Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Καλή την βλέπω ρε παιδια την κορδέλα. Τα χρώματα μόνο αλλάζουν τα οποία λογικό είναι στον κατάλογο να είναι πιο έντονα.
Μπάμπη τι θα κάνουμε?????

Για υγρό ακόνισμα είναι ο συγκεκριμένος δίδυμος τροχός. Κρίμα που δεν τον έφερε και εδώ, είναι ότι πρέπει για ορισμένες εφαρμογές όπου απαιτείται χαμηλή θερμοκρασία (τρόχισμα τσεκουριών κλπ).
Πάντως είναι τυπικός κινέζος, οπότε υπάρχει και εδώ βαπτισμένος!

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Μπάμπη τι θα κάνουμε?????

Ψάξτο λίγο, θα το κοιτάξω κι εγώ, και το Σάββατο που θα βρεθούμε θ´ αποφασίσουμε... :ernaehrung004:

Μην αποκλειεται απο το ψαξιμο την μικρη αλλα αποτελεσματικη σεγιτσα dremel. Η ελαφροτερη γυρω στο 1 κιλο(!) και μικροτερη που υπαρχει με πανευκολη αλλαγη λαμας.
Οι λαμες dremel ειναι οι ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ που κυκλοφορουν κατα την αποψη μου. Tα specs λενε οτι κοβει μεχρι ~2εκ. παχος, αλλα με υπομονη κοβεις και διπλασιο.

Οι σεγες που λενε οτι κοβουν μεχρι 5εκ. ξυλο, εννοουν μαλακο ξυλο.
Αν θες να κοβεις σχετικα ανετα σκληρο ξυλο 5 εκ. πας σε πριονοκορδελα (einhell/proxxon etc) που εχει οριο 8 εκατοστα, παλι για μαλακο ξυλο.

12011856553_950067d6aa_b.jpg

http://toolshouse.gr/εργαλεια/ερασι...el-f013ms20ja-σέγα-επιτραπέζια-moto-saw-ms20/

Εχω κοψει ανετα με την dremel ελατο 3 ποντους, αλλα cross cut. Δηλαδη να κοβω καθετα τα νερα του ξυλου. Σε rip cut , δηλαδη παραλληλα , ζοριστηκε ακομη και στο 1cm. Επειδη το ιδιο εχω παρατηρησει και στο shogun το πριονι , πιστευω οτι οι λεπιδες για rip cut και cross cut ειναι διαφορετικες στην οδοντωση.

Τι εννοεις? Αυτων των ειδων οι λαμες υπαρχουν

scrollsawblades2.jpg

Στα πριόνια υπαρχει διαφορετική οδόντωση για rip cut και για cross cut. Στην σεγα δεν ξερω , ποσο μαλλον στους ελάχιστους τύπους που δέχεται η dremel. Αν κόψω με την ίδια λάμα ξύλο σε cross cut μπορει να κόψει και 3cm αλλα σε rip cut ζορίζεται και στο 1cm.

rip_and_crosscut_saw_teeth.png

Τελικά κατέληξα στη scheppach. Δεν είναι οτι καλυτερο, το ξέρω, αλλά Κουράστηκα να ψάχνω. Φαίνεται αρκετά ποιοτική η κατασκευή πάντως. Οι οδηγίες είναι λιγο δυσκολες, όσων αφορά την αλλαγή της λάμας.

d538a00523afde49379db7663b709419.jpg

Καλοδουλευτη. Δεν βλεπω ιδιαιτερες διαφορες απο της αντιστοιχης τιμης και σχεδιασμου σεγες. Η αλλαγη της λαμας απο πανω φαινεται απλη, απο κατω λογικα θα υπαρχει αντιστοιχη βαση. Εχει ανταπτορες για ακεφαλες λαμες; Το τραπεζι απο την φωτο δειχνει καλυτερο και μεγαλυτερο απο της Einhell.

Καλοριζικη, μια χαρα μου φαινεται η σεγα. Η διαδικασια της αλλαγη της λαμας ειναι θεμα συνηθειας.

Τι σκεφτεσαι να φτιαχνεις με το σεγακι?

Στα πριόνια υπαρχει διαφορετική οδόντωση για rip cut και για cross cut. Στην σεγα δεν ξερω , ποσο μαλλον στους ελάχιστους τύπους που δέχεται η dremel. Αν κόψω με την ίδια λάμα ξύλο σε cross cut μπορει να κόψει και 3cm αλλα σε rip cut ζορίζεται και στο 1cm.
Σωστα! Σε καθε εργαλειο που κοβει ξυλο υπαρχει η διακριση. εχω ηδη ποσταρει βιντεο με τις διαφορες των δισκων παγκοπριονων και δισκοπριονων.

rip_and_crosscut_saw_teeth.png

Στις λαμες της επιτραπεζιας σεγας δεν υπαρχει τετοια διαφοροποιηση επειδη το παχος της λαμας ειναι τοσο λεπτο που δεν το επιτρεπει.
Αυτο που ερχεται πιο κοντα ειναι η λαμα τυπου spiral, η οποια ομως ενδεικνυται αποκλειστικα για πολυ κλειστες κοπες. Για ευθειες η κυκλικες κοπες δεν κανει, με τιποτα.

Ευχαριστώ πολύ παιδιά!

Έχω σκοπό να φτιάχνω παιχνίδια και γενικά να κοβω μικρά ξυλάκια.

Σήμερα ξανακοιταξα τις οδηγίες με προσοχή .
Έχει δυο ανταπτορακια μέσα τα οποία είναι για "flat blade saw". Οποτε ναι παιρνει και χωρίς δοντακια.

Αυτά ειναι τα ανταπτορακια.

bf0d3636148d3ffc0d00f659042fed0f.jpg

Ερώτηση:
Πόσο πρεπει να σφίγγω το λαμακι της ΣΕΓΑΣ; Είναι τόσο λεπτο που έχω την εντύπωση οτι αν το σφιξω περισσότερο θα σπάσει. Κάτι σαν χορδή οργάνου.

Το ρεγουλαρισμα της λαμας και ποσο πολυ να την σφιξεις ειναι ενα ευαισθητο σημειο για ολους που πρωτοασχολουνται με σεγα.

Αν δεν την σφιξεις καλα, θα κανει 'κοιλια' και δεν θα κοβει σωστα και ευθεια. Αν την σφιξεις πολυ, μετα απο συντομη λειτουργια θα σπασει.
Νομιζω οτι θα βρεις την χρυση τομη δοκιμαζοντας. Δεν υπαρχει αλλος τροπος δυστυχως.

Καλησπέρα , επειδή θέλω να πάρω μια επιτραπέζια σεγα (έχω της dremel ) αλλά υπάρχει μεγάλος περιορισμός στις λαμες και το ότι δεν παίρνει ακεφαλες είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τις κατασκευές που θέλω , το καλύτερο θα ήταν η proxxon αλλά είναι λίγο ακριβή. Αυτή που πήρες την κοίταζα αλλά έχω κάποιες απορίες : από θόρυβο πως είναι , αν παίρνει όλες τις λαμες της proxxon και γενικά πως την νιώθεις σαν εργαλείο?

κοίτα αυτά εδώ τα βίντεο τα οποία θα σε κατατοπίσουν πλήρως όσων αφορά το τέντωμα τς λάμας.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Σήμερα τελείωσα και ένα άλλο σχέδιο τεχνικής intarsia.
Αποτελείται από πεύκο και οξυά τα οποία στα λευκά και σκούρα καφέ σημεία δεν βάφτηκαν, αλλά η λιμνούλα, η κοιλιά και η ουρίτσα βάφτηκαν με χρωματιστά βερνίκια ξύλου που αφήνουν να φαίνονται τα νερά του ξύλου. Οι αποχρώσεις είναι καστανιά, όρεγκον και μαόνι αντίστοιχα.

Attachments

• 100_3098.jpg
    100_3098.jpg
    157.4 KB · Views: 236
  • 100_3097.jpg
    100_3097.jpg
    211.4 KB · Views: 236
Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Τελικά κατέληξα στη scheppach. Δεν είναι οτι καλυτερο, το ξέρω, αλλά Κουράστηκα να ψάχνω. Φαίνεται αρκετά ποιοτική η κατασκευή πάντως. Οι οδηγίες είναι λιγο δυσκολες, όσων αφορά την αλλαγή της λάμας.

d538a00523afde49379db7663b709419.jpg

Καλορίζικη και καλοδούλευτη. :ernaehrung004:
Μόλις την είδα, με μια πρόχειρη ματιά, μου φάνηκε ακριβώς ίδια με την Boston BSS 400 V και 40 πιο φτηνή. Τελικά, κοιτώντας καλύτερα είδα οτι η Boston είναι πολύ πιο βαριά και με ρυθμιζόμενες στροφές.
Τι λένε οι γνώστες, αξίζει η διαφορά τιμής;

Ναι νομιζω οτι αξιζει την διαφορα, μονο και μονο για τις δυο ταχυτητες (χαμηλη/υψηλη) που εχει (δεν εχει ρυθμιζομενες στροφες που ειναι το ιδανικο) εναντι μιας ταχυτητας (υψηλη) που εχει η αλλη.

Το να εχεις επιλογη ταχυτητας σου δινει αλλη ευχερεια και δυνατοτητες στο να κοψεις σωστα και ομορφα διαφορετικα ειδη ξυλων αναφορικα με την σκληροτητα και το παχος τους.

Στην μικρη Proxxon, που κοβω απο balsa (το πλεον μαλακο ξυλο) μεχρι οξια και καρυδια, και απο 1 χιλιοστο παχος μεχρι 2 εκατοστα, σχεδον καθε φορα ρυθμιζω την ταχυτητα στο σημειο που θεωρω βολικο και ιδανικο καθε φορα.

Για όποιον ενδιαφέρεται βρήκα μια αγγελία για τέτοια σέγα ενώ έψαχνα κάτι άλλο..
http://www.car.gr/parts/view/7181004/

Ίσως να είναι και κάποιου μέλους από εδώ, δεν ξέρω, αλλά τη βάζω γιατί μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται και να μην την έχει δει.

κοίτα αυτά εδώ τα βίντεο τα οποία θα σε κατατοπίσουν πλήρως όσων αφορά το τέντωμα τς λάμας.

Σήμερα τελείωσα και ένα άλλο σχέδιο τεχνικής intarsia.
Αποτελείται από πεύκο και οξυά τα οποία στα λευκά και σκούρα καφέ σημεία δεν βάφτηκαν, αλλά η λιμνούλα, η κοιλιά και η ουρίτσα βάφτηκαν με χρωματιστά βερνίκια ξύλου που αφήνουν να φαίνονται τα νερά του ξύλου. Οι αποχρώσεις είναι καστανιά, όρεγκον και μαόνι αντίστοιχα.

Ωρε παπακι, παει στη ποταμια , καλε παπι!
:award: