Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

:nounder:
Κυριάκο, προσοαθώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς και που αποσκοπεί η συγκεκριμένη σου απόφαση αλλά, δυστυχώς, μου είναι αδύνατον.
Πιστεύεις οτι μ´ αυτό το τρόπο θα πείσεις τον «κοινό γνωστό», όπως λές, να επιστρέψει;
Ή μήπως πιστεύεις οτι υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε εμείς οι άλλοι να κάνουμε αλλά δεν το κάνουμε;
Ότι κι αν πιστεύεις απ´ τα δύο θεωρώ οτι είναι λάθος. Αν πάλι είναι κάτι άλλο, όπως είπα και παραπάνω, εγώ προσωπικά δεν το έχω αντιληφθεί.
Ότι κι αν συμβαίνει όμως, και σου μιλάω ειλικρινά, εγώ στεναχωριέμαι για τη συγκεκριμένη απόφαση που πήρες.
Καταννοώ όμως οτι είμαστε πλέον μεγάλα παιδιά κι ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει σωστό χωρίς να είναι υποχρεωμένος να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, κι ούτε μπορείς να κρατήσεις κάποιον με το ζόρι σε ένα χώρο που δεν αισθάνεται πλέον βολικά.
Λυπάμαι για την απόφασή σου αλλά τη σέβομαι.

Στη ρουτίνα μας τώρα...
Σήμερα έφτιαξα μερικά δεντράκια για Χριστουγεννιάτικο στολισμό. Απλή κατασκευή, ένα πατρόν απο το Pinterest και κόπυ-πάστε που λέει κι ένας γνωστός μας.
Ενδιαφέρον όμως, για μένα, είχε ο τρόπος κατασκευής.
Ξεκίνησα με τη σέγα της Proxxon. Ένα ένα τα κομμάτια, υλικό 4 mm κόντρα πλακέ και η βαρεμάρα χτυπάει ταβάνι...
- Είναι δυνατόν να φτιάξω 10-15 δεντράκια μ' αυτό το πράμα ένα-ένα; Θ´ αυτοκτονήσω.
Κι έτσι, «-πώς μου κόβει εμένα» που λέει κι ο Σεφερλής, αποφασίζω να κάνω τη δουλειά με τη μικρή κορδελίτσα της Scheppach.
Αυτό ήτανε!
Με δύο κοψίματα, 5 δεντράκια μαζί το κάθε κόψιμο, ξεμπέρδεψα σε 15 λεπτά. Πανεύκολα και πεντακάθαρα, σε σημείο που μετά αναρωτιόμουνα, σε τι ακριβώς μου χρησιμεύει η σέγα της Proxxon εμένα αφού ούτε με intarsia ασχολούμαι αλλά ούτε και κοπές με τόσο κλειστές στροφές που να μην μπορεί να τις κάνει η πριονοκορδέλα χρειάστηκα ποτέ.
Κι άν μου χρειαστεί και μια φορά το χρόνο πχ γιατί δεν μπορώ να την κάνω με ένα πάμφθηνο πριονάκι καλλιτεχνίας χεριού αυτή τη κοπή;
Δεν ξέρω, εσείς μπορεί να έχετε διαφορετική άποψη, εγώ πάντως προβληματίστηκα.

Attachments

• F0BCAF6A-93A1-4778-8287-024C5F72B6FC.jpg
    F0BCAF6A-93A1-4778-8287-024C5F72B6FC.jpg
    300 KB · Views: 141
  • F2A6E812-9FE6-46B7-9BF0-B9B76B8512ED.jpg
    F2A6E812-9FE6-46B7-9BF0-B9B76B8512ED.jpg
    329.2 KB · Views: 141
  • C87F9AFD-1121-4F2F-8414-6EDC9F9337EA.jpg
    C87F9AFD-1121-4F2F-8414-6EDC9F9337EA.jpg
    301.5 KB · Views: 141
χαχαχαχα το απλωμα της πραμάτειας για στεγνωμα ειναι ολα τα λεφτα :)))

Ωραιοτατα τα Χριστουγεννιατικα, καλες γιορτες να'χουμε σιγα σιγα! Τορνος και σεγα/πριονοκορδελα συνεργαζονται αρμονικα!

Για την σεγα παγκου συμφωνω απολυτως. Εχω δωσει και τις δυο μεγαλες που ειχα (proxxon&boston) καθως με την πριονοκορδελα proxxon κανω το 90%+ των κοπων. Εχω κρατησει βεβαια και την μικρη σεγα παγκου της proxxon καθως μου χρειαζονται καποιες φορες οι εσωτερικες κοπες.

Φανταστικο το σπίτι!!! Πολλύ ωραία και λεπτομερή δουλειά χαρά στο κουράγιο σου! Τα δεντράκια επίσης πολύ ωραία....εγω φέτος έκανα μόνο 8 και λέω να επιχειρήσω χριστουγεννιάτικα ρεσω. Το πρόβλημα μου είναι πως πήρα το κατάλληλο forstner (αν το λέω καλά) 40mm wolfkraft αλλά δεν μπορώ να κάνω σωστά το τρύπημα για το ρεσώ. Έχω το δραπανοκατσάβιδο της parkside 16v αλλά ζορίζεται πολύ. Να το προσπαθήσω με το κρουστικό της bosch; επίσης πρώτα πρέπει να κάνω τις τρύπες και μετά να το τρυπήσω; Ρωτάω γιατί το σχήμα στέρι δεν πιάνεται απο πουθενά.

Υπαρχει θεμα οταν δεν μπορεις να πιασεις σωστα και γερα το ξυλο για να το τρυπησεις, ειδικα με 40αρι forstner, γιαυτο το τρυπημα πρεπει να προηγειται της τελικης διαμορφωσης. Αλλιως πρεπει να βρεις τροπο να στηριξεις το διαμορφωμενο τεμαχιο, ειτε βαζοντας τριγυρω καποια ρεταλια που θα τα εχεις πιασει με σφιγκτηρες ειτε καπως αλλιως.

Λογικα σου ζοριζεται το 16βολτο δραπανο. Η δυναμη που θελει για να κανεις μια τετοια τρυπα forstner ειναι πολυ μεγαλη, ακομα και σε μαλακο ξυλο οπως το πευκο/ελατο.
Το κρουστικο σε τρυπημα ξυλου δεν βλεπω να βοηθαει καθολου. Αντιθετα ενα παλμικο θα ηταν καλυτερο για τρυπα forstner σε ξυλο. Για αυτες τις δουλειες ομως, ιδανικο ειναι το κολωνατο.

Αν υπαρχουν και αλλα μικροτερα μεγεθη Forstner, μπορεις να κανεις την πολυ δουλεια με τα μικροτερα, αφου αρχισεις να κανεις το περιγραμμα με το 40αρι για ~3μμ βαθος. Μετα συνεχιζεις με ενα μικροτερο για καποια χιλιοστα και μετα με ενα ακομα μικροτερο μεχρι το τελικο βαθος. Επειτα αναποδα μεχρι να φτασεις παλι πισω στο 40αρι το οποιο θα εχει να 'φαει' πολυ λιγοτερο ξυλο. Αυτο ειναι μια λυση εαν εχεις 'αδυναμο' τρυπανι η δεν μπορεις να στερεωσεις καλα το τεμαχιο για να το τρυπησεις εξ'αρχης με το 40αρι forstner.

Re: Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Στη ρουτίνα μας τώρα...
Σήμερα έφτιαξα μερικά δεντράκια για Χριστουγεννιάτικο στολισμό. Απλή κατασκευή, ένα πατρόν απο το Pinterest και κόπυ-πάστε που λέει κι ένας γνωστός μας.
Ενδιαφέρον όμως, για μένα, είχε ο τρόπος κατασκευής.
Ξεκίνησα με τη σέγα της Proxxon. Ένα ένα τα κομμάτια, υλικό 4 mm κόντρα πλακέ και η βαρεμάρα χτυπάει ταβάνι...
- Είναι δυνατόν να φτιάξω 10-15 δεντράκια μ' αυτό το πράμα ένα-ένα; Θ´ αυτοκτονήσω.
Κι έτσι, «-πώς μου κόβει εμένα» που λέει κι ο Σεφερλής, αποφασίζω να κάνω τη δουλειά με τη μικρή κορδελίτσα της Scheppach.
Αυτό ήτανε!
Με δύο κοψίματα, 5 δεντράκια μαζί το κάθε κόψιμο, ξεμπέρδεψα σε 15 λεπτά. Πανεύκολα και πεντακάθαρα, σε σημείο που μετά αναρωτιόμουνα, σε τι ακριβώς μου χρησιμεύει η σέγα της Proxxon εμένα αφού ούτε με intarsia ασχολούμαι αλλά ούτε και κοπές με τόσο κλειστές στροφές που να μην μπορεί να τις κάνει η πριονοκορδέλα χρειάστηκα ποτέ.
Κι άν μου χρειαστεί και μια φορά το χρόνο πχ γιατί δεν μπορώ να την κάνω με ένα πάμφθηνο πριονάκι καλλιτεχνίας χεριού αυτή τη κοπή;
Δεν ξέρω, εσείς μπορεί να έχετε διαφορετική άποψη, εγώ πάντως προβληματίστηκα.

υπαρχει καποιο προγραμα για να κανετε τα σχεδια που κολλατε στο ξυλο!! αν οχι που τα βρισκεται?

Re: Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Το συγκεκριμένο το κατέβασα απ´ το Pinterest. Αν μπείς θα βρείς πάρα πολλά.
πως να το ζητησω

Μέχρι να ξελαμπικάρει και να επιστρέψει ο Κώστας να ανεβάσει καμιά κατασκευή βολευτείτε με τις δικές μου.:flipout:
Τα πουλάκια μου...

Attachments

• B5D1BCDE-F4A9-4F79-AE9D-9664D33A4412.jpg
    B5D1BCDE-F4A9-4F79-AE9D-9664D33A4412.jpg
    242.1 KB · Views: 121
  • 7A4D4ADC-9BA3-49EC-98BE-930468D6C816.jpg
    7A4D4ADC-9BA3-49EC-98BE-930468D6C816.jpg
    258.2 KB · Views: 122
Απάντηση: Re: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Ειναι υπεροχα και συμπαθεστατα :)))
Που βρηκες την ιδεα? Δεν εχω δει πουθενα κατι τετοιο!!

Που αλλού; Pinterest
Τα πάντα όλα που λέει κι ο Αλέφαντος. :grinning-smiley-043

Ααααααααααππιστευτη υλοποίηση!!!!!
Μπραβο ζαργανα μου!!!

Ρε, άστα αυτά... Πότε θα έρθεις να κόψουμε τα ξύλα; :grandpa:

ελα τωρα ... πολυ καλη ιδεα τα πουλακια
τι ομορφα που ειναι !!

:a0210:

Δεν το είχα ξαναδεί αυτό! Εξαιρετικό Μπάμπη

Σ´ ευχαριστώ πολύ John.

Last edited by a moderator: