Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

@dimitrisd
Την dremel την εχω εγω και για το μεγεθος της και τιμη κανει πολυ καλη δουλεια. Εχει το αβανταζ λογω μεγεθους οτι μεταφερεται και πηγαινει οπου θες.Τον παγκο μπορεις να τον κανεις εσυ μεγαλυτερο φτιαχνωντας τον μονος σου.
Η proxxon ειναι πιο στιβαρη και πιο βαρια και για παχυτερα ξυλα. Αν δουλευεις πολυ συχνα με ξυλα παχους ανω τον 20mm τοτε πας proxxon. Αν οχι και εισαι και νεος στο αθλημα της επιτραπεζιας (οπως εγω) η dremel ειναι μια πολυ καλη και οικονομικη λυση .

Φίλε μου Χιώτη καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και για τις συμβουλές σου.Κατοικω Θεσσαλονίκη άρα το κέντρο βίδα είναι λίγο μακρυά από μένα δεύτερον συμφωνώ μαζί στο ότι δεν υπάρχει η έννοια εργαλείο για πρωτάρη.Με αυτό εννοούσα ότι σαν πρωτάρης δεν έχω την γνώση,την εμπειρία την δικιά σου,την δικιά σας με ποια κριτήρια να διαλέξω ένα εργαλείο.δεν θέλω να δώσω χρήματα για ένα εργαλείο που θα είναι λίγο και θα θέλει άλλαγμα μετά από λίγους μήνες αλλά ούτε για ένα εργαλείο που κάποιες δυνατότητες του η κάποια εξαρτήματα του δεν χρησιμοποιήσω ποτέ.βλεπεις πολλές εταιρίες ποικιλία τιμών.
Έχω πάρει μια σεγα χειρός από τα lidl.Ηdremel που μου προτείνεις την έχουν αναφέρει πολλά άτομα στο φόρουμ είδα όμως ότι έχει μικρό πάγκο έχω διαβάσει πολύ καλά σχόλια στο φόρουμ και γι αυτή την επιτραπέζια http://http://www.etools.gr/index.php?option=com_mijoshop&route=product/product&path=148&product_id=696&Itemid=178 έχει μεγαλύτερο πάγκο και την βλέπω και ποιο στιβαρή.ποια είναι η γνώμη σου?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ευχαριστώ πολύ φίλε μου για την συμβουλή και το χρόνο σου.

Ο πάγκος που εχεις, παίρνει σεγα απο κάτω. Γιατι θες να πάρεις σεγα με δικό της πάγκο ;
Απλή απορία ειναι.

Ο πάγκος που εχεις, παίρνει σεγα απο κάτω. Γιατι θες να πάρεις σεγα με δικό της πάγκο ;
Απλή απορία ειναι.
Γιατι δεν έχει ακρίβεια,η λάμα δεν είναι σταθερή στο τελείωμα της με αποτέλεσμα να παίζει αριστερά ,δεξιά

Απλή απορία ειναι.

Ειναι αλλο πραμα η αναποδη σεγα στον παγκο και εντελως αλλο η επιτραπεζια σεγα. Δυο διαφορετικα εργαλεια για διαφορετικες εργασιες.
Με την επιτραπεζια σεγα κανεις οτι σχεδιο θες, ειναι καλλιτεχνικο εργαλειο κυριως, καθως η λαμα ειναι στενη και λεπτη. Με την αναποδη σεγα, λογω λαμας, δεν εχεις καθολου την ιδια ευελιξια.

Ολα αυτα τα ομορφα εργα που εχουν παρουσιαστει σε αυτο το νημα εχουν γινει με επιτραπεζιες σεγες και κανενα με αναποδη σεγα.

Η αναποδη σεγα ειναι μια φτωχη εναλλακτικη του δισκοπριονου παγκου με την διαφορα οτι μπορει να κοψει και καποιες ανοιχτες καμπυλες. Το μεγιστο παχος που μπορει να κοψει ικανοποιητικα ειναι 2-3 εκατοστα μαξ.
Εαν υπηρχε σταθεροποιητης απο την πανω μερια της λαμας θα μπορουσε να κοψει εως 4+εκατοστα. Η σεγα parkside, Δημητρη, ειναι μια χαρα να μπει εκει.

Το λινκ που εβαλες δεν δουλευει.
Παντως να σου πω οτι η βαση της dremel ειναι μια χαρα. Οτι εχω κανει στις μεγαλες εχω κανει και στην μικρη χωρις κανενα θεμα. Η ποιοτητα των μεγαλων κινεζικων σε σχεση με τη dremel ειναι μερα με τη νυχτα.
Αν θες να παρεις κατι μια και εξω, παρε την μεγαλη proxxon DHS και μην μπλεκεις με τις κινεζιες. Στο λεω επειδη εχω κινεζικες. Αλλιως με την dremel θα κανεις το κεφι σου μια χαρα.

Γιατι δεν έχει ακρίβεια,η λάμα δεν είναι σταθερή στο τελείωμα της με αποτέλεσμα να παίζει αριστερά ,δεξιά

Οκ κατανοητό.

Ειναι αλλο πραμα η αναποδη σεγα στον παγκο και εντελως αλλο η επιτραπεζια σεγα. Δυο διαφορετικα εργαλεια για διαφορετικες εργασιες.
Με την επιτραπεζια σεγα κανεις οτι σχεδιο θες, ειναι καλλιτεχνικο εργαλειο κυριως, καθως η λαμα ειναι στενη και λεπτη. Με την αναποδη σεγα, λογω λαμας, δεν εχεις καθολου την ιδια ευελιξια.

Ολα αυτα τα ομορφα εργα που εχουν παρουσιαστει σε αυτο το νημα εχουν γινει με επιτραπεζιες σεγες και κανενα με αναποδη σεγα.

Η αναποδη σεγα ειναι μια φτωχη εναλλακτικη του δισκοπριονου παγκου με την διαφορα οτι μπορει να κοψει και καποιες ανοιχτες καμπυλες. Το μεγιστο παχος που μπορει να κοψει ικανοποιητικα ειναι 2-3 εκατοστα μαξ.
Εαν υπηρχε σταθεροποιητης απο την πανω μερια της λαμας θα μπορουσε να κοψει εως 4+εκατοστα. Η σεγα parkside, Δημητρη, ειναι μια χαρα να μπει εκει.

Παντως να σου πω οτι η βαση της dremel ειναι μια χαρα. Οτι εχω κανει στις μεγαλες εχω κανει και στην μικρη χωρις κανενα θεμα. Η ποιοτητα των μεγαλων κινεζικων σε σχεση με τη dremel ειναι μερα με τη νυχτα.
Αν θες να παρεις κατι μια και εξω, παρε την μεγαλη proxxon DHS και μην μπλεκεις με τις κινεζιες. Στο λεω επειδη εχω κινεζικες. Αλλιως με την dremel θα κανεις το κεφι σου μια χαρα.

Ευχαριστω Μιχάλη.

Βραδυνή ξυλοκατασκευή.
Καμπυλωτό κηροπήγιο.

P60511_230851.jpg

P60511_230911.jpg

P60511_230945.jpg

Από μασίφ κομμάτι κερασιάς. Κόπηκε με σέγα με λάμα ειδική για καμπύλες. Μέτα τρίφτηκε με τριβείο δέλτα (αρκετή ώρα για να εξομαλυνθούν οι καμπύλες) με 60-120-240άρι γυαλόχαρτο και 400άρι στο χέρι για φινίρισμα. Στην πάνω και κάτι επιφάνεια χρησιμοποιήθηκε έκκεντρο τριβείο μέχρι με τα ίδια νούμερα και επιπλέον 360-500-1000 άρια γυαλόχαρτα.

Στο εσωτερικό των κηροπηγίων χρησιμοποιήθηκαν 60-120-240άρια γυαλόχαρτά.
Κατόπιν όλων αυτών περάστηκε 3 χέρια λινέλαιο + πορτοκαλέλαιο.

Μου ξέφυγαν οι τρύπες και γίνανε πιο βαθιές αλλά αυτό δεν θα το έλεγα σοβαρό ατόπημα και στην 1 βάση δεν έγινε πολύ καλή λείανση (διορθώνεται εύκολα).

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Κυματιστό θα ταίριαζε καλύτερα ... και κάποιες τρύπες είναι πολύ άκρη ...θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνεις πριν κάποια υποτυπώδη σχέδια/σκαριφήματα ...

Ωραίο Νίκο!Νομίζω απο τα καλύτερα που έχεις φτιάξει!

Ίσως, αλλά έχω περιθώρια ακόμα να το βελτιώσω. Θα κάνω ένα ακόμα αύριο.

Κυματιστό θα ταίριαζε καλύτερα ... και κάποιες τρύπες είναι πολύ άκρη ...θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνεις πριν κάποια υποτυπώδη σχέδια/σκαριφήματα ...

Κυματιστό... Δύσκολο αυτό που λες.

Η τυχαιότητα σε αυτές τις κατασκευές είναι ότι καλύτερο. Κάνω κάποιες μετρήσεις αλλά είναι πως θα κάτσει και το ρούτερ καμιά φορά, πως θα πλανιστεί το ξύλο, πως θα κοπεί κλπ.
Δεν μπορείς εξ αρχής να τα υπολογίσεις όλα γιατί δεν είναι μια μασίφ επιφάνεια αλλά κομμάτι.
Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
Δεν είναι δηλαδή κάτι ομοιογενές και συμπαγές.

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Κυματιστό... Δύσκολο αυτό που λες.

Η τυχαιότητα σε αυτές τις κατασκευές είναι ότι καλύτερο. Κάνω κάποιες μετρήσεις αλλά είναι πως θα κάτσει και το ρούτερ καμιά φορά, πως θα πλανιστεί το ξύλο, πως θα κοπεί κλπ.
Δεν μπορείς εξ αρχής να τα υπολογίσεις όλα γιατί δεν είναι μια μασίφ επιφάνεια αλλά κομμάτι.
Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
Δεν είναι δηλαδή κάτι ομοιογενές και συμπαγές.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά :

βάση σχεδίου βρίσκεις το κατάλληλο ξύλο

ή

βάση ξύλου κάνεις το κατάλληλο σχέδιο

Το πρώτο όταν δουλεύεις ρετάλια και γενικά ακανόνιστα ξύλα είναι δύσκολο έως αδύνατο.
Το δεύτερο όμως έχει μία δόση αλήθειας αλλά όπως σου είπα για πλανισμένες επιφάνειες και γενικά έτοιμες για κάθε μετέπειτα επεξεργασία.
Σε ένα ακατέργαστο ξύλο ποτέ δεν ξέρεις τι θα βρεις μπροστά σου ακόμα και κατά την διάρκεια της επεξεργασίας ;-)

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Το πρώτο όταν δουλεύεις ρετάλια και γενικά ακανόνιστα ξύλα είναι δύσκολο έως αδύνατο.
Το δεύτερο όμως έχει μία δόση αλήθειας αλλά όπως σου είπα για πλανισμένες επιφάνειες και γενικά έτοιμες για κάθε μετέπειτα επεξεργασία.
Σε ένα ακατέργαστο ξύλο ποτέ δεν ξέρεις τι θα βρεις μπροστά σου ακόμα και κατά την διάρκεια της επεξεργασίας ;-)
Αμαν ρε πνευμα αντιλογιας, για ολα εχεις απαντηση!:smash:

Εμενα μου αρεσε πολυ και με τρελενει το φινιρισμα, ειδικα οπως το βλεπω μεσα στις θηκες!:music-smiley-005:

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Νικόλα έχεις γίνει ο μάστερ ρεσώ. Ωραίο αλλά έχω αντίρρηση ως προς τα βάθος. Πιστεύω πως θα ζεσταίνονται τα τοιχώματα. Αν κόψεις χοντρό χαρτόνι ή φτιάξεις στρογγυλές τάπες και τις βάλεις μέσα διορθώνεται το πρόβλημα. Ούτως ή άλλως δεν θα φαίνονται κάτω από τα ρεσώ.

Re: Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργ

Εμενα μου αρεσε πολυ και με τρελενει το φινιρισμα, ειδικα οπως το βλεπω μεσα στις θηκες!:music-smiley-005:

Συζήτηση κάνουμε Νέκ, δεν την λέμε ο ένας στον άλλο.
Δεν δίνω άδικο στον Γιάννη, συμφωνώ μαζί του σε πολλά.

Δωρεάν μαθήματα όποτε θες!!!

Και αυτό δεν βγήκε τόσο καλό να φανταστείς, θέλει πολύ υπομονή!

Νικόλα έχεις γίνει ο μάστερ ρεσώ. Ωραίο αλλά έχω αντίρρηση ως προς τα βάθος. Πιστεύω πως θα ζεσταίνονται τα τοιχώματα. Αν κόψεις χοντρό χαρτόνι ή φτιάξεις στρογγυλές τάπες και τις βάλεις μέσα διορθώνεται το πρόβλημα. Ούτως ή άλλως δεν θα φαίνονται κάτω από τα ρεσώ.

Χαχα έχεις δίκιο Παναγιώτη.
Ναι και εγώ αν δεις τόνισα ότι αυτήν την φορά μου ξέφυγε κάμποσο.
Είναι αναλόγως των κεφιών!!!

Αν τοποθετηθεί εντός σπιτιού δεν θα έχει θέμα πιστεύω, πάει έξω που έχει αέρα ίσως να υπάρχει θέμα.
Ευτυχώς υπάρχουν λίγο πιο ψηλά κεριά στην αγορά οπότε το πρόβλημα εν μέρει λύνεται.
Μαθαίνουμε από τα λάθη μας!

Re: Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργ

Συζήτηση κάνουμε Νέκ, δεν την λέμε ο ένας στον άλλο.
Δεν δίνω άδικο στον Γιάννη, συμφωνώ μαζί του σε πολλά.

Δωρεάν μαθήματα όποτε θες!!!

Και αυτό δεν βγήκε τόσο καλό να φανταστείς, θέλει πολύ υπομονή!

Χαχα έχεις δίκιο Παναγιώτη.
Ναι και εγώ αν δεις τόνισα ότι αυτήν την φορά μου ξέφυγε κάμποσο.
Είναι αναλόγως των κεφιών!!!

Αν τοποθετηθεί εντός σπιτιού δεν θα έχει θέμα πιστεύω, πάει έξω που έχει αέρα ίσως να υπάρχει θέμα.
Ευτυχώς υπάρχουν λίγο πιο ψηλά κεριά στην αγορά οπότε το πρόβλημα εν μέρει λύνεται.
Μαθαίνουμε από τα λάθη μας!

Θα το ξαναπώ και μετά βγάζω το σκασμό.
Ωρα να αλλάξεις πίστα, να ανέβεις level βρε αδερφέ.
Πως θα μάθεις, αλλιώς ;

Καλησπέρα φίλε Χιώτη ´η σεγα στο λινκ είναι [h=1]Proxxon Micromot DSH 2-Speed Scroll Saw[/h] http://http://www.amazon.de/Proxxon...=UTF8&qid=1463072342&sr=1-48&keywords=Proxxon ´η μεγαλύτερη ξεφεύγει τι λες?

Καλησπέρα φίλε Χιώτη ´η σεγα στο λινκ είναι [h=1]Proxxon Micromot DSH 2-Speed Scroll Saw[/h] [COLOR="#FF0000"]http://[/COLOR]htt...=UTF8&qid=1463072342&sr=1-48&keywords=Proxxon ´η μεγαλύτερη ξεφεύγει τι λες?

κόψε το ένα http://, το λινκ δεν δουλεύει. Το σωστό είναι:
http://www.amazon.de/Proxxon-Micromot-DSH-2-Speed-Scroll/dp/B0017V817A/ref=sr_1_48?s=diy&ie=UTF8&qid=1463072342&sr=1-48&keywords=Proxxon

Καλησπέρα φίλε Χιώτη ´η σεγα στο λινκ είναι [h=1]Proxxon Micromot DSH 2-Speed Scroll Saw[/h] http://http://www.amazon.de/Proxxon...=UTF8&qid=1463072342&sr=1-48&keywords=Proxxon ´η μεγαλύτερη ξεφεύγει τι λες?

Πολυ καλη ειναι η DHS, η καλυτερη απο ολες που κυκλοφορουν στην Ελλαδα και ισχυρη με μοτερ 200 watt.
Η μεγαλυτερη, η DS 460, για μενα δεν αξιζει με τιποτα τα διπλα σχεδον λεφτα. Ιδια watt ειναι, απλα ειναι ακομα πιο ποιοτικη και το μοτερ ειναι brushless.

Επειδη κοστιζει ομως περι τα 200 ευρω, μην κανεις το λαθος που εκανα εγω με το τορνακι proxxon, που ενω γουσταρα παρα πολυ να χρησιμοποιησω και να φτιαχνω πραγματα, τελικα το πουλησα αμεσως διοτι δεν μου πηγαινε σαν εργαλειο.

Tα ιδια και τα ιδια.. :))
26974382425_199ae52ac3_c.jpg

Σημερινη παραγγελια, το γραμμα Ε.
Κοπη οξιας στην πριονοκορδελα, λιγο τριψιμο, λιγο λαδακι και ετοιμο.

Θα το ξαναπώ και μετά βγάζω το σκασμό.
Ωρα να αλλάξεις πίστα, να ανέβεις level βρε αδερφέ.
Πως θα μάθεις, αλλιώς ;

Έχεις δίκιο αλλά μην ξεχνάς ότι είναι απλά ένα χόμπι.
Δεν είναι η κύρια μου ασχολία αυτή!
Με το μαλακό!

Tα ιδια και τα ιδια.. :))
26974382425_199ae52ac3_c.jpg

Σημερινη παραγγελια, το γραμμα Ε.
Κοπη οξιας στην πριονοκορδελα, λιγο τριψιμο, λιγο λαδακι και ετοιμο.

Πσσσσ. Τρέλα!!!
Παίξε λίγο και με πιο ψιλά γυαλόχαρτα να γυαλίσει ακόμα περισσότερο!

Σημερινές ξυλοκατασκευές

1) Δύο σελιδοδείκτες - δοκιμή του τρίμμερ.
Είχα 2 κομμάτια ιρόκο και καρυδιά 5 χιλιοστών τα οποία αφού κούρεψα με το τρίμμερ τα έριξα κάτω από 1 χιλιοστό (λίγο πάνω από ξυλόφυλλο).
Έχουν πολύ μεγάλη αντοχή στην κάμψη και ας μην τους φαίνεται.

P60512_232731.jpg

P60512_232915.jpg

2) Κυματιστό κηροπήγιο Δεύτερη βερσιόν.

Σχεδιασμένο και προσεγμένο όπως προτάθηκε από τον Γιάννη (IoannisTsa).
Προσεκτικό φινίρισμα και εντός των βάσεων.

P60512_233051.jpg

P60512_233100.jpg

P60512_233109.jpg

P60512_233136.jpg