Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χομπυ Ξυλογλυπτικη & μικροξυλοκατασκευες! Ιδεες, κατασκευες και εργαλεια.

Δεν θυμαμαι για ποιον λογο ακριβως χρειαστηκε να φτιαξω ενα αυτοσχεδιο μεγαλο bit με γυαλοχαρτο (αλα dremel) που να μπαινει σε δραπανοκατσαβιδο.
Νομιζω οτι το εχω ποσταρει καπου στο φορουμ αλλα ταιριαζει και σε αυτο το νημα.

Παντως για την ιστορια χρειαστηκε ενα κομματι απο σκουποξυλο, μια βιδα 1/4" ενα παξιμαδι και γυαλοχαρτο.
Τρυπαμε ακριβως στη μεση το κυλινδρικο ξυλο για να περασει η βιδα και κοβουμε με πριονακι πλαγια μια εγκοπη για να κουμπωσει το γυαλοχαρτο.
Ολο το μυστικο ειναι να σφηνωθει καλα το γυαλοχαρτο και να περασει η βιδα απο πανω του ωστε να μην γλυστραει οταν περιστρεφεται.

12310480086_8da6cb04c7_c.jpg

12327610564_aae9fa3f5b_b.jpg

images

πολύ ωραία σκέψη και υλοποίηση. Με την ίδια λογική θα μπορεί να φτιαχτεί και σε μεγαλύτερο μήκος.

φιλε Χιωτη εχω φτιαξει τετοια κυλινδρικη βαση γυλοχαρτου με μεγαλυτερης διαμετρου κομματια ξυλου κομμενα με τα ποτηροτρυπανα και εφαρμοζω το γυαοχαρτο ετσι ακριβως. τωρα δουλευω προτζεκτ για σταθερο sander οπου θα εφαρμοζεται τετοια βαση πανω του και θα εχεις ελευθερα χερια να περιστρεφεις το προς επεξεργασια αντικειμενο γυρω του...αναμεινατε.

Πολυ καλη και χρησιμοτατη ιδεα το σταθερο sander!
Πανω σε κολωνατο δραπανο/δραπανο σε μεγγενη η γωνιακο τροχο (ρυθμιζομενο) που ειναι τοποθετημενος σε βαση. Λυσεις με εργαλεια που εχουμε.
Πως το σκεφτεσαι να το κανεις εσυ?

ΧΑΧΑΧΑ...με ενα μπλεντερ....:firstprize:
εσπασε ο καδος του μπλεντερ και επειδη δεν συμφερει να παραγγειλω αλλον καθως ηταν γυαλινος, πηρα το μοτερ μαζι με το καβουκι και το εβαλα σε ξυλινο κουτι και τα υπόλοιπα θα τα δειτε εν καιρω....αναμεινατε!!!

φοβαμαι οτι το μοτερ απο το μπλεντερ θα ειναι πολυστροφο...και ΙΣΩΣ να μην κανει για τετοια δουλεια...
Παντως αν κανει τοτε ειναικαλο recycling...

επειδη το δοκιμασα, πραγματι ειναι ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥΣΤΡΟΦΟ, αλλα διορθωνεται ελπιζω με ροοστατη...γιαυτο ειμαι στις δοκιμες τωρα.

Απάντηση: Χομπυ Ξυλογλυπτικη & μικροξυλοκατασκευες! Ιδεες, κατασκευες και εργαλεια.

Ένωσα δυο κομμάτια ξύλου με κόλλα.

Όταν στέγνωσαν κόλλησα το σχέδιο στην επιφάνεια τους.

Έκοψα το περίγραμμα...

...και στην συνέχεια τις εσωτερικές λεπτομέρειες.

Θέλει ακόμα αρκετή δουλειά για να τελειώσει!
:-)

παρα πολυ καλο...μπραβο.τι λαμες χρησιμοποιεις? ξερεις τις διαστασεις τους? σου εχει σπασει καμια?
την δευτερη μερα που χρησιμοποιησα την πιο χοντρη απο τις λαμες που ειχε η σεγα στην συσκευασια της (εχει δυο ειδων) εκοβα για τρεις ωρες αλλα εσπασε απο απροσεξια μου τελικα.

Απάντηση: Χομπυ Ξυλογλυπτικη & μικροξυλοκατασκευες! Ιδεες, κατασκευες και εργαλεια.

Ευχαριστώ!
Δυστυχώς δεν αγόρασα ακόμα το μηχάνημα της proxxon.Αυτό που έχω τώρα είναι το Dremel Moto-Saw.
Για το άλλο υπολογίζω να το αγοράσω στο πρώτο εξάμηνο του 2015(εκτός απροόπτου).
Για τα εσωτερικά μικρά κοψίματα χρησιμοποίησα αυτές τις λάμες:http://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=5672
Και για τα εξωτερικά αυτές:http://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=5671
Οι λάμες έχουν πύρους για την στερέωση τους αλλά δεν πρέπει να ταιριάζουν στο DSH γιατί έχουν μήκος μόνο 100mm.
Έχω διαπιστώσει πάντως μετά την αγορά τριών scroll saw ότι καλύτερα από την αρχή καλό παρά κάτι κακό για οικονομία.
Είχα δει το proxxon πριν κάποια χρόνια και κακός που δεν το αγόρασα τότε.

Μπραβο σου, πολυ καλη λεπτοδουλεια!!
Αντιμετωπισες καποιο προβλημα με το dremel Moto saw?

Προσωπικα θεωρω οτι το Μοto saw, με το ελαχιστο βαρος και μεγεθος, καθως και με τις πολυ γερες λαμες, αποτελει μια εξαιρετικη αγορα στα ~100 ευρω που κοστιζει.
Με εχει βολεψει αφανταστα και αν προσεξεις λιγο πως κοβεις, μπορεις να κοψεις ξυλο πολυ μεγαλυτερης διατομης απο αυτα που λενε τα specs.

Re: Απάντηση: Χομπυ Ξυλογλυπτικη & μικροξυλοκατασκευες! Ιδεες, κατασκευες και εργαλει

ρωταω για τις λαμες να δω απλα τις διαστασεις τους και τι ακριβως χρησιμοποιησες για τα εσωτερικα και εξωτερικα τμηματα. εχεις σπασει καμια?
το dremel δεν νομιζω οτι ειναι κακο. αντιθετα σου προεσφερει ευελιξια και φορητοτητα, αλλα το proxxon ειναι αλλη κατηγορια. μεγαλυτερη επιφανεια κοπης, 2 ταχυτητες, σχεδον μηδενικους κραδασμους, αθορυβο και μεγαλυτερη δυναμη.
καλο ειναι αν μπορεις να τα εχεις και τα δυο.
ποιες αλλες scroll saw ειχες αγορασει στο παρελθον?

Καλησπέρα σε όλους ψάχνοντας πληροφορίες για την moto saw της dremel έπεσα πάνω σας και πραγματικά έχω μείνει έκπληκτος !!!! Στην κατηγορία ''Gadgets, εργαλεία & EDC'' έχω κάτσει αρετές ώρες να διαβάζω , και πάλι μπράβο !!!

Τελικά βρήκα μεταχειρισμενη την σέγα και την αγόρασα σε άριστη κατάσταση 60 ευρω . Το πρώτο ''έργο'' ήταν μια βάση για ρεσο (να κατευνάσουμε το έτερον ήμισυ γιατί τα πάντα γίνονται στο σαλόνι ) πραγματικά πολύ καλό μηχανηματάκι αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν πέρνει άλλες λάμες για περισσότερη λεπτομέρεια στο υλικό

Η καρδιά θέλει ακόμα αρκετή δουλειά....

20141107_122741_zps26eb52d1.jpg

20141107_125331_zpsc5959972.jpg

20141123_151131_zpsaa39dbeb.jpg

20141123_151147_zps82e51dd4.jpg

Απάντηση: Re: Χομπυ Ξυλογλυπτικη & μικροξυλοκατασκευες! Ιδεες, κατασκευες και εργαλει

Μπραβο σου, πολυ καλη λεπτοδουλεια!!
Αντιμετωπισες καποιο προβλημα με το dremel Moto saw?

Προσωπικα θεωρω οτι το Μοto saw, με το ελαχιστο βαρος και μεγεθος, καθως και με τις πολυ γερες λαμες, αποτελει μια εξαιρετικη αγορα στα ~100 ευρω που κοστιζει.
Με εχει βολεψει αφανταστα και αν προσεξεις λιγο πως κοβεις, μπορεις να κοψεις ξυλο πολυ μεγαλυτερης διατομης απο αυτα που λενε τα specs.

Ευχαριστώ! :-)
To dremel έχει δυο προβλήματα κατά την γνώμη μου:1)Οι λεπίδες θέλουν πολύ χώρο για να περιστραφεί γύρο τους το ξύλο.
2) Με τους πύρους που έχουν οι λάμες χρειάζεται αρκετά μεγάλη τρύπα για τα εσωτερικά σχέδια.
Π.χ. το παρακάτω σχήμα είναι αδύνατον να πριονιστεί χωρίς να σπάσει κάτι. http://woodcraftplans.com/osc/images/tb2012.jpg

Γενικά είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που εγώ προσωπικά θα το αγόραζα ακόμα και να είχα ένα άλλο scroll saw.
Έχω κόψει 45mm ιρόκο για πειραματισμό.Ναι δεν είναι τυπογραφικό λάθος 45mm!Και σε ευθεία και σε καμπύλη.
Απλά άφησα τα δόντια του πριονιού να κάνουν την δουλειά τους και προωθούσα το ξύλο πολύ ελαφρά.
Βέβαια δεν το αγόρασα για τέτοιο πάχος ξύλου(είναι πολύ έξω από τις προδιαγραφές του) αλλά αν κόβεις μια φορά κάθε 4-5 μήνες με προσοχή δεν έγινε και τίποτα.

Το πιο καταπληκτικό είναι η ταχύτητα με την οποία το στήνω/ξεστήνω στον πάγκο.3 λεπτά!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ρωταω για τις λαμες να δω απλα τις διαστασεις τους και τι ακριβως χρησιμοποιησες για τα εσωτερικα και εξωτερικα τμηματα. εχεις σπασει καμια?
το dremel δεν νομιζω οτι ειναι κακο. αντιθετα σου προεσφερει ευελιξια και φορητοτητα, αλλα το proxxon ειναι αλλη κατηγορια. μεγαλυτερη επιφανεια κοπης, 2 ταχυτητες, σχεδον μηδενικους κραδασμους, αθορυβο και μεγαλυτερη δυναμη.
καλο ειναι αν μπορεις να τα εχεις και τα δυο.
ποιες αλλες scroll saw ειχες αγορασει στο παρελθον?

Καλησπέρα!
Οι λάμες μου πιο πολύ σταματούσαν να κόβουν λόγω φθοράς παρά τις έσπαγα εγώ.
Π.χ. έσπαγα μια στις είκοσι από αυτές τις πολύ λεπτές που δεν έχουν πειράκια .Παρατήρησα ότι αν κόβεις σκληρά ξύλα και τις υπερθερμαίνεις τότε σπάνε 50%-70% πιο εύκολα από ότι όταν είναι κρύες.
Μέχρι τώρα δεν έχω σπάσει λάμα από το dremel γιατί είναι αρκετά δυνατές.
Όταν εξοικειωθείς με αυτά τα μηχανήματα είναι πολύ εύκολα στον χειρισμό.
Τα scroll saw που έχω χρησιμοποιήσει είναι:
Το πιο παλιό μοντέλο από αυτό εδώ: http://www.e-toolsmarket.com/boston-bss-400v-sega-ksulou-42661.html
Αυτό από την μπλε σειρά: http://www.e-toolsmarket.com/sega-xyloy-epitrapezia-einhell-bt-ss-405-e-4309040.html
Και το dremel.

Καλησπέρα σε όλους ψάχνοντας πληροφορίες για την moto saw της dremel έπεσα πάνω σας και πραγματικά έχω μείνει έκπληκτος !!!! Στην κατηγορία ''Gadgets, εργαλεία & EDC'' έχω κάτσει αρετές ώρες να διαβάζω , και πάλι μπράβο !!!

Τελικά βρήκα μεταχειρισμενη την σέγα και την αγόρασα σε άριστη κατάσταση 60 ευρω . Το πρώτο ''έργο'' ήταν μια βάση για ρεσο (να κατευνάσουμε το έτερον ήμισυ γιατί τα πάντα γίνονται στο σαλόνι ) πραγματικά πολύ καλό μηχανηματάκι αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν πέρνει άλλες λάμες για περισσότερη λεπτομέρεια στο υλικό

Η καρδιά θέλει ακόμα αρκετή δουλειά....

20141107_122741_zps26eb52d1.jpg

20141107_125331_zpsc5959972.jpg

20141123_151131_zpsaa39dbeb.jpg

20141123_151147_zps82e51dd4.jpg

Καλησπέρα!
Καλώς ήρθες!
Πολύ ωραία η καρδιά που έφτιαξες!

Καλως τον Γιωργο!
Μπραβο και απο μενα για την καρδια με τα ρεσουδακια!!

Παιδες, θαυμασια τα εργα σας που καταξιωνουν το χομπυ σας (μας)! Γιωργο τις τρυπες για τα ρεσο με ποιο τροπο τις ανοιξες εσυ?

Τsif, εχεις δικιο για τις λαμες, δεν μπαινουν σε τρυπουλα οπως τα αλλα. Ειναι ομως πιο σταθερες αυτες οι λαμες, δεν φευγουν ποτε..
Ενα μειονεκτημα του dremel ειναι ο θορυβος. Αλλο πραμα μιλαμε και δεν του φαινεται..:))

Για το παχος που εκοψες δεν εκπλησσομαι καθολου. Εχεις δικιο. Εχω γραψει παλαιοτερα και εχω αναρτησει φωτογραφιες απο κοψιμο κορμου καρυδιας παχουν 8 εκατοστων!! Βεβαια σιγα σιγα οπως εσυ. Οι λαμες dremel ειναι εξαιρετικες.

περιμενω και εγω να ερθουν οι γνησιες της proxxon να τις δοκιμασω και θα σας πω εντυπωσεις καθως οσο παει βελτιωνομαι αισθητα. μαλιστα ενας κατοχος σε αλλο φορουμ μου ειπε οτι αυτες που ειχε η συσκευασια ειναι ΓΤΠ...
πολυ ωραια η καρδουλα.
με τρυπανι μεντεσεδων τις εκανες τις τρυπες? ενα καλο τριψιμο στις ακρες να στρογγυλεψουν και περασμα με ελαφρως σκουρο βερνικι που θα αναδειξει και τα νερα του ξυλου και η καρδουλα θα τα σπαει στο τελος Γιωργη.

Καλως τον Γιωργο!
Μπραβο και απο μενα για την καρδια με τα ρεσουδακια!!

Παιδες, θαυμασια τα εργα σας που καταξιωνουν το χομπυ σας (μας)! Γιωργο τις τρυπες για τα ρεσο με ποιο τροπο τις ανοιξες εσυ?
.

Καλώς σας βρήκα χαίρομαι που σας αρεσει η καρδια . Επιδεί δεν 'εχω ακόμα τρυπάνι για μεντεσέδες (forstner) που είναι το κατάλληλο γι'αυτή τη δουλεια πήγα με τον δύσκολο τρόπο , πρώτα έκοψα με τη σέγα ένα κύκλο στην καρδιά με διάμετρο όση το ρεσό και μετά έκοψα 6αρι κόντρα πλακέ πάλι ίδια διάμετρο για να ταπώσω τον πάτο και το κόλλησα , τα κενά που φαίνονται θα καλυφθούν με στόκο.

πολυ ωραια η καρδουλα.
με τρυπανι μεντεσεδων τις εκανες τις τρυπες? ενα καλο τριψιμο στις ακρες να στρογγυλεψουν και περασμα με ελαφρως σκουρο βερνικι που θα αναδειξει και τα νερα του ξυλου και η καρδουλα θα τα σπαει στο τελος Γιωργη.

Σε ευχαριστώ !

Για τις τρύπες το γράφω στην πιο πάνω απάντησή μου . Τις άκρες λέω να μην τις τρίψω πολύ (ίσως ελάχιστα ) γιατί μπορεί να χαλάσω το σχήμα αν τις φάω ανομοιόμορφα , το ιδανικό θα ήταν ένα ρούτερ για να τις κάνω τέλεια αλλά αν αγοράσω άμεσα ένα , με βλέπω να ζητάω γνώμες για να φτιάξω ένα ξύλινο σπιτάκι για τό μπαλκόνι γιατί η γυναίκα για λίγο καιρό εκεί θα με βάζει να κοιμάμαι .....
Για το βερνίκι ακριβώς αυτό έχω στο μυαλό μου !!

για τις ακρες μην φοβασαι, καν'το με το χερι. να ξερεις οτι η ανομοιομορφια δινει ομορφια στο χειροποιητο. ειδικα αν το βερνικωσεις, θα παθεις πλακα με το αποτελεσμα. και αν δεν σου αρεσει στο κατω κατω φτιαχνεις αλλη...

Oσοι ασχολουνται με μικροξυλοκατασκευες ισως τους φανει χρησιμο το παρακατω μινι δισκοπριονο παγκου. Μονο 25 ευρω. Ο ανταπτορας (κοινος) για το μοτερ πωλειται ξεχωριστα.

Κοβει μεχρι 12μμ ξυλο, φαινεται πολυ τσιπικη και αβολη κατασκευη, αλλα μπορει να βολεψει παρα πολυ καποιους. Ειναι το αντιστοιχο του μινι δισκοπριονου παγκου της Proxxon που κοβει μεχρι 8μμ αλλα κοστιζει πανω απο 100 ευρω.

http://www.banggood.com/Handmade-Mi...g-Saw-DIY-Model-Cutting-Machine-p-957980.html

Εχω φτιαξει κατι αντιστοιχο -και πολυ προχειρο βεβαια- οπου χρησιμοποιω το dremel με μεγαλο δισκακι.

Εδω μια μικρη βαση (ελαχιστη για την ακριβεια..:) και η επεκταση dremel δεμενη με σφιγκτηρακι πανω στον παγκο εργασιας Dremel.

12651121493_22f9c783ea_b.jpg

Kαι εδω, παλι η επεκταση dremel πιασμενη μεσα σε ενα κουτι καταλληλα διαμορφωμενο (και απο μεσα) ωστε να στηριζει το εργαλειο.

12637532725_0db695a552_b.jpg

Καλησπέρα !!

Επειδή έχω φάει τον τόπο χωρίς αποτέλεσμα , ξέρει κάποιος που μπορώ να βρώ (νότια προάστια Αθήνας ) μασίφ επιφάνεια μαλακού ξύλου σε πάχος μικρότερο απο 18mm ???