Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Για πρώτη προαπάθεια μια χαρά είναι Νικόλα. :a0210:
Όλο το μυστικό είναι στη φωνία κοπής των ξύλων του καπακιού.

Ευχαριστώ Πάνο. Τα χέρια μου ήταν μόνιμα μέσα στα πριονίδια και στη ξυλόκολα,που να πιάσω κινητό φίλε..Μπορώ πάντως να σε διαβεβαιώσω πως τα μπινελίκια είναι στανταράκι.. Τώρα πάντως ξέρω αρκετά,οπότε το επόμενο θα έχει αναλυτικό φωτορομάντζο!

Ευχαριστώ Μπάμπη.Τα έκανα τραπεζοειδή με το τριβείο ταινίας,καταλαβαίνεις........

Ευχαριστώ Μιχάλη! Αυτό προορίζεται για μπιζουτιέρα!

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Ευχαριστώ Μπάμπη.Τα έκανα τραπεζοειδή με το τριβείο ταινίας,καταλαβαίνεις........

Καταλαβαίνω... Εκεί χωρίς κοπτικό μηχάνημα ακριβείας είσαι καμμένος από χέρι...

Μπραβο Νικο, πολυ δουλεια φαινεται οτι εριξες εδω!!

Πως θα μπουν τα κλειδια? Ειναι κλειδοθηκη για τον τοιχο η επιπεδη κλειδοθηκη μπαουλακι?

Ενα ομορφο σχεδιακι με την αρχαια Ελληνικη λυρα που το ειχα εδω και πολυ καιρο, απλα δεν το αποφασιζα επειδη ειχε πολλες κλειστες καμπυλες αλλα και εσωτερικες κοπες.

Εδω το σχεδιο κολλημενο σε ενα ρεταλι καρυδιας παχους 12μμ.
48139477928_619f1a01f2_c.jpg

Η αληθεια ειναι οτι το αποφασισα τωρα, με την ευκαιρια της αγορας της λεπτης λαμας για την πριονοκορδελα της Proxxon.

Εδω εχουν ολοκληρωθει ολες οι εξωτερικες κοπες της λυρας.
48139543247_ca856793e0_c.jpg

Παιδια, ειναι πραγματικα απιστευτο το ποσο ευκολα και γρηγορα κοπηκε το σχεδιο παρ'ολες τις στενες καμπυλες. Αυτη η στενη λαμα της proxxon ειναι καταπληκτικη!!

Εδω παιρνει σειρα η μικρουλα σεγα παγκου της Proxxon για τις εσωτερικες κοπες. Δημιουργηθηκαν οι τρυπες που θα περασει η λαμιτσα.
48139476983_917e7cfb12_c.jpg

Οι εσωτερικες κοπες εγιναν αργα αλλα σταθερα και καθαρα. Αργα γιατι η μικρη proxxon εχει στα χαρτια οριο κοπης 40μμ σε μαλακο ξυλο (πευκο/ελατα) και 10μμ σε σκληρο.
Το ξυλο ηταν 12μμ και σκληρο αλλα με τα καλα λαμακια σεγας της Proxxon καποιος μπορει να κοψει εως και 20μμ σκληρου ξυλου, αν παει αργα και προσεκτικα.

Εδω το τελικο αποτελεσμα με την λυρα περασμενη με λινελαιο για να σκουρυνει λιγο η καρυδια. To υψος της λυρας ειναι ~10 εκατοστα.
48139542372_1edf113096_b.jpg

Απο εδω και περα, το εργακι θα τριφτει πολυ καλα με γυαλοχαρτο εως και 600 grit και θα περαστει με κερι αποχρωσης καρυδιας(Liberon wax polish/walnut) για να σκουρυνει πιο πολυ.

Πολύ ωραία η λύρα!!! Έχω μια ερώτηση όμως.... Η proxxon η πριονοκορδελα θα μπορούσε να αντικαταστησει την επιτραπέζια σέγα dremel; κατά τη δική σου γνώμη πάντα με τη λεπτή κορδέλα. Αναφέρομαι σε σχέδια όπως αυτό και μόνο περιμετρικά όχι αυτά που θέλουν τρύπημα.

Στάλθηκε από το MI 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μιχάλη πάρα πολύ όμορφη η λύρα... :a0210:
Εγώ τις ψιλοβαριέμαι αυτές τις κοπές αλλά φαίνεται οτι η καινουρια κορδελίτσα κεντάει στα στροφιλίκια!

Υ.Γ. Είσαι σίγουρος οτι αυτό το ξύλο είναι καρυδιά κι όχι οξυά;

Ευχαριστω παιδια!

Δεσποινα ναι, η μικρη Proxxon θα μπορουσε να αντικαταστησει την Dremel. Eτσι θα εχεις προσβαση σε ολων των ειδων τις (ακεφαλες) λαμες σε αντιθεση με την Dremel οπου οι επιλογες σου ειναι 2-3 καθως δεν παιρνει κοινες λαμες παρα μονο τις δικες της. Θα γλυτωσεις και απο τον θορυβο! Απο την αλλη ομως οι ακεφαλες λαμες θελουν μια διαδικασια για να μπουν.

Μπαμπη σιγουρα δεν ειναι οξια το ξυλο. 99% ειναι καρυδια με μια ελαχιστη πιθανοτητα να ειναι αμερικανικη κοκκινη δρυς. Ειναι μικρο το ρεταλι και τα νερα ψιλομοιαζουν. Ισως θυμαται ο Vrass που μου το εδωσε.

Η λυρα παταει πανω στο αρχικο ρεταλι και φαινεται η διαφορα στην αποχρωση μετα το περασμα με το λινελαιο και το κερι της Liberon.
48140092132_da1963575a_c.jpg

Tελειωσα σημερα μια αρκετα μεγαλυτερη λυρα απο την χθεσινη καθως μου αρεσει πολυ αυτο το σχεδιο.

Εδω η μεγαλη λυρα υψους 15εκ και παχους ~2εκ. απο ρεταλι δρυος (βελανιδιας). Εχει περαστει και ενα χερι κερι.
48145950487_0e979f19d6_c.jpg

Οι εσωτερικες κοπες με παιδεψαν πολυ καθως η μικρη Proxxon δουλεψε στο διπλασιο του οριου της για σκληρα ξυλα που ειναι 10 χιλιοστα. Το ξυλο ειχε 19μμ παχος.
Εσπασα δυο λαμες γιατι πιεζα αρκετα την κοπη, αλλα τελικα η δουλεια εγινε. Η λυριτσα απο κοντα ειναι πιο εντυπωσιακη απο την φωτο και αρκετα βαρια!

Ευχαριστω συναδελφοι!

Συνεχεια κατασκευων με εμπνευση απο το προσφατο ταξιδι στη Μαλτα.

Μαλτεζικοι Σταυροι που υιοθετηθηκαν απο τους Ιπποτες της Μαλτας. Ειναι το σημα κατατεθεν της χωρας, υπαρχει τυπωμενος και στα νομισματα του ενος και των δυο ευρω.
48150863296_2b81795ab1_c.jpg

Οι μεγαλοι ειναι απο ξυλο δρυος και οι μικροι απο ξυλο καρυδιας. Σε εναν απο τους μεγαλους εχει τοποθετηθει στη μεση το Μαλτεζικο νομισμα του ενος Ευρω.

Για την τοποθετηση εγινε τρυπα με 23μμ κινεζικο τρυπανακι Forstner.
To νομισμα εχει διαμετρο 23.1μμ και παχος 2.2μμ. Το βαθος των 2.2μμ ρυθμιστηκε επακριβως με την βοηθεια του ενσωματωμενου μετρητη που εχει το κολωνατο της Βosch.
48150952097_79546a9fd4_c.jpg

Επειδη κανω πολλες μικροκατασκευες νομισματων μεσα σε ξυλο, εχω αγορασει απο την Κινα ολες τις διαμετρους τρυπανιων Forstner απο 15μμ εως 70μμ.

Το νομισμα εχει διαμετρο 23.1 μμ και η τρυπα 23μμ. Για αυτο τον λογο πρεπει να ανοιχτει προσεκτικα και απολυτως συμμετρικα η διαμετρος της τρυπας.
Αυτο γινεται ευκολα με εργαλειο Dremel/proxxon το οποιο ειναι καλυτερα να μπει στην βαση για κολωνατο που εχουν και τα δυο εργαλεια, για καλυτερο ελεγχο.

Επειδη ομως εχω ενα 7βολτο Dremel μπαταριας το οποιο στην πρωτη απο τις 3 ταχυτητες που εχει, δεν εχει σχεδον καθολου ροπη, χρησιμοποιησα αυτο.
48150863806_7895001b9d_c.jpg

Το νομισμα δεν εχει κολληθει με κολλα καθως ειναι πολυ καλα σφηνωμενο στο ξυλο. Βγαινει ομως εαν χρειαστει, εαν πιεστει το νομισμα απο πισω, στις 4 γωνιες που κανει ο σταυρος.

Συνεχεια των μικροκατασκευων αλλα εδω θα εχουμε αρκετη δουλεια στο φινιρισμα και στο βαψιμο, οποτε θα παρει καμμια βδομαδα τουλαχιστον για να τελειωσουν.

Δυο αεροπλανακια, ενα διπλανο και ενα κανονικο απο δωρεαν σχεδια https://woodworkingformeremortals.com/make-a-wooden-toy-plane/

48161605382_568549983d_c.jpg

Το κοψιμο ηταν παρα πολυ ευκολο και εξαιρετικα γρηγορο καθως χρησιμοποιηθηκαν ...4 πριονοκορδελες :f
Εφτιαξα και 2 μικρες αρπες/λυρες, μολις 7 εκ.υψος, απο μαλακο σφενδαμο (maple) που ειναι λευκο ξυλο και τονιζει πολυ ομορφα το εργακι.
Καθε σταδιο εχει φωτογραφηθει και θα αναρτηθει, οπως θα γινει και με το φινιρισμα που ελπιζω να τελειωσει γιατι ειναι βαρετο και με πολυ σκονη λογω πευκου.

Εδω η αρχη, δηλαδη σχεδον η αρχη καθως καποια ρεταλακια πευκου εχουν κοπει στη μεση απο σανιδα παλετας και εχουν πλανιστει.
48161533841_9ea63c47e0_c.jpg

Και εδω τα σχεδια κολλημενα με σπρευ κολλας που ειναι πιο βολικο για μεγαλυτερες επιφανειες απο την κολλα τυπου stick.
48161773481_4ee4ac36af_c.jpg

Οι προπελες, που θα γυριζουν και θα χρησιμοποιουνται αρκετα, κοπηκαν απο ξυλο βελανιδιας.
Δεν ειχα λεπτο ρεταλι απο δρυ, οποτε κοπηκε ενα κοινο ρεταλι των 18μμ στη μεση.

48161847517_15eaebaa4c_c.jpg