Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Απάντηση: Re: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Eυχαριστω συναδελφοι!!

Γιαννη, κανονικα 3 προπελες επρεπε να κανω, αλλα οταν ειδα το ζορι της πρωτης...πηγα σε εναλλακτικες προπελες :)))

Σε CNC προγραμα ειναι ευκολο ενα τετοιο απλο εξαρτημα να σχεδιαστει απο εναν αρχαριο, στις διαστασεις που επιλεχθουν, για να κοπει?
Η ακομα καλυτερα, μπορεις να εισαγεις στο προγραμμα μια φωτο (jpeg) προπελας και να ορισεις εσυ τις διαστασεις (σμικρυνση, μεγεθυνση) κατα την κοπη?

Να εισάγεις απλά μια φωτό η ένα γραμμικό σχέδιο και να σου βγάλει προπέλα δεν γίνεται. Πρέπει να την ζωγραφίσεις απο πάνω, για να εισάγεις το νέο σχέδιο πλέον στο πρόγραμμα. Τότε μόνο το αναγνωρίζει.
Νά κόψεις μετά πλέον την προπέλα η οτιδήποτε θες, σε ότι διάσταση θές, και να σμικρύνεις η να μεγαλώσεις αναλογικά οτιδήποτε, γίνεται.

Αν όμως την προπέλα που θα σχεδιάσεις η εισάγεις πρός σχεδίαση σε πρόγραμμα, στην απλή της μορφή, αυτό θα σου κόψει μόνο την περίμετρο της προπέλας καθώς και την τρύπα. Για να πετύχεις τις καμπύλες η τις μοίρες του αέρα ας πούμε, εκεί πας σε επιπλέον σχεδιασμό, και αντίστοιχα και σε κοπή. Γενικά οτιδήποτε σε 2d σχεδίαση και κοπή είναι εύκολο.

Ενα απλό και δωρεάν πρόγραμμα για τέτοιες δουλειές και γενικώς διάφορα, το οποίο μικραίνει - μεγαλώνει - πολλαπλασιάζει - έχει γραμματοσειρές κ.λ.π, και σου βγάζει και g-κώδικα είναι το estlcam το οποίο το έχω ξαναγράψει σε άλλο πόστ.
Διευκρινίζω........"δεν" είναι σχεδιαστικό.... δέχεται μόνο σχέδια σε μορφή dxf και άλλες μορφές, αλλά όχι με τόσο λύσσα.

Η γερμανικη ιστοσελιδα με τα σχεδια για CNC εχει αρκετο πραμα που αξιζει τον κοπο να το δει κανεις που χρησιμοποιει σεγα παγκου.

Εδω ενα μεταγωγικο αεροπλανο Junkers Ju-52 προπολεμικο (1931) που με μια μικρη μετατροπη στους ελικες (που δεν υπαρχουν), μπορει να βγει πολυ ομορφο.

Εδω το link με τα σχεδια σε pdf, οπου υπαρχει μια φωτο που φαινονται οι υποτυπωδεις ελικες https://www.thingiverse.com/thing:1527189

Αυτοι οι νεοι ελικες που ηθελα να φτιαξω μου πηραν ενα διωρο να δω πως θα τους φτιαξω καλυτερα ωστε να ταιριαζει με το σχεδιο.

Εδω κοπηκαν τα κομματια εκτος απο τους 3 ελικες που δεν τους εκοψα καθως εμοιαζαν ακριβως με ροδες!

Μετα απο αρκετο ψαξιμο για το τι παει καλυτερα, βρηκα και τυπωσα σε σμικρυνση εναν μικρο ελικα που τον βρηκα σαν jpg τυχαια. Κοπηκε στην πριονοκορδελα.

Το μηκος του για να ταιριαζει στο αεροπλανο βγηκε λιγοτερο απο 3 εκατοστα, το πλατος γυρω στα 4μμ και το παχος 3μμ. Το ξυλο του ελικα ηταν οξια.

Επειτα βοηθησε το χειροκινητο δραπανο με ενα τρυπανακι μολις 1.1μμ διαμετρου που ανοιξε τις τρυπες για να μπει η προπελα με ενα καρφακι διαμετρου 1.2μμ.

Διαμορφωθηκε λιγο η προπελιτσα με τριψιμο καθως και το μουσουδι του αεροσκαφους για να ταιριαξει η νεα προπελα.

Και εδω βλεπουμε το σημειο που σταματησα για σημερα. Εφτιαξα και τους αλλους δυο κινητηρες αλλα οχι με προπελα αλλα με κατι που θυμιζει τουρμπινες απο Star Trek :)

Aυριο θα δω τι χρωμα θα βαφτει η ατρακτος, νομιζω ασημι οπως ενα απο τα τρια που ειχε αγορασει η Ελλαδα το 1938 και εχω βρει και τα τοτε διακριτικα που ειχε και θα τα τυπωσω επανω του.

Μπράβο Μιχάλη πολύ ωραίο τό έφτιαξες,καλή αποπεράτωση :a0210:
Αντε το επόμενο να είναι ένα Messerschmitt Bf 109 Z μέ τήν διπλή ουρά.

135532-11104-pristine.jpg

Έτοιμο η τελευταίες πινελιές έγιναν μπόλικο λαδακι και βουρ για φωτογράφιση η κυρία.Αυτο υποτίθεται είναι μια Alfa Romeo του 1928 στην πορεία όμως τά πράγματα μπέρδεψαν ως συνήθως που με ανάγκασαν να προσθέσω κάποια πράγματα, συνεργάστηκαν για να φτιαχτεί πέντε είδη ξύλου μεραντι,οξιά, πεύκο,μαόνι,δεσποτακι,όλοι οι καλοί χωράνε που λένε.Το αυτοκινητάκι μου πήρε λιγότερο από όσο περίμενα και παρά τα μικρολαθακια πιστεύω έγινε όμορφο,στην τελευταία φωτό δείτε το χαμό της ξυλείας και τών εργαλείων που κυρίως χρησιμοποίησα.
5c510d6779da08d169564319a9a7a9a8.jpg
023de50b7db8245f0549439b9af90630.jpg
5142cc35ca0daf90b16fdf5c421dadd7.jpg
548a05783e06b023eaf35509250bcc56.jpg
538620f3bc17cf8ae6665706a07807d1.jpg
671f9a3a32f1985f017a7f193bc6b3be.jpg
e2b5c3227f25dc79f91cc0a9078ba836.jpg
010bbac69b1d3c63e011511a41935e1c.jpg
0c875df07d2255998065343be37a2341.jpg
b0445c4afe2c18dca643b07b93f3542d.jpg

Στάλθηκε από το CUBOT_NOTE_S μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Kυριάκο έργο τέχνης το αποτέλεσμα στο αμαξι-αντικα..!!!
Μπράβο για την εμμονή και επιμονή στην λεπτομέρεια...!!!

Κυριακο φανταστικο το αυτοκινητακι με απιθανες λεπτομερειες!! Χαιρεσαι βλεπεις και να θαυμαζεις τετοιες μερακλιδικες και ομορφες κατασκευες!!! :grinning-smiley-043

538620f3bc17cf8ae6665706a07807d1.jpg

Τι ειδη ξυλα χρησιμποιησες? Εχεις βαψει πευκο?

Σασ ευχαριστώ, Κυριάκο σύμφωνο και επαυξάνω, Γιάννη και Κωστή να είστε καλά, Τζεπέτο μου να ήξερες πόσες φορές κάθησα στο τιμόνι,Νικόλα σε ευχαριστώ φίλε

Να είσαι καλά Μιχάλη έγινε ωραία δουλειά το σκάφος είναι από οξιά κόπηκε στην κορδελιτσα και με τα σκαρπελα έκανα τις καμπύλες,η καμπίνα και τα φτερά έγιναν από μαόνι τα υπόλοιπα είναι μεραντι,δεσποτακι,με πεύκο λόγω και των νερών που κάνουν έκανα τις ροδεσ,το έργο περαστικε μόνο με λάδι θα ήταν κρίμα να το χαλάσω με κάποιο χρώμα

Έτοιμο η τελευταίες πινελιές έγιναν μπόλικο λαδακι και βουρ για φωτογράφιση η κυρία.Αυτο υποτίθεται είναι μια Alfa Romeo του 1928 στην πορεία όμως τά πράγματα μπέρδεψαν ως συνήθως που με ανάγκασαν να προσθέσω κάποια πράγματα, συνεργάστηκαν για να φτιαχτεί πέντε είδη ξύλου μεραντι,οξιά, πεύκο,μαόνι,δεσποτακι,όλοι οι καλοί χωράνε που λένε.Το αυτοκινητάκι μου πήρε λιγότερο από όσο περίμενα και παρά τα μικρολαθακια πιστεύω έγινε όμορφο,στην τελευταία φωτό δείτε το χαμό της ξυλείας και τών εργαλείων που κυρίως χρησιμοποίησα.
5c510d6779da08d169564319a9a7a9a8.jpg

Άψογος! :grinning-smiley-043

Τελειωσε το βαψιμο και το καψιμο των διακριτικων του αεροπλανου!

49810399867_a5f01f3419_h.jpg

Και εν ωρα πτησης :)
49810399232_611a94ec85_h.jpg

Eδω ενα απο τα τρια μεταγωγικα Junkers Ju52 που παρελαβε η Ελλαδα το 1938. Απο το συγκεκριμενο δανειστηκα τα διακριτικα 'SX-ACA' και 'ΑΘΗΝΑΙ'.
46b5aa770ff1406b329e5fbf766ceda2.jpg

Κυριάκο πολλά συγχαρητήρια πανέμορφη η Alfa Romeo,γειά στά χέρια σου :SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Μιχάλη τό κάψιμο τών διακριτικών άψογο :a0210:,γιά τό χρώμα κάτι δέν μού αρέσει,αλλά άν σού αρέσει εσένα περί ορέξεως λένε κολοκυθόπιτα !!