Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Σημερα η σεγα πηρε φωτια. Εφτιαξα καμμια εικοσαρια φαλαινες, δελφινια, αγκυρουλες και χταποδια για βαφτιση. Ευτυχως απο μαλακο balsa και φυγανε στο λεπτο.

Μετα, για να ξεκουραστω, εφτιαξα στην πριονοκορδελα καποια πραματακια. Δεν ειναι τελειωμενα εκτος απο το X που το τελειωσα χθες.
Δυστυχως η οξια ειχε κατι σαν μουχλα που νομιζα οτι θα φυγει στο τριψιμο αλλα δεν εφυγε.

27280118866_35c6847413_h.jpg

Αν η οξια με την μουχλα ειναι το Γ,Σ σταυρος και G φροντισε να βρεις και αλλη μουχλιασμενη γιατι δειχνουν απιθανα!!

Βλεπω οτι υπαρχει ακομα μουχλιασμενο υλικο στην ξυλαποθηκη μου :))

27216650312_9a9b8c3377_c.jpg

Μιχάλη, πέραν του ότι είναι όλα πολύ ωραία, ήταν πανέξυπνος κι ο τρόπος που στήριξες το κλειδί του Σολ για τις ανάγκες της φωτογράφησης! -bye-

χαχα, το ειδες Νικολα :)))

Aν δεν ειχα αυτη τη σεγα χειρος μοντελισμου, δεν υπηρχε περιπτωση να κανω την εσωτερικη κοπη του κλειδιου.
Δεν υπηρχε περιπτωση δηλαδη να κατσω και να βαλω/βγαλω την λαμα της σεγας 3 φορες...

Μιας και με φωνάξατε να πω και εγώ την άποψη μου για το OSB μιας και που πριν μερικούς μήνες είχαμε μία σοβαρή διαφωνία με αρκετά μέλη του φόρουμ πάνω σε αυτό το υλικό (ετοιμάζω σιδηρόδρομο).

Να πω πρώτα τα επιστημονικά και οιλογικά (Δασολόγος γαρ).
Το επιστημονικό όνομα του OSB είναι Ξυλοπλάκα με μεγάλα προσανατολισμένα Ξυλοτεμαχίδια και παράγεται με τον παρακάτω τρόπο που αναφέρει και ο καθηγητής μου κ.Μπαρμπούτης (σελ 15).
http://users.auth.gr/jbarb/Dimosieyseis/Wood products manufacturing process.pdf

Σαν υλικό διαθέτει αρκετή αντοχή (θεωρητική και πρακτική άποψη) και είναι κατάλληλο για πάρα πολλές και διάφορες χρήσεις ακόμα και σε περιπτώσεις με αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία (ανθυγροσκοπτικό OSB).

Σε ότι αφορά την οικολογία, επειδή φτιάχνεται από κομμάτια ξύλων (πολλές φορές και από υπολείμματα άλλων προϊόντων ξύλου), θεωρείται ως οικολογικό προϊόν.
Σε ότι αφορά το θέμα της υγείας, δεν θα έλεγα ότι είναι και το πιο υγιεινό υλικό καθώς περιέχει ρητίνες που ορισμένες φορές (κυρίως σε παλαιότερες γενιές) βασίζεται σε φορμαλδεϋδη (καρκινογόνος ουσία).
Στις τελευταίας γενιές του OSB βέβαια (μετά την 3-4η) η περιεκτικότητας σε φορμαλδεύδη έχει ελαττωθεί και έχει αντικατασταθεί από πιο υγιεινές ρητίνες).
Οπότε δεν θα το πρότεινα για χρήση σε κλειστούς χώρους και ειδικά σε παιδικά δωμάτια.

Σε θέμα τώρα αντοχής, όπως θα ξέρετε μερικοί, ο τελευταίος πάγκος που έκανα διαθέτει σαν άνω επιφάνεια OSB.
Εδώ και μερικούς μήνες που τον χρησιμοποιώ, παρόλο που χρησιμοποιώ σκαρπέλο και ματσόλα για την κατασκευή και διαμόρφωση μόρσων και γενικά τον ταλαιπωρώ πολύ (όχι πολύ συχνά βέβαια), το υλικό δεν έχει κάνει κιχ. Κυρίως όμως, τα σόκορα του είναι ακόμα σαν καινούρια (σε αντίθεση με τα λεγόμενα κάποιων ότι θα χαλάσουν πολύ γρήγορα) - και τα έχω ταλαιπωρήσει σε ορισμένα σημεία με την σέγα.

Οπότε για μένα σε θέματα κατασκευών το OSB δεν μειονεκτεί καθόλου.

Πάμε τώρα και στο θέμα της καλαισθησίας.

Δεν είναι ψευδές το γεγονός ότι το OSB είναι πολύ της μόδας εδώ και λίγα χρόνια και χρησιμοποιείται για πάμπολες κατασκευές (από ντουλάπες μέχρι πατώματα).
Ο λόγος είναι ότι συνδυάζει εκτός από αντοχή και πολύ χαμηλή τιμή, κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μιμηθεί το κόντρα πλακέ ή ακόμα χειρότερα οι σύνθετες ή μασίφ επιφάνειες.

Θα έλεγα φυσικά ότι σαν υλικό χτυπάει πολύ καλύτερα στο μάτι λόγω της ανομοιομορφίας (οπτικά) απ ότι το κόντρα πλακέ. Αν και το φυσικό ξύλο είναι πιο όμορφο φυσικά αλλά η χρήση του, η αντοχή του και η τιμή του δεν επιτρέπουν την ευρεία χρήση του. Οπότε γι αυτό και προτιμάται ευρέως και έχει τόση απήχηση.

Τέλος σε οτι αφορά την προσωπική μου άποψη, το θεωρώ όμορφο υλικό αν και λίγο βαρετό όταν χρησιμοποιείται για την επένδυση ενός χώρου.
Αν συνδυάσουμε τα κριτήρια της χαμηλής τιμής, της οικολογικής πλευράς (πλην του συνδετικού υλικού φυσικά), της αντοχής σε κάμψεις και σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Νομίζω ότι έχουμε βρει το σχεδόν τέλειο προιόν για γενική αλλά και ειδική χρήση σε κατασκευές.

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Μιας και με φωνάξατε να πω και εγώ την άποψη μου για το OSB μιας και που πριν μερικούς μήνες είχαμε μία σοβαρή διαφωνία με αρκετά μέλη του φόρουμ πάνω σε αυτό το υλικό (ετοιμάζω σιδηρόδρομο).

Να πω πρώτα τα επιστημονικά και οιλογικά (Δασολόγος γαρ).
Το επιστημονικό όνομα του OSB είναι Ξυλοπλάκα με μεγάλα προσανατολισμένα Ξυλοτεμαχίδια και παράγεται με τον παρακάτω τρόπο που αναφέρει και ο καθηγητής μου κ.Μπαρμπούτης (σελ 15).
http://users.auth.gr/jbarb/Dimosieyseis/Wood products manufacturing process.pdf

Σαν υλικό διαθέτει αρκετή αντοχή (θεωρητική και πρακτική άποψη) και είναι κατάλληλο για πάρα πολλές και διάφορες χρήσεις ακόμα και σε περιπτώσεις με αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία (ανθυγροσκοπτικό OSB).

Σε ότι αφορά την οικολογία, επειδή φτιάχνεται από κομμάτια ξύλων (πολλές φορές και από υπολείμματα άλλων προϊόντων ξύλου), θεωρείται ως οικολογικό προϊόν.
Σε ότι αφορά το θέμα της υγείας, δεν θα έλεγα ότι είναι και το πιο υγιεινό υλικό καθώς περιέχει ρητίνες που ορισμένες φορές (κυρίως σε παλαιότερες γενιές) βασίζεται σε φορμαλδεϋδη (καρκινογόνος ουσία).
Στις τελευταίας γενιές του OSB βέβαια (μετά την 3-4η) η περιεκτικότητας σε φορμαλδεύδη έχει ελαττωθεί και έχει αντικατασταθεί από πιο υγιεινές ρητίνες).
Οπότε δεν θα το πρότεινα για χρήση σε κλειστούς χώρους και ειδικά σε παιδικά δωμάτια.

Σε θέμα τώρα αντοχής, όπως θα ξέρετε μερικοί, ο τελευταίος πάγκος που έκανα διαθέτει σαν άνω επιφάνεια OSB.
Εδώ και μερικούς μήνες που τον χρησιμοποιώ, παρόλο που χρησιμοποιώ σκαρπέλο και ματσόλα για την κατασκευή και διαμόρφωση μόρσων και γενικά τον ταλαιπωρώ πολύ (όχι πολύ συχνά βέβαια), το υλικό δεν έχει κάνει κιχ. Κυρίως όμως, τα σόκορα του είναι ακόμα σαν καινούρια (σε αντίθεση με τα λεγόμενα κάποιων ότι θα χαλάσουν πολύ γρήγορα) - και τα έχω ταλαιπωρήσει σε ορισμένα σημεία με την σέγα.

Οπότε για μένα σε θέματα κατασκευών το OSB δεν μειονεκτεί καθόλου.

Πάμε τώρα και στο θέμα της καλαισθησίας.

Δεν είναι ψευδές το γεγονός ότι το OSB είναι πολύ της μόδας εδώ και λίγα χρόνια και χρησιμοποιείται για πάμπολες κατασκευές (από ντουλάπες μέχρι πατώματα).
Ο λόγος είναι ότι συνδυάζει εκτός από αντοχή και πολύ χαμηλή τιμή, κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μιμηθεί το κόντρα πλακέ ή ακόμα χειρότερα οι σύνθετες ή μασίφ επιφάνειες.

Θα έλεγα φυσικά ότι σαν υλικό χτυπάει πολύ καλύτερα στο μάτι λόγω της ανομοιομορφίας (οπτικά) απ ότι το κόντρα πλακέ. Αν και το φυσικό ξύλο είναι πιο όμορφο φυσικά αλλά η χρήση του, η αντοχή του και η τιμή του δεν επιτρέπουν την ευρεία χρήση του. Οπότε γι αυτό και προτιμάται ευρέως και έχει τόση απήχηση.

Τέλος σε οτι αφορά την προσωπική μου άποψη, το θεωρώ όμορφο υλικό αν και λίγο βαρετό όταν χρησιμοποιείται για την επένδυση ενός χώρου.
Αν συνδυάσουμε τα κριτήρια της χαμηλής τιμής, της οικολογικής πλευράς (πλην του συνδετικού υλικού φυσικά), της αντοχής σε κάμψεις και σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Νομίζω ότι έχουμε βρει το σχεδόν τέλειο προιόν για γενική αλλά και ειδική χρήση σε κατασκευές.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΟΥ.

ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΕ ΧΑΡΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΙΠΕΣ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ.

Η μόνη ταπεινή αντίρρηση μου είναι ότι εγώ δεν θα το έβαζα για επιφάνεια σε πάγκο εργασίας, (πες το γεροντίστικη παραξενιά, αλλά δεν με αφήνει να συγκεντρωθώ, σαν απόχρωση & σαν "σχέδιο", με κουράζει στα μάτια). :grandpa:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σημερα η σεγα πηρε φωτια. Εφτιαξα καμμια εικοσαρια φαλαινες, δελφινια, αγκυρουλες και χταποδια για βαφτιση. Ευτυχως απο μαλακο balsa και φυγανε στο λεπτο.

Μετα, για να ξεκουραστω, εφτιαξα στην πριονοκορδελα καποια πραματακια. Δεν ειναι τελειωμενα εκτος απο το X που το τελειωσα χθες.
Δυστυχως η οξια ειχε κατι σαν μουχλα που νομιζα οτι θα φυγει στο τριψιμο αλλα δεν εφυγε.

27280118866_35c6847413_h.jpg

"Επαγγελματικές" ομορφιές !

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

:SFGSFGSF:Υπέρ παραγωγές Μιχάλη:SFGSFGSF:
Άλλη μια απόδειξη ότι δεν έχει σημασία πού φτιάχνεται-κατασκευάζεται κάτι άλλα από ποιον.
Αυτά είναι "Made in Romania" αλλά "made by Michalis"!

Καλημέρα.
Είπα να ξεκινήσω κι εγώ μια side μπιζνα
6f93a73aee6b6665418a49fcdb421160.jpg

Sent from my C6833 using Tapatalk

Ευχαριστω καλωσυνατοι μου συναδελφοι!
Oπως καταλαβαινετε βεβαια, οι κατασκευες ειναι απλουστατες, η φωτο τις δειχνει πιο εντυπωσιακες :))

Xρηστο, αυτο ειναι υπεροχο και εξυπνο καθως οντων μπορει να φορεθει!!
Τι ξυλο ειναι? Σαν οξια φαινεται. Εχεις κανει καποιο φινιρισμα περα απο το καλο τριψιμο που βλεπω?

Ευχαριστω καλωσυνατοι μου συναδελφοι!
Oπως καταλαβαινετε βεβαια, οι κατασκευες ειναι απλουστατες, η φωτο τις δειχνει πιο εντυπωσιακες :))

Xρηστο, αυτο ειναι υπεροχο και εξυπνο καθως οντων μπορει να φορεθει!!
Τι ξυλο ειναι? Σαν οξια φαινεται. Εχεις κανει καποιο φινιρισμα περα απο το καλο τριψιμο που βλεπω?
Μιχάλη μου κοντραπλακεδακι 10ρακι είναι που περισσεψε από άλλη κατασκευή. Σχέδιο στο χέρι, κόψιμο με σεγα στο πόδι (στην κυριολεξία, εξ ου και η αναζήτηση μου) και φινίρισμα με βερνικι νερού σε χρώμα δρυος.
Τα κορδελακια, λάστιχα κλπ., εργασία της κόρης μου.

Sent from my C6833 using Tapatalk

Μιας και σου παει το αθλημα, πρεπει οντως οπωσδηποτε να παρεις επιτραπεζια σεγα.

Οι επιλογες ειναι λιγες. Dremel (μικρη, ποιοτικη), κινεζικη (κινεζικη ποιοτητα) και proxxon.
Πιθανως και η πριονοκορδελιτσα proxxon καθως εχω παρατηρησει οτι oλα τα μικροεργακια μου που εχω αναρτησει τους τελευταιους μηνες τα κανω αποκλειστικα με την κορδελα.

Η πριονοκορδελα εχει το ασυγκριτο πλεονεκτημα οτι κοβει σταθεροτατα καθως η λαμα κινειται προς μια κατευθυνση, πιεζοντας το αντικειμενο κατω.

greekn1c k εσύ βλέπω έχεις ανοίξει πανιά για τα καλά. Ομορφιές.

Μιχάλη ζωγραφιζεις λέμε με την σεγα!!!!

Κώστα στο πλακάκι αυτό κάθονται πρίζες λόγω του αναγλυφου ???

Βλεπω οτι υπαρχει ακομα μουχλιασμενο υλικο στην ξυλαποθηκη μου :))

27216650312_9a9b8c3377_c.jpg

Βρε Μιχαλη...που τα βρισκεις αυτα ξυλα και πως τα κοβεις φετες για τις μικροκατασκευες σου?

Re: Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργ

greekn1c k εσύ βλέπω έχεις ανοίξει πανιά για τα καλά. Ομορφιές.

Ευχαριστω ακομα μαθαινω καθως νεος στο αθλημα της σεγας !

Re: Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργ

Βρε Μιχαλη...που τα βρισκεις αυτα ξυλα και πως τα κοβεις φετες για τις μικροκατασκευες σου?

Σε συσκευασιες των 2.5 κιλων απο το σουπερμαρκετ που τα πουλανε (κοστος ~1 ευρω) κυριως για να τα χρησιμοποιουν στις ψησταριες,ΒΒQ etc.
Διαλεγω διχτακια με περιποιημενα σανιδακια. Κυριως εχει οξια και ενα παρομοιας σκληροτητας ξυλο που δεν ξερω τι ειναι.

20852271125_7b350af2fc.jpg
21879012408_effe6c1c6a.jpg

Αυτα τα ξυλα τα κοβω στην κορδελα proxxon και βγαζω οτι μεγεθος μου χρειαζεται.

21719012691_7dd96a031f.jpg
21103942803_57519df1f7.jpg

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Είπα κι εγώ σήμερα Μιχάλη να δοκιμάσω τη κορδέλα σε λίγο πιο απαιτητικές κοπές απ´το κοντρα πκακέ και τα καραβάκια.
Πήρα ένα κομμάτι καρυδιά που έχω στα ρετάλια μου και είπα να φτιάξω μια λαβή για το μοαλταδάκι που καθάρισα με την ηλεκτρόλυση.
Πρώτη διαπίστωση, κόβει αρκετά καλά. Αργά μεν καλά δε. :a0210: Αρκεί να μην θες πολύ κλειστές στροφές.
Δεύτερη διαπίστωση, αν θες να ασχληθείς με μικροκατασκευές και μοντελισμό πάρε σέγα. Ή, ακόμα καλύτερα, πάρε καί σέγα.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    111.9 KB · Views: 159
  • image.jpg
    image.jpg
    91.8 KB · Views: 157
  • image.jpg
    image.jpg
    111.5 KB · Views: 158
Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Και το μπαλταδάκι έγινε μια χαρά. Και σε χρόνο dt.
Τώρα πρέπει να βρώ λίγο χρόνο ν´ ασχοληθώ και με τη λάμα του πριν τον κάνω δώρο στο φίλο που ...μου τον δώρισε. :flipout:

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    138.9 KB · Views: 154
  • image.jpg
    image.jpg
    165.8 KB · Views: 155

Και γω τι δουλεψα σημερα. Εκοψα απο ενα κλαδι ελιας φιλετα και εφτιαξα μερικα σταυρουδακια. Εγκαρσια δεν ειχε ζοριστει,κατα μηκος ομως ναι, εβγαζε κατι στριγγλιες.
Ενας οδηγος παραλληλων ειναι απαραιτητος, οπως και η αναρροφηση σκουπας. Αλλα θεωρω υπερβολη να δουλευω τη kracher για τετοια δουλεια.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μπαμπη πως το εφερες σε αυτη τη μορφη? πως το ετριψες δηλαδη.