Μιας και με φωνάξατε να πω και εγώ την άποψη μου για το OSB μιας και που πριν μερικούς μήνες είχαμε μία σοβαρή διαφωνία με αρκετά μέλη του φόρουμ πάνω σε αυτό το υλικό (ετοιμάζω σιδηρόδρομο).
Να πω πρώτα τα επιστημονικά και οιλογικά (Δασολόγος γαρ).
Το επιστημονικό όνομα του OSB είναι Ξυλοπλάκα με μεγάλα προσανατολισμένα Ξυλοτεμαχίδια και παράγεται με τον παρακάτω τρόπο που αναφέρει και ο καθηγητής μου κ.Μπαρμπούτης (σελ 15).
http://users.auth.gr/jbarb/Dimosieyseis/Wood products manufacturing process.pdf
Σαν υλικό διαθέτει αρκετή αντοχή (θεωρητική και πρακτική άποψη) και είναι κατάλληλο για πάρα πολλές και διάφορες χρήσεις ακόμα και σε περιπτώσεις με αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία (ανθυγροσκοπτικό OSB).
Σε ότι αφορά την οικολογία, επειδή φτιάχνεται από κομμάτια ξύλων (πολλές φορές και από υπολείμματα άλλων προϊόντων ξύλου), θεωρείται ως οικολογικό προϊόν.
Σε ότι αφορά το θέμα της υγείας, δεν θα έλεγα ότι είναι και το πιο υγιεινό υλικό καθώς περιέχει ρητίνες που ορισμένες φορές (κυρίως σε παλαιότερες γενιές) βασίζεται σε φορμαλδεϋδη (καρκινογόνος ουσία).
Στις τελευταίας γενιές του OSB βέβαια (μετά την 3-4η) η περιεκτικότητας σε φορμαλδεύδη έχει ελαττωθεί και έχει αντικατασταθεί από πιο υγιεινές ρητίνες).
Οπότε δεν θα το πρότεινα για χρήση σε κλειστούς χώρους και ειδικά σε παιδικά δωμάτια.
Σε θέμα τώρα αντοχής, όπως θα ξέρετε μερικοί, ο τελευταίος πάγκος που έκανα διαθέτει σαν άνω επιφάνεια OSB.
Εδώ και μερικούς μήνες που τον χρησιμοποιώ, παρόλο που χρησιμοποιώ σκαρπέλο και ματσόλα για την κατασκευή και διαμόρφωση μόρσων και γενικά τον ταλαιπωρώ πολύ (όχι πολύ συχνά βέβαια), το υλικό δεν έχει κάνει κιχ. Κυρίως όμως, τα σόκορα του είναι ακόμα σαν καινούρια (σε αντίθεση με τα λεγόμενα κάποιων ότι θα χαλάσουν πολύ γρήγορα) - και τα έχω ταλαιπωρήσει σε ορισμένα σημεία με την σέγα.
Οπότε για μένα σε θέματα κατασκευών το OSB δεν μειονεκτεί καθόλου.
Πάμε τώρα και στο θέμα της καλαισθησίας.
Δεν είναι ψευδές το γεγονός ότι το OSB είναι πολύ της μόδας εδώ και λίγα χρόνια και χρησιμοποιείται για πάμπολες κατασκευές (από ντουλάπες μέχρι πατώματα).
Ο λόγος είναι ότι συνδυάζει εκτός από αντοχή και πολύ χαμηλή τιμή, κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μιμηθεί το κόντρα πλακέ ή ακόμα χειρότερα οι σύνθετες ή μασίφ επιφάνειες.
Θα έλεγα φυσικά ότι σαν υλικό χτυπάει πολύ καλύτερα στο μάτι λόγω της ανομοιομορφίας (οπτικά) απ ότι το κόντρα πλακέ. Αν και το φυσικό ξύλο είναι πιο όμορφο φυσικά αλλά η χρήση του, η αντοχή του και η τιμή του δεν επιτρέπουν την ευρεία χρήση του. Οπότε γι αυτό και προτιμάται ευρέως και έχει τόση απήχηση.
Τέλος σε οτι αφορά την προσωπική μου άποψη, το θεωρώ όμορφο υλικό αν και λίγο βαρετό όταν χρησιμοποιείται για την επένδυση ενός χώρου.
Αν συνδυάσουμε τα κριτήρια της χαμηλής τιμής, της οικολογικής πλευράς (πλην του συνδετικού υλικού φυσικά), της αντοχής σε κάμψεις και σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Νομίζω ότι έχουμε βρει το σχεδόν τέλειο προιόν για γενική αλλά και ειδική χρήση σε κατασκευές.