Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Ανοιγεις ομως ενα αλλο κεφαλαιο με επαγγελματικες πριονοκορδελες (και ειδη ξυλων) που ελαχιστοι απο μας θα επιχειρησουν :))

Το μαονι ειναι πυκνοτερο/σκληροτερο ξυλο απο την καρυδια?

Ωραία συζήτηση, μήπως πρέπει να μεταφερθεί στα εργαλεία?

Και εγώ πάντως, ως κάτοχος πριονοκορδέλας, συμφωνώ στο ότι δε συγκρίνεται σε ακρίβεια ευθείας κοπής με οποιοδήποτε δισκοπρίονο.

Ναι, ετυχε να την εχω αυτη τη σεγα..:)))

Έτυχε λέει χαχαχα! :ADFADF1:

Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Καταρχήν δεν συγκρίνουμε επαγγελματικά μηχανήματα με ερασιτεχνικά. .. οι κορδέλες που λέει ο Μιχάλης όντος δεν "τρώνε" πολύ.. οι επαγγελματική κορδέλα ομως τρώει τουλάχιστον 2,5-3mm γιατί χωρίς επαρκώς "τσαπραζι" όσο καλά και να είναι ακονισμένο το πριόνι δεν κόβει!! Φυσικά όμως καλύτερο κόψιμο, και ίσιο και καθαρό, είναι με δίσκο είτε στα επαγγελματικά είτε στα ερασιτεχνικά!!

Ανοιγεις ομως ενα αλλο κεφαλαιο με επαγγελματικες πριονοκορδελες (και ειδη ξυλων) που ελαχιστοι απο μας θα επιχειρησουν :))

Το μαονι ειναι πυκνοτερο/σκληροτερο ξυλο απο την καρυδια?
Εχουν την ιδια πυκνοτητα σχεδον αλλα το μαονι ειναι μαλακοτερο στο κοψιμο. Ξερω οτι εχει κοψει 1.8 καρυδια με την dremel . Αλλα δεν θελω να φανταστω ποση ωρα εκανες ή ποση ωρα θα κανω εγω για ενα κοματι 80cm μηκος :p

Ναι αλλα αν βαλουμε τον παραγοντα κοστος. Η diy κορδελα της proxxon κοστιζει κατι λιγοτερο απο ενα παγκοπριονο bosch της πρασινης σειρας...

χεχε, 12-13 ευρουδακια κανει η κορδελα της proxxon με το φπα, απο εδω που ειμαι. Για την αντοχη και ποιοτητα της θεωρω οτι ειναι πολυ καλη τιμη.

Με την dremel, οταν πειραματιζομουν στην αρχη, εχω κοψει 6 εκατοστα διαμετρο κλαδι καρυδιας ξερο, χρονο δεν θυμαμαι...:)))
Καπου εχω αναρτησει και φωτο με τον κορμο.

Δημήτρη δε ξέρω σε τι πριονοκορδέλα πήγες και είχε 5χιλιοστά πλάτος κοπής ούτε αν είχε ρυθμιστεί σωστά. Οι πριονοκορδέλες πάντως που χρησιμοποιούμε εμείς "σπαταλούν" πολύ λιγότερο υλικό μιας και το πάχος της λάμας που παίρνουν παίζει μέχρι τα 0,6mm και δε μιλάω για την Proxxon η οποία ενδιαφέρει εμένα.
Δες παρακάτω πχ μια αρκετά μεγάλη πριονοκορδέλα και δες τομή που κάνει στο ξύλο.

https://www.youtube.com/watch?v=V5rwOWj2Szs

Επίσης δε ξέρω αν έγινε κατανοητό. Η πριονοκορδέλα προτάθηκε απο τη μεριά ως η καλύτερη εναλλακτική του παγκοπρίονου αν δεν θέλει να πάρει τέτοιο.

Ηταν διπλασια σε μεγεθος (εργαλειου) και διπλασια σε πλατος λαμας αυτη του ξυλουργειου :)

Παντως εγω για να κοψω τα ιδια ξυλα που θα κοψω με το diy παγκοπριονο, θελω πριονοκορδελα 350 +

Οχι. Στο Leroy θεσσαλονικης δεν την εχει. Δεν εχω δει εργαλεια proxxon στο Leroy. Το praktiker φερνει, αλλα εχω δει μονο χειρος , οχι επιτραπεζια εργαλεια. Καταστηματα Θεσσαλονικης.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Συνεχίζοντας την εξάσκηση με τη σέγα έφτιαξα αυτό για ένα ανιψάκι. Δε μου βγήκαν με τη μία όπως ήθελα και για τις
λεπτομέρειες στις καμπύλες χρησιμοποίησα λίμες και γυαλόχαρτα . Μένει μόνο να φτιάξω και μία βάση, και βάψιμο

Road Runner μπιπ μπιπ

IMG_2056.JPG

χεχε, ωραιοτατος!!
Σχεδιο βρηκες ετοιμο η το αντεγραψες απο καπου?

αντιγραφή από pattern scrollsaw

Μενανδρε να του δωσεις και μια κολλα μαζι καθως το βλεπω να το σπαει αμεσα!
Χεχεχε

Παντως ειναι πολυ ομορφο!

χα χα δεν έχεις άδικο, γι αυτό λέω να το βάλω σε βάση και υποτίιιιιιιθεται θα είναι μόνο για να το βλέπει

Δυστυχως δεν βρηκα το μπακαλοχαρτο με τις δοκιμαστικες κοπες και τις σημειωσεις μου. Θα το πεταξε η κυρια που καθαριζει :)))

Εδω εκοψα προχειρα παλι ενα τεμαχιο 4.5 ποντους απο ξυλο παλετας (πευκο η ελατο ειναι αυτο), η κοπη εγινε αργα και σταθερα χωρις θεμα. Μαξιμουμ υψος για σχετικα ανετη κοπη για τετοια μετριας σκληροτητας ξυλα το υπολογιζω γυρω στους 5.5 ποντους.

Η κορδελα εχει οριο τους 8 ποντους υψος κοπης, οπως ολες οι DIY πριονοκορδελες της κατηγοριας αυτης, αλλα αναφερεται σε πολυ μαλακα ξυλα οπως το balsa.

Το δευτερο ξυλο δεξια ειναι σκληρο ξυλο, οξια. Το υψος του ειναι ακριβως 3 εκατοστα. Η κοπη εγινε παλι αργα και σταθερα χωρις κανενα θεμα. Μαξιμουμ υψος για σχετικα ανετη κοπη για τετοια σκληρα ξυλα θα ελεγα γυρω στα 4 εκατοστα.

Μην ξεχναμε οτι οι DIY κορδελες δεν ειναι ουτε για κοψιμο μεγαλων μηκων ουτε πολυ χοντρων σκληρων ξυλων. Μην ξεχναμε επισης οτι αναλογα τις αναγκες μας ισως δεν μας κανει αυτου του τυπου η κορδελα.

Προσωπικα την αγορασα για να συμπληρωνει τις επιτραπεζιες σεγες οι οποιες δεν μπορουν να κοψουν ανετα σκληρο ξυλο πανω απο 2 εκατοστα.
Επισης την αγορασα για να μου δημιουργει πρωτη υλη απο τα ξυλα που βλεπετε στην φωτο. Πριν την αγορασω, εκοβα το πευκο και την οξια με πριονι χειρος. Κουραστικο, σπαστικο και ηθελε τριβειο για να στρωσει η ατσαλη κοπη με το χερι.

24045765883_729d56206c_b.jpg