Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Τωρα τι να δειξω και γω, μπροστα στις καλλιτεχνιες...Ειχα μετικα χυμα εργαλεια Β’ διαλογης επι το πλειστον.
Αλλα δεν ξερετε ποσο καιρο το σκεφτομουν, βασανο μεγαλο φανταζε. Τι αποστασεις θα αφησω, τι τρυπες θα κανω, ποσο θα τα χωνεψω, τι εγκοπη κλ0. Τελος καλο ολα καλα!

Σημασια εχει οτι βολευτηκαν μια χαρα τα εργαλεια Νεκταριε και αυτο αρκει, well done man:a0210:

Eκανα και γω πριν καμμια βδομαδα κατι παρομοιο απο ρεταλια πευκου για τα πινελακια ζωγραφικης και για τις λαμες της σεγας παγκου που ηθελαν κατηγοριοποιηση.

+++

Ευχαριστω συναδελφοι!

Νεκταριε περιπου το 30% του εργαστηριου και περιπου το 20% των εργαλειων ειναι αφιερωμενο στις μινιατουρες :)

Μπαμπη εχεις δικιο για την κλιση στον ελικα. Εχω δωσει μεχρι ενος σημειου αλλα παραπανω οχι γιατι φοβηθηκα μην σπασει, αν και καρυδια, γιατι ειναι μικροκαμωμενη.

Κυριακο ειναι φανταστικος πραγματι ο μικροκοσμος αλλα αν δεν ειχα καποια 5-6 ειδικα εργαλεια, που θα τα δειξω στην παρουσιαση, δεν νομιζω να εμπαινα καν στον κοπο.
Το να ανοιξεις 12 τρυπες με 30 μοιρες γωνια την καθε μια στην σειρα, για να μπου οι εξατμισεις ακριβως παραλληλες, εαν δεν εχεις το εργαλειο να τις κανεις, απλα δεν γινεται.

Μπράβο ρε Νεκτάριε είσαι νοικοκύρης.
Πρέπει να έχεις ένα "ευχάριστο θεματακι" για την πλήρη τακτοποίηση.

Εγώ ξεκίνησα ένα δώρο γάμου γιατί δεν είχα άλλο περιθώριο ( παντρεύονται και δεν με περιμένουν ) οπότε παράτησα αλλα projects . Εχουν ως θέμα το βάζο... Η μπομπονιέρες νομιζω θα ειναι βαζακια με μέλι . Οπότε για να μην πληρώσουν καμία 150 !! Είπα να τους το φτιαξω εγώ . Κόντρα πλακέ 4mm . Plexiglas 3mm , πινεζες και καμία 100 καρδούλες που θα γράφουν ευχές και θα τις ρίχνουν μέσα ( καμία 35αρια θα πάρει μέσα και οι άλλες σε κουτάκι ) . Χρώμα εμποτισμού καστανιά . Όλα κόπηκαν με την Dremel . Είναι η ώρα που έλεγα να είχα μια καλύτερη σεγα ή ένα cnc laser κάτι άλλο τελως παντων... Και μια πρόχειρη ξύλινη βάση .
Από πίσω θα βάλω και μια αλυσίδα για να μπορούν να το κρεμάσουν στον τοίχο .
b7ff4fd51857b03f0aef0bc96acfe285.jpg
3075347a39531b62daa04807161931eb.jpg
e4355f3cdf1330a89a3b9fff855c7f7f.jpg
fdd58a331c30336b7e04db972ebac3f9.jpg
1fe7e2cf5824302754d2b43dfe63fe67.jpg

Πολυ πρωτοτυπο μπραβο!!

Αλλα πες δυο λογια τι ακριβως ειναι. Εναι πλεξι αυτο? Πως εγιναν οι βολτες στο λαιμπο του 'μπουκαλιου'? Οι καρδουλες ριχνονται μεσα στο μπουκαλι?

Πολυ πρωτοτυπο μπραβο!!

Αλλα πες δυο λογια τι ακριβως ειναι. Εναι πλεξι αυτο? Πως εγιναν οι βολτες στο λαιμπο του 'μπουκαλιου'? Οι καρδουλες ριχνονται μεσα στο μπουκαλι?

Μπροστά ναι είναι Plexiglas . Ρίχνεις τις καρδιές από πάνω και αυτές γεμίζουν το βάζο . Δεν είναι δική μου ιδέα . Καπου το είχα πετύχει στο Pinterest. Το έχω τυλίξει με μεμβράνη για να μην το γρατζουνισω. Θα το βγάλω αύριο καλύτερες φωτό και θα ρίξω και κάνα δυο καρδιές μέσα .Οι βόλτες έγιναν με γυαλοχαρτο. Το Plexiglas έχει μια μεμβράνη όταν το αγοράζεις σχετικά σκληρή. Έκοψα με λεπιδι το σχέδιο και αφαίρεσα την μεμβράνη από τα σημεία αυτά . Με γυαλοχαρτο ετριψα για να το γρατζουνισω και να το θολωσω. Μετά πιο ψιλό grit για να φύγουν οι πολλές γρατζουνιες. Σήμερα που το καρφιτσωσα στο ξύλο έβγαλα και την μεμβράνη και φάνηκε πάνω στο Plexiglas η διαφορά εκεί που είναι οι βόλτες του λαιμού.

Ορίστε και ένα εμπορικό
401b3d3570ca1ed589f8abee3ca500fa.jpg

Last edited by a moderator:
Ωραίο και απλό . Μόνο κολλα; Τα πόδια αντέχουν πλαγιές δυνάμεις όταν θα πάει να κάτσει ένας μαντραχαλος σαν και εμένα για να παίξει με τον γιο του; Τα πλαστικά του ΙΚΕΑ δεν πολύ αντέχουν ...

Ωραίο και απλό . Μόνο κολλα; Τα πόδια αντέχουν πλαγιές δυνάμεις όταν θα πάει να κάτσει ένας μαντραχαλος σαν και εμένα για να παίξει με τον γιο του; Τα πλαστικά του ΙΚΕΑ δεν πολύ αντέχουν ...

Καλημέρα.

Καλό μεσημεράκι.Σας ευχαριστώ.

Αν έχεις φίλους στην κατάλληλη θέση mastroxalasti μου τότε όλα γίνονται!

Απο την παραγωγη στην καταναλωση! Κατασκευη ξυλινης μοτοσυκλετας. Πλανα σε PDFεδω
Φωτορεπορταζ απο την αρχη εως σχεδον το τελος ενος μικρου εργου -καθως υπηρξε και ενας απροβλεπτος παραγοντας!!
Οποιον τον κουραζουν οι πολλες φωτο, παρακαλειται να μην συνεχισει την αναγνωση :)

Κοβεται ενα τεμαχιο ξυλου απο μια παλετα χωρις να μετακινηθει καθολου η παλετα!

Εδω το αλυσοπριονακι της DIY Βosch δινει την λυση χωρις κραδασμους, σαν να κοβεις βουτυρακι με ζεστο μαχαιρι!
48831668442_b2bf2e412b_c.jpg

To σανιδακι ηταν σκεβρωμενο και επρεπε να το συνεφερω λιγακι.
Αρχικα πηρα τα μποσικα με την πλανη της Bosch. Στην μια πλευρα πηρα τις ακρες της σανιδας και στην αλλη πλευρα πηρα την μεση.
48831669717_8166d15d89_c.jpg

Επειτα το περασα καμμια δεκαρια φορες στην πλανη της Proxxon καθως ηθελα να φτασει σε συγκεκριμενο παχος για την κατασκευη.
Θα μπορουσα να το ρυθμισω να τελειωσω πιο γρηγορα αλλα προτιμησα να μην ξεπερασω τα 0.3 χιλιοστα αφαιρεσης υλικου σε καθε περασμα.
48831501466_45e7d1ae30_c.jpg

Eτοιμο πλεον το σανιδακι να κοπει και δεν θα χρειαστει καν γυαλοχαρταρισμα μετα την πλανη.

Εδω κοπηκε στην πριονοκορδελα της Proxxon με την λεπτη λαμα που την κανει να δουλευει σαν σεγα παγκου αναφορικα με τις καμπυλες κοπες.
48831667342_6c3b43e11a_c.jpg

Ολα τα τεμαχια τρυπηθηκαν στα σημεια συναρμολογησης στο κολωνατο δραπανο πριν την κοπη, για μεγαλυτερη ευκολια.
Το μεγαλο τεμαχιο ειναι απο ανυδρο MDF, βαρυ και ανθεκτικο υλικο, που θα ειναι ο σκελετος της μηχανης. Τα υπολοιπα ειναι απο το σανιδακι.

Εδω ολα τα τεμαχια τα οποια θα αποτελεσουν μια μηχανη. Eιχα φτιαξει μια μικρουλα και πιο παλια μια απο κοντρα πλακε αλλα αυτη ειναι μεγαλυτερη.
48831501796_044675f3e5_c.jpg

Σε καποια σημεια επρεπε να δωθει ιδιαιτερη προσοχη φινιρισματος.
Οι ροδες εγιναν ...πιο ροδες και πιο κυκλικες με την βοηθεια του στρογγυλου τριβειου
48831128703_09d1db7e77_c.jpg

Και οι καμπυλες εγιναν ..πιο καμπυλες με το ιδανικο τριβειο για αυτες τις δουλειες. Βαρεθηκα να αλλαξω κυλινδρο αλλα και ο μικρος εκανε δουλεια.
48831667967_d8f87e7884_z.jpg

Ομως υπηρξε ενα θεματακι με μια τρυπα οπου σταματησε ολη την διαδικασια μεχρι αυριο τετοια ωρα.
Η τρυπα των 8μμ σε μια απο τις δυο ροδες εγινε καποια χιλιοστα πιο διπλα απο εκει που επρεπε να γινει και η ροδα γυριζε εκκεντρα.
Eτσι ανοιχτηκε νεα τρυπα με προσοχη ακριβως εκει που επρεπε. Και με την βοηθεια του καλου εποξικου στοκου της milliput το κενο εκλεισε.

Στη φωτο η κλεισμενη τρυπα που περιμενουμε να στεγνωσει. Διπλα στην τρυπα βλεπουμε τον στοκο της milliput, σαν πλαστελινη.
48831670757_a58f85037f_c.jpg

Εδω η μηχανη με την μια ροδα εκτος.
48831126118_eb882f9fa6_c.jpg

Αυτο που μενει απο την πλευρα μου ειναι να μπουν και να κοπουν στο σωστο μεγεθος οι καβιλιες στις ροδες και στο τιμονι.
Το βαψιμο και το τελικο φινιρισμα θα το αναλαβει ευτυχως η μηχανοβιος που θα το παραλαβει :)