Ξυλεία...

Συντεκνε πάντα να'σαι τυχερός.

Γιατι αναφέρεις εξαφανισμένο πλέον Κρητικό κέδρο; Δεν είναι η ίδια ποικιλία που βλέπει κανείς σε κεδρόδασος, ελαφαφονήσι, γαιδουρονήσι? Θαρώ είχα δει και παλαιωχωρα κάπου αλλά σε άθλια κατάσταση.

Ευχαριστώ παίδες. Κώστα υπήρχαν κάποτε στο νησί μεγάλα δέντρα, κατάλληλα για ξύλευση. Τώρα έχουν απομείνει τα μικρά που είδες στο κεδρόδασος και στη Χρυσή, και δεν πρόκειται να προκόψουν ποτέ εξ αιτίας των ανθρώπων και των...κατσικιών. Εννοείται βέβαια πως απαγορεύεται η ξύλευση..

Καλησπέρα!!για θυμίστε μου..
Θα πάρω κάτι κορμουδακια ελιας
Κανέναν απλό τρόπο να μην ανοίξουν?

Απάντηση: Re: Ξυλεία...

Μάστορες σήμερα μάλλον έπιασα ένα μικρό τζόκερ που κείτονταν για δεκαετίες στα χαλάσματα ενός παμπάλαιου πέτρινου σπιτιού, υπολογίζω άνω των 150 ετών.
Κατά 99% πρόκειται για πολύτιμο και εξαφανισμένο πλέον Κρητικό κέδρο. Το δοκάρι είναι απίστευτα βαρύ,μασίφ, ατόφιο σαν καινούριο, και με τρεις μικρές τομές που του έκανα με σκεπάρνι αναδίδει μια υπέροχη ευωδία, μοιάζει πολύ με λιβάνι. Εννοείται ούτε υποψία μούχλας ή προσβολής από έντομα. Γι αυτό είναι βασιλικό ξύλο..
Ωραιο ξυλο. Ο κρητικος κεδρος ειναι ιδιος με του Λιβανου (Cedrus Libani) αυτο που λεμε και κατρανι ή αλλο είδος;

Προσφατα ανακαλυψα οτι μονο του Λιβανου ειναι ο πραγματικος Κεδρος. Ο κεδρος καναδα που αγοραζουμε για καπακια κιθαρας ειναι αλλο δεντρο, ουτε καν της ιδια οικογενειας, οπως αλλο δεντρο ειναι και ο ισπανικος κεδρος και αυτος αλλης οικογενειας. Απλα τα λενε κεδρους γιατι βγαζουν παρομοια μυρωδια και δεν προσβαλλονται απο εντομα.

Αν και δεν είναι τόσο σχετικό με το θέμα, έχω μια απορία το εξής. Βλέπω κατά καιρούς διάφορους ξυλινους στυλους της ΔΕΗ (δε γνωρίζω τι ξυλεία είναι) και έχουν τα μαύρα σημαδια που βλέπετε παρακάτω, είτε σε όλο το μήκος είτε διάσπαρτα.

Τα σημάδια αυτά δείχνουν ότι το ξύλο είχε θερμικά επεξεργαστεί (με φωτια) για τυχόν ξυλοφάγα; Σημαινει οτι κάποτε είχε πάρει φωτιά το οικόπεδο; Είναι χημικά που τα έχει "ξερασει"; είναι σαπίλα;

Ρωτω διότι ένας από αυτούς είναι αρκετά κοντά στην περίφραξη μου.
c85ddc467f9ec554f2dae0bd3d55d065.jpg
20200903_150641.jpg

Στάλθηκε από το SM-G973F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
7b1ff498860e9a52042dcc00ecfdbd5d.jpg

Πίσσα είναι . Είναι επεξεργασμένα τα ξύλα . Δεν ξέρω αν το καλοκαίρι οι αναθυμιάσεις από την πίσσα μπορεί να ενοχλήσουν . Αλλά αν δεν ήταν επεξεργασμένο έτσι το ξύλο θα έπρεπε κάθε 5 χρόνια να αλλάζουν κολώνες . Έτσι κρατάνε περίπου 50 χρόνια ....

Re: Απάντηση: Ξυλεία...

Πίσσα είναι . Είναι επεξεργασμένα τα ξύλα . Δεν ξέρω αν το καλοκαίρι οι αναθυμιάσεις από την πίσσα μπορεί να ενοχλήσουν . Αλλά αν δεν ήταν επεξεργασμένο έτσι το ξύλο θα έπρεπε κάθε 5 χρόνια να αλλάζουν κολώνες . Έτσι κρατάνε περίπου 50 χρόνια ....
Εχτές που έκανε πολυ ζέστη νομίζω ότι κάτι μου μύριζε για αυτό και το παρατηρούσα σήμερα.

Πάντως κάποιοι άλλοι στύλοι δεν εχουν, φαίνεται πεντακάθαρα το ξύλο, φαντάζομαι ότι θα έχουν άλλη, χημικη επεξεργασία. Αν κάνω αίτηση στη ΔΕΔΔΗΕ για αλλαγή (κυρίως για τα μικρά που παίζουν στον κηπο) θα ειναι υπερβολικό;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ξυλεία...

Αν και δεν είναι τόσο σχετικό με το θέμα, έχω μια απορία το εξής. Βλέπω κατά καιρούς διάφορους ξυλινους στυλους της ΔΕΗ (δε γνωρίζω τι ξυλεία είναι) και έχουν τα μαύρα σημαδια που βλέπετε παρακάτω, είτε σε όλο το μήκος είτε διάσπαρτα.

Τα σημάδια αυτά δείχνουν ότι το ξύλο είχε θερμικά επεξεργαστεί (με φωτια) για τυχόν ξυλοφάγα; Σημαινει οτι κάποτε είχε πάρει φωτιά το οικόπεδο; Είναι χημικά που τα έχει "ξερασει"; είναι σαπίλα;

Ρωτω διότι ένας από αυτούς είναι αρκετά κοντά στην περίφραξη μου.

ειναι πισσα

Εχτές που έκανε πολυ ζέστη νομίζω ότι κάτι μου μύριζε για αυτό και το παρατηρούσα σήμερα.

Πάντως κάποιοι άλλοι στύλοι δεν εχουν, φαίνεται πεντακάθαρα το ξύλο, φαντάζομαι ότι θα έχουν άλλη, χημικη επεξεργασία. Αν κάνω αίτηση στη ΔΕΔΔΗΕ για αλλαγή (κυρίως για τα μικρά που παίζουν στον κηπο) θα ειναι υπερβολικό;

ειναι υπερβολικα ακραιο ... μπορω να σου πω!

Μιας και είσαι Σωφρον νομίζω έχεις και δίκιο. Δεν γνώριζα όταν ήταν σύνηθες να βάζουν πίσσα. Είχα την εντύπωση ότι ήταν απλά εμποτισμένα.

Η πισσα εχει ημερομηνια ληξης...με τα χρονια και εφοσον αποσυνθεεται αυτη ειναι λογικο να υπαρχουν αναθημιασεις καθως ειναι παραγωγο πετρελαιου...
Προβλημα δεν υπαρχει για το ξυλο....

Τις ξύλινες κολώνες τις βράζουν σε δεξαμενες με πίσα ...
Μάλιστα, τις παρατηρώ συνήθως σε χωριά να είναι μαύρες ίσως πλέον έχει αλλάξει ο τρόπος εμποτισμου καθως οι περισσότερες ειναι στο χρώμα του ξύλου και εχουν μια πολύ έντονη γυαλάδα. Οπως και να έχεις ευχαριστώ όλους και συγγνώμη για το off-topic.

https://www.in.gr/2020/09/03/tech/p...kpempei-rypous-kai-epivarynei-tin-atmosfaira/

Re: 3D Printers, CNC & Laser Engravers -Εργα και Κατασκευές.

Αυτο που εχω ειναι για την ακριβεια ~3μμ κοντρα πλακε και οντως δεν υπαρχει πουθενα τετοιο μεγεθος.
Απλα βρηκα σε πεζοδρομιο ενα μεγαλο κομματι σε καλη κατασταση, πιθανον απο πλατη βιβλιοθηκης/ντουλαπας.

Στο Leroy υπαρχει κ/π oκουμε 4μμ. Στο Praktiker υπαρχει καλης ποιοτητος MDF στα 4μμ.
6mm oυτε για δειγμα στα γνωστα μαγαζια. Απο 8μμ και πανω.

Re: 3D Printers, CNC & Laser Engravers -Εργα και Κατασκευές.

Ευχαριστω. Αν βρει καποιος λεπτα κοντρα πλακε ας ενημερωσει γιατι μαλλον ενδιαφερει πολλους.

6mm σε ξυλεμπορικα εχω βρει σημύδα. Ειχα παρει τον ιουλιο αρκετο