Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Τα ιδια και τα ιδια αλλα Π τετοιο πρωτη φορα φτιαχνω, οποτε βαζω και τα υπολοιπα.

Το καθε γραμμα καθεται στο ξυλο απο το οποιο προηλθε!
Μεγαλο Ε και Π απο βελανιδια, μικρο και μεσαιο Ε απο ελια.

48682317517_9c3b502ea0_z.jpg

Τα ξυλα εχουν περαστει με λινελαιο και λουστραριστει με κερι. Ολα θα γινουν μπρελοκ εκτος απο το μεγαλο Ε.
Δυστυχως στο δεξι Ε που εχει καταπληκτικα νερα, ηταν σπασμενο το ρεταλι στην πανω δεξια ακρη και δεν το ειδα μεχρι που το εκοψα. Αναγκάστηκα να στρογγυλεψω τις ακρες.

Τα ιδια και τα ιδια αλλα Π τετοιο πρωτη φορα φτιαχνω, οποτε βαζω και τα υπολοιπα.

Το καθε γραμμα καθεται στο ξυλο απο το οποιο προηλθε!
Μεγαλο Ε και Π απο βελανιδια, μικρο και μεσαιο Ε απο ελια.

48682317517_9c3b502ea0_z.jpg

Τα ξυλα εχουν περαστει με λινελαιο και λουστραριστει με κερι. Ολα θα γινουν μπρελοκ εκτος απο το μεγαλο Ε.
Δυστυχως στο δεξι Ε που εχει καταπληκτικα νερα, ηταν σπασμενο το ρεταλι στην πανω δεξια ακρη και δεν το ειδα μεχρι που το εκοψα. Αναγκάστηκα να στρογγυλεψω τις ακρες.
Μου αρέσει λίγο πιο πολύ το ε με τις στρογγυλεμενες Γωνίες.

Στάλθηκε από το MI 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ευχαριστω Γιωργο.
Ευχαριστω Δεσποινα. Με το Ε ειχα στεναχωρηθει πολυ που επρεπε να στρογγυλεψω τις γωνιες γιατι τα νερα ειχαν βγει πολυ πετυχημενα απο τυχη. Χαιρομαι πολυ ομως που σου αρεσουν.

Η ψιλη κορδελα των 1.3μμ πλατους της προξον κανει το κοψιμο τοσο γρηγορο,ευκολο και ακριβες οσο δεν μπορει κανεις να φανταστει! Παιχνιδακι κυριολεκτικα.

Ειναι το τριψιμο και το φινιρισμα που ειναι παρα πολυ χρονοβορα αν θες να πετυχεις βελουδινη και λαμπερη υφη στο ξυλο.

Πολυ ομορφα ολα. Για το δικο μου το γουστο, τα νερα, αλλα και το χρωμα της ελιας...ειναι απιστευτα.
Οσο σκεφτομαι ποσους τονους απο δαυτη εχω καψει...

Α, και με την ευκαιρια: Βλεπω οτι οταν βαζετε λαδι (λινελαιο π.χ.), μετα ακολουθει γυαλισμα με κερι. Αυτο ισχυει για ολα τα λαδια (π.χ. παραφινελαιο, teak oil κτλ); Θελουν ολα κερι για να γυαλιζουν;
Και επισης, τι κερι; Κανα link;

Το λινελαιο και γενικοτερα τα λαδια ειναι για να τονισουν τα νερα, δεν γυαλιζουν το ξυλο. Το γυαλισμα θελει βερνικι που κανει κρουστα (πολυουρεθανης, danish oil, shellac, βερνικι κεριου).

Το κερι σε παστα απο την αλλη δινει μια μετρια λαμψη ματ προς σατινε, αλλα δεν κανει κρουστα στο ξυλο διατηρωντας την ομορφη υφη και αισθηση του ξυλου, γιαυτο μου αρεσει.
Υπαρχει σε διαφορες αποχρωσεις αν θες να αλλαξεις την αποχρωση αλλα το διαφανο ειναι προτιμοτερο.https://www.polychromo.gr/categories/22197/keria-ksyloyanilines-/

Α, και με την ευκαιρια: Βλεπω οτι οταν βαζετε λαδι (λινελαιο π.χ.), μετα ακολουθει γυαλισμα με κερι. Αυτο ισχυει για ολα τα λαδια (π.χ. παραφινελαιο, teak oil κτλ); Θελουν ολα κερι για να γυαλιζουν;
Και επισης, τι κερι; Κανα link;
Αν χρησιμοποιήσεις Tru oil που είναι λινέλαιο μεν αλλά με κάποιο χημικό μέσα που κρυσταλωνει δεν χρειάζεται κερί . Με πολλα χέρια ώστε να κάνεις κρουστά μετά μπορείς να το τρίψεις με γυαλοχαρτα μέχρι και 2000 και αποκτά γυαλαδα από μόνο του . Αν θες να το κάνεις και καθρέπτη κάνεις μια μπάλα από βαμβακερό ύφασμα και με δύο σταγόνες truoil και λιγες σταγόνες καθαρό οινόπνευμα το γυαλίζεις σαν την μέθοδο French polish .
Προσωπικά τα κεριά τα αποφεύγω γιατί σε περίπτωση που πρέπει να διορθώσω μια φθορά το κερί πρέπει να βγει από όλη την επιφάνεια ενώ χωρίς αυτό μπορώ και μονο τοπικά να το διορθώσω .

Αν χρησιμοποιήσεις Tru oil που είναι λινέλαιο μεν αλλά με κάποιο χημικό μέσα που κρυσταλωνει δεν χρειάζεται κερί . Με πολλα χέρια ώστε να κάνεις κρουστά μετά μπορείς να το τρίψεις με γυαλοχαρτα μέχρι και 2000 και αποκτά γυαλαδα από μόνο του . Αν θες να το κάνεις και καθρέπτη κάνεις μια μπάλα από βαμβακερό ύφασμα και με δύο σταγόνες truoil και λιγες σταγόνες καθαρό οινόπνευμα το γυαλίζεις σαν την μέθοδο French polish .
Προσωπικά τα κεριά τα αποφεύγω γιατί σε περίπτωση που πρέπει να διορθώσω μια φθορά το κερί πρέπει να βγει από όλη την επιφάνεια ενώ χωρίς αυτό μπορώ και μονο τοπικά να το διορθώσω .

+1, αλλά θέλει "μαστοριά" - εξοικείωση.

+1, αλλά θέλει "μαστοριά" - εξοικείωση.
Καλά εννοείται . Πρέπει να δουλέψεις με βαφές για να δεις ποια σου κάνει και με ποια νιώθεις άνετος για το τελικό αποτέλεσμα .
Εγώ προσωπικά ακόμη δεν το κατέχω καλά το άθλημα . Έχω βάψει κομμάτι που το πέτυχα αναπαντεχα καλά και όταν πήγα να το κάνω σε ίδιο ξύλο ξανά ήταν μια αποτυχία .
Ένας παράγοντας που αμελουσα στην αρχή είναι η θερμοκρασία δωματίου και η υγρασία .
Ξέρω οργανοποιο που μπορεί το σπίτι να μην έχει θέρμανση αλλά το εργαστήριο χειμώνα καλοκαίρι είναι στους 23 βαθμούς .

Ευχαριστω για την ενημερωση, μαστορες.
Τετοιο κερι εχει μηπως στα leroy (που βολευουν);
Επισης, αυτο το french polish, τι ακριβως ειναι; Για πειτε λεπτομερειες.

Δεν υπαρχει τετοιο κερι στο Λεροι.
Το french polish ειναι μια επιπονη μεθοδος γυαλισματος ξυλο (και η κορυφαια κατα τη γνωμη μου) οπου χρησιμοποιειται γομαλακα/shellac τριβοντας την με συγκεκριμενο τροπο στο ξυλο σε παρα πολλες στρωσεις.
Δεν εχω καταφερει ποτε γυαλισμα με γομαλακα αν και εχω προσπαθησει (χαλαρα). Δεν νομιζω να εχω δει εδω μεσα εργο γυαλισμενο με γομαλακα, δεν θυμαμαι τουλαχιστον. Ειναι η τελευταια μεθοδος που θες να χρησιμοποιησεις λογω δυσκολιας:))

Απάντηση: Re: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Δεν υπαρχει τετοιο κερι στο Λεροι.
Το french polish ειναι μια επιπονη μεθοδος γυαλισματος ξυλο (και η κορυφαια κατα τη γνωμη μου) οπου χρησιμοποιειται γομαλακα/shellac τριβοντας την με συγκεκριμενο τροπο στο ξυλο σε παρα πολλες στρωσεις.
Δεν εχω καταφερει ποτε γυαλισμα με γομαλακα αν και εχω προσπαθησει (χαλαρα). Δεν νομιζω να εχω δει εδω μεσα εργο γυαλισμενο με γομαλακα, δεν θυμαμαι τουλαχιστον. Ειναι η τελευταια μεθοδος που θες να χρησιμοποιησεις λογω δυσκολιας:))

8467e13d49d6edfba52f0051ee11fa20.jpg