Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Εδω εμεις τορνο δεν μπορουμε να παρουμε και εχουμε αυτο απο τα ανω Πατησια να το μετατραπει σε τριβειο με αναρροφηση :grandpa:
Εγω 120 εχω στο δικο μου τριβειο και λεπταινει με το καιρο. Το 150 ειναινμεγαλο νουμερο για ξεχονδρισμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Αυτό φοβάμαι κι εγώ Νεκ, ήθελε πιο χοντρό γυαλόχαρτο. Στο μικρό έχω 60-άρι να φανταστείς...

Συμπλήρωσα ερώτηση, δες τη!

Νικόλα τώρα το είδα.
Αυτό το τριβείο είναι το τρίτο που φτιάχνω. Τα άλλα δύο, ένα ανεξάρτητο κι ένα για το μικρό τόρνο, τα είχα φτιάξει έτσι ώστε η επιφάνεια του τραπεζιού να είναι στο επίπεδο του κέντρου του δίσκου. Το θεώρησα λογικό αφού εκεί είναι το μεγαλύτερο άνοιγμα του δίσκου.
Παρατηρώντας όμως πολλά disc sanders στο διαδύκτιο διαπίστωσα οτι σχεδόν κανένα δεν έχει το τραπέζι στο ύψος του κέντρου.
Μη ρωτήσεις γιατί, δεν έχω ιδέα.
Κάνωντας λοιπόν κάποιες δοκιμές μου δημιουργήθηκε η εντύπωση οτι το χαμηλωμένο βολεύει καλύτερα. Ίσως είναι ιδέα μου επειδή είδα να το κάνουν και οι υπόλοιποι, δεν ξέρω.
Ότι και να γίνει πάντως, αν δώ οτι δεν με βολεύει, μπορώ πολύ εύκολα να το σηκώσω μέχρι το κέντρο χωρίς ιδιαίτερη μετατροπή.

109-3_750.jpg

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Γατάκια ας λέτε ότι θέλετε... Εγώ και πριονίδι αγοράζω και εργαλεία!
Σήμερα αγόρασα μια τριβειάρα 32 cm για τον τόρνο.
Καί με αξαγωγή σκόνης για να μη μου τη πεί ο έταιρος συνδιαχειριστής απ´τα Μεσόγεια... :grinning-smiley-043
Αρχικά σκέφτηκα να μην κάνω σύστημα αναρόφησης γιατί ήταν πολύ δύσκολο, ο δίσκος σχεδόν γλέιφει το κρεβάτι του τόρνου και δεν χωράει τίποτε να περάσει από κάτω...
Τελικά σκ'εφτηκα μια απλή πατέντα, το έκανα κατά κάποιο τρόπο διαιρούμενο το πάγκο αλλά να μμπί να βγεί και να μπεί σε χρόνο dt.

ααααα εσυ εισαι πολυ καλος ρε φιλε :SFGSFGSF:
και το κολπακι στην πλατη του δισκου πολυ καλο!!!!
κι εγω 120αρι νερου της γνωστης εταιρειας εχω πανω

(σημερα πρεπει να ηπιες εσπρεσο, δεν εξηγειται αλλιως :flipout:)

Νικο, μηπως δεν ειχε αλλα ξυλα και το εκανε πιο χαμηλο??? :drummer:
κατσε περιμενε, ιδεα ... θα βαλει κι αλλη επιφανεια απο πανω, με ανακληση, για να τριβει υπο γωνια

Μπαμπη, εγω τι να πω; Τα μισα καταλαβαινω, ετσι κι αλλιως...παντως, μπραβο, ωραια ιδιοκατασκευη.
Για την αλλαγη των γυαλοχαρτων, παντως, σκεψου μηπως το κανεις αλλιως:
Υπαρχει βελκρο με το μετρο, και το "χριτς" και το χρατς. Παιρνεις καμποσο, κολλας το χριτς π.χ. στον κυκλο σου και κολλας μερικα διαφορετικα γυαλοχαρτα (π.χ. 40, 60, 80, 120, 180 κτλ) σε αντιστοιχα χρατς.
Ετσι, μπορεις να αλλαζεις γυαλοχαρτα πολυ πιο ευκολα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Αυτό φοβάμαι κι εγώ Νεκ, ήθελε πιο χοντρό γυαλόχαρτο. Στο μικρό έχω 60-άρι να φανταστείς...

Νικόλα τώρα το είδα.
Αυτό το τριβείο είναι το τρίτο που φτιάχνω. Τα άλλα δύο, ένα ανεξάρτητο κι ένα για το μικρό τόρνο, τα είχα φτιάξει έτσι ώστε η επιφάνεια του τραπεζιού να είναι στο επίπεδο του κέντρου του δίσκου. Το θεώρησα λογικό αφού εκεί είναι το μεγαλύτερο άνοιγμα του δίσκου.
Παρατηρώντας όμως πολλά disc sanders στο διαδύκτιο διαπίστωσα οτι σχεδόν κανένα δεν έχει το τραπέζι στο ύψος του κέντρου.
Μη ρωτήσεις γιατί, δεν έχω ιδέα.
Κάνωντας λοιπόν κάποιες δοκιμές μου δημιουργήθηκε η εντύπωση οτι το χαμηλωμένο βολεύει καλύτερα. Ίσως είναι ιδέα μου επειδή είδα να το κάνουν και οι υπόλοιποι, δεν ξέρω.
Ότι και να γίνει πάντως, αν δώ οτι δεν με βολεύει, μπορώ πολύ εύκολα να το σηκώσω μέχρι το κέντρο χωρίς ιδιαίτερη μετατροπή.
Προσπαθησε να καταλαβεις το διανυσμα κινησης του τροχου ακριβως πριν περασει αυτος κατω απο την επιφανεια. Λογικα αν ηταν κεντρο η πιο πανω θα υπηρχε φορα, εστω λιγη εξωτερικα οποτε μια ταση κινησης του αντικειμενου προς τα εξω. Τωρα το κραταει ακριβως καθετα.

Last edited by a moderator:
Μπαμπη, εγω τι να πω; Τα μισα καταλαβαινω, ετσι κι αλλιως...παντως, μπραβο, ωραια ιδιοκατασκευη.
Για την αλλαγη των γυαλοχαρτων, παντως, σκεψου μηπως το κανεις αλλιως:
Υπαρχει βελκρο με το μετρο, και το "χριτς" και το χρατς. Παιρνεις καμποσο, κολλας το χριτς π.χ. στον κυκλο σου και κολλας μερικα διαφορετικα γυαλοχαρτα (π.χ. 40, 60, 80, 120, 180 κτλ) σε αντιστοιχα χρατς.
Ετσι, μπορεις να αλλαζεις γυαλοχαρτα πολυ πιο ευκολα.

Όπως έγραψα έχω φτιάξει 3 τριβεία.
Τα δύο προηγούμενα τα έφτιαξα με βέλκρο, που βολεύει πάρα πολύ, αλλά η διάμετρος είναι μικρή, είναι 22 cm, και σ´ αυτή τη διάσταση βρίσκω εύκολα γυαλόχαρτα. Είναι αυτά που χρησιμοποιούν τα flex τα τριβεία τοίχου.
Το προβλημά μου είναι αν θα βρώ βέλκρο σε τόσο μεγάλη διάσταση που θέλω. Αν πουλάνε με το μέτρο όπως κές δεν υπαλρχει πρόβλημα αλλά θα πρέπει να ψάξω να βρώ γιατί εγώ δεν τα έχω δεί.

... κολλας μερικα διαφορετικα γυαλοχαρτα (π.χ. 40, 60, 80, 120, 180 κτλ) σε αντιστοιχα χρατς.

Αυτό δεν χρειάζεται. Μόνο στον δίσκο βάζεις, το αρσενικό.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    99.5 KB · Views: 116
Όπως έγραψα έχω φτιάξει 3 τριβεία.
Τα δύο προηγούμενα τα έφτιαξα με βέλκρο, που βολεύει πάρα πολύ, αλλά η διάμετρος είναι μικρή, είναι 22 cm, και σ´ αυτή τη διάσταση βρίσκω εύκολα γυαλόχαρτα. Είναι αυτά που χρησιμοποιούν τα flex τα τριβεία τοίχου.
Το προβλημά μου είναι αν θα βρώ βέλκρο σε τόσο μεγάλη διάσταση που θέλω. Αν πουλάνε με το μέτρο όπως κές δεν υπαλρχει πρόβλημα αλλά θα πρέπει να ψάξω να βρώ γιατί εγώ δεν τα έχω δεί.

Αυτό δεν χρειάζεται. Μόνο στον δίσκο βάζεις, το αρσενικό.

Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι υπαρχουν "με το μετρο", αλλα εχεις δικιο, θελει ψαξιμο για να σιγουρευτεις.

Αυτο που λες, να βαλεις μονο το αρσενικο στον δισκο, πως θα δουλεψει; Μιλαμε, παντα, για την περιπτωση που εχεις γυαλοχαρτα χωρις βελκρο.

Μπάμπη πήγαινε σε μαγαζί με στρατιωτικά είδη έχει όσα μέτρα θες!!

Αυτο που λες, να βαλεις μονο το αρσενικο στον δισκο, πως θα δουλεψει; Μιλαμε, παντα, για την περιπτωση που εχεις γυαλοχαρτα χωρις βελκρο.

Όχι, εγώ μιλάω για γυαλόχαρτα με βέλκρο.
Αν δεν έχει βέλκρο δεν αξίζει να ασχοληθείς γιατί, εκτός απ´την πολύ περισσότερη προεργασία που χρειάζεται, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.
Το βέλκρο πίσω απ´το γυαλόχαρτο (αρσενικό & θηλυκό) είναι πολύ χοντρό και θα έχεις πρόβλημα, θα δημιουργεί βαθουλώματα και αυτό χαλάει την επιπεδότητα του γυαλόχαρτου που είναι απολύτως απαραίτητη.

Μπάμπη πήγαινε σε μαγαζί με στρατιωτικά είδη έχει όσα μέτρα θες!!

Βασίλη έχουν με βέλκρο;

Babis........σσσσσσσσσσσ ωραίος λέμε. :grinning-smiley-043
Τελείως πληροφοριακά, αν και ίσως το έχεις δοκιμάσει, μια πολύ καλή και δοκιμασμένη λύση να δεν βρεις velcro και μιας και δεν το αλλάζεις και συχνά, είναι να κολλήσεις χαρτοταινία επάνω στον ξύλινο δίσκο για να μην πάει κόλλα, και μετά με atlacol ή άλλη κόλλα, κολλάς το γυαλόχαρτο επάνω. Όταν θες να αλλάξεις, το ξεκολλάς με την χαρτοταινία, και έχεις πάλι την επιφάνεια καθαρή.

Babis........σσσσσσσσσσσ ωραίος λέμε. :grinning-smiley-043
Τελείως πληροφοριακά, αν και ίσως το έχεις δοκιμάσει, μια πολύ καλή και δοκιμασμένη λύση να δεν βρεις velcro και μιας και δεν το αλλάζεις και συχνά, είναι να κολλήσεις χαρτοταινία επάνω στον ξύλινο δίσκο για να μην πάει κόλλα, και μετά με atlacol ή άλλη κόλλα, κολλάς το γυαλόχαρτο επάνω. Όταν θες να αλλάξεις, το ξεκολλάς με την χαρτοταινία, και έχεις πάλι την επιφάνεια καθαρή.

Γιάννη, το spray βενζινόκολλας είναι καλύτερο, κι ακόμα καλύτερο η πολύ λεπτη´ταινία διπλής όψης που χρησιμοποιούν κυρίως οι μοκετάδες.
Υπάρχουν εναλλακτικές, ετυχώς, καμία όμως δεν έχει την ευκολία του βέλκρον.

Ναι Μπάμπη έχει, εγώ περνώ με το μετρό από κει για τις στολές.

Μπίλλυ, μάλλον μπλεχτήκαμε.
Εγώ δεν ψάχνω βέλκρον (αρσενικό-θηλυκό) με το μέτρο. Εκτός αν στα στρατιωτικά είδη έχουν πιο φαρδιά από 10 cm που βρίσκω στα μοδιστράδικα.
Εγώ ψάχνω γυαλόχαρτο που η πίσω πλευτά του, αντί για χαρτί, είναι βέλκρον.

Χάχα ναι Μπάμπη μπλεχτικαμε... Τώρα κατάλαβα. Όχι δεν έχει πάνω από 10 cm φάρδος.

Γιάννη, το spray βενζινόκολλας είναι καλύτερο, κι ακόμα καλύτερο η πολύ λεπτη´ταινία διπλής όψης που χρησιμοποιούν κυρίως οι μοκετάδες.
Υπάρχουν εναλλακτικές, ετυχώς, καμία όμως δεν έχει την ευκολία του βέλκρον.

Μπίλλυ, μάλλον μπλεχτήκαμε.
Εγώ δεν ψάχνω βέλκρον (αρσενικό-θηλυκό) με το μέτρο. Εκτός αν στα στρατιωτικά είδη έχουν πιο φαρδιά από 10 cm που βρίσκω στα μοδιστράδικα.
Εγώ ψάχνω γυαλόχαρτο που η πίσω πλευτά του, αντί για χαρτί, είναι βέλκρον.

Για ρώτα εδώ αύριο:
https://www.allwater.gr/product/ile...morris-125mm-p180-kokkino-choris-trupes-33532

Βabis αν θες μεγαλύτερη διάμετρο, θα ρωτήσεις εκεί που έχουν είδη για μωσαικάδες η σε ενημερωμένο χρωματοπολειο. Έχει και μέχρι Φ 230. Ισως και μεγαλύτερο. Τα χρησιμοποιούν στά τριβεία που έχουν να τρίβουν τους σοβάδες........ αυτά με το κοντάρι.

Μπάμπη έχει κανέναν Γερμανία;
https://www.ebay.com/itm/Sanding-Di...hash=item26381a8d84:m:mkrwBVX26jubNmzbjzBsDag
έχει και βάση velcro.

Βάση για velcro από Ελλάδα 1mχ1,5m (στην τελευταία σελίδα)

EDIT: Αν η βάση για Velcro από Ελλάδα είναι αυτοκόλλητο... Δε γίνεται να βάλεις αυτήν σε γυαλόχαρτα (αν βρίσκεις στα 30cm) και στο ξύλο να βάλεις το ανάλογο σε μικρότερα κομμάτια;