Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Εγω θα ελεγα να αφαιρέσεις τον φθαρμενο καπλαμα και να δεις τι κρύβεται απο κατω πρωτα.
Με το καλο η αποπεράτωση!

Αν και ο καπλαμας δεν ειναι σε καλη κατασταση, θα δοκιμαζα να τον τριψω καλα και μετα θα τον περνουσα απ'ευθειας 2 χερια βερνικι κρουστας ματ στο χρωμα που ηταν αρχικα.
Με το τζαμακι απο επανω θα διατηρουσε ατοφια ολη την ιστορια που κουβαλαει και η γιαγια σου πιστευω οτι θα το εκτιμουσε περισσοτερο απο το να τον αλλαζεις με καινουριο.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Το πανω μερος το ξυνεις ελαφρια με μια σπατουλα (δουλεμενη χωρις γωνιες) και βγαζεις τη χαλασμενη φλουδα/φλουδες. Εαν η επιφανεια απο κατω ειναι αξιοποιησιμη την τριβεις.
Τα ποδια, επειδη εχουν σκαλισματα, τα περνας με ριμουβερ. Ενημερωσου σωστα για την χρηση του ριμουβερ.
Καλη συνεχεια.

Ένα ρολόι (τι άλλο;). Φτιαγμένο από ξύλο λευκής καρυδιάς και φτελιάς (καραγάτσι), περασμένο με teak oil. Το μήκος και το ύψος είναι 30 εκατοστά.Mick Jagger.jpg

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Όμορφο πολύ Σπυρέτο.

Σπύρος as usual... Tιποτε λιγότερο απ´το υπέροχο. :SFGSFGSF:

Σήμερα θα ακολουθήσω τη συμβουλή του Δημήτρη με πολλές φωτογραφίες... Κλασσικά εικονογραφημένα που διαβάζαμε μικροί.

Δεν ήξερα που ήταν σωστό να μπεί το θέμα, επειδή στην ουσία είναι δύο θέματα μαζί, εδώ ή στις δημιουργίες τόρνου.
Αποφάσισα να το βάλω εδώ γιατί όπως είπα δεν ήταν καθαρά θέμα τόρνου πιο πολύ ήθελα να δούμε το είδος κοπής μιας καλής πριονοκορδέλας σε σχέση με μια επίσης καλή σέγα.
Ήθελα λοιπόν να φτιάξω ένα δίσκο απ´τη μασίφ καρυδιά (5 cm) που αγόρασα προχθές. Επειδή οι κυρίες μου ζήτησαν μεγαλύτερο δίσκο απ´τον προηγούμενο είπα αυτή τη φορά να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια του μικρού μου τόρνου, να φτάσω οριακά στους 25-26 πόντους διάμετρο.
Σημάδεψα λοιπόν το ξύλο και το έκοψα στην κορδέλα, χωρίς jig ακόμα Δημήτρη αλλά χεράτα, κι όλα ωραία και καλά.
Δυστυχώς όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο καλή, μια δυσάρεστη έκπληξη με περίμενε, ένα γεγονός που μου υπενθύμισε, για μια ακόμα φορά, οτι δεν κάνουν όλα τα ξύλα για όλες τις κατασκευές. Το κάθε ξύλο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και ελαττώματα που οφείλεις να τα λαμβάνεις υπ´όψιν σου πριν ξεκινήσεις μια δουλειά. Να υπολογίζεις δηλαδή πως αν το ξύλο δεν είναι ισόβενο η - δυσάρεστη - έκπληξη πάντα παραμονεύει.
Έτσι κι εγώ, μόλις ξεκίνησα να φτιάχνω το δίσκο, ανακάλυψα οτι το μικρό σημαδάκι που νόμιζα οτι ήταν επιφανειακό τελικά ήταν τεράστιο... κρυβόταν όμως πολύ καλά.
Για να μην πολυλογώ λοιπόν διαπίστωσα οτι το πρώτο ξύλο που έκοψα μου ήταν άχρηστο για τη δουλειά που το ήθελα κι έτσι έπρεπε να κόψω άλλο.
Όσοι ξέρουν το χώρο μου ξέρουν οτι το βάλε-βγάλε της πριονοκορδέλας είναι κόλαση για μένα, είναι κι ασήκωτη η γ@μ$&#^η...
Λέω, δεν υπάρχει περίπτωση... Βγάζω τη σέγα κι όπως κοπεί...
Τα υπόλοιπα επι της οθόνης... Κι ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του...

Σημ. 1 Η σέγα έχει ένα κουμπή με 4 επίλογές. Στη θέση 1 είναι η πολύ καθαρή κοπή αλλά εις βάρος της ταχύτητας κι όσο ανεβαίνεις αυξάνεται η ταχύτητα κοπής και μειώνεται η ποιότητα. Για να μην αργώ τη δούλευα στη θέση 3.

Σημ. 2 Τελικά ούτε και στο δεύτερο δίσκο απέφυγα το καρκίνωμα... Υπάρχει στον πάτο ελάττωμα που θα διορθωθεί με μαύρη milliput.

Attachments

• IMG_8065.jpg
    IMG_8065.jpg
    137.5 KB · Views: 160
  • IMG_8066.jpg
    IMG_8066.jpg
    164.9 KB · Views: 160
  • IMG_8067.jpg
    IMG_8067.jpg
    205.1 KB · Views: 160
  • IMG_8068.jpg
    IMG_8068.jpg
    131.4 KB · Views: 160
  • IMG_8070.jpg
    IMG_8070.jpg
    221.3 KB · Views: 160
  • IMG_8069.jpg
    IMG_8069.jpg
    212.7 KB · Views: 160
  • IMG_8071.jpg
    IMG_8071.jpg
    210.6 KB · Views: 160
  • IMG_8072.jpg
    IMG_8072.jpg
    228.1 KB · Views: 159
  • IMG_8073.jpg
    IMG_8073.jpg
    176.7 KB · Views: 159
  • IMG_8074.jpg
    IMG_8074.jpg
    216.6 KB · Views: 158
  • IMG_8075.jpg
    IMG_8075.jpg
    194.7 KB · Views: 158
  • IMG_8076.jpg
    IMG_8076.jpg
    202.8 KB · Views: 158

Αφού έχεις την Metabo την τον θες τον τόρνο? :flipout:

Μπράβο μάστορα!

Γαβαθες, πιατελες, ποτηρια και βαζα. Κανα μαχαιρι ή κουταλι θα δουμε απο ξυλο κορδελιαρικο?

Γειά στά χέρια σου Μπάμπη :a0210:.
Μά έπεται νά βάζουμε πολλές φωτογραφίες βήμα-βήμα τής κατασκευής γιά να αλληλοσυμπληρώνουμε τήν γνώση μιάς πού είμαστε τεχνικό φόρουμ,μιά εικόνα χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι,σκέψου οι 10 εικόνες πόσες ακόμα λέξεις.
Στό όλο αυτό πού έφτιαξες εντύπωση μού έκανε ότι στήν σέγα (από ότι φαίνεται τουλάχιστον) έκανες πιό ίσια καμπύλη στήν κοπή,η κορδέλα σέ πήγε σέ κανα δυό σημεία πέρα-δώθε.

Edit : Πριονοκορδέλα τήν 6 mm έχεις στήν Metabo ?

Last edited:
Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Edit : Πριονοκορδέλα τήν 6 mm έχεις στήν Metabo ?

Όχι Δημήτρη, η κορδέλα είναι σχετικά φαρδιά, είναι 13 mm γι’ αυτό και η σχετική δυσκολία στο στρίψιμο.
Επειδή το κομμάτι που έκοψα θα έμπαινε μετά στον τόρνο, κι εκεί εκ των πραγμάτων θα γινόταν απόλυτα κυκλικό, δεν έδωσα ιδιαίτερη προσοχή στο να μην ξεφύγω λίγο, αυτός ήταν κι ο λόγος που έβαλα και την επιλογή της σέγας στην ταχύτητα κι όχι στην ποιότητα κοπής.
Κι εδώ που τα λέμε και στην επιλογή 1 να την έβαζα πόσο καλύτερα θα έκοβε, και στο 3 που την είχα σχεδόν τέλειο μου φάνηκε.

To αποτελεσμα ειναι θαυμασιο Μπαμπη, μπραβο φιλε! Μεγαλη δουλεια η πριονοκορδελα για να σου ετοιμαζει πρωτη υλη!

Συνεχιζω και γω τα μικροσκοπικα μου εργακια με τα νομισματα σε ξυλο. Εχω φτιαξει καμμια δεκαρια με διαφορα σχηματα. Αυτο ομως που τραβαει περισσοτερο με τεραστια διαφορα, ειναι το τριγωνο σχημα για καποιο λογο.

Μεχρι στιγμης δεν ειχα καποιο προβλημα με αυτες τις κατασκευες καθως διαλεγα εγω νομισματα διαμετρου των 10, 15, 20 και 25μμ και ανοιγα στο αψε σβησε τρυπα με τα forster στο κολωνατο. Ελα ομως τωρα που εχω παραγγελιες για νομισματα με αλλες διαμετρους!

Το παρακατω ειναι για μια φιλη που λατρευει την Βασιλισσα της Αγγλιας... Το συγκεκριμενο νομισμα εχει διαμετρο 26 και κατι χιλιοστα.. Αντε να τριβεις με το dremel μετα το 25αρι forstner για να ανοιξεις την τρυπα σωστα και να μην ξεφυγεις απο την κυκλικη περιμετρο.

Εδω ενα νομισμα 2 πεννων που ειχα σε αριστη κατασταση απο την συλλογη. Στην πισω πλευρα του τριγωνου βρισκεται ενα νομισμα της μιας πεννας με διαμετρο 16μμ και κατι (οχι 15mm του τρυπανιου:)

41283819600_9e3df7b477_c.jpg

Αυριο θα φινιριστει το ξυλο (καρυδια) με κερι και θα πεσει υγρο γυαλι και απο τις δυο πλευρες. Θα γραφτει και το ονομα του παραληπτη με λειζερ στη βαση του τριγωνου:)

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

To αποτελεσμα ειναι θαυμασιο Μπαμπη, μπραβο φιλε! Μεγαλη δουλεια η πριονοκορδελα για να σου ετοιμαζει πρωτη υλη!

Σ´ ευχαριστώ πολύ Μιχάλη...

Ελα ομως τωρα που εχω παραγγελιες για νομισματα με αλλες διαμετρους!

Ξέρεις τι χρειάζεσαι για ν´ ανοίγεις τρύπες σε ό,τι διάμετρο γουστάρεις, έτσι;
Να μην τα ξαναλέμε... -bye-

Μπάμπη είσαι άρχοντας. υπέροχα τα πιατικά. σίγουρα ότι φαγητό βάλεις εκεί θα έχει άλλη νοστιμιά. πολύ μου αρέσουν μπράβο σου.

Μιχάλη πανέμορφο το τριγωνάκι σου. τέλεια φινιρισμένο και το νόμισμα του δίνει άλλη χάρη.
φτιάξε και καμιά πυραμίδα μιας και σ' αρέσουν αυτού του είδους τα σχήματα..

Για αυτες τις λεπτοδουλειες η ιδανικη λυση για τελεια κοπη ειναι μονο τα αντιστοιχα forstner σε μεγεθος ανα χιλιοστο απο 10 εως 30. Τα ρυθμιζομενα φτερου που λες, δεν μου κανουν.
Το μεγαλο που εχω ειναι απο 30-120μμ, too big και το μικρο απο 22 μεχρι 75μμ νομιζω, αλλα η μικρορυθμιση να βρεις πχ τα 26 χιλιοστα σου βγαζει το λαδι στις δοκιμες και δεν κανουν και την τελεια κοπη που θελει η κατασκευη.

Μπάμπη είσαι άρχοντας. υπέροχα τα πιατικά. σίγουρα ότι φαγητό βάλεις εκεί θα έχει άλλη νοστιμιά. πολύ μου αρέσουν μπράβο σου.

Μιχάλη πανέμορφο το τριγωνάκι σου. τέλεια φινιρισμένο και το νόμισμα του δίνει άλλη χάρη.
φτιάξε και καμιά πυραμίδα μιας και σ' αρέσουν αυτού του είδους τα σχήματα..

Ευχαριστω Γιωργο αλλα δεν εχει φινιριστει ακομα, λιγο λαδι μονο περαστηκε για ποτισει το ξυλο και να παρει χρωμα. Θα γυαλιστει με κερι και θα μπει υγρο γυαλι πανω στο νομισμα που θα το τονισει ακομα περισσοτερο.
Οι πυραμιδες μου αρεσουν πολυ και θα τις βαλω μπρος μολις τελειωσω τα νομισματα. Ξεμεινα και απο λιρες Αγγλιας που θελω να φτιαξω. Αν εχεις καμμια λιρα αγγλιας σε κερμα, την ανταλλαζω με κερμα του ευρω :)

Last edited:

φαντάζομαι πως θα δείχνει όταν το τελειώσεις κιόλας. πάντως κι έτσι φαίνεται υπέροχο.
όσο για τις λίρες λυπάμαι αλλά δεν έχω ούτε είχα ποτέ μου κάτι αντίστοιχο. εννοείται αν είχα θα στην έδινα και χωρίς αντάλαγμα.

Γεια σου Μπαμπη καλλιτεχνη, μια χαρα η πιατελα, οσο για την τρυπα μηπως να την κλεισεις με ρητινη.
(μεγαλο και πεγραφικοτατο κειμενο με πολλες τελείες και αρκετες φωτο ... δεν σε εχω συνηθισει ετσι :flipout:)
α, και τα ρεταλια ξερεις εσυ κουτακια για τα σαπουνια του αλλου !

Μιχαλη πολυ λεπτοδουλεια με το dremel για να μεγαλωσεις τις τρυπες, πολυ ομορφα τα νομισματα.

Μιχάλη όμορφο έγινε,αλλά φαντάζομαι είχε δουλειά να μεγαλώσεις τήν τρύπα μέ τό dremel,καλή αποπεράτωση.

Μπραβο σασ κυριοι ωραια δουλεια το ρολοι του Σπυρου,η πιατελα του Μπαμπη,και η κατασκευη με το νομισμα του Μηχαλη.

Ομορφιές ξανά!Γειά στα χέρια σας παιδιά!Μπάμπη ξέρεις τι λένε για όσους κάνουν τέλειους "χεράτους" κύκλους εε;;;