλιό nas που δεν είναι always on, κρατάτε backups και αρχεία που σπάνια θα χρειαστείτε (σε παλιότερους μικρής χωρητικότητας δίσκους).
Το άλλο καλό με το 304 είναι οι μικρές διαστάσεις του. Μπαίνει εύκολα στο πλάι σε βιβλιοθήκη. Επίσης στοιβάζεται εάν θέλετε να βάλετε χ3 το ένα πάνω στο άλλο.

Στο κόστος ενός καλού sata bay, παίρνετε ένα 304 και μια εξαιρετικά φθηνή mobo-cpu. Tα καλά sata bays συνήθως έχουν θορυβώδεις ανεμιστήρες. Ενώ με τη diy λύση σας, θα το κάνετε και αθόρυβο.

το ίδιο σκεπτικό εχω και εγω,

ενα 8απλο synology για 24/7 με όλες τις ευκολίες του DSM (mobile apps, απομακρυσμένη διαχειρηση κτλ)
και ενα unRAID με seagate archive δίσκους για cold storage/file server που ανοιγει λίγες φορες το μήνα, για back up κτλ

τωρα έχω το unRAID στο Define R3 αλλα σκέφτομαι μια χαμηλότερη λύση για να μπει σε έπιπλο tv το οποιο εχει περιορισμένο ύψος.
εκτος και αν βάλω το R3 οριζόντια αλλα δεν ξέρω κατα πόσο γίνεται αυτο.
επισης απο οτι διάβασα ειναι καλύτερα οι δίσκοι να ειναι σε 5 in 3 cages για να μην υπάρχουν προβλήματα με τα καλωδια και την ευκολότερη αλλαγή των δίσκων
(οπου ελπίζω να μην χρειαστεί ποτε, εκτος και αν βάλω μεγαλύτερους)

το θεμα ειναι να παμε και σε κατι λιγο πιο μαζεμενο :) Βλεποντας διαστασεις, αυτο πρεπει να ειναι το ιδιο μεγεθος με το τωρινο μου κουτι.

να αλλα ειναι το ίδιο ωραίο; αθόρυβο; με καλό cable management; οι δισκοι στο πλάγια για ευκολότερη πρόσβαση;
και με τις ευκολίες του R3; σιτες κτλ

To 804 το είχα λίγες μέρες αλλά ήθελα κάτι μικρότερο
Node-804-and-304-Side-by-Side-645x351.jpg

Είναι μεγαλύτερο αλλά είναι πολύ καλό κουτί.

@avpap αφου το R3 δεν σου κάνει.. μάλλον θα κοιτούσα το 804
για το 304

Προφανώς και σαν itx που παίρνει 6 δίσκους, ενώ ταυτόχρονα μένει μικρό σε όγκο, δε θα μπορούσε να προσφέρει και χώρους και εύκολο cable Management. Οπότε σίγουρα γίνονται κάποιες παραχωρήσεις οι οποίες είναι φυσιολογικές σε τέτοιο κουτί.
Θετικά.
Πολύ καλό airflow για τους δίσκους και το μέγεθος του και καλά αθόρυβα fans.
Πολύ στιλάτο και απλό, πάει εύκολα σε ένα σαλόνι.
Από τα λίγα κάτω των 200 που παίρνει 6 δίσκους
Μπορεί να μπει tower cooler εως 160mm!
Μπορεί να πάρει κάρτα γραφικών αρκετά μεγάλη εάν συνδυαστεί με κοντό τροφοδοτικό
Αρνητικά
Ποιότητα κατασκευής, λαμαρίνα 1mm, τα thumbscrews ηταν βιδωμένα με πνευματικό πιστόλι μάλλον και είχαν κόψει κάτι τσιμπουχάκια που είχαν, από την πίεση.
Τιμή, για την παραπάνω κατασκευή η τιμή ίδια ενός FD Define S ή Corsair 400q
Δεν έχει καμία προστασία για ηχο και δε χωράει και πολυ κιόλας
Δύσκολο κλείσιμο του καπακιού
Φιλτράρισμα σκόνηςAir flow
ΧώροςCable managementΣχέση ποιότητας τιμής
Ποιότητα κατασκευήςΘορυβώδες

εγώ τι να κοιτάξω;

SYNOLOGY_DS151_DS1817.jpg

για πειτε καμια πρόταση για κάτι τέτοιο σε λογικό κόστος;
ας ειναι και 5 δίσκοι σε κάθε cage.. οποτε για αρχή πάμε για 10 δίσκους και μελλοντικά να μπορεί να πάρει αλλο ενα 5απλο cage (15 δίσκους στην τελική μορφή του)

Last edited:
τωρα έχω τους 3 δισκους στις πάνω θήκες του κουτιού και θελω να τις βάλω στις κάτω οπου οι μπροστινοι ανεμιστήρες αερίζουν καλύτερα την κάτω περιοχή.
εξάλλου ο ζεστός αέρας πάει προς τα πάνω.

θα πρεπει να προσέξω κάτι πριν τους μετακινήσω; πχ να βάλω τα ίδια καλώδια sata στον ίδιο σκληρο που είναι τωρα;
αν μετακινήσω τους δίσκους στο κουτί, το unraid θα μου ζητήσεις parity check?

τωρα έχω τους 3 δισκους στις πάνω θήκες του κουτιού και θελω να τις βάλω στις κάτω οπου οι μπροστινοι ανεμιστήρες αερίζουν καλύτερα την κάτω περιοχή.
εξάλλου ο ζεστός αέρας πάει προς τα πάνω.

θα πρεπει να προσέξω κάτι πριν τους μετακινήσω; πχ να βάλω τα ίδια καλώδια sata στον ίδιο σκληρο που είναι τωρα;
αν μετακινήσω τους δίσκους στο κουτί, το unraid θα μου ζητήσεις parity check?

τραβα ενα screenshot οπου φαινεται ποιος σκληρος ειναι parity, data1,2... κτλπ. Αν αλλαξεις τη θεση των σκληρων στην motherboard θα αλλαξει η αντιστοιχεια σκληρου-sdX. Σε αυτην την περιπτωση θα πρεπει απο το menu να κανεις τη σωστη αντιστοιχιση, ωστε να μην χαθουν δεδομενα. Θεωρητικα νομιζω οτι τα αναγνωριζει απο μονο του το unraid, αλλα καλου κακου εχε και το screenshot προχειρο.

Παρολο που και εγω πηρα screenshot, δεν χρειαστηκε. Το unraid θυμοταν το configuration και εκανε αυτοματα την αντιστοιχιση.

Τα cages ειναι παρα πολυ ωραια λυση (εχω ενα 2x5.25 to 3x3.5), αλλα ειναι πανακριβα. Το bulletpoint 5. απο το post του auteur τα σπαει! Θα ηθελα πραγματικα να δω φωτο απο τον σερβερ του τυπου. Φανταζομαι κατι σε φρανκενσταιν με καλωδια να κρεμονται :)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

αυτα εινα οκ για unRAID και απαντουν στο ερωτημα του avpap.
αυτα που δεν ειναι hot swap (το οποιο για home use ειναι ψιλο άχρηστο) κοστίζουν 39

δεν γνωρίζω ποια άλλη διαφορά έχουν τα δυο αυτα μοντέλα..

Black Vortex MB074SP-1B

Black Vortex MB074SP-B

μπορούν να "κρυφτούν" πίσω απο την πόρτα του define R5 ή του XL;
να ειναι δηλαδή εσωτερικά..

Last edited:
Το JBOD το αναφέρει στο βίντεο με το usb-esata cage, δεν νομίζω ότι ισχύει για τα άλλα.

Ναι ρε συ, αλλά JBOD? Έλεος.. Χάνεις ένα δίσκο, πάνε όλα

ε και;
ΟΚ με το RAID έχεις μια παραπάνω ασφάλεια. αλλά δεν αντικαθιστά το backup, απλά μπορείς να έχεις μεγαλύτερη ταχύτητα ή 100%(σχεδόν) uptime, πχ σημαντικό για ένα νοσοκομείο, που δεν θέλει να μείνει χωρίς RIS ή PACS ούτε λεπτό,

αλλοιώς για έναν χρήστη έχει νόημα το RAID;

έτσι το έχω καταλάβει, χάνω κάτι;