Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

τι ακριβως ειναι αυτα μιχαλη;

ευχαριστω tsif!!
καταπληκτικο εργαλειο! μπαινει κ σε απλο δραπανο η οχι;

Εξαιρετικό σαν ιδέα!!!! Το κομμάτι του σκαρπελου πάλλεται κάπως η απλά με την πίεση κόβει?

Εξαιρετικό σαν ιδέα!!!! Το κομμάτι του σκαρπελου πάλλεται κάπως η απλά με την πίεση κόβει?

Με την πίεση ...

Το σκαρπελο πάλλεται...με την βοήθεια του τρύπανιου

Το ολο συστημα απλα πιανει στο τσοκ του καθετου δραπανου, δεν βλεπω να εχει καποιο μηχανισμο για να παλλεται.
Ετσι οπως το καταλαβαινω το τρυπανι κανει μια στογγυλη τρυπα. Το σκαρπελο πλεον κοβει το λεπτο τοιχομα που εχει απομεινει για να γινει η τρυπα τετραγωνη. Τα κομματια τα ανεβαζει το τρυπανι επανω οπου εχει ανοιγμα για να βγουν.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Εμένα όλο αυτό μου μοιάζει "πολύ κακό για το τίποτε".

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Εμένα όλο αυτό μου μοιάζει "πολύ κακό για το τίποτε".

Δεν είμαι τελικά ο μοναδικός που το σκέφτηκε...
Πολύ BDSM καταστάσεις βρε παιδί μου!
Μέχρι να στήσεις το όλο σύστημα, να το ξεστήσεις και να το καθαρίσεις, αυτός που θα το κάνει με απλές τρύπες και σκαρπελάκι θα πίνει καφέ σε κάποια παραλία! :p

Εδω το μινι τορνακι της Proxxon που παρελαβα προσφατα και το εφερα μαζι μου για να το μαθω.
Παρα πολυ ησυχο μοτερακι αλλα θελει χρονο να μαθεις τις λεπτομερειες της τεχνης. Ομορφη απασχοληση και δημιουργικη.
Δυστυχως θελει πολυ καλα και ακριβα κοπτικα εργαλεια (αυτα που ειχα δεν κανουν) καθως και μεγαλη προσοχη στις κινησεις καθως γυριζει το αντικειμενο.

Καθως ειχα πλησιασει στο τελος ενος δισκοποτηρου μινιατουρας, με μια ατσαλη κινηση εσπασε ο σκελετος. Στην φωτο μονο το στομιο του ποτηριου..::))

18380813749_b39861fac7_b.jpg

Εδω το μινι τορνακι της Proxxon που παρελαβα προσφατα και το εφερα μαζι μου για να το μαθω.
Παρα πολυ ησυχο μοτερακι αλλα θελει χρονο να μαθεις τις λεπτομερειες της τεχνης. Ομορφη απασχοληση και δημιουργικη.
Δυστυχως θελει πολυ καλα και ακριβα κοπτικα εργαλεια (αυτα που ειχα δεν κανουν) καθως και μεγαλη προσοχη στις κινησεις καθως γυριζει το αντικειμενο.

Καθως ειχα πλησιασει στο τελος ενος δισκοποτηρου μινιατουρας, με μια ατσαλη κινηση εσπασε ο σκελετος. Στην φωτο μονο το στομιο του ποτηριου..::))

18380813749_b39861fac7_b.jpg

Μπραβο , ωραίο μηχανάκι !
Πάρε ή κατασκεύασε έναν οδηγό-βαση για τα σκαρπελα εργαλεία κλπ μπροστά απο το τορνακι , θα αποτρέπει απο λάθη και θα δουλεύεις με ακρίβεια και πολυ πιο εύκολα . Ισως να το γνωρίζεις ήδη αν κρίνω απο την αγορά .

Εχει εναν μικρο αλλα παρα πολυ ευχρηστο οδηγο μπροστα απο το τορνακι, αν δεις καλυτερα, που ρυθμιζεται ποικιλοτροπως. Παρεχει την απαιτουμενη στηριξη και σου παρεχει ακριβεια για το turning.
Το θεμα ειναι τα καταλληλα εργαλεια και φυσικα η προσοχη στις κινησεις σου.
Το λαθος το εκανα καθως δημιουργουσα το βαθουλωμα στο ποτηρι, δουλευα απο μπροστα, οχι απο πλαι οπως εχω συνηθισει. Χρησιμοποιουσα και λαθος σκαρπελακι, υπο λαθος γωνια..

Ετσι ειναι, τα λαθη σε γεμιζουν εμπειριες :))

Είμαι απο κινητό και δεν μπορω να δω καλα .
Οσο για τις εμπειρίες συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ! :-)
Σε όσους ξεκινούν το χόμπι μαστορεματα τους λέω επενδηστε σε χρόνο εμπειρίας , ειναι πολυτιμότερο και απο τα πιο ακριβά εργαλεία . :-)

Πολύ ζηλευτό εργαλείο. Καλοδούλευτο εύχομαι.

Πόσο είναι το κόστος του?

Ευχαριστω Γιαννη.
Παντως οι πρωτες προσπαθειες ειναι σκετη απελπισια (στο να ολοκληρωσω κατι καλο:) λογω των μη καταλληλων εργαλειων και φυσικα της απειριας. Παντως ειναι εξαιρετικα διασκεδαστικη και ευχαριστη ενασχοληση.

To ειχα παρει γυρω στα 105 ευρω με τα μεταφορικα απο amazon.de, Tωρα βλεπω οτι το εχει ακριβοτερα.
http://www.amazon.de/Proxxon-27020-...=1433703911&sr=1-19&keywords=proxxon+micromot

Eπισης πρεπει να παρει κανεις και το ακριβο τσοκ (ειναι απαραιτητο) καθως και τα κοπτικα

Με τι ξυλο προσπαθεις; Συνηθως αυτα εχουν καλυτερα αποτελεσματα σκληρα ξυλα και οχι τα μαλακα πευκο-ελατη.
Μην απελπιζεσαι, ολοι σπανε, ακομη και εμπειροι τορναδοροι. Παρε μασκα προσωπου πεταει διαφορα.

Με μαλακο ξυλο απο τακους η σανιδες παλετων το οποιο αρχικα το κοβω με πριονι στη διασταση που θελω. Εχω δει οτι μπορεις να βαλεις πανω στο τορνακι, ξυλο εως ~8εκ. διαμετρο και ~23εκ. μηκος.
Εχεις δικιο με το σκληρο ξυλο αλλα αν μαθω στο μαλακο (που υπαρχει και πληθωρα πρωτης υλης) ειναι καλυτερα -αν και πιο επιπονο.

Η μασκα ειναι απαραιτητη καθως ολα τα πριονιδια και διαφορα τεμαχια.. αναγκαστικα ερχονται πανω σου λογω της φορας του γυρισματος.

Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Ευχαριστω Γιαννη.
Παντως οι πρωτες προσπαθειες ειναι σκετη απελπισια (στο να ολοκληρωσω κατι καλο:) λογω των μη καταλληλων εργαλειων και φυσικα της απειριας. Παντως ειναι εξαιρετικα διασκεδαστικη και ευχαριστη ενασχοληση.

To ειχα παρει γυρω στα 105 ευρω με τα μεταφορικα απο amazon.de, Tωρα βλεπω οτι το εχει ακριβοτερα.
http://www.amazon.de/Proxxon-27020-...=1433703911&sr=1-19&keywords=proxxon+micromot

Eπισης πρεπει να παρει κανεις και το ακριβο τσοκ (ειναι απαραιτητο) καθως και τα κοπτικα

Με 204 περνεις ολο το σετακι απο οτι λέει απο κάτω ¨γλυτωνοντας¨ 40κατι ...
Ωραίο μηχανακι αλλα θελει πολυ ενασχόληση για να βγάλεις αποτέλεσμα...

Γενικότερα ο τορνος ειναι τέχνη...μπορείς να κανεις απίστευτα πράγματα...
Με την εμπειρία μαθαίνεις να σκέφτεσαι τορναδορικα όπως λεω εγω...μιας και βρισκεις τρόπους να κανεις πράγματα τα οποία εκ πρώτης δεν φαίνονται δυνατά να γίνουν με τόρνο...

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Ευχαριστω Γιαννη.

Κάθε αρχή και δύσκολη Μιχάλη ..

Δυο βασικά λάθη/αστοχίες
1) Δεν έχεις τα κατάλληλα κοπτικά
2) Δεν έκανες την στοιχειώδη μελέτη να χωρίσεις την επεξεργασία σε βήματα ανάλογα το τελικό αποτέλεσμα

Την πρώτη αστοχία θα την λύσεις εύκολα

Η δεύτερη θέλει σχέδια/βήματα επί χάρτου ή σε κάποιο απλό σχεδιαστικό πρόγραμμα