Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Τελικά το έκανα από το κινητό :)
Το βάζο και ο πάγκος ( λείπει το mdf από επάνω και κάτω )

Πάρα πολύ ωραίο το βάζο, κι ο πάγκος επίσης. Ωραία και δεμένη κατασκευή.

Ένα τσόκ σαν αυτό χρειάζεσαι κι ένα κώνο τσόκ ΜΚ2 σαν αυτόν
Υπάρχουν και πιο μικρά τσοκ, μέχρι 13 mm αλλά να πάρεις το 16mm.
Αυτό το τσόκ είναι αυτόματο, χωρίς κλειδί. Υπακρχουν και με κλειδί λίγο πιό φτηνά.

Εγω εχω με κλειδι και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος και κερδισμενος θα ελεγα καθως ειναι πιο κοντο οποτε κερδιζεις σε μηκος οφελιμο καθως δεν εχουμε και θηρια τορνακια.

Κοιτα σε αμαζον καθως με 20 ευρω παιρνεις ετοιμο με κωνο ΜΤ2.
Οτι χρειαστεις μου λες.

Εγω εχω με κλειδι και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος και κερδισμενος θα ελεγα καθως ειναι πιο κοντο οποτε κερδιζεις σε μηκος οφελιμο καθως δεν εχουμε και θηρια τορνακια.

Κοιτα σε αμαζον καθως με 20 ευρω παιρνεις ετοιμο με κωνο ΜΤ2.
Οτι χρειαστεις μου λες.
Συμφωνώ απόλυτα με κυρ.. Ψάξε για jacobs chuck και θα βρεις.. Εγω αν δεν κανω λαθος το δικο μου 13 το ειχα παρει..

Εγώ έχω δύο, ένα αυτόματο κι ένα με κλειδί...
Το αυτόματο το χρησιμοποιώ κυρίως στον μηχανουργηκό τόρνο και στον ξυλότορνο αυτό με το κλειδί. Το αυτόματο είναι μεν πιο μακρύ αλλά είναι και μεγάλη ευκολία, δεν ψάχνεις συνεχώς να βρείς που έχεις βάλει το κλειδί.
Επιμένω όμως για 16-άρι κι όχι για 13-άρι, η διαφορά τιμής είναι πολύ μικρή και αξίζει να τα δώσεις.

Κάποιο ελληνικό site με 16mm και κλειδί υπάρχει μήπως και το παραλάβω πιο γρήγορα. Τώρα 5 πάνω 5 κάτω στο θέμα τιμής δεν είναι πρόβλημα. Πάντως σήμερα μου ήρθε με courier το roughing gouge της hamlet που είχα παραγγείλει από Αννικα και μου ήρθε να γελάσω με το μέγεθος! Δεν είχε 3/4 και πήρα μέγεθος 1 1/4. Αρκετά μεγάλο εργαλείο και φαίνεται ικανό να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους δυσκολία! Επόμενα σκαρπελα θα είναι ένα spindle gouge και bowl gouge παλι από Αννικα. Κανένα tip για τα μεγέθη υπάρχει? Τέλος με έχει προβληματίσει αρκετά το θέμα τροχισμα. Προς το παρόν όταν βλέπω πως τα κερασακια που έχω , μπουκωνουν τα περνάω ελαφρά με την πέτρα νερού που έχω και βλέπω αποτέλεσμα. Να συνεχίσω έτσι η να κοιτάξω για κάποιον δίδυμο τροχό ή κάποιο άλλο είδους τροχισμα ? Δεν θα ήθελα να προβώ σε άσκοπες αγορές και προτιμώ για αρχή να δώσω χρήματα σε σκαρπελα τσοκ και ίσως κάποια κορδέλα πάγκου.

Το μεγάλο μέγεθος του σκαρπέλου θα σε βολέψει. Σωστή η σειρά των σκαρπέλων που θέλεις να πάρεις.

Μίλα στο τηλέφωνο κ με τον Αννίκα είναι γνώστης (Master) στον ξυλότορνο κ θα σε βοηθήσει σε ότι χρειαστείς (κ όχι μόνο σε αγορές). Δώστου κ χαιρετισμούς από τον Πατρινό παππού για......μέσον! :flipout:

Βλέπε κ τα video του στο YouTube. Είναι κ διδακτικά κ πολύ επεξηγηματικά.

Πωωωωωωωωωω πωωωωωωωωωωωω 1+1/4!!!!!!!!
Θηριο πρεπει να ειναι!

Ντουκι με στυλιαρι θα το ονοματιζα !! Χαχαχα όντως είναι θηρίο ! Να φανταστείτε ότι μέχρι στιγμής ξεχονδριζα με ένα από τα 12 κομμάτια που είχα από Κίνα που φαίνονται στην φώτο που ανέβασα με τον προηγούμενο τορνο και μου έφευγε ο τάκος, χωρίς καν να είναι roughing gouge το εργαλείο αυτο. Κάποια στιγμή θα ανεβάσω φωτο διπλα -διπλα ! Όμορφες στιγμές :)

Eίναι λίγο κτήνος, αλήθεια είναι αυτό.
Εγώ μόνο σε χοντροδουλειές το χρησιμοποιώ, εκεί είναι το γήπεδό του, και βγάζει μπόλικο υλικό.

Κυρ, μια χαρά τροχίζει...

Attachments

• CC9010B8-2E62-49E4-B9CA-263BE7A1ED89.jpg
    CC9010B8-2E62-49E4-B9CA-263BE7A1ED89.jpg
    274.2 KB · Views: 457
  • 1755608D-9128-4A40-B88F-A28A1A877E8E.jpg
    1755608D-9128-4A40-B88F-A28A1A877E8E.jpg
    264.4 KB · Views: 200
Πολύ ενθουσιάστηκα σήμερα! Τελικά η αγορά αποδείχθηκε παρα, μα πάρα πολύ καλή! Το ίδιο κομμάτι φτελιά που την προηγούμενη φορά εκανα μια ώρα και δεκαπέντε προσευχές μην σπάσουν τα εργαλεία για να το ξεχονδρισω, σήμερα με το καινούργιο εργαλείο πήρε σχήμα μέσα σε 5 λεπτά! Η χαρά μου απερίγραπτη! Χαχαχαχα και πως να μην είναι όταν τα εργαλεία που χρησιμοπουσα πριν για αυτήν την δουλειά συγκριτικά με τούτο είναι αυτό των φωτογραφιών!! Μετά από ένα ντούς πριονίδιού έβαλα για την πλάκα ένα ξύλο ελάτου από κομμάτι που έμεινε από τον πάγκο. Σε δευτερόλεπτα, έτοιμη μια λαβή που προορίζεται για αλενοκλειδο! Εξτασιαστηκα!
Ακολουθούν φώτο σύγκρισης, παρακαλώ μην γελάτε!! Χεχεχε

Αυτό μοιάζει για σκαρπελο τορνου, τα άλλα που βλέπω είναι μάλλον για σκάλισμα ξύλου.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μα το έγραφε και η ετικέτα 12pcs of wood carving tools αν θυμάμαι καλά ! Πάντως μέχρι να έρθουν τα επόμενα σοβαρά εργαλεία, αυτά τα μικρά θα τα έχω για τις λεπτομερειοδουλιες ! Όλο και κάτι ξύνουν! :)
Η συλλογή πάντως των "σοβαρών" εργαλείων που μέχρι πρότινος αποτελούνταν από ένα σετ της kircher ( spindle gouge, parting tool και ενα skew chisel ) σήμερα μεγάλωσε κατά πολύ :)
Επόμενη αγορά, τσοκ και bowl gouge !

Tα (σωστα) εργαλεια κανουν τον μαστορα! :))

Μια χαρα η ξυλινη λαβη. Οταν τελειωσεις με το αλλεν, πες δυο λογια για την διαδικασια συνδεσης που θα επιλεξεις να κανεις με την λαβη.

Και ενώ όλα πήγαινα τέλεια, ο τόρνος σήμερα σταμάτησε να δουλεύει. Την γκαντεμια μου μέσα, όλα τα στραβά σε εμένα. Πολύ στεναχωρέθηκα. Για έναν περίεργο λόγο ο τόρνος εκεί που δούλευε, σταμάτησε. Αν κρατάω το κουμπί on σταθερά πατημένο δουλεύει κανονικά αλλά με το που το αφήνω σταματάει. Σαν να μην κάνει κάτι επαφή η σαν να έχει κάποιου είδους εσωτερική ασφάλεια και πέφτει. Τι να πω. Μετά από 4 φορές που τον δούλεψα παρουσίασε πρόβλημα?? Αθάνατο ελληνικό εμπόριο. Την Δευτέρα τηλέφωνο στον Παπαδόπουλο για διευκρινήσεις. Αν δεν γίνει άμεση αντικατάσταση δεν ξέρω τι θα γίνει. Έχει κανείς άλλος τέτοια εμπειρία? Έλεος ρε γμτ!