Ωραιο ξυλο. Ο κρητικος κεδρος ειναι ιδιος με του Λιβανου (Cedrus Libani) αυτο που λεμε και κατρανι ή αλλο είδος;Μάστορες σήμερα μάλλον έπιασα ένα μικρό τζόκερ που κείτονταν για δεκαετίες στα χαλάσματα ενός παμπάλαιου πέτρινου σπιτιού, υπολογίζω άνω των 150 ετών.
Κατά 99% πρόκειται για πολύτιμο και εξαφανισμένο πλέον Κρητικό κέδρο. Το δοκάρι είναι απίστευτα βαρύ,μασίφ, ατόφιο σαν καινούριο, και με τρεις μικρές τομές που του έκανα με σκεπάρνι αναδίδει μια υπέροχη ευωδία, μοιάζει πολύ με λιβάνι. Εννοείται ούτε υποψία μούχλας ή προσβολής από έντομα. Γι αυτό είναι βασιλικό ξύλο..
Κεδρος Λιβανου τοτε :2thumb22sup:Δημήτρη δεν ξέρω..Εδώ πάντως οι παλιοί το λένε Φοινίκι...
Εχτές που έκανε πολυ ζέστη νομίζω ότι κάτι μου μύριζε για αυτό και το παρατηρούσα σήμερα.Πίσσα είναι . Είναι επεξεργασμένα τα ξύλα . Δεν ξέρω αν το καλοκαίρι οι αναθυμιάσεις από την πίσσα μπορεί να ενοχλήσουν . Αλλά αν δεν ήταν επεξεργασμένο έτσι το ξύλο θα έπρεπε κάθε 5 χρόνια να αλλάζουν κολώνες . Έτσι κρατάνε περίπου 50 χρόνια ....
Αν και δεν είναι τόσο σχετικό με το θέμα, έχω μια απορία το εξής. Βλέπω κατά καιρούς διάφορους ξυλινους στυλους της ΔΕΗ (δε γνωρίζω τι ξυλεία είναι) και έχουν τα μαύρα σημαδια που βλέπετε παρακάτω, είτε σε όλο το μήκος είτε διάσπαρτα.
Τα σημάδια αυτά δείχνουν ότι το ξύλο είχε θερμικά επεξεργαστεί (με φωτια) για τυχόν ξυλοφάγα; Σημαινει οτι κάποτε είχε πάρει φωτιά το οικόπεδο; Είναι χημικά που τα έχει "ξερασει"; είναι σαπίλα;
Ρωτω διότι ένας από αυτούς είναι αρκετά κοντά στην περίφραξη μου.
Εχτές που έκανε πολυ ζέστη νομίζω ότι κάτι μου μύριζε για αυτό και το παρατηρούσα σήμερα.
Πάντως κάποιοι άλλοι στύλοι δεν εχουν, φαίνεται πεντακάθαρα το ξύλο, φαντάζομαι ότι θα έχουν άλλη, χημικη επεξεργασία. Αν κάνω αίτηση στη ΔΕΔΔΗΕ για αλλαγή (κυρίως για τα μικρά που παίζουν στον κηπο) θα ειναι υπερβολικό;
Μάλιστα, τις παρατηρώ συνήθως σε χωριά να είναι μαύρες ίσως πλέον έχει αλλάξει ο τρόπος εμποτισμου καθως οι περισσότερες ειναι στο χρώμα του ξύλου και εχουν μια πολύ έντονη γυαλάδα. Οπως και να έχεις ευχαριστώ όλους και συγγνώμη για το off-topic.Τις ξύλινες κολώνες τις βράζουν σε δεξαμενες με πίσα ...
Εχτές που έκανε πολυ ζέστη νομίζω ότι κάτι μου μύριζε για αυτό και το παρατηρούσα σήμερα.
Πάντως κάποιοι άλλοι στύλοι δεν εχουν, φαίνεται πεντακάθαρα το ξύλο, φαντάζομαι ότι θα έχουν άλλη, χημικη επεξεργασία. Αν κάνω αίτηση στη ΔΕΔΔΗΕ για αλλαγή (κυρίως για τα μικρά που παίζουν στον κηπο) θα ειναι υπερβολικό;
Στάλθηκε από το SM-G973F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
ελα να σου δωσω 2μμ κοντρα πλακε ....
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.