Από θόρυβο πως πάει; Όταν είναι σε ηρεμία δεν ακούς τίποτε;
Καμια ιδεα να αλλαξουμε τις βιδες που βγαινει το καπακι, πχ με λαβες για να ανοιγει γρηγορα χωρις τη χρηση αλλεν?
Τα πλαινα ρουλεμαν ειναι οκ να γυρνανε οταν γυριζει η κορδελα. Αυτος ειναι ο ρολος τους. Πρεπει ομως να γυρνανε με το χερι οταν η κορδελα ειναι σταματημενη.
Το πισω ρουλεμαν ειναι για να στηριζει την κορδελα οταν πιεζουμε το τεμαχιο στην κορδελα. Πρεπει ισα να ακουμπαει η λαμα στο πισω ρουλεμαν οταν η κορδελα ειναι ακινητη.
Υπαρχει αλλενακι που ρυθμιζει ακριβως αυτο αναλογα με το παχος της κορδελας που εχεις απανω. Αν εχεις την 5αρα, η ακρη του παξιμαδιου πρεπει να δειχνει ακριβως στο 5. Σου ειχα ανεβασει φωτο.
Σε ηρεμια ακουγετε ο κινητηρας και ο θορυβος απο τη κυλιση της κορδελας στα ραουλα φανταζομαι.
Ψευτορυθμισα και τα ρουλεμαν με φιλλερ ωστε να μην ακουμπαει η ταινια σε αυτα. Να μην γυρνανε, διοτι ηδη το πισω εχει αποκτησει μια αυλακωτη γραμμη.
Δεν προσεξα κατι ιδιαιτερο σε ρελαντι λειτουργια. Θα δωσω λιγο περισσοτερη προσοχη μολις μπορεσω.Ένα τακ-τακ-τακ δεν ακούς σε κάθε κύκλο της κορδέλας;.
Το σκούξιμο πιθανώς να είναι και θέμα ρύθμισης. Εγώ την πρώτη φορά που έβαλα τη λεπτή κορδέλα (3,5 χιλ) πάνω την έβγαλα αμέσως γιατι δεν έκοβε και στρίγκλιζε. Τελικά ήταν θέμα ρύθμισης.
Μέχρι να βρώ τη σωστή ρύθμιση έκανα και μια ζημιά, έκοψα τη μαύρη μεταλική λάμα που υπάρχει εσωτερικά ακριβώς κάτω απ´ το τραπέζι κοπής.
Μιας και σου παει το αθλημα, πρεπει οντως οπωσδηποτε να παρεις επιτραπεζια σεγα.
Οι επιλογες ειναι λιγες. Dremel (μικρη, ποιοτικη), κινεζικη (κινεζικη ποιοτητα) και proxxon.
Πιθανως και η πριονοκορδελιτσα proxxon καθως εχω παρατηρησει οτι oλα τα μικροεργακια μου που εχω αναρτησει τους τελευταιους μηνες τα κανω αποκλειστικα με την κορδελα.
Η πριονοκορδελα εχει το ασυγκριτο πλεονεκτημα οτι κοβει σταθεροτατα καθως η λαμα κινειται προς μια κατευθυνση, πιεζοντας το αντικειμενο κατω.
Ναι εχεις δικιο, στο 5 ηταν, οπως εδειξες αλλα στη πραξη ακουμπαγε. Τωρα τομπηγα σχεδον στο 6, αν θυμαμαι καλα και εχω αφησει 0,10 του χιλιοστου κενο. Ισως η κορδελα " παιζει " το που ακριβως θα καθισει.
Τα ξυλα σου παντως μου φαινονται αρκετα χονδρα για τη κορδελα, φανταζομαι πας με τη ταχυτητα χελωνας οταν κοβεις.
Παντως freehand ειναι δυσκολο να κοψεις ευθειες. Με οδηγο δεν εχω δοκιμασει.
Και το μπαλταδάκι έγινε μια χαρά. Και σε χρόνο dt.
Τώρα πρέπει να βρώ λίγο χρόνο ν´ ασχοληθώ και με τη λάμα του πριν τον κάνω δώρο στο φίλο που ...μου τον δώρισε.![]()
Ευχαριστω και σένα και τον Παναγιώτη για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Η Επιτραπέζια σεγα ειναι ΤΟ μηχάνημα που απεχθάνομαι και πιθανόν δεν θα αποκτήσω ποτε. Πριονοκορδελα απο την άλλη θα έπαιρνα αυριο το πρωι, αν ειχα τον χώρο (εργαστήριο).
Γι αυτο και κοιτάζω μεσοβέζικες λύσεις.
Η neutechnik όντως δείχνει να ειναι η καλύτερη λύση, αλλα στα λεφτά αυτα και λίγο παραπανω, νομίζω οτι παίρνω αξιοπρεπη πριονοκορδελα. Δίλλημα
Sent from my iPad using Tapatalk
Παντως αν θες να κοβεις μεχρι 20μμ σκληρο ξυλο, προτεινω ανεπιφυλακτα την εξαιρετικη dremel. Παει παντου με 1.5 κιλο βαρος και ελαχιστες διαστασεις...
Ειναι βασανο να κοβεις 'παπιγιον' τυπου τεμαχια (που δεν εχουν και τιποτα καμπυλες) με κανονικη σεγα, ακομα και με τη λεπτη λαμα για "scrolling". To γνωριζω απο πρωτο χερι.
Εδω τα χθεσινα πραματακια περασμενα με δευτερο χερι λινελαιο και μετα βερνικακι σπρευ, εκτος απο το τελευταιο σταυρουδακι στα δεξια.
Εχω βαλει τη μουχλιασμενη σανιδα οξιας απο οπου προηλθαν οι μικροκατασκευες. Η διαφορα στο χρωμα οφειλεται στο λαδι.
Παντως δεν ξερω αν φταιει η μουχλα, αλλα το βερνικι δεν ελεγε να πιασει. Ισως φταιει οτι τα περασα βερνικι μεσα σε λιγη ωρα που τα περασα το τελευταιο χερι λινελαιο.
![]()
Μπα, δεν νομίζω να φταίει αυτό Μιχάλη, κι εγώ τη λαβή τη πέρασε βερνίκι 10 λεπτά μετά το λινέλαιο και τράβαγε μια χαρά.
Βέβαια άλλος καιρός εδώ σήμερα κι άλλος εκει, κι αυτό, εκτός απ´ το ίδιο το ξύλο παίζει ρόλο.
Επειδή ψιλομπλέχτηκα, αυτά τα υπέροχα γραμματάκια με ποιά σέγα τα έκοψες, με τη Proxxon; Και ποιά ακριβώς;
Χρήστο στο θέμα της σέγας να συντονιστούμε λίγο...
Επειδή το κοιτάζω κι εγώ, μήοως πηγαίναμε παρέα να δούμε την Dremel.
@tzoutzis πολυ καλη ιδεα και ειναι της μοδας και κοστιζουν αρκετα !!
@costas 1965 σε βλεπω να τα αρχιζεις παραγωγη!!
Και μια προσπαθεια απο εμενα να συνδυασω κοντρα πλακε ,λευκα και δεν ξερω τι αλλο ξυλο ειναι η θαλασσα(!!) . Τα εκαψα και λιγο για να σπασω την μονοτονια χρωματισμου γιατι δεν ηθελα να βαλω χρωματα.
[/IMG]![]()
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.