Ξυλεία...

Απάντηση: Re: Ξυλεία...

Στην υγρασία αντέχουν...

Oυτε και εκει...φανταζομαι θα εχεις δει ξυλινο πατωμα που εχει παρει νερα....

Οταν ανεφερα διαφορα θερμοκρασιων περιεχει τα παντα...με ηλιο,βροχη,χιονι,ζεστη και κρυο.....το ξυλο απλος με την υγρασια συστελεται και δεν διαστελεται οταν ξεκινησει να το χτυπα ο ηλιος...κυριος το καλοκαιρι....
Για αυτο και το προβλημα σε ορισμενα ξυλα,ανεξαρτητος υλικου δεν φενεται του χειμερινους μηνες αλλα τους καλοκαιρινους μηνες...

Προσωπική μου άποψη μην δοκιμάσεις καν βερνίκι πάνω από το λάδι.
.
Πάντως στην οργανοποιοια το κάνουμε συχνά. Λαδι και απο πανω γομαλακα ή μπάλα νιτρου . Στο ελατο δίνει μια κεχριμπαρενια απόχρωση.

Νομιζω βερνικι εμποτισμου αχρωμο και απο πανω βερνικι κρουστας αχρωμα, μια χαρα δουλεια θα σου κανει (αν θες σε καποιο βαζεις και χρωματιστο).
Καλυτερα να ειναι και τα δυο νερου ή και τα δυο διαλυτη, αν και εγω που εβαλα καπου νερου και απο πανω διαλυτη, 2 χρονια τωρα ειναι σαν καινουργιο.

Εχεις και εσυ το wax finish varnish? https://www.polyvine.com/index.php/en/?option=com_content&view=article&id=100Νομιζω οτι ειναι η κορυφαια εναλλακτικη αυτο το βερνικι κεριου στα υπολοιπα σατινε/ματ βερνικια νερου/πολυουρεθανης.
Ναι Μιχάλη, έχω εδώ και 2-3 χρόνια αλλά δεν έχω παρακολουθήσεις τα νέα προϊόντα τους...
Oυτε και εκει...φανταζομαι θα εχεις δει ξυλινο πατωμα που εχει παρει νερα....Οταν ανεφερα διαφορα θερμοκρασιων περιεχει τα παντα...με ηλιο,βροχη,χιονι,ζεστη και κρυο.....το ξυλο απλος με την υγρασια συστελεται και δεν διαστελεται οταν ξεκινησει να το χτυπα ο ηλιος...κυριος το καλοκαιρι....Για αυτο και το προβλημα σε ορισμενα ξυλα,ανεξαρτητος υλικου δεν φενεται του χειμερινους μηνες αλλα τους καλοκαιρινους μηνες...
Κωστή, δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα ακριβώς τι θες να πείς...Το πάτωμα που αναφέρεις είναι εντελώς διαφορετική πετίπτωση. Τα πατώματα είναι βαμένα/προστατευμένα μόνο απ´ την πάνω πλευρά. Έτσι λοιπόν, αν μπεί νερό στο πάτωμα, η ζημιά δεν θα γίνει απο πάνω αλλά από κάτω. Η υγρασία δεν κάνει κακό στο βερνικωμένο ξύλο επειδή δεν σπάει το βερνίκι. Το βερνίκι το σκάει ο ήλιος. Κι άν σκάσει το βερνίκι και εισχωρήσει υγρασία στο ξύλο, θα εγκλωβιστεί, θα μαυρίσει το ξύλο από μύκητες και στο τέλος θα σαπίσει. Επίσης δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λές οτι το ξύλο συστέλλεται με την υγρασία.... Μήπως ήθελες να πείς οτι διαστέλλεται; Γιατί αυτό γίνεται, με την υγρασία το ξύλο διαστέλλεται, δεν συστέλλεται.

... Η υγρασία δεν κάνει κακό στο βερνικωμένο ξύλο επειδή δεν σπάει το βερνίκι. Το βερνίκι το σκάει ο ήλιος. Κι άν σκάσει το βερνίκι και εισχωρήσει υγρασία στο ξύλο, θα εγκλωβιστεί, θα μαυρίσει το ξύλο από μύκητες και στο τέλος θα σαπίσει. ...

ακριβως αυτο, αρα λοιπον το προβλημα ειναι ο ηλιος.
τα δικα μου πλαισια βρεχονται ολα, ομως αυτα που τα βλεπει ο ηλιος (για μεγαλο διαστημα) εχουν ξεφτισει

σου λεωωωω το gel αντεχει ... τουλαχιστον, πολυ περισσοτερο

Re: Απάντηση: Re: Ξυλεία...

Πάντως στην οργανοποιοια το κάνουμε συχνά. Λαδι και απο πανω γομαλακα ή μπάλα νιτρου . Στο ελατο δίνει μια κεχριμπαρενια απόχρωση.
Ναι, η γομολακα πιάνει μια χαρά και την χρησιμοποιώ πάρα πολύ σε τορναριστα.

..Κωστή, δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα ακριβώς τι θες να πείς...Το πάτωμα που αναφέρεις είναι εντελώς διαφορετική πετίπτωση. Τα πατώματα είναι βαμένα/προστατευμένα μόνο απ´ την πάνω πλευρά. Έτσι λοιπόν, αν μπεί νερό στο πάτωμα, η ζημιά δεν θα γίνει απο πάνω αλλά από κάτω. Η υγρασία δεν κάνει κακό στο βερνικωμένο ξύλο επειδή δεν σπάει το βερνίκι. Το βερνίκι το σκάει ο ήλιος. Κι άν σκάσει το βερνίκι και εισχωρήσει υγρασία στο ξύλο, θα εγκλωβιστεί, θα μαυρίσει το ξύλο από μύκητες και στο τέλος θα σαπίσει. Επίσης δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λές οτι το ξύλο συστέλλεται με την υγρασία.... Μήπως ήθελες να πείς οτι διαστέλλεται; Γιατί αυτό γίνεται, με την υγρασία το ξύλο διαστέλλεται, δεν συστέλλεται.

Ανεφερα το πατωμα γιατι εχω παρατηρησει οτι οταν πεφτει νερο επι διαστημα για διαφορους η απο καποια ζημια(πλημμυρισμα απο μποιλερ)μαυριζει και σαπιζει απο την υγρασια που εμποτιζει σιγα το ξυλο..στην ουσια το βερνικι αποσυνθεεται σιγα-σιγα αρα δημιουργει προβλημα στο ξυλο...για αυτο μαυριζει ουσιαστικα...
Το ξυλο οσο ειναι βρεγμενο,νοτισμενο συστελλεται,δηλ μαζευει,ειδικα τους χειμερινους μηνες και οταν ανοιξει ο καιρος και αρχιζει να στεγνωνει αρχιζει και ανοιγει...δηλ διαστελεται...

Ανεφερα το πατωμα γιατι εχω παρατηρησει οτι οταν πεφτει νερο επι διαστημα για διαφορους η απο καποια ζημια(πλημμυρισμα απο μποιλερ)μαυριζει και σαπιζει απο την υγρασια που εμποτιζει σιγα το ξυλο..στην ουσια το βερνικι αποσυνθεεται σιγα-σιγα αρα δημιουργει προβλημα στο ξυλο...για αυτο μαυριζει ουσιαστικα...
Το ξυλο οσο ειναι βρεγμενο,νοτισμενο συστελλεται,δηλ μαζευει,ειδικα τους χειμερινους μηνες και οταν ανοιξει ο καιρος και αρχιζει να στεγνωνει αρχιζει και ανοιγει...δηλ διαστελεται...

Δεν έχει να κάνει με το βερνίκι η μαυρίλα, το ξύλο μαυρίζει απ´ τους μύκητες που δημιουργεί η υγρασία.
Όπως μαυρίζει κι ένας τοίχος πχ που δεν έχει βερνίκι.
Όσο για την υγρασία το αντίθετο συμβαίνει, το φουσκώνει το ξύλο, δηλαδή το διαστέλλει.

https://htca.gr/domi-idiotites-simpagous-ksilou.html

Η ρίκνωση και η διόγκωση

Η ελάττωση (μείωση) των διαστάσεων του ξύλου, όταν αυτό αποβάλλει υγρασία κάτω από το σημείο ινοκόρου (30-32%) ονομάζεται ρίκνωση. Από την άλλη μεριά, η αύξηση των διαστάσεων του ξύλου, όταν η υγρασία αυξάνεται από μια χαμηλή τιμή η υγρασία 0% μέχρι το σημείο ινοκόρου, ονομάζεται διόγκωση. Και στις δυο αυτές μεταβολές παρατηρείται μείωση και αύξηση του ξύλου και στις τρεις κατευθύνσεις (εφαπτομενική, ακτινική, αξονική). Μεταβολές της υγρασίας πάνω από το σημείο ινοκόρου, μεταβολές δηλαδή που λαμβάνουν χώρα μέσα στις κυτταρικές κοιλότητες του ξύλου, δεν προσδίδουν καμία μεταβολή στις διαστάσεις του ξύλου.

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2204/Fysiki_B-Gymnasiou_html-empl/index6_5.html

Η διαστολή του νερού

Στα περισσότερα υγρά αύξηση της θερμοκρασίας τους οδηγεί στη διαστολή τους, δηλαδή στην αύξηση του όγκου τους. Το νερό όμως παρουσιάζει μια ιδιόμορφη συμπεριφορά. Όταν θερμαίνεται από τους 0 °C έως 4 °C, ο όγκος του ελαττώνεται (ανώμαλη συστολή), ενώ αν ψύχεται από τους 4 °C έως τους 0 °C, ο όγκος του αυξάνεται (ανώμαλη διαστολή) (εικόνα 6.39). Πάνω από τους 4°C και μέχρι τη θερμοκρασία βρασμού το νερό διαστέλλεται κανονικά.

Το leroy εχει καποια μασιφ πευκα, καθως επισης και "μασιφ" οξια, δρυ κτλ, σε κολλημενες ταβλες, οπως στα πατωματα.

Παιδιά για μασιφ επιφάνειες, πχ για τραπέζια πού κοιτάμε; Πράκτικερ αποκλείεται, ούτε να τους βλέπω.
Ελιά δεν σου κάνει;
Είχα μιλήσει με κάποιον από Κρήτη που πουλούσε φέτες κορμού για τραπέζια, αλλά για μένα εδώ πάνω στις Σέρρες είναι λίγο μακριά για την μεταφορά τους.

Eυχαιστώ παιδιά. Παύλο, ελιά μασίφ αποκλείεται, πουλάνε κάποιες ψαγμένες ξυλαποθήκες στην Αθήνα, αλλά οι άνθρωποι το τονίζουν πως είναι για αρτιστίκ καταστάσεις, πχ river tables με υγρό γυαλί κτλ. Δεν παίζει να είναι "φέτα" κορμός και να μην έχει τρύπες και κουφάλες.. Και αν τύχει και δεν έχει, άντε κάν'την ζάφτι με τα σκευρώματα που θα βγάλει.. Αν πάντως έχεις κρατήσει τα στοιχεία του στείλε μου τα αν δε σου κάνει κόπο!
Τον Χανιώτη τον είχα ξεχάσει!

Ενδιαφερον φαινεται.
Κατι σαν κοντρα πλακε σε μεγεθυνση.
Απορω που εχει αντιστοιχη αντοχη σε δυναμεις με το τσιμεντο, αλλα ισως να ειναι ετσι.