Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Ναι δεν έχει πολύ μεγάλη αντοχή.
Αλλά και όλα τα παραπάνω φινιρίσματα για τέτοιου είδους κατασκευές θέλουν τακτική συντήρηση.

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Τα κεριά όπως είναι ακατέργαστα μπορούν να τριφτούν πάνω στο ξύλο και μετά με ένα μαλακό πανί να στιλβωθούν. Εμένα δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος(εκτός από τους ξύλινους οδηγούς για τα συρτάρια).Προσωπικά τα λιώνω σε μπεν μαρι και τα αναμιγνύω με λάδια. Αλλά και σκέτο το κερί εφόσον λιώσει είναι πολύ πιο εύκολο και αποτελεσματικό στην εργασία.
Το πρόβλημα με τα λάδια είναι η διατήρηση τους.Πχ δεν αγοράζω ποτέ πάνω από ένα λίτρο ωμό λινέλαιο γιατί μετά από καιρό παράγει τοξίνες, το ίδιο και το καρυδέλαιο.
Δεν λέω ότι οι τοξίνες θα με σκοτώσουν αλλά δεν έχει την αρχική ποιότητα και γίνετε σαν πολύ παλιό λάδι ελιάς.
Σχεδόν όλα τα διατηρώ στην συντήρηση ενός ψυγείου που έχω στο εργαστήριο μακριά από τα αδιάκριτα χέρια.

Με κερί μέλισσας και καρναούμπα επικαλύπτονται τα γλυκά που έχουν γλυκόριζα για καλύτερη διατήρηση.
Το παραφινέλαιο μπαίνει σε πολλά είδη καραμέλας και τροφίμων και στα βαρέλια με το κρασί για να μην έρχονται σε επαφή με τον αέρα.
Το λινέλαιο και το καρυδέλαιο υπάρχουν σε συμπλήρωμα διατροφής.
http://el.wikipedia.org/wiki/Λινέλαιο

Η γομαλάκα είναι από φυτικό ρετσίνι διαλυμένη με οινόπνευμα.

Το tung oil θέλει ειδική διαδικασία για να φινιρισει ένα ξύλο που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα.

Χρησιμοποιώ αυτά τα υλικά μετά από ερεύνα που έκανα και τα θεωρώ λιγότερο επικίνδυνα από άλλα βερνίκια.
Πχ το βρασμένο λινέλαιο δεν είναι κατάλληλο για τρόφιμα γιατί είναι μείγμα ακατέργαστου λινελαίου και μεταλλικών καταλυτών που είναι τοξικοί.

http://www.finewoodworking.com/how-to/article/food-safe-finishes.aspx

Υπάρχουν και έτοιμα βερνίκια αλλά στα καταστήματα εδώ όταν ρωτάω με κοιτάζουν όλοι περίεργα.χαχα
Στο ικεα έχει δυο τέτοια υλικά το ένα είναι σε διάφανο μπουκάλι(παραφινέλαιο πρέπει να είναι)και λέει ότι είναι για ξύλα κοπής φαγητού και το άλλο είναι σε ένα μεταλλικό κουτί των 750ml και είναι μείγμα ελαίων και φυτικών ουσιών.

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες, μπράβο!

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. :2thumb22sup:

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες, μπράβο!

Γιωργο ευχαριστουμε για τις γνωσεις που μοιραζεσαι φιλε!

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. :2thumb22sup:

Να'στε καλά παιδιά!
:smile:

Όταν μαζέψω λίγο το <<εργαστήριο>> σκέφτομαι να κάνω μια φωτογραφική παρουσίαση με διάφορα φινιρίσματα και παραδείγματα σε κομμάτια ξύλου. Κάτι σαν σύγκριση και αναφορά σε ιδιότητες κτλ.
Έτσι πιστεύω ότι θα μπορέσουμε πολύ καλύτερα να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες πάνω στο θέμα.
Επίσης αργότερα όταν βρω χρόνο θέλω να κάνω και ένα παρόμοιο αφιέρωμα σχετικά με το ακόνισμα διαφόρων εργαλείων.

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Μ´ ένα τορνάκι ξύλου κι ένα κομμάτι καλό ξύλο κάνεις θαύματα.
Κι αν δεν έχεις , με λίγη φαντασία, μπορείς να φτιάξεις κι ένα αυτοσχέδιο τορνάκι χρησιμοποιώντας ένα δράπανο.

Το τορνάκι το σκέφτηκα και θα βόλευε πολύ αλλά δεν εχω.. Ισως με το dremel που εχει και ελεγχόμενες στροφές. Το δράπανο δεν τρέχει αρκετά (στροφές) για τέτοια δουλειά;

Εδώ είσαι...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ταλαιπωρια....

einh%204312102-500x500.jpg

http://youtools.gr/index.php?route=product/product&path=17_210&product_id=794&ref=bestprice.gr

Οχι, Κυριακο. Απλως κουραστηκα με αυτα που παλευε ο Μπαμπης στο λινκ που εφτιαξε

Ωραίο το βίντεο που ανέβασε ο Μπάμπης και ωραία ιδέα γενικότερα. Απλά θέλει ακρίβεια αυτο το εργαλείο και δεν ξερω αν θα το επιχειρήσω.

Ο πιο οικονομικός που είδα κι εγω αυτος της einhel στα 140. Υπάρχει κάποιο πιο αφόρνταμπλ για μικροδουλειές; :p

Με βάση το παραπάνω βίντεο σκέφτηκα πιο απλοποιημένα με μια βάση δραπάνου. Το δράπανο κάθετα και στη μέγκενη της βάσης ενα αυτοσχέδιο απλό μηχανισμό με δυνατότητα περιστροφής.

Αντίστοιχα στην μύτη του δράπανου μια προέκταση αντίστοιχη με αυτη που έχει φτιάξει ο τύπος στο βίντεο αλλα μικρότερη. Ισως και ενα τρυπάνι με μύτη να κάνει τη δουλειά.

Για πείτε καμια γνώμη λέτε να δουλέψει;

Last edited:

Απο τον "συνηθη υποπτο" Γιωργο Χαλαση.

Απο τον "συνηθη υποπτο" Γιωργο Χαλαση.

Πολυ καλος...

Ωραιωτατο Μιχαλη!!!!

Μου ζητησε ο πατερας της κοπελιας μου ενα ανεμουριο να παρει στην Πατμο να βλεπει την κατευθυνση του ανεμου και ετσι , αλλο που δεν ηθελα, ξεκινησα να φτιαξω ενα!
Ημουν μεταξυ κοκορα και αεροπλανου αλλα νικησε το αεροπλανακι επειδη μου αρεσαν παντα αυτα που φτιαχναμε με τον πατερα μου με τις ελικες που γυρνανε με τον ανεμο!
Ετσι εδω ειναι στην τελικη του μορφη βαμμενο με βερνικη εμποτισμου και 3 τελικες στρωσεις σκληρου βερνικιου για αντοχη στις καιρικες συνθηκες.
Βεβαια να δουμε για ποσο καιρο θα αντεξει αλλα και μετα χαρα μου να φτιαξω και νεο!

Ελπιζω να σας αρεσει!
Απομενει η τοποθετηση με ενα μικρο ρουλεμαν σε ξυλινη ραβδο!

DSC_4033.jpg

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Πολύ ωραίο είναι το αεροπλάνο!
Μπράβο Κυριάκο!
:a0210:

Μπραβο Κυριακο...όμορφο...
Καναντέρ ειναι...?

Ευχαριστω παιδια! Ευγενιε Canadair ειχα στο μυαλο μου οταν του εδινα μορφη. Πλωτηρες δεν εβαλα για να εχει μειωμενες αντιστασεις στον αερα! Πρεπει να δειτε τις ελικες να γυριζουν! Οταν ολοκληρωθει α τραβηξω ενα βιντεακι!

Κουιζ.....

Ποιος σούπερ ντουπερ μάστορας εδώ μέσα χρειάζεται 3 ακριβά κατσαβίδια για να βιδωσει μια βίδα ???

Όποιος το βρει έχει κέρασμα καφέ !!!