Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Από θόρυβο πως πάει; Όταν είναι σε ηρεμία δεν ακούς τίποτε;

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Καμια ιδεα να αλλαξουμε τις βιδες που βγαινει το καπακι, πχ με λαβες για να ανοιγει γρηγορα χωρις τη χρηση αλλεν?

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Mπαμπη μπραβο, σαν να ειναι η δικια του original λαβη!!! :grinning-smiley-043

Για τις κλειστες καμπυλες που λες, υπαρχει τροπος, πιο χρονοβορος, αλλα τα παντα γινονται. Σου λεω οτι εχω αντικαταστησει ολες τις σεγες με την κορδελα.
Και υποψιν, δεν εχω βαλει ακομα την στενη κορδελα που ειμαι σιγουρος οτι θα ειναι σαφως καλυτερη στις κλειστες καμπυλες. Δεν την εχω βαλει, γιατι κοβω και μεγαλα ρεταλια/σανιδια για πρωτη υλη.

Παντως θα αξιζε τον κοπο να κρατησεις λιγο ρεταλι και να δοκιμασεις το ιδιο πραμα σε μια επιτραπεζια σεγα παγκου.
Να συγκρινεις, πρωτον την σταθεροτητα κοπης και δευτερον την ικανοτητα κοπης σε τοσο σκληρο ξυλο.

Από θόρυβο πως πάει; Όταν είναι σε ηρεμία δεν ακούς τίποτε;

Σε ηρεμια ακουγετε ο κινητηρας και ο θορυβος απο τη κυλιση της κορδελας στα ραουλα φανταζομαι.
Ψευτορυθμισα και τα ρουλεμαν με φιλλερ ωστε να μην ακουμπαει η ταινια σε αυτα. Να μην γυρνανε, διοτι ηδη το πισω εχει αποκτησει μια αυλακωτη γραμμη.

Τα πλαινα ρουλεμαν ειναι οκ να γυρνανε οταν γυριζει η κορδελα. Αυτος ειναι ο ρολος τους. Πρεπει ομως να γυρνανε με το χερι οταν η κορδελα ειναι σταματημενη.
Το πισω ρουλεμαν ειναι για να στηριζει την κορδελα οταν πιεζουμε το τεμαχιο στην κορδελα. Πρεπει ισα να ακουμπαει η λαμα στο πισω ρουλεμαν οταν η κορδελα ειναι ακινητη.
Υπαρχει αλλενακι που ρυθμιζει ακριβως αυτο αναλογα με το παχος της κορδελας που εχεις απανω. Αν εχεις την 5αρα, η ακρη του παξιμαδιου πρεπει να δειχνει ακριβως στο 5. Σου ειχα ανεβασει φωτο.

Καμια ιδεα να αλλαξουμε τις βιδες που βγαινει το καπακι, πχ με λαβες για να ανοιγει γρηγορα χωρις τη χρηση αλλεν?

Υπάρχουν αντίστοιχες που αντί για άλεν έχουν πλαστικό ροδάκι σαν αυτά που έχει στην κορυφή και στην πλάτη για τους εντατήρες της κορδέλας.

Το έτριψα με ένα ροκάνι της Stanley για τις ακμές, μια ράσπα για τη χοντροδουλειά και μετά με τριβείο και με το χέρι. Ξεκίνησα με νουμερο γυαλόχαρτο 60 και κατέληξα σε 400 ντουκόχαρτο (υπερβολή).

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Τα πλαινα ρουλεμαν ειναι οκ να γυρνανε οταν γυριζει η κορδελα. Αυτος ειναι ο ρολος τους. Πρεπει ομως να γυρνανε με το χερι οταν η κορδελα ειναι σταματημενη.
Το πισω ρουλεμαν ειναι για να στηριζει την κορδελα οταν πιεζουμε το τεμαχιο στην κορδελα. Πρεπει ισα να ακουμπαει η λαμα στο πισω ρουλεμαν οταν η κορδελα ειναι ακινητη.
Υπαρχει αλλενακι που ρυθμιζει ακριβως αυτο αναλογα με το παχος της κορδελας που εχεις απανω. Αν εχεις την 5αρα, η ακρη του παξιμαδιου πρεπει να δειχνει ακριβως στο 5. Σου ειχα ανεβασει φωτο.

Ναι εχεις δικιο, στο 5 ηταν, οπως εδειξες αλλα στη πραξη ακουμπαγε. Τωρα τομπηγα σχεδον στο 6, αν θυμαμαι καλα και εχω αφησει 0,10 του χιλιοστου κενο. Ισως η κορδελα " παιζει " το που ακριβως θα καθισει.

Τα ξυλα σου παντως μου φαινονται αρκετα χονδρα για τη κορδελα, φανταζομαι πας με τη ταχυτητα χελωνας οταν κοβεις.
Παντως freehand ειναι δυσκολο να κοψεις ευθειες. Με οδηγο δεν εχω δοκιμασει.

Σε ηρεμια ακουγετε ο κινητηρας και ο θορυβος απο τη κυλιση της κορδελας στα ραουλα φανταζομαι.
Ψευτορυθμισα και τα ρουλεμαν με φιλλερ ωστε να μην ακουμπαει η ταινια σε αυτα. Να μην γυρνανε, διοτι ηδη το πισω εχει αποκτησει μια αυλακωτη γραμμη.

Ένα τακ-τακ-τακ δεν ακούς σε κάθε κύκλο της κορδέλας;.
Το σκούξιμο πιθανώς να είναι και θέμα ρύθμισης. Εγώ την πρώτη φορά που έβαλα τη λεπτή κορδέλα (3,5 χιλ) πάνω την έβγαλα αμέσως γιατι δεν έκοβε και στρίγκλιζε. Τελικά ήταν θέμα ρύθμισης.
Μέχρι να βρώ τη σωστή ρύθμιση έκανα και μια ζημιά, έκοψα τη μαύρη μεταλική λάμα που υπάρχει εσωτερικά ακριβώς κάτω απ´ το τραπέζι κοπής.

Last edited:

Ένα τακ-τακ-τακ δεν ακούς σε κάθε κύκλο της κορδέλας;.
Το σκούξιμο πιθανώς να είναι και θέμα ρύθμισης. Εγώ την πρώτη φορά που έβαλα τη λεπτή κορδέλα (3,5 χιλ) πάνω την έβγαλα αμέσως γιατι δεν έκοβε και στρίγκλιζε. Τελικά ήταν θέμα ρύθμισης.
Μέχρι να βρώ τη σωστή ρύθμιση έκανα και μια ζημιά, έκοψα τη μαύρη μεταλική λάμα που υπάρχει εσωτερικά ακριβώς κάτω απ´ το τραπέζι κοπής.
Δεν προσεξα κατι ιδιαιτερο σε ρελαντι λειτουργια. Θα δωσω λιγο περισσοτερη προσοχη μολις μπορεσω.
Το μονο στειγγλισμα οπως προειπα ειναι μονο οταν κοβω μεγαλα παχη ( ανω του 1 ποντου).
Εχω κοψει σχεδον 4 ποντους απο ελια.

Ενα κλικ δυνατοτερη να ηταν...

Μιας και σου παει το αθλημα, πρεπει οντως οπωσδηποτε να παρεις επιτραπεζια σεγα.

Οι επιλογες ειναι λιγες. Dremel (μικρη, ποιοτικη), κινεζικη (κινεζικη ποιοτητα) και proxxon.
Πιθανως και η πριονοκορδελιτσα proxxon καθως εχω παρατηρησει οτι oλα τα μικροεργακια μου που εχω αναρτησει τους τελευταιους μηνες τα κανω αποκλειστικα με την κορδελα.

Η πριονοκορδελα εχει το ασυγκριτο πλεονεκτημα οτι κοβει σταθεροτατα καθως η λαμα κινειται προς μια κατευθυνση, πιεζοντας το αντικειμενο κατω.

Ευχαριστω και σένα και τον Παναγιώτη για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Η Επιτραπέζια σεγα ειναι ΤΟ μηχάνημα που απεχθάνομαι και πιθανόν δεν θα αποκτήσω ποτε. Πριονοκορδελα απο την άλλη θα έπαιρνα αυριο το πρωι, αν ειχα τον χώρο (εργαστήριο).
Γι αυτο και κοιτάζω μεσοβέζικες λύσεις.
Η neutechnik όντως δείχνει να ειναι η καλύτερη λύση, αλλα στα λεφτά αυτα και λίγο παραπανω, νομίζω οτι παίρνω αξιοπρεπη πριονοκορδελα. Δίλλημα :(

Sent from my iPad using Tapatalk

Re: Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργ

Ναι εχεις δικιο, στο 5 ηταν, οπως εδειξες αλλα στη πραξη ακουμπαγε. Τωρα τομπηγα σχεδον στο 6, αν θυμαμαι καλα και εχω αφησει 0,10 του χιλιοστου κενο. Ισως η κορδελα " παιζει " το που ακριβως θα καθισει.

Τα ξυλα σου παντως μου φαινονται αρκετα χονδρα για τη κορδελα, φανταζομαι πας με τη ταχυτητα χελωνας οταν κοβεις.
Παντως freehand ειναι δυσκολο να κοψεις ευθειες. Με οδηγο δεν εχω δοκιμασει.

Tαχυτητα χελωνας παω οτα κοβω σκληρο ξυλο πανω απο 4εκατοστα. Το θεμα ειναι οτι η δουλεια γινεται. Αυτο συμβαινει μονο οταν θελω να κοψω μια σανιδα κατα υψος (ripping), οχι κατα πλατος (cross cut).

Μακαρι να ηταν τα διπλα watt βεβαια. Oμως αυτο θα σημαινε οτι δυσκολα θα μπορουσε να βγει στο ελαχιστο μεγεθος και βαρος που βγαινει...7 κιλα!! Προσωπικα την προτιμω οπως ειναι.

Μπράβο σέ όλους κύριοι,πολύ ωραίες μικροκατασκευές.

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Και το μπαλταδάκι έγινε μια χαρά. Και σε χρόνο dt.
Τώρα πρέπει να βρώ λίγο χρόνο ν´ ασχοληθώ και με τη λάμα του πριν τον κάνω δώρο στο φίλο που ...μου τον δώρισε. :flipout:

Άρχοντας !

Ευχαριστω και σένα και τον Παναγιώτη για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Η Επιτραπέζια σεγα ειναι ΤΟ μηχάνημα που απεχθάνομαι και πιθανόν δεν θα αποκτήσω ποτε. Πριονοκορδελα απο την άλλη θα έπαιρνα αυριο το πρωι, αν ειχα τον χώρο (εργαστήριο).
Γι αυτο και κοιτάζω μεσοβέζικες λύσεις.
Η neutechnik όντως δείχνει να ειναι η καλύτερη λύση, αλλα στα λεφτά αυτα και λίγο παραπανω, νομίζω οτι παίρνω αξιοπρεπη πριονοκορδελα. Δίλλημα :(

Παντως αν θες να κοβεις μεχρι 20μμ σκληρο ξυλο, προτεινω ανεπιφυλακτα την εξαιρετικη dremel. Παει παντου με 1.5 κιλο βαρος και ελαχιστες διαστασεις...
Ειναι βασανο να κοβεις 'παπιγιον' τυπου τεμαχια (που δεν εχουν και τιποτα καμπυλες) με κανονικη σεγα, ακομα και με τη λεπτη λαμα για "scrolling". To γνωριζω απο πρωτο χερι.

Παντως αν θες να κοβεις μεχρι 20μμ σκληρο ξυλο, προτεινω ανεπιφυλακτα την εξαιρετικη dremel. Παει παντου με 1.5 κιλο βαρος και ελαχιστες διαστασεις...
Ειναι βασανο να κοβεις 'παπιγιον' τυπου τεμαχια (που δεν εχουν και τιποτα καμπυλες) με κανονικη σεγα, ακομα και με τη λεπτη λαμα για "scrolling". To γνωριζω απο πρωτο χερι.

Αυτήν όντως θα την κοιτάξω. Απο Dremel δεν εχω ιδέα και θα ηθελα να τήν δω απο κοντα πριν αποφασίσω.

Εδω τα χθεσινα πραματακια περασμενα με δευτερο χερι λινελαιο και μετα βερνικακι σπρευ, εκτος απο το τελευταιο σταυρουδακι στα δεξια.
Εχω βαλει τη μουχλιασμενη σανιδα οξιας απο οπου προηλθαν οι μικροκατασκευες. Η διαφορα στο χρωμα οφειλεται στο λαδι.

Παντως δεν ξερω αν φταιει η μουχλα, αλλα το βερνικι δεν ελεγε να πιασει. Ισως φταιει οτι τα περασα βερνικι μεσα σε λιγη ωρα που τα περασα το τελευταιο χερι λινελαιο.

26727391913_c1ba1c4ce9_b.jpg

Αν και άργησα λιγάκι και να με συγχωρέσετε, αλλά πρώτα θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά για τις όμορφες κατασκευές τους. Μπράβο ρε παιδιά για το μεράκι και την όρεξή σας.
Επίσης θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια για την βάση. όταν θα την γεμίσει σίγουρα θα ανεβάσω φωτό. Όσο για το "route 66" όταν το τελειώσω θα το ανεβάσω κατευθείαν.
όσων αφορά το osb και εμένα δεν μου πολυγέμιζε το μάτι αλλά σε κάποιες κατασκευές που έχω δει τα σπάει. Ο αδερφός μου ζήτησε να του φτιάξω μία ίδια με αυτή που είχε ο προμηθευτής τους στο προσπέκτους και γιαυτό και διαλέξαμε αυτά τα υλικά. Φανταστείτε ότι του ζήτησε 50 ευρώ επιπλέον για να του στείλει την βάση και φυσικά ο αδερφός μου αρνήθηκε.
Το osb το πέρασα με βερνίκι θαλάσσης διάφανο και αν το δείτε από κοντά δείχνει πολύ όμορφο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εδω τα χθεσινα πραματακια περασμενα με δευτερο χερι λινελαιο και μετα βερνικακι σπρευ, εκτος απο το τελευταιο σταυρουδακι στα δεξια.
Εχω βαλει τη μουχλιασμενη σανιδα οξιας απο οπου προηλθαν οι μικροκατασκευες. Η διαφορα στο χρωμα οφειλεται στο λαδι.

Παντως δεν ξερω αν φταιει η μουχλα, αλλα το βερνικι δεν ελεγε να πιασει. Ισως φταιει οτι τα περασα βερνικι μεσα σε λιγη ωρα που τα περασα το τελευταιο χερι λινελαιο.

26727391913_c1ba1c4ce9_b.jpg

Όσο να ' ναι θα πρέπει να αφήσεις το λινέλαιο κάμποσες ώρες να τραβήξει καλά και μετά να περάσεις το βερνίκι. Πάντως και η μούχλα δεν είναι σύμμαχος στο βάψιμο, ιδίως όταν είναι στην επιφάνεια.

Μπα, δεν νομίζω να φταίει αυτό Μιχάλη, κι εγώ τη λαβή τη πέρασε βερνίκι 10 λεπτά μετά το λινέλαιο και τράβαγε μια χαρά.
Βέβαια άλλος καιρός εδώ σήμερα κι άλλος εκει, κι αυτό, εκτός απ´ το ίδιο το ξύλο παίζει ρόλο.
Επειδή ψιλομπλέχτηκα, αυτά τα υπέροχα γραμματάκια με ποιά σέγα τα έκοψες, με τη Proxxon; Και ποιά ακριβώς;

Χρήστο στο θέμα της σέγας να συντονιστούμε λίγο... -bye-
Επειδή το κοιτάζω κι εγώ, μήοως πηγαίναμε παρέα να δούμε την Dremel.

Η μουχλα ειναι θεοξερη, τη ζημια μαλλον την εκανε η βιασυνη μου να περασω το βερνικι μολις ειδα οτι το λινελαιο 'τραβηξε', αλλα στην πραγματικοτητα δεν ειχε τραβηξει. Θελεις καποιες αρκετες ωρες ιδιως το δευτερο χερι.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μπα, δεν νομίζω να φταίει αυτό Μιχάλη, κι εγώ τη λαβή τη πέρασε βερνίκι 10 λεπτά μετά το λινέλαιο και τράβαγε μια χαρά.
Βέβαια άλλος καιρός εδώ σήμερα κι άλλος εκει, κι αυτό, εκτός απ´ το ίδιο το ξύλο παίζει ρόλο.
Επειδή ψιλομπλέχτηκα, αυτά τα υπέροχα γραμματάκια με ποιά σέγα τα έκοψες, με τη Proxxon; Και ποιά ακριβώς;

Χρήστο στο θέμα της σέγας να συντονιστούμε λίγο... -bye-
Επειδή το κοιτάζω κι εγώ, μήοως πηγαίναμε παρέα να δούμε την Dremel.

Δεν ξερω τι να πω Μπαμπη. Ισως να ηταν το ξυλο. Παντως ετσι μαθαινουμε, με τις πατατες που κανουμε :))

Tα ωραια γραμματακια τα εκανα ΟΛΑ με την πριονοκορδελα proxxon που εχεις. Με την χοντρη λαμα των 5μμ :))

@tzoutzis πολυ καλη ιδεα και ειναι της μοδας και κοστιζουν αρκετα !!
@costas 1965 σε βλεπω να τα αρχιζεις παραγωγη!!

Και μια προσπαθεια απο εμενα να συνδυασω κοντρα πλακε ,λευκα και δεν ξερω τι αλλο ξυλο ειναι η θαλασσα(!!) . Τα εκαψα και λιγο για να σπασω την μονοτονια χρωματισμου γιατι δεν ηθελα να βαλω χρωματα.

attachment.php
[/IMG]

Ευχαριστω greekn1c.
Εγω δυστυχώς δεν μπορω να δω το έργο σου.