Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Στο συγκεκριμένο τραπέζι εγώ έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφορα εργαλεία, ακόμα και του Lidl.
Κυρίως όμως χρησιμοποιώ αυτά τα τρία χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα:

MAKITA 5704R

5704r.jpg

MAKITA 4351FCT

4351fct.jpg

DEWALT - D26204K

6759_d26204K_2.jpg

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Στο συγκεκριμένο τραπέζι εγώ έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφορα εργαλεία, ακόμα και του Lidl.
Κυρίως όμως χρησιμοποιώ αυτά τα τρία χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα:

MAKITA 5704R

5704r.jpg

MAKITA 4351FCT

4351fct.jpg

DEWALT - D26204K

6759_d26204K_2.jpg

Μπάμπη κι εσυ dewalt ?
Τσκ, τσκ, τσκ...
Πάει, γύρισε ανάποδα ο κόσμος :)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές κ

Μπάμπη κι εσυ dewalt ?
Τσκ, τσκ, τσκ...
Πάει, γύρισε ανάποδα ο κόσμος :)

Χρήστο, διάβασε την πρώτη παράγραφο στο πόστ μου...
Προσπαθώ να τα γράφω λίγο συγκαλυμμένα... Διαβάζει κι ο Κυριάκος. :flipout:

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

2 Δημιουργίες.

Ένα γρήγορο διπλό κηροπήγιο από ξύλο κερασιάς.
Ήθελε λίγο παραπάνω δουλειά στην λείανση αλλά είναι αποδεκτό!

P60509_225440.jpg

Ένα σκαμνάκι από μασίφ ξύλο οξυάς με μόρσες και ξυλόκολλα.
Οι μόρσες μου φάγανε αρκετές ώρες (άνοιγμα και διαμόρφωση με το κολωνάτο και με σκαρπέλα) αλλά το αποτέλεσμα σε ότι αφορά την εφαρμογή τους είναι πολύ καλό.
Φυσικά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης (στο επόμενο σκαμνί).

P60509_225414.jpg

Tzoutzi σε ευχαριστώ θα τα δω αύριο και θα σου πω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βασικά έχεις το συγκεκριμένο τραπέζι της wolfcraf?

Νικόλα πολύ ωραία,ειδικά το σκαμνί!

Ευχαριστώ Νικ.
Έπρεπε να ανεβάσω και μία φωτό με τις ενώσεις αλλά πάνω στον φόρτο μου δεν τις αποθανάτισα (εκεί να δεις καλλιτεχνία!!! :P)

Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Ευχαριστώ Νικ.
Έπρεπε να ανεβάσω και μία φωτό με τις ενώσεις αλλά πάνω στον φόρτο μου δεν τις αποθανάτισα (εκεί να δεις καλλιτεχνία!!! :P)

Καλημέρα. Το σημαντικότερο δεν μας έδειξες. Με κολωνάτο και όχι με ρουτερ ;
Πάντως το τελικό αποτέλεσμα ειναι πολυ ωραίο. Γνώμη μου ειναι να ανέβεις κατηγορία ;)

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Μπραβο ρε Νικο. Τουλαχιστον στο φινιρισμα τα κατεφερνεις τελεια απο αυτο που βλεπω.
Περνας ολα τα νουμερα γυσλοχαρτο και μετα βαφεις με...τι?

Καλημέρα. Το σημαντικότερο δεν μας έδειξες. Με κολωνάτο και όχι με ρουτερ ;
Πάντως το τελικό αποτέλεσμα ειναι πολυ ωραίο. Γνώμη μου ειναι να ανέβεις κατηγορία ;)

Χρήστο με κολωνάτο και μετά με σκαρπέλο. Το ρούτερ δεν το εμπιστεύομαι ακόμα τόσο πολύ για να κάνω ενώσεις.
Επίσης δεν είναι τέλειο το σκαμνί, έχω ακόμα βελτίωση ώστε να κρύψω καλύτερα τα μόρσα.

Μπραβο ρε Νικο. Τουλαχιστον στο φινιρισμα τα κατεφερνεις τελεια απο αυτο που βλεπω.
Περνας ολα τα νουμερα γυσλοχαρτο και μετα βαφεις με...τι?

Στο συγκεκριμένο χρησιμοποίησα μόνο 4 γυαλόχαρτα.
80-120-240 με το τριβείο Dremel και 400άρι Mirka στο χέρι.

Βάψιμο 3 χέρια με λινέλαιο + πορτοκαλέλαιο.

Έχω καταλήξει ότι για πολύ καλό τρίψιμο μέχρι 120 πρέπει να χρησιμοποιώ το Dremel (Δελτα) και μετά με το έκκεντρο.
Αν χρησιμοποιήσω αποκλειστικά το έκκεντρο ναι μεν έχω πολύ καλό αποτέλεσμα αλλά σε ορισμένα σημεία έχω θέμα, ενώ αν χρησιμοποιήσω μόνο το Δελτα δεν φτάνω τα αποτελέσματα του έκκεντρου (στο τελικό φινιρισμα).

Χρήστο με κολωνάτο και μετά με σκαρπέλο. Το ρούτερ δεν το εμπιστεύομαι ακόμα τόσο πολύ για να κάνω ενώσεις.
Επίσης δεν είναι τέλειο το σκαμνί, έχω ακόμα βελτίωση ώστε να κρύψω καλύτερα τα μόρσα.

Στο συγκεκριμένο χρησιμοποίησα μόνο 4 γυαλόχαρτα.
80-120-240 με το τριβείο Dremel και 400άρι Mirka στο χέρι.

Βάψιμο 3 χέρια με λινέλαιο + πορτοκαλέλαιο.

Έχω καταλήξει ότι για πολύ καλό τρίψιμο μέχρι 120 πρέπει να χρησιμοποιώ το Dremel (Δελτα) και μετά με το έκκεντρο.
Αν χρησιμοποιήσω αποκλειστικά το έκκεντρο ναι μεν έχω πολύ καλό αποτέλεσμα αλλά σε ορισμένα σημεία έχω θέμα, ενώ αν χρησιμοποιήσω μόνο το Δελτα δεν φτάνω τα αποτελέσματα του έκκεντρου (στο τελικό φινιρισμα).
Κι εγώ τον ίδιο προβληματισμο είχα μέχρι που έκανα τα πρώτα μορσα για το γραφείο της φίλης που έφτιαξα. Το μυστικό είναι στον περιορισμό της κίνησης του ρουτερ μέσα στο "γήπεδο" που θέλεις. Φτιάχνεις λοιπόν φρακτη γύρω γύρω και το δουλεύεις μέσα στον φρακτη. Δες το link που σου στελνω. Αν κάνεις αυτό και παίρνεις μικρά (ρηχά) πάσα, είναι από τα εργαλεία που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα εργαστήριο. Κάτι σαν το σφυρί.

https://www.youtube.com/watch?v=InipG5bb7B4

Sent from my C6833 using Tapatalk

Χρήστο καλό το κόλπο, το είχα σκεφτεί και παλαιότερα βέβαια.
Για την ώρα δεν έχω θέμα με τον τρόπο που χρησιμοποιώ αλλά για πολλά μόρσα θα έχω.
Θα το δοκιμάσω όταν έρθει η ώρα.

Ευχαριστώ! :)

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Κι εγώ τον ίδιο προβληματισμο είχα μέχρι που έκανα τα πρώτα μορσα για το γραφείο της φίλης που έφτιαξα. Το μυστικό είναι στον περιορισμό της κίνησης του ρουτερ μέσα στο "γήπεδο" που θέλεις. Φτιάχνεις λοιπόν φρακτη γύρω γύρω και το δουλεύεις μέσα στον φρακτη. Δες το link που σου στελνω. Αν κάνεις αυτό και παίρνεις μικρά (ρηχά) πάσα, είναι από τα εργαλεία που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα εργαστήριο. Κάτι σαν το σφυρί.

https://www.youtube.com/watch?v=InipG5bb7B4

Sent from my C6833 using Tapatalk

Χαριτωμενος ο μαστορακος και πολυ επεξηγηματικος.
Παιδι της festool, κυριολεκτικα και μεταφορικα.

Καλησπέρα σε όλους.φιλε μου tzoutzi το διςκοπριονο το βρίσκω στην τιμή του έτσι και έτσι αλλά το ρουτερ τσιμπιμενο στην τιμή του και δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο για έναν πρωτάρη σαν και εμένα.τι λες?

Καλησπέρα σε όλους.φιλε μου tzoutzi το διςκοπριονο το βρίσκω στην τιμή του έτσι και έτσι αλλά το ρουτερ τσιμπιμενο στην τιμή του και δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο για έναν πρωτάρη σαν και εμένα.τι λες?

Δημήτρη μάλλον πρέπει να απευθύνεσαι στον Μπάμπη (Babis K.) που ανέβασε τα μακιτα και το ρουτερ dewalt. Εγω απλά σχολίασα την ανάρτηση του. Βασικα θα πρότεινα για το συγκεκριμένο τραπέζι, δίσκο διαμέτρου 190 mm. Πιστεύω οτι ο κατασκευαστής ορίζει max. 200 mm.
Και για τα αλλα 2 μηχανήματα, πάλι προτείνει μέγιστες διαστάσεις. Δες το manual.
Μπορείς να ξεκινήσεις με οικονομικές επιλογές εργαλείων τύπου parkside, einhell κλπ. και μαθαίνοντας, να τα αλλάξεις.

Για επιτραπέζια σεγα τι λέτε παιδιά ?Εχω διαβάσει καλές κριτικές για την Proxxon Micromot DSH 2-Speed βεβαια είναι λίγο τσιμπιμενη η τιμή

Φίλε tzoutzi στο Babis K. απεφθηνομουνα εχεις δίκιο.σε ευχαριστώ πάντως.Ξερεις θέλω τόσο πολύ να αρχίσω να δουλεύω το ξύλο που εάν ήξερα τι εργαλεία πρεπει να πάρω από διςκοπριονο,ρουτερ και επιτραπέζια σεγα θα τα παραγγελνα χθες αλλά λόγο άγνοιας δυσκολεύομαι λίγο.Αυτος είναι και λόγος που ζητάω τη γνώμη,την βοήθεια τη δικιά σας γιατί δουλεύατε και συνεχίζεται να δουλεύεται τέτοια εργαλεία

Γεια σου Δημητρη.
Δεν υπαρχει η εννοια "δισκοπριονο η ρουτερ για πρωταρη". Οποιο μοντελο και να παρεις, την ιδια ακριβως προσοχη θελουν, την ιδια συμπεριφορα εχουν και την ιδια ακριβως βασικη δουλεια κανουν.
Επειδη θελεις να το βαλεις αναποδα σε παγκο, θα σου προτεινα να επισκευτεις ενα σοβαρο μαγαζι οπως το κεντρο βιδας για να σε συμβουλεψουν καταλληλα. Πρεπει να παρεις δισκοπριονο με rivet knive προς αποφυγη kick back.

Σεγα παγκου για πρωταρη ομως, υπαρχει. H dremel. Mικρη, οικονομικη, ελαφρια, ευκολοχειριστη και με την πιο ευκολη αλλαγη λαμας. Ιδανικη για αρχη και οχι μονο.

Για επιτραπέζια σεγα τι λέτε παιδιά ?Εχω διαβάσει καλές κριτικές για την Proxxon Micromot DSH 2-Speed βεβαια είναι λίγο τσιμπιμενη η τιμή

Φίλε tzoutzi στο Babis K. απεφθηνομουνα εχεις δίκιο.σε ευχαριστώ πάντως.Ξερεις θέλω τόσο πολύ να αρχίσω να δουλεύω το ξύλο που εάν ήξερα τι εργαλεία πρεπει να πάρω από διςκοπριονο,ρουτερ και επιτραπέζια σεγα θα τα παραγγελνα χθες αλλά λόγο άγνοιας δυσκολεύομαι λίγο.Αυτος είναι και λόγος που ζητάω τη γνώμη,την βοήθεια τη δικιά σας γιατί δουλεύατε και συνεχίζεται να δουλεύεται τέτοια εργαλεία

Πάρε τοτε το Einhell TE-CS 190 δισκοπριονο κα ξεκινα να κόβεις ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ! Φτιάξε μικρές κατασκευες για αρχή, με σχέδια απο το Ίντερνετ. Σιγά, σιγά θα πάρεις το κολλάει και συμμετέχοντας στην παρέα, θα σχηματίσεις γνώμη και για τα υπόλοιπα εργαλεια.

Βαζω εδω μια πτυχιακη εργασια που δημοσιευσαν σε αλλο forum. Νομιζω οτι δινει καλες πληροφοριες για την χρηση του ξυλου με διακοσμητικο τροπο.
http://www.wfdt.teilar.gr/papers/ptyxiakes/Remountaki_Tataroglou.pdf

Φίλε μου Χιώτη καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και για τις συμβουλές σου.Κατοικω Θεσσαλονίκη άρα το κέντρο βίδα είναι λίγο μακρυά από μένα δεύτερον συμφωνώ μαζί στο ότι δεν υπάρχει η έννοια εργαλείο για πρωτάρη.Με αυτό εννοούσα ότι σαν πρωτάρης δεν έχω την γνώση,την εμπειρία την δικιά σου,την δικιά σας με ποια κριτήρια να διαλέξω ένα εργαλείο.δεν θέλω να δώσω χρήματα για ένα εργαλείο που θα είναι λίγο και θα θέλει άλλαγμα μετά από λίγους μήνες αλλά ούτε για ένα εργαλείο που κάποιες δυνατότητες του η κάποια εξαρτήματα του δεν χρησιμοποιήσω ποτέ.βλεπεις πολλές εταιρίες ποικιλία τιμών.
Έχω πάρει μια σεγα χειρός από τα lidl.Ηdremel που μου προτείνεις την έχουν αναφέρει πολλά άτομα στο φόρουμ είδα όμως ότι έχει μικρό πάγκο έχω διαβάσει πολύ καλά σχόλια στο φόρουμ και γι αυτή την επιτραπέζια http://http://www.etools.gr/index.php?option=com_mijoshop&route=product/product&path=148&product_id=696&Itemid=178 έχει μεγαλύτερο πάγκο και την βλέπω και ποιο στιβαρή.ποια είναι η γνώμη σου?

Πάρε τοτε το Einhell TE-CS 190 δισκοπριονο κα ξεκινα να κόβεις ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ! Φτιάξε μικρές κατασκευες για αρχή, με σχέδια απο το Ίντερνετ. Σιγά, σιγά θα πάρεις το κολλάει και συμμετέχοντας στην παρέα, θα σχηματίσεις γνώμη και για τα υπόλοιπα εργαλεια.
Ευχαριστώ πολύ φίλε μου για την συμβουλή και το χρόνο σου.