Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.
Σήμερα θα ακολουθήσω τη συμβουλή του Δημήτρη με πολλές φωτογραφίες... Κλασσικά εικονογραφημένα που διαβάζαμε μικροί.
Δεν ήξερα που ήταν σωστό να μπεί το θέμα, επειδή στην ουσία είναι δύο θέματα μαζί, εδώ ή στις δημιουργίες τόρνου.
Αποφάσισα να το βάλω εδώ γιατί όπως είπα δεν ήταν καθαρά θέμα τόρνου πιο πολύ ήθελα να δούμε το είδος κοπής μιας καλής πριονοκορδέλας σε σχέση με μια επίσης καλή σέγα.
Ήθελα λοιπόν να φτιάξω ένα δίσκο απ´τη μασίφ καρυδιά (5 cm) που αγόρασα προχθές. Επειδή οι κυρίες μου ζήτησαν μεγαλύτερο δίσκο απ´τον προηγούμενο είπα αυτή τη φορά να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια του μικρού μου τόρνου, να φτάσω οριακά στους 25-26 πόντους διάμετρο.
Σημάδεψα λοιπόν το ξύλο και το έκοψα στην κορδέλα, χωρίς jig ακόμα Δημήτρη αλλά χεράτα, κι όλα ωραία και καλά.
Δυστυχώς όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο καλή, μια δυσάρεστη έκπληξη με περίμενε, ένα γεγονός που μου υπενθύμισε, για μια ακόμα φορά, οτι δεν κάνουν όλα τα ξύλα για όλες τις κατασκευές. Το κάθε ξύλο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και ελαττώματα που οφείλεις να τα λαμβάνεις υπ´όψιν σου πριν ξεκινήσεις μια δουλειά. Να υπολογίζεις δηλαδή πως αν το ξύλο δεν είναι ισόβενο η - δυσάρεστη - έκπληξη πάντα παραμονεύει.
Έτσι κι εγώ, μόλις ξεκίνησα να φτιάχνω το δίσκο, ανακάλυψα οτι το μικρό σημαδάκι που νόμιζα οτι ήταν επιφανειακό τελικά ήταν τεράστιο... κρυβόταν όμως πολύ καλά.
Για να μην πολυλογώ λοιπόν διαπίστωσα οτι το πρώτο ξύλο που έκοψα μου ήταν άχρηστο για τη δουλειά που το ήθελα κι έτσι έπρεπε να κόψω άλλο.
Όσοι ξέρουν το χώρο μου ξέρουν οτι το βάλε-βγάλε της πριονοκορδέλας είναι κόλαση για μένα, είναι κι ασήκωτη η γ@μ$&#^η...
Λέω, δεν υπάρχει περίπτωση... Βγάζω τη σέγα κι όπως κοπεί...
Τα υπόλοιπα επι της οθόνης... Κι ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του...
Σημ. 1 Η σέγα έχει ένα κουμπή με 4 επίλογές. Στη θέση 1 είναι η πολύ καθαρή κοπή αλλά εις βάρος της ταχύτητας κι όσο ανεβαίνεις αυξάνεται η ταχύτητα κοπής και μειώνεται η ποιότητα. Για να μην αργώ τη δούλευα στη θέση 3.
Σημ. 2 Τελικά ούτε και στο δεύτερο δίσκο απέφυγα το καρκίνωμα... Υπάρχει στον πάτο ελάττωμα που θα διορθωθεί με μαύρη milliput.