Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Εμμμ...cheers..!

Δύο ακόμα κατασκευές για σήμερα:

1) Χορηγία από φίλο μου 3 κομμάτια αφρικάνικο ξύλο (μου διαφεύγει τώρα το όνομα του).
Τα 2 τα ένωσα μεταξύ τους για πιο "χοντρές" κατασκευές και το 1 σας το δείχνω τώρα.
Έκοψα τα περιθώρια με σέγα (δημιουργία ωραίων καμπυλών), έτριψα τις άκρες με ταινιολειαντήρα και έκκεντρο τριβείο και με ένα τρυπάνι φτερού 40 mm έφτιαξα τις φωλιές για τα ρεσώ. Κατόπιν ξαναέτριψα με ψιλή ράσπα τα περιθώρια από τις φωλιές και κομπλέ.

Βάψιμο με 2 χέρια λινέλαιο.

2) Γιαπωνέζικο σκαμνί με λίγα Ευρωπαϊκά στοιχεία!

Μίξη 2 ξύλων (Καρυδιά και Καραγάτσι - Φτελιά).
Τα ξύλα είναι από δικά μου δέντρα (στέγνωμα για περίπου 1 χρόνο και κάτι), κόψιμο με αλυσοπρίονο και διαμόρφωση στην πλάνη - ξεχονδριστήρα.
Κατόπιν τρίψιμο με 240άρι γυαλόχαρτο και στρογγύλεμα περιθωρίων.

Η ένωση της επιφάνειας καρυδιάς με τα πόδια έγινε αποκλειστικά με χρήση σκαρπέλου, κόλλας και 4 καρφιών έτσι για έξτρα ασφάλεια.
Χρησιμοποίησα μικρό σκαρπέλο και έτσι τα πόδια έδεσαν πάρα πολύ καλά με την επιφάνεια αλλά παρά ταύτα ήθελα να σιγουρευτώ ότι ακόμα κια στην πιο δυνατή φόρτιση θα αντέξει το σκαμνί οπότε κια πρόσθεσα τα καρφάκια (θεωρώ ότι δένουν πολύ ωραία με την κατασκευή).

Φυσικά βάψιμο μόνο με λινέλαιο.

Πολύ ωραίες και οι δύο κατασκευές.Αυτό το αφρικάνικο ξύλο πολύ μου αρέσει, αν θυμηθείς το όνομα γράψτο

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μετά από πολλές ώρες κοψίματος, τριψίματος, φινιρίσματος, βαψίματος κ.λ.π έφτασε η ώρα να σας δείξω την νέα μου κατασκευή βάσει τεχνικής intarsia. Είναι ένα σκιάχτρο που σχεδιάστηκε στο χέρι, το σχέδιο είναι παρμένο από το νετ αλλά επειδή για να το κατεβάσω έπρεπε να το πληρώσω το έβλεπα και το σχεδιάσα στην κλίμακα που ήθελα. Αποτελείται από τριάντα κομμάτια και είναι από πεύκο. Χρησιμοποιήθηκαν βερνικάκια και συντηρητικά ξύλου της βιβεχρωμ ούτως ώστε να φαίνοντε τα νερά του ξύλου. Στηναρχή τα πέρασα από το ρουτερ να στρογγυλέψω τις ακμές και μετά ΠΟΛΥ τρίψιμο στο χέρι, για το τελικό φινίρισμα πριν το βάψιμο έτριψα τα κομμάτια με την σκληρή πράσινη τσόχα από σφουγγάρι scotch brite. Δεν θα το πιστέψετε τι αποτέλεσμα έδωσε. Στο τέλος πήραν θέση μάχης τα λαδάκια και βερνικάκια, κόλλημα τα κομμάτια, πέρασμα με άχρωμο σπρέυ βερνίκι και ... ιδού!!!!
View attachment 124347
View attachment 124348

@ diabolic
Πολύ όμορφες κατασκευές, μπράβο σου. Το καλό ξύλο δίνει ρέστα και είναι το 80% του αποτελέσματος, ό,τι και να κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Φοβερή η καρυδιά.

Πολύ όμορφο, και τα χρώματα πετυχημένα.

Νίκο πολύ όμορφες κατασκευές και πάλι μπράβο σου. Το βλέπω και σε 'μένα, όταν φτιάχνω και είμαι ευχαριστημένος με αυτό, ξεπηδούν από το μυαλό μου ένα σωρό νέα πράγματα και δεν βλέπω την ώρα να τα ξεκινήσω. Έτσι και ο Νίκος εδώ.
Θέλω και πάλι να πω ευχαριστώ στα παιδιά για τα καλά τους λόγια για την κατασκευή μου. Εύχομαι όλοι μας να έχουμε υγεία, χρόνο και διάθεση να δημιουργούμε.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Διαβολικά όμορφα!! ΜΠΡΑΒΟ !!!

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Νίκο το σκαμνάκι είναι πολύ όμορφο!
Αλλά θα στο πω και ελπίζω να μην με παρεξηγήσεις!
Τα καρφάκια τι τά 'θελες!
Στην πραγματικότητα δεν το το κάνουν πιο σταθερά, απλά χαλάνε το αποτέλεσμα.
Το δουλεύεις που το δουλεύεις το σκαρπέλο, κάνε δυο ανοίγματα στα πόδια
και πέρνα ακόμα ένα ξύλο στο 1/3 του ύψους τους και κλείδωσέ το με δυο λοξές καβίλιες.
Αν δεν σου αρέσει αυτό σταθεροποίησε τα πόδια με κρυφές καβίλιες και κόλα,
είναι πολύ πιο ανθεκτικές από τα καρφιά !
Θα πάρει λίγο χρόνο -καλά ξοδεμένο :)- και θα γίνει καλύτερο. :D
Αν και τώρα που το σκέφτομαι, ίσως σε ένα επόμενο σκαμνάκι, δοκίμασε να συναρμόσεις τα πόδια με το κάθισμα
κάνοντας ένα ορατό από την πλευρά του καθίσματος "box joint". Θα φαίνονται τα τετραγωνάκια του ξύλου του ποδιού
στην επιφάνεια του καθίσματος και θα είναι όμορφα!
Άμα γίνει σφιχτή συναρμογή, "δεν υπάρχει" πιο σταθερή λύση μόνο με αυτά τα υλικά! :)

Καλή συνέχεια !

Πολύ ωραίες και οι δύο κατασκευές.Αυτό το αφρικάνικο ξύλο πολύ μου αρέσει, αν θυμηθείς το όνομα γράψτο

Πολύ όμορφο, και τα χρώματα πετυχημένα.

Το βρήκα. Είναι Αμπούρα.

Νίκο πολύ όμορφες κατασκευές και πάλι μπράβο σου. Το βλέπω και σε 'μένα, όταν φτιάχνω και είμαι ευχαριστημένος με αυτό, ξεπηδούν από το μυαλό μου ένα σωρό νέα πράγματα και δεν βλέπω την ώρα να τα ξεκινήσω. Έτσι και ο Νίκος εδώ.
Θέλω και πάλι να πω ευχαριστώ στα παιδιά για τα καλά τους λόγια για την κατασκευή μου. Εύχομαι όλοι μας να έχουμε υγεία, χρόνο και διάθεση να δημιουργούμε.

Δεν περιγράφεται η χαρά και το ξέρεις και εσύ Τζίμη!!!

και πέρνα ακόμα ένα ξύλο στο 1/3 του ύψους τους και κλείδωσέ το με δυο λοξές καβίλιες.
Αν και τώρα που το σκέφτομαι, ίσως σε ένα επόμενο σκαμνάκι, δοκίμασε να συναρμόσεις τα πόδια με το κάθισμα
κάνοντας ένα ορατό από την πλευρά του καθίσματος "box joint". Θα φαίνονται τα τετραγωνάκια του ξύλου του ποδιού
Άμα γίνει σφιχτή συναρμογή, "δεν υπάρχει" πιο σταθερή λύση μόνο με αυτά τα υλικά! :)

Καλή συνέχεια !

Αδερφέ αρχικά σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω κρυφές καβίλιες αλλά μετά το μετάνιωσα γιατί θεώρησα ότι λόγω του μικρού πάχους που έμενε από την επιφάνεια ίσως να μην έπιαναν καλα. Από την άλλη δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω "ορατές" καβίλιες και με την καμία βίδες.

Επίσης δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ πεύκου και καρυδιάς - φτελιάς οπότε τις λύσεις με τις καβίλιες τις ξεχνάμε.

Τέλος να προσθέσω ότι θα μπορούσα να κάνω 2 δοντάκια όπως λες και εσύ στα πόδια, αλλά θεωρώ τον ευατό μου πολύ άπειρο ακόμα για να κάνω κάτι τέτοιο. Για αρχή με ικανοποιεί πολύ που κατάφερα να κάνω έστω και έτσι το σκαμνί. Τα καρφιά είναι ότι καλύτερο σε τέτοιες κατασκευές και κρατάνε την κατασκευή σταθερή για χρόνια.

Θεωρώ ότι είναι καλό να κάνω μικρά βήματα κάθε φορά και όχι πολύ μεγάλα.
Σιγά σιγά θα φτάσω και εκεί αλλά είναι νωρίς ακόμα. Προτιμώ κάτι που θα κρατήσει σίγουρα παρά κάτι που λόγω της απειρίας μου δεν θα το κάνω καλά και κάποιος που θα κάτσει πάνω θα πέσει κάτω :).

Υ.Γ: Επίσης να διαφωνήσω στο γεγονός ότι οι καβίλιες είναι πιο ανθεκτικές από τα καρφιά. :)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές κ

Καλή συνέχεια !

Και εγώ για τα καρφιά αναρωτήθηκα, θα έδειχνε πιο ωραίο χωρίς. (Γνώμη μου) Ωραίο σκανί πάντος και το ρεσο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευ

Και εγώ για τα καρφιά αναρωτήθηκα, θα έδειχνε πιο ωραίο χωρίς. (Γνώμη μου) Ωραίο σκανί πάντος και το ρεσο.

Φυσικά και θα έδειχνε πιο ωραίο αλλά αν κάτσει κάποιος πάνω και πέσει μετά δεν θα είναι καθόλου ωραίο... :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες

Φυσικά και θα έδειχνε πιο ωραίο αλλά αν κάτσει κάποιος πάνω και πέσει μετά δεν θα είναι καθόλου ωραίο... :p

Σίγουρα Νικόλα, διάβασες τα σχετικά με τον ξεχονδιστηρα που εγραψα; (Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ι

Σίγουρα Νικόλα, διάβασες τα σχετικά με τον ξεχονδιστηρα που εγραψα; (Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων)

Ναι Παναγιώτη. Εμένα πάντως δεν είχε αυτό το Π που λες για την ρύθμιση των μαχαιριών. Όταν θα έρθει η ώρα θα σου πω να μου το δανείσεις!!! :p

Όταν θα είμαι σίγουρος ότι δεν θα πέσει κανένας που θα ανέβει πάνω θα το κάνω χωρίς καρφιά αλλά προς το παρόν φυλάω τα ρούχα μου για να έχω τα μισά.

Πάντως ειδικά στο 1 πόδι η μόρσα ήταν τόσο καλή που ακόμα και χωρίς κόλλα δεν έκανε κιχ από την θέση του (του έδωσα μία δυνατή πλαϊνή με την ματσόλα για να βγει).

Πολυ σοφά το αντιμετωπίζεις !
Ένα βήμα τη φορά ! :)
Για τις καβίλιες, επί ίσοις όροις και για το ίδιο μήκος συναρμογής , δεν έχεις δίκιο γιατί έχουν πολύ καλύτερη πρόσφυση (λόγω υλικού αλλά και κόλλας) , στο ξύλο
και ασύγκριτα μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής!

Δες ένα σκαρίφημα που μπορεί να το χρησιμοποιήσεις στο επόμενο σκαμνί και θα γίνει "βράχος" ! :)

8u0lfYs.jpg

Καλή διασκέδαση ! :D

Καλό αυτό που προτείνεις αλλά έχει πολύ ξύλο απ ότι βλέπω.
Θα το προτιμούσα σε μεγαλύτερης έκτασης κατασκευές.

Καλό είναι να κάνουμε μικρά βήματα και να παραδεχόμαστε ότι δεν κάνουμε τις τέλειες κατασκευές και ότι κάτι δεν μπορούμε να το κάνουμε τέλειο (τουλάχιστον για την ώρα).

Νίκο το ξύλο πως το ξηραινεις; πως διασφαλιζεις ότι δεν θα σκάσει ή ότι δεν θα προσβληθεί από έντομα; πόσο χρόνο του δίνεις μέχρι να είναι έτοιμο προς επεξεργασία;

Νίκο το ξύλο πως το ξηραινεις; πως διασφαλιζεις ότι δεν θα σκάσει ή ότι δεν θα προσβληθεί από έντομα; πόσο χρόνο του δίνεις μέχρι να είναι έτοιμο προς επεξεργασία;

Το ξύλο που χρησιμοποίησα δεν ήταν φρέσκο αλλά ξεραμένο για 1-1.5 χρόνο περίπου εντός αποθήκης.
Με την σωστή αποθήκευση ελαττώνεις πολύ την πιθανότητα να προσβληθεί από έντομα ή να σκάσει λόγω υγρασίας. Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση και επειδή ακόμα και έτσι το ξύλο δεν έχει ξεραθεί τελείως (υγρασία πάνω από 30%) σε λίγες μέρες θα βρω μερικά σχισίματα αλλά όχι κάτι έντονο, ίσα - ίσα που θα φαίνεται και ωραίο (προσωπική άποψη πάντα).

Όσο περισσότερο χρόνο και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσαρμογή του δίνεις σε αλλαγές στην θερμοκρασία και την υγρασία τόσο πιο ακέραιο θα είναι στο τέλος.
Οι απότομες μεταβολές προσθέτουν τα κουσούρια που αναφέρεις.

Απλά για την προσβολή από έντομα θα πρέπει να έχεις τα ξύλα σε πολύ χάλια κατάσταση. Εδώ η φτελιά που ήταν στοιβαγμένη έξω μαζί με τα καυσόξυλα για 2 περίπου χρόνια δεν προσβλήθηκε από έντομα και με υγρασία κάργα.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ να ανεβάσω φωτογραφίες... (ελπίζω να το κατάφερα, ουφ!!!!). Τα παρακάτω τραπέζι, (....αν φαίνεται), απλό σχετικά στις γραμμές την συναρμολόγηση και την κατασκευή του ολοκληρώθηκε εχθές το βράδυ μετά από αρκετές παλινωδίες. Είναι φτιαγμένο εξ' ολοκλήρου από ακατέργαστη ξυλεία την οποία αγόρασα, πλανάρισα, ξεχόνδρησα έτριψα κτλ.κτλ.... διαδοχικά μέχρι που φτάσαμε στο παρακάτω αποτέλεσμα, κατόπιν και υποδείξεων .... των γούστων των ατόμων για τα οποία προορίζονταν, και σε συνάρτηση με την χωροταξία του εσωτερικού χώρου. Μόνο τα πόδια κρατήθηκαν από μια παλιά όμως στρογγυλή σπασμένη τραπεζαρία, και τα οποία μεταποιήθηκαν αναλόγως για να ταιριάξουν στην ορθογώνια κατασκευή, τα οποία ήταν και κακοβαμμένα επανειλημμένως και λουστραρισμένα και δέχθηκαν την περισσότερη δουλειά & φροντίδα και μοιραίως "έφαγαν" τον περισσότερο χρόνο. Έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστη ξυλόκολλα κυρίως για λόγους επικουρικούς και εξτρά διασφάλισης της στιβαρότητας της όλης κατασκευής. Δυστυχώς λόγο του ότι βάρεσε η κάρτα μνήμης του κινητού :angry::angry::angry:, χάθηκε αρκετό φωτογραφικό υλικό. Χθες όταν το μοντάρισα ήταν τόσος ο ενθουσιασμός και η χαρά των ατόμων που όταν το είδαν το πήραν όπως ήταν και το έλαβαν στο σπίτι από όπου και οι φωτογραφίες. Θέλουν μάλιστα να το αφήσουν έτσι άβαφτο γιατί τους αρέσει έτσι περισσότερο. Παρόλα αυτά, κατάφερα να τους πείσω να το βάψουμε οπωσδήποτε με κάτι για να προστατέψουμε τουλάχιστον το ξύλο. Εγώ προτείνω ίδιο χρώμα εμποτισμού με τις καρέκλες που φαίνονται στις φωτογραφίες και ένα τικ όιλ για την κυρίως επιφάνεια του τραπεζιού. Εδώ λοιπόν θα ακούσω απόψεις και γνώμες για το χρώμα ελεύθερα αν θέλετε να της μοιραστείτε μαζί μου.

Πάρα πολύ ωραίο και designάτο!

Μου αρέσει πολύ το βιομηχανικό design και απ ότι βλέπω έβαλες και μισοχαρακτά τα πόδια οπότε από θέμα σταθερότητας τα πάει καλά.
Στα συν φυσικά ότι χρησιμοποίησες και "ανακυκλώσιμο ξύλο.

Να το βάψεις όπωσδήποτε. Χρησιμοποίησε κάποιο άχρωμο βερνίκι νερού (ματ ή γυαλιστερό) ή καλύτερα διάφανο λάδι αν θες να είναι αρκετά λείο και να μπορείς να το συντηρήσεις πολύ εύκολα στο μέλλον.
Φυσικά θα ταιριαζε και στο ίδιο χρώμα με τις καρέκλες, οπότε η επιλογή είναι δική σου.

Την ένωση της επιφάνειας με τον σκελετό την έκανες με καβίλια?