Ξυλεία...

Και εγώ κάποια στιγμή, θέλω να πάρω καβίλιες για το πάνω μέρος, γιατί θα φτιάξω ένα τραπέζι από ξύλο πεύκου ή σουηδικό. Τώρα θα πάρω έτοιμες κομμένες ή θα πάρω βέργες; και σε τι χιλιοστά πάχος;

Αναλογα με το παχος του ξυλου (των ποδιων) που θελεις να ενωσεις. Συνηθως η σωστη διαμετρος της καβιλιας λενε οτι ειναι περιπου το 1/3 του παχους του ξυλου.

Εγω δεν χρησιμοποιω καποιον οδηγο, παω με το ....ματι, οπως νομιζω δηλαδη, πραμα που δεν ειναι σωστο βεβαια.

Αν γνωριζει καποιος καποιον κανονα ας μας πει. Δηλαδη τι παχος και σε τι βαθος πρεπει να μπαινουν αναλογα παντα με το παχος των ξυλων.

Καβιλιες θα επαιρνα ετοιμες καθως εαν κατσεις και κοβεις μονος σου πρεπει να κουρμπαρεις λιγο τις ακρες για πιο ευκολη εισαγωση στην τρυπα.
Εαν παρεις βεργες να παρεις αυτες με τις εγκοπες και οχι τις λειες, για να πιασει η κολλα καλυτερα.

To πιο χρησιμο εξαρτημα ομως που πρεπει να εχεις ειναι ενα σετακι κεντραδορους για να ευθυγραμμιζεις και να τοποθετεις σωστα τις καβιλιες και πανευκολα.
https://www.ergaleiogatos.gr/shop/k...znpAX4WQOj-DEirQPhm-YdIBj6CDzxPwaAog9EALw_wcB

Για το παχος το 1/3 ακουγεται λογικο....το βαθος θεωρω οτι πρεπει να ειναι ισομετρικο οσο η καβιλια...εαν ειναι π.χ 3 ποντους μοιραζεται ισοποσα...

Το εργαλειο της Wolfcraft απο πανω εχει ετοιμους "οδηγους" για τι και πως εαν κρινω απο την αναφορα της περιγραφης..

Για καβίλιες 6 , 8 και 10mm και πάχος ξύλου από 12 – 30mm

Αυτο που (νομιζω) εννοει ο Μιχαλης, ειναι αν δεν παρεις ετοιμες, ποσο μακριες πρεπει να τις κοψεις.

Εμένα για τις καβίλιες με έχει βολέψει πάρα πολύ αυτό το σετακι

Εξαιρετικο και βολικο!

Διαμαντη καβιλιες θα παρεις και ετοιμες, που επειδη ειναι στις ακρες μικροτερης διατομης απο οτι στο σωμα βοηθαει να μπουν στην τρυπα τους καλυτερα, αλλα και με το μετρο και να κοβεις κατα το δοκουν καθως βολευει.

Απάντηση: Re: Ξυλεία...

Εξαιρετικο και βολικο!

Διαμαντη καβιλιες θα παρεις και ετοιμες, που επειδη ειναι στις ακρες μικροτερης διατομης απο οτι στο σωμα βοηθαει να μπουν στην τρυπα τους καλυτερα, αλλα και με το μετρο και να κοβεις κατα το δοκουν καθως βολευει.

:ernaehrung004::ernaehrung004:

Αυτο το μηχανημα της wolfcraft, ειναι ευκολο στη χρηση, ακομα και απο ατζαμηδες σαν εμενα;
Γιατι το εχω παρει, αλλα ειναι ακομα στο κουτι του 😛

Αυτο το μηχανημα της wolfcraft, ειναι ευκολο στη χρηση, ακομα και απο ατζαμηδες σαν εμενα;
Γιατι το εχω παρει, αλλα ειναι ακομα στο κουτι του 😛

Εσύ είσαι ο κατάλληλος να απαντήσεις στην ερώτηση σου Άγγελε

Τα περισσότερα εγχειρίδια και «δάσκαλοι» προτείνουν για κάθε είδους σύνδεσμο το πάχος τους να είναι το 1/3 του πάχους του ξύλου.
Οπότε μάλλον ο Μιχάλης είναι σωστός. Το ίδιο και για τους κεντραδόρους, είναι εκ των ουκ άνευ για να γίνει σωστή δουλειά.

Επίσης η τρύπα θα πρέπει να είναι στο σωστό μήκος. Ούτε μεγαλύτερη απ' ότι η καβίλια γιατί υπάρχει κενό και αδυνατίζει το ξύλο, ούτε μικρότερη γιατί δεν θα μπαίνει σωστά. Έχω σκίσει αρκετές φορές ξύλο προσπαθώντας να βάλω μια καβίλια λίγα δέκατα του χιλιοστού ακόμα πιο βαθιά.

Πιστεύω πάντως πως δεν αξίζει η αγορά μηχανήματος για καβίλιες. Υπάρχουν συσκευασίες σε διάφορα μεγέθη και πάμφθηνες.
Αν χρειαστεί κάποιος κάτι παχύτερο ή μακρύτερο από αυτές που κυκλοφορούν τότε μάλλον θα πρέπει να κοιτάξει σε άλλου είδους σύνδεσμο.
Οι καβίλιες αντέχουν πολύ σε δυνάμεις που τους εξασκούνται κάθετα αλλά όχι ιδιαίτερα σε δυνάμεις που εξασκούνται οριζόντια.
Προσωπική μου άποψη πάντα.
Σε όλα αυτά βέβαια εξαιρούνται τα μπισκότα.

...και μιας και το εφερε η συζητηση..ποιον θεωρειτε σωστο τροπο τοποθετησης...;
Mιλαω γενικοτερα...αφου οι αναγκες μιας κατασκευης απο μια αλλη αλλαζει..

Εγω π.χ. αφου κανω την τρυπα βαζω πρωτα atlacoll και επειτα βαζω την καβιλια μεχρι ενα σημειο και επειτα βαζω την αλλη πλευρα,παλι βαζοντας atlacoll μεσα πριν την τοποθετηση...Απο εκει και μετα με ματσολα σιγα-σιγα "κτυπαω" την επιφανια της καθε πλευρας μεχρι να μου ερθει προσωπο η μια πλευρα με την αλλη....και συγχρονως να νιωσω οτι εφτασε στο τελος της διαδομης της..δη οτι μπηκε μεσα στο αναλογο τρυπημενο βαθος...

Παντως οι "χτενωτες" καβιλιες ειναι επιτηδες ετσι ωστε στο κενο αυτο να ρεει η atlacoll...
Τωρα οσο αφορα την διαμετρο του ξυλοτρυπηματος....δεν ειμαι απολυτα συγουρος εαν θα πρπει να ειναι ιδια με την καβιλια...εαν θελουμε πολυ σφιχτη στερεωση εγω κανω εαν νουμερο μικροτερο...π.χ. εαν εχουμε 6μμ καβιλια να γινει 5mm τρυπημα...οχι ομως σε ολες τις περιπτωσεις....

Αγγελε για δοκιμασε το να μας πεις την γνωμη σου....

Υ.γ...εγω αυτες τις καβιλιες μετρου 16mm και 14mm δεν τις πηρα για αυτο που συζηταμε αλλα για αλλον λογο που αφορα κατασκευη....

Κανονικά θέλει τρυπάνι ίδιας διαμέτρου με την καβίλια. Αν κάνεις τρύπα με μικρότερο τρυπάνι, μπορεί να μην μπαίνει μετά η καβίλια ειδικά στα πιο σκληρά ξύλα.
Και για την εφαρμογή, εγώ κάνω την μία από τις δύο τρύπες κάνα χιλιοστό πιο βαθιά, μετά βάζω όλες τις καβίλιες της μιας επιφάνειας μέχρι τέρμα και μετά βάζω την άλλη επιφάνεια και την κοπανάω μέχρι να ταιριάξει ακριβώς. Όχι ότι κάνει καμιά διαφορά η σειρά, απλά για peace of mind σε περίπτωση που χρειαστεί να σταματήσει η δουλειά στη μέση.

Κώστα, να πω κι εγώ τη γνώμη μου.

- Έτσι ενώνω κι εγώ τις επιφάνειες.

- Το κενό που δημιουργείται δεν καλύπτεται σωστά από τις ξυλόκολλες. Μπορεί αυτές να δημιουργούν πολύ γερή ένωση όταν κολλάνε δύο σώματα μεταξύ τους αλλά για να δημιουργήσουν απο μόνες τους ένα συμπαγες σώμα το ίδιο ανθεκτικό με ένα ξύλο, δεν το καταφέρνουν. Αν η τρύπα είναι κάποια εκατοστά του χιλιοστού μακρύτερη της καβίλιας δεν τρέχει τίποτα. Αλλά αν φτάνει κάποια εκατοστά, το υλικό δεν καλύπτεται. Φυσικά μπορεί ποτέ να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη κατασκευή αλλά καλή πρακτική δεν είναι. Ειδικά σε κατασκευές που τρώνε ζόρι.

- Εγώ τρυπάω ακριβώς στη διάσταση της καβίλιας. Με τρυπάνι ξύλου έξι χιλιοστών η 6άρα καβίλια θέλει χτύπημα για να εισχωρήσει στην τρύπα.
Όπως έγραψα, μέχρι να μάθω έσκισα αρκετά ξύλα προσπαθώντας να σφηνώσω μια καβίλα σε μικρότερες τρύπες.
Εδώ βέβαια να σημειώσω πως αναφέρομαι σε τρυπάνι που πωλείται μαζί με τις καβίλιες, όπως κάποια σετάκια της wolfcraft. Που σημαίνει οτι μπορεί το τρυπάνι να μην είναι ακριβώς τα ίδια χιλιοστά με την καβίλια. Δεν το έχω ψάξει. Είναι μια καλή απορία και μια καλή ευκαρία για τον Κυριάκο να δοξαστεί με νέα δοκιμαστικά...

Δεν χρειαζεται διαφορετικο τρυπανι για τις καβιλιες.
6μμ τρυπανι για 6μμ καβιλια, 8μμ τρυπανι για 8μμ καβιλια και ούτω καθεξής.

Μια καβιλια ακριβως 6μμ δεν χωραει ευκολα σε μια τρυπα ακριβως 6μμ, παρα μονο με χτυπημα. Γι αυτο και οι ακρες τις καβιλιας ειναι κυρτες για να διευκολυνεται η εισοδος.

Απάντηση: Re: Ξυλεία...

Βλεπω οτι συμφωνειτε ολοι στην ιδια διαμετρο..
Εχω βαλει και εγω ιδιας διαμετρου αλλα ορισμενες φορες καταλαβαινω οτι δεν σφιγγει σωστα η δεν εχει "πιασει" καλα..με αποτελεσμανα μην ειναι συμπαγης...αντιθετως με μικροτερη τρυπα,μιλαμε μονο για 1mm διαφορα,μπαινει μεν με περισσοτερη δυσκολια αλλα σφιγει πολυ καλυτερα...Μιχαλη δεν εχω μετρησει την διαφορα ακριβως καβιλιας και τρυπας ιδιας διαμετρου αλλα μου φαινεται οτι ειναι σχεδον ιδιες οταν μπορω με το χερι να τις βαλω ορισμενες φορες...ειδικα στα ετοιμα συναρμολογουμενα επιπλα....για αυτο και κανω λιγο μικροτερη...βεβαια ενδεχομενως κατι να κανω λαθος και να γινεται το παραπανω....αλλα σημασια εχει η αντοχη της κατασκευης....

Δημητρη και Αποστολη σιγουρα το βαθος της τρυπας δεν πρεπει να ξεπερνα τα 1-2 χιλιοστα παραπανω...η κολλα οντως δεν ειναι για γεμισμα αλλα για κολλημα....!!!

Αν η καβιλια μπαινει ευκολα στην τρυπα που εχεις κανει με της ιδιας διαμετρου τρυπανι, τοτε σημαινει οτι το τρυπανι γυρναει λιγο εκκεντρα και η τρυπα των πχ. 6μμ γινεται 6.2μμ.
Αν η τρυπα ανοιξει σωστα και με τρυπανι (εργαλειο+bit) που δεν χανουν, τοτε σιγουρα δεν μπορεις να βαλεις την καβιλια μεσα με το χερι.

Μπορει να παιζει και αυτο...το ενδεχομενο εκκεντρου τρυπηματος....οποτε επανελεγχος στην σωστη διανυξη διαμετρου τρυπηματος λοιπον....

Εδώ να συνυπολογίσουμε οτι και το χέρι μας δεν είναι... αλφάδι.
Δεν είναι απίθανο να δώσουμε μια ελαφριά κλίση στο εργαλείο όταν ανοίγουμε την τρύπα. Φυσικό επακόλουθο κάποιος μικρός τζόγος.
Ίσως Κώστα αυτό να σε «ξενίζει».