Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Πολύ ωραία όλα συνάδελφοι :SFGSFGSF:

Γιάννη η μεταφορά εικόνας πώς γίνεται ? άν μπορείς σέ παρακαλώ δώσε μου οδηγίες από τό Α δεδομένου ότι δέν τό κατέχω καθόλου, καί επίσης πού πουλάνε εικόνες γιά αποτύπωση σέ ξύλο ?
Μετά τό φλόγιστρο τό πέρασες βερνίκι ?

Γιάννη η μεταφορά εικόνας πώς γίνεται ? άν μπορείς σέ παρακαλώ δώσε μου οδηγίες από τό Α δεδομένου ότι δέν τό κατέχω καθόλου, καί επίσης πού πουλάνε εικόνες γιά αποτύπωση σέ ξύλο ?

Καταρχήν ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.

Δημήτρη για την μεταφορά της εικόνας το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα τζελ που λέγεται photo transfer. Η εικόνα είναι μια απλά τυπωμένη σε laser εκτυπωτή.
Υπάρχουν πολλά video στο YouTube που περιγράφουν την διαδικασία.
Εδώ ένα στα ελληνικά
https://m.youtube.com/watch?v=VK7qZTD_WPc

Εγώ, μετά από παρότρυνση της συζύγου που είναι του καλητεχνικού και το είχε ξανακάνει χρησιμοποίησα για πάστα μεταφοράς atlakol ξυλόκολλα. Δεν ξέρω εάν σε δυσκολότερη φωτογραφία θα είχα καλό αποτέλεσμα αλλά για κάτι απλό έκανε δουλειά.
Με βερνίκι το πέρασα στο τέλος.

Μεταφορα φωτογραφιας σε ξυλο.

H μεταφορα φωτογραφιας στο ξυλο γινεται απο εκτυπωτη laser (σε κοινο χαρτι) με το ειδικο τζελ που μοιαζει με ξυλοκολλα αραιωμενη. http://www.hobbyarmos.gr/298-ilika-metaforas-eikonas.html
Η φωτογραφια πρεπει να τυπωθει απο τον εκτυπωτη αναποδα (mirror image) ωστε οταν κολληθει στο ξυλο να φαινεται κανονικη. Τα προγραμματα επεξεργασιας φωτογραφιων εχουν τετοια εντολη 'mirror'.

H διαδικασια ειναι απλη.
Ετοιμαζεις το ξυλο ωστε η επιφανεια να ειναι εντελως λεια (γυαλοχαρταρισμα δηλαδη). Επειτα με ενα πινελακι αλοιφεις το τζελ σε πολυ λεπτο στρωμα στο ξυλο και στην φωτογραφια.
Κολλας τη φωτο στο ξυλο και φροντιζεις να μην υπαρχουν φυσσαλιδες αερα ωστε να γινει σωστα η αποτυπωση. Αφηνεις να στεγνωσει οσο λενε οι οδηγιες του τζελ.
Οταν στεγνωσει, βρεχεις ελαφρα τη φωτογραφια με νερο και αρχιζεις σιγα σιγα και απαλα να τριβεις το χαρτι. Βουτας τα δακτυλα στο νερο συχνα και συνεχιζεις μεχρι να αφαιρεθει ολο το χαρτι.
Αν ειναι θαμπη η φωτογραφια στο ξυλο οταν στεγνωσει το νερο, σημαινει οτι υπαρχει ακομα χαρτι, οποτε συνεχιζεις να τριβεις. Καλο ειναι να τριβεις με τη φορα των νερων του ξυλου.
Στο τελος αφου στεγνωσεις το ξυλο, περνας ενα βερνικι φινιρισματος το ξυλο (νερου η διαλυτου) και εισαι ετοιμος.

Εναλλακτικα μπορεις να χρησιμοποιησεις λιγο αραιωμενη ξυλοκολλα οπως εκανε ο ΓΙαννης. Ελαχιστα αραιωμενη με νερο για να στρωνει καλυτερα και να βγαινει ευκολοτερα.
Για φωτογραφιες (προσωπα/λεπτομερειες) θα συστηνα το ειδικο τζελ που ειναι πιο ηπιο/καταλληλο. Για απλα σχεδια μπορεις να δοκιμασεις αφοβα ξυλοκολλα αραιωμενη ωστε να γινει σαν τζελ.
Την ξυλοκολλα καποιοι την χρησιμοποιουν και σαν τελικο φινιρισμα/προστασια πανω στο ξυλο αφου οταν στεγνωσει ειναι διαφανης.

Στη Ρουμανια μια φιλη που ασχολιοταν με τετοια χομπυ χρησιμοποιουσε, αντι για τζελ, βερνικι φινιρισματος νερου (οχι διαλυτου).
Το εβαζε οπως ηταν το βερνικι πανω στο ξυλο και κολλουσε τη φωτο. Στεγνωνε σε πολυ λιγη ωρα. Καθαριζε το χαρτι με νερο και τριψιμο κανονικα. Μετα περνουσε το ιδιο το βερνικι απο πανω σαν προστασια.

Θελω να δοκιμασω με βερνικι πολυουρεθανης νερου γιατι φαινεται οτι εχει πολυ μικρο χρονο στεγνωματος, Κανα διωρο φανταζομαι. Το τζελ στο λινκ που χρησιμοποιω πρεπει να το αφησεις τουλαχιστον 8 ωρες.

Ευχαριστώ Γιάννη καί Μιχάλη γιά τίς διευκρινίσεις σχετικά μέ τήν μεταφορά φωτογραφιών στό ξύλο.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Καλημέρα..............
Δώρο για Βασιλική.

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Ωραιοτατο!
Και το πηγες και ενα βημα παρακατω να φαινεται ο σωληνας!!!

Έτσι ακριβώς. Αμέσως το έπιασε το έμπειρο μάτι σου, σε παραδέχομαι !

Το ρισκάρισα αρκετά να το χαλάσω όμως. Δούλευα την κορδέλα στο όριο συνέχεια.

Τον κάτω κύκλο του "Β" τον έκοψα στην επιτραπέζια σέγα της Einhell.

Πάρα πολύ όμορφα Κώστα!!! Μπράβο!!!

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Κομψοτεχνημα μπραβο σου !
που θα φτασει αυτη η συλλογη

H πολυ ωραια συλλογη του Κωστα επιμηκυνεται και μου θυμιζει τον επεκτεινομενο τοιχο εργαλειων του Δημητρη :))

Αυτα τα ξυλινα γραμματα ειναι παρα πολυ ευπροσδεκτο και μοναδικο δωρο για τον παραληπτη.
Απλα στην κατασκευη αλλα με μεγαλη προσωπικη αξια για τον αλλον, ειτε ειναι μικρα για μπρελοκ ειτε μεγαλυτερα για βιτρινα.
Αυτο εχω παρατηρησει με τις δικες μου κατασκευες οπου τα απλα ξυλινα γραμματακια δινουν λιιιγο μεγαλυτερη χαρα στον παραληπτη απο οτιδηποτε αλλο.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Έλα όμως που όταν δίνω κάποιο με "πονάει" κ με "στεναχωρεί" λες κ μου λείπει κάτι από πάνω μου!!!
Το καθένα μου θυμίζει κάτι. Που πήγε να μου χαλάσει, που μου στράβωσε, που μου βούτηξε η κορδέλα κλπ, κλπ.

Λέτε να είμαι του γιατρού ? :flipout:

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Σας ευχαριστώ πολύ.
Έλα όμως που όταν δίνω κάποιο με "πονάει" κ με "στεναχωρεί" λες κ μου λείπει κάτι από πάνω μου!!!
Το καθένα μου θυμίζει κάτι. Που πήγε να μου χαλάσει, που μου στράβωσε, που μου βούτηξε η κορδέλα κλπ, κλπ.

Λέτε να είμαι του γιατρού ? :flipout:

Αυτο που λες το καταλαβαινω απολυτα και ειναι η φυσιολογικη αντιδραση. Δημιουργεις κατι με κοπο, χρονο και μερακι και το αποχωριζεσαι.

Στη δικη μου περιπτωση ομως, που η διαδικασια της κατασκευης και χρηση των εργαλειων μου δινει την μεγαλυτερη απολαυση, το να αποχωριστω τις τελικες κατασκευες δεν με πειραζει :))

Εμ! για αυτό "κλαίω" Αρχηγέ. Για την διαδικασία !
Βλέπω ένα κούτσουρο ή ένα μαδέρι να αλλάζει μορφή κ με εξιτάρει.

Μετά στο ράφι που είναι ή στα τραπέζια ή όπου αλλού δεν τα "βλέπω" σχεδόν καθόλου !

Το καλο και ευχαριστο με την 'διαδικασια' ειναι οτι επαναλαμβανεται οσες φορες θες αρκει να υπαρχει πρωτη υλη και να δουλευουν τα εργαλεια.

Ενα πραμα περιπου σαν την χαρα της 'διαδικασιας' της...διαιωνισης του ειδους :)))

Το καθένα έχει την δική του χάρη αλλά κ εκεί πρέπει να δουλεύουν τα εργαλεία κ να υπάρχει (καλή) πρώτη ύλη.
Του Καφενείου γίναμε. Τα λέμεεεε.

Με ρυθμους χελωνας προχωραει το βαρκακι αλλα..προχωραει!
Τελικα ειναι πιο ζορικο απο οτι περιμενα. Κυριως φταιει οτι δεν ειχα την σωστη κλιμακα (το σχεδιο το αντεγραψα απο screenshot ενος βιντεο) και οι μετατροπες ειναι πολλες.

35370273163_89d37204c3_b.jpg

Παντως η χαρα που δινει το συγκεκριμενο εργο ειναι απο τις μεγαλυτερες, σε σχεση με κατασκευες που εχω κανει εως τωρα.
Νομιζω οτι ακομα και εαν βαρεθω και το αφησω 'επιμελως' ατελειωτο, θα εχει και αυτο την ομορφια του! Ομως ακομα δεν εχω βαρεθει :))

Φοβερή η βαρκούλα Μιχάλη! Γιατί δεν ξεκινάς κάποιο από σχέδιο, αφού έχεις; Εγώ όταν αξιωθώ Κ πάρω κανένα σχέδιο, βλέπω να κλείνομαι στην αποθήκη για μήνες!

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ευχαριστω Νικο!
Τα σχεδια που εχω ειναι για μεγαλα καραβια που ειναι και καπως πολυπλοκα και οντως πρεπει να κλειστεις σε μια αποθηκη για μηνες!!
Ενα σχεδιο που εχω για μικρο καραβακι που μπαινει σε μπουκαλι, το σωμα της βαρκας ομως κοβεται σε κορδελα, ειτε κολλας 3-4 σανιδακια το ενα πανω στο αλλο για να κανεις το σωμα.
Νομιζω οτι εχω και ενα σχεδιο για βαρκα ~30+ εκατοστων, θα το τσεκαρω, αλλα και παλι μεγαλη ειναι.