WDTV - Ξανά στο προσκήνιο

Απάντηση: Re: WDTV - Ξανά στο προσκήνιο

εντάξει...
μήπως τώρα ρίχνουμε ατομική βόμβα στη μύγα..?
νοιώθεις διαφορά μ αυτό σε σχέση με έναν πχ 100VA?

Στο ίδιο πνεύμα:

Mit Kanonen auf Spatzen schiessen: Ρίχνω με κανόνι σε σπουργίτια. (γερμανική παροιμία) :smile:

Νά μαστε πάλι.

Το WDTV (#1) εξακολουθεί να με εκπλήσει ηχητικά (και όχι μόνο). Τα δυναμικά και η καθαρότητά του είναι από άλλον πλανήτη.

Σε κάποιους συμφορουμίτες (δε θυμάμαι ονόματα) χρωστάω οδηγία για τη μετατροπή της οπτικής εξόδου σε TTL ηλεκτρικό (όχι spdif!).

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να γλυτώσετε δύο στάδια μετατροπής (ήλεκτρικό > οπτικό, και οπτικό > ηλεκτρικό στο DAC) με εκπληκτικά απότελέσματα.

Η μόνη προϋπόθεση ότι το DAC σας θα πρέπει να μπορεί να ανταπεξέρχεται σε σήματα στάθμης TTL. Αν όχι, μπορείτε να υλοποιήσετε την απλούστατη κατασκευή του esp audio για τη μετατροπή TTL > spdif.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη προχωρήσετε παρακάτω αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την ορθή χρήση κολλητηριού.

Η μετατροπή έχει ως εξής:

1. Ανοίγετε το κάλυμα της συσκευής πιέζοντας τα δύο δοντάκια στα πλάγια και προς το μέρος της πρόσοψης με ένα κατσσαβίδι. Το κάλυμμα σύρεται προς τα έξω.

ΠΡΟΣΟΧΗ! η αφαίρεση του καλύμματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να σπάσετε κάποιο δοντάκι κατά την εξαγωγή. Δυστυχώς δε μπορώ να βάλω σχετικά shots για να δείτε λεπτομέρειες, μιάς και το κουτί ... το πέταξα! (δείτε φώτο).

2. Αφαιρείτε το μεταλλικό κάλυμμα στο εσωτερικό και αποσπάτε τη πλακέτα (συγκρατείται με 4 βίδες).

3. Με το κολλητήρι, αφαιρείτε τον οπτικό πομπό (τη μαύρη πλαστική υποδοχή σύνδεσης της ίνας). Ο πομπός έχει τρία ποδαράκια (+, TTL, Ground).

4. Με το πολύμετρο βρίσκετε ποιο από τις τρεις οπές στη πλακέτα είναι το Ground (γείωση).

5. Επίσης, με το μάτι μπορείτε να δείτε ποιο από τα υπόλοιπα δύο ποδαράκια είναι το + της τροφοδοσίας (καταλήγει σε κάποιο πυκνωτή απόξευξης τάσης). Εφόσον το βρείτε, μπορείτε να αγνοήσετε πλέον την οπή αυτή. Θα σας χρειαστούν στο εξής οι υπόλοιπες δύο: Ground και TTL out.

6. Χρησιμοποιήστε δύο κοντά καλώδια και τερματίστε τα σε ένα RCA θυληκό καλής ποιότητας: το Ground στο σώμα του RCA, το TTL out στο κέντρο.

7. Έχετε πλέον μία ψηφιακή έξοδο TTL που μπορείτε να το συνδέσετε πλέον σε DAC της αρεσκείας σας που να είναι συμβατό με σήμα εισόδου TTL.

Ξανατονίζω: αν αποφασίσετε να κάνετε τη μετατροπή, κάντε το με δική σας ευθύνη και ξεχάστε την ... εγγύηση.
Εφόσον όμως το κάνετε (με τις παραπάνω προϋποθέσεις), θα εκπλαγείτε ευχάριστα...-bye-

Μπορείς να επιβεβαιώσεις την εικόνα, για να μην γίνει κάποιο λάθος;

Η όψη είναι από την κάτω πλευρά.

Η γείωση στα αριστερά.

Το (+) είναι στο κέντρο και καταλήγει σε πυκνωτάκια (δε μας χρειάζεται).

Το TTL μου φαίνεται ότι δεν είναι συνδεδεμένο πουθενά... εκτός αν υπάρχει και 3ο στρώμα στην πλακέτα (ενδιάμεσα).

Attachments

• WDTV_PCB_back.jpg
    WDTV_PCB_back.jpg
    51.3 KB · Views: 55
Βρε θηρίο, το άνοιξες!

Αν αποφάσισες να προχωρήσεις, αφαίρεσε προσεκτικά τον πομπό.
Με στριφτό καλώδιο πάρε τις εξόδους TTL (είναι στο πάνω στρώμα του pcb) και GND, και οδηγησέ τα σε συμβατό DAC.

ΠΡΟΣΟΧΗ: το TTL δε θέλει τερματισμό 75 Ω (που είναι η αντίσταση εισόδου του DAC)! Μία λεπτομέρεια που ξέχασα να αναφέρω.

Στη δική μου περίπτωση (CS8412 / CS4390), το αποτέλεσμα ήταν δραματικά καλύτερο (με λίγα λόγια μεγένθυση των ΠΑΝΤΩΝ, και δεν εννοώ μεγαλύτερη στάθμη!), ίσως λόγω της συμπεριφοράς του 8412 σε στάθμες TTL, παρά σε δραματική διαφοροποίηση του jitter.

Καλή ακρόαση και ανάφερέ μας εντυπώσεις.

Λοιπόν, όχι μόνο το άνοιξα, αλλά προχώρησα κανονικά και χθες το δοκίμασα στο DAC μου, με το supra Trico καλώδιο! Δουλεύει κανονικά! Είχε δίκιο ο Κινέζος, δε χρειάζεται να το βάλω μετά το 74HC04.

Στριφτό καλώδιο εννοείς το πολύκλωνο ε; Έβαλα ένα πολύκλωνο και ένα μονόκλωνο, γιατί δεν είχα. Λες να το βγάλω και να βάλω πολύκλωνο;

Οι κολλήσεις θέλουν προσοχή, είναι δύσκολο να τις αφαιρέσεις με κοινό κολλητήρι. Εγώ έχω ένα Weller 25W αλλά αυτές οι κολλήσεις θέλουν μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Ο ήχος γενικά είναι καλύτερος από το DVD-player voxson που έχω!

ΥΓ: Τα σήματα (TTL, GND) το σύνδεσα σε ένα θηλυκό RCA.

Last edited:
Πες μας αναλυτικά διαφορές πριν και μετά!

(δηλαδή, πριν άκουγες από το DVD player σαν transport?).

Για τη διασύνδεση WDTV > DAC θα προτιμούσα ομοαξονικό καλής ποιότητας.

Αναλυτικά διαφορές στον ήχο δε θυμάμαι.. έκανα ΤΕΣΤ χθες και βρήκα ότι είναι καλύτερο σαν transport το WDTV. Θα κάνω και άλλες δοκιμές για να έχω ολοκληρωμένη εικόνα.

Ναι, το DVD player το χρησιμοποιώ σαν transport. (με coax)

Το καλώδιο supra trico (coaxial), πιστεύω είναι από τα ποιοτικότερα για την τιμή!

ο κινέζος είπε η σύνδεση του WDTV->DAC δε πρέπει να ξεπερνάει τα 20 εκατοστά... αν τα ξεπερνάει, θέλει αντίσταση 100Ω (και πυκνωτή πριν 103 104). Το supra trico που έχω είναι 1 μέτρο...

Σκέφτομαι να αγοράσω κύκλωμα μετατροπής TTL->spdif από τον κινέζο, όπως επίσης και τροφοδοτικό από τον ίδιο...

Γι'αυτό στο είπε ο Κινέζος.

Εγώ έχω διασύνδεση 1 μ. και δεν παρατηρώ κάποιο πρόβλημα.

Μη βάλεις μετατροπέα. Χειροτερεύει ελαφρώς το αποτέλεσμα.

Γι'αυτό στο είπε ο Κινέζος.

Εγώ έχω διασύνδεση 1 μ. και δεν παρατηρώ κάποιο πρόβλημα.

Μη βάλεις μετατροπέα. Χειροτερεύει ελαφρώς το αποτέλεσμα.
λες ε; αν θες δες εδώ τι έχει http://www.audio-gd.com/enweb/en-diy.htm

τροφοδοτικό πάντως, λέω να πάρω (με R-core)

ερωτηση...για ολους εμας που δεν κατεχουμε το αθλημα με ιδιοκατασκευες και βγαλε - βαλε..που μπορουμε να απευθυνθουμε να μας το κανει αν αξιζει τον κοπο?

ο κινέζος τα κολλάει πάνω στη πλακέτα και τα τεστάρει! Τι σόι DIY είναι αυτό δε ξέρω, αλλά μας συμφέρει ;)

Τιμές λέει στο site, το PSU09 είναι στα 32 δολάρια!

Νάτο λοιπόν τελειωμένο (εννοώ σε πείραγμα). Μπορεί να μπούν όλα σε κουτί. Θα δούμε...

Τελική τροφοδοσία, απλότητα ως εκεί που δεν παίρνει (οι Solen 13 uF κολλητοί στην έξοδο του CS4390, αλά Lampucera), κοντή TTL διασύνδεση με το WDTV.

Το αποτέλεσμα? Καταπληκτικό!

Η πλάκα είναι ότι το συγκεκριμένο chipset είναι στην αγορά πάνω από μία δεκαετία (12 για την ακρίβεια).

Ο ήχος ήταν πάντα κορυφαίος..

Να δεις που σε λίγο όλος ο κόσμος θα ακούει από CS439x / CS841x, AD18xx, TDA154x ...

Ο λαμπάς δεν είναι φανφάρας λοιπόν .