Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.
Tεσταρισμα της μικρης επιτραπεζιας σεγας
proxxon
Πρωτη εντυπωση ειναι οτι ειναι παρα πολυ ελαφρια, πολυ μικρη και πολυ ησυχη στη λειτουργια της. Και τα 3 χαρακτηριστικα ειναι παρα πολυ σημαντικα για καποιον που δεν εχει χωρο και δεν θελει να ενοχλει τριγυρω.
Σε αντιθεση με αλλες επιτραπεζιες σεγες εχει φραχτη, ο οποιος μπορει να βοηθησει σε καποιες φασεις. Οι ευθειες κοπες, ειτε με φραχτη ειτε χωρις, δεν ειναι το δυνατο σημειο μιας σεγας ουτως η αλλως.
Στο ψητο τωρα. Ο κατασκευαστης δινει βαθος κοπης σε σκληρο ξυλο 1εκ. και σε μαλακο 3 εκατοστα.
Δοκιμασα να κοψω σκληρο ξυλο (οξεια) στα 2 εκατοστα (φωτο). Αν πας εξαιρετικα αργα και προσεκτικα θα το κοψει. Εσπασα μια λαμα οταν το ζορισα για να δω τις αντοχες της.
Η γνωμη μου ειναι οτι ακομα και το ενα εκατοστο που δινει ο κατασκευαστης για σκληρα ξυλα ειναι πολυ, για εργασια πιο περιπλοκη περαν της ευθειας η της απλης καμπυλης. Για εκτελεση σχεδιου τυπου puzzle θα ελεγα οτι 5χιλιοστα ειναι το οριο.
Για μαλακο ξυλο ( balsa) τα τρια εκατοστα που δινει η proxxon, ειναι οκ.
To προβλημα αυτης της μικρης και περιποιημενες σεγας ειναι η αλλαγη λαμας. Θελει λιγο κοπο και χρονο. Συνηθιζεται μεν αλλα προσωπικα δεν μου αρεσει καθολου το παρωχημενο και πτωχα σχεδιασμενο συστημα αλλαγης.
Το μονο καλο της ιστοριας ειναι οτι παιρνει διαφορα μηκη λαμας απο 8 εως 14 εκατοστα. Ρυθμιζεται ο λαιμος, παλι χρονοβορα διαδικασια, ξεβιδωνοντας και βιδωνοτανς 3 βιδες.
Επισης οταν μια λαμα φθαρει, μπορεις να ρυθμισεις τον λαιμο για να κοβει η λαμα με το μερος που δεν εχει χρησιμοποιηθει. Κατεβαζεις δηλαδη τον λαιμο της σεγας.
Ενα πολυ χρησιμο και φτηνο αξεσουαρ, για ολα τα ηλεκτρικα εργαλεια proxxon, ειναι το foot
switch. Eνας διακοπτης οn/off που λειτουργει με το ποδι. Για σεγα ειναι ιδιαιτερα χρησιμο.
Σε συγκριση με την αντιστοιχη (ακομα μικροτερη και ελαφρυτερη) επιτραπεζια σεγα της
Dremel, να πω οτι η διαδικασια αλλαγης λαμας ειναι μερα με τη νυχτα.
Η αλλαγη λαμας στη Dremel παιρνει κυριολεκτικα καποια δευτερολεπτα χωρις την χρηση κανενος εργαλειου! Το μονο ισως μειονεκτημα της dremel ειναι ο περισσοτερος θορυβος του μοτερ. Γενικως θα επελεγα την dremel για μικρη σεγα χομπυ.
Τελος να πω οτι η επιτραπεζια σεγα πρεπει να στερεωθει σε παγκο. Υπαρχουν 2 μακρυες ξυλοβιδες στην συσκευασια. Αλλιως ενα σφιγκτηρας θα κανει την δουλεια.
Στη φωτο βλεπουμε τη σεγα να εχει κοψει σανιδα οξειας 2εκ. Την σεγα την εχω πιασει στον παγκο εργασιας με 2 bench dogs και με ενα σφιγκτηρακι στα δεξια. Επισης εχω βαλει ενα φωτιστικακι led μπαταριας επανω διοτι απλα χρειαζεται.