Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Οκ, δύο ερωτήσεις τότε γι' αυτά τα 2 μέχρι να αναφερθεί κάποιο άλλο. Σχετικά με το holzstar, οι σιαγονες που δέχεται ποιες είναι? Απ'ότι έχω δεί το holzstar έχει 2 σιαγωνες όταν το αγοράζεις. Μια μεγάλη και κι μικρή αν δεν κάνω λάθος. Το versachuck από την άλλη,το παίρνεις με μια σιαγονια αλλά πέραν αυτής που από που μπορείς να προμηθευτείς κάποια άλλη. Τέλος, κοιτάω και axminster μιας και έχει πληθώρα ανταλλακτικών και σιαγονων οσον αφορά τα τσοκ τούς και αυτό μου αρέσει, αλλά απ' ότι είδα είναι λίγο τσιμπημενα.

Εδω ειναι το δικο μου τσοκ απο το οποιο ειμαι απολυτα ευχαριστημενος.

https://www.teknatool.com/product/nova-supernova2-wood-turning-chuck-insert-type/

web-23055-3.jpg

Οπως θα δεις στην σελιδα αυτη εχει πληρη γκαμα ανταλλακτικων σιαγωνων.

https://www.teknatool.com/product-category/chuck-accessories/nova-jaw-accessories/

Όλο και ανεβαίνουν τα άτιμα! Υπάρχει νήμα εδώ για κακοποιημενους-χωρισμενους λόγω "ξεπέρασα το budget αγαπη μου" συζύγους? Χαχαψα

Μια γυναικα συνηθως ειναι αρκετα εξυπνη για να ξερει οτι ειναι καλυτερα να εχει ο συντροφος ενα χομπυ που τον κραταει μεσα στο σπιτι, ελεγχομενο και ησυχο...:)

Καλησπέρα σε όλους! Φορτωμένο το πρόγραμμα αυτό το Σ/Κ αλλά βρήκα λίγο χρόνο για να ξεδωσω πάνω σε κομμάτια ξύλου! Παρέλαβα βλέπετε τρία νέα εργαλεία, ένα round nose scrapper , ένα bowl gouge και ένα spindle gouge,ολα της Hamlet από τον Αννικας και δεν μπορούσα να μην τα επεξεργαστώ :) Δεν κατάφερα τίποτα σπουδαίο να σας πω την αλήθεια αλλά προπονήθηκα λίγο ειδικά στο άδειασμα. Πολυυυ με δυσκολεύει ρε γμτ, όλη την ώρα πιασίματα αν και προηγούμενος είχα ανοίξει τρύπα με τρυπάνι για βοήθεια. Θα πρέπει να εξασκηθω αρκετά πριν επιχειρήσω κάτι ποίο συγκεκριμένο. Ξέχασα να αναφέρω πως ο διακόπτης με λίγο πείραγμα των καλωδίων από πίσω δουλεύει αλλά θα πρέπει να τα κουνάω κάθε φορά που σταματάει λόγω κάποιου τρανταγματος. Ελπίζω με την άφιξη του νέου διακόπτη να εξαφανιστεί το πρόβλημα. Για το τέλος κάτι ελαφρώς δυσάρεστο. Βλέπετε στο τελείωμα και αφού μάζευα τα εργαλεία το spindle gouge κυλισε και έπεσε στο πάτωμα με αποτέλεσμα να σπάσει ελαφρώς το ατσάλι της κόψης σε ένα σημείο :( Από Δευτέρα ευχέλαιο ... Τώρα θα ρωτήσω εγώ, επειδή το εργαλείο θα χρειαστεί τροχισμα για να πάρει την αρχική του όψη, υπάρχει κανείς εδώ με τροχό, μετρητή γωνίας και εμπειρία ώστε να το επαναφέρει στην αρχική του όψη? Και εννοειται με το αζημιωτο φυσικά. Ειδάλλως να πάρω ένα τηλ τον Αννικα μήπως μπορεί εκείνος. Ευχαριστώ προκαταβολικά και καλό βράδυ!

Και κάτι τελευταίο, δοκίμασα να τρυπήσω ένα κομμάτι ξυλου το οποίο το προοριζα για λάμπα αφου παρέλαβα και το drill chuck από το λινκ που έδωσε ο κ. Μπάμπης το οποίο βγήκε τέλειο με ένα forstner bit που αγόρασα. Βέβαια μετά από λίγο συνειδητοποίησα ότι το forstner είναι κοντό για να εξυπηρετήσει το τρύπημα ενός ολοκλήρου κομματιού οπότε είδα στο internet ότι χρησιμοποιούν προέκταση. Στο εξωτερικό είδα πως αναφέρονται ως forstner bit extension αλλά εδώ Ελλάδα βρήκα μόνο προέκταση τρυπανιού φτερού. Να υποθέσω είναι το ίδιο η να αναζητήσω κάτι στα εξωτερικά?

Last edited by a moderator:
Αλέξανδρε, όπως είπες, το σκάψιμο εμός μπώλ είναι δύσκολο, χρειάζεται εξοικείωση και εμπειρία που την αποκτάς σιγά-σιγά.
Προσπάθησε να στηρίζεις καλά το εργαλείο, όσο πιο κοντά γίνεται στην κόψη του, και κυρίως να το τοποθετείς σωστά. Ξεκίνα πρώτα να κόβεις με το πλάϊ που δεν έχει τόσο πολύ κλώτσημα και πολύ απαλά στην αρχή, μην πιέζεις πολύ το εργαλείο πάνω στο ξύλο.
Για την προέκταση τώρα, αυτό που είδες σαν προέκταση για τρυπάνια φτερού δεν κάνει, η υποδοχή του έχει τρύπα 6mm περίπου ενώ τα forstner ξεκινούν από 8mm και φτάνουν μέχρι 13mm.
Μού κάνει εντύπωση όμως που χρειάστηκες τόσο νωρίς πρόέκταση για το Forstner, αν υπολογίσω οτι με την έκταση της κουκουβάγιας σύν το forstner μπορείς να εισχωρήσεις τουλάχιστον 12 πόντους μέσα στο ξύλο, τι ακριβώς προσπάθησες να κάνεις; Τούνελ; Εκεί θες μετροπόντικα. :flipout:

Μου αρέσει να ξεκινάω από τα δύσκολα και σχεδόν ποτέ δεν το βάζω κάτω, αλλά πάντα προσπαθώ να κατανοήσω το πρόβλημα. Μόνο έτσι βρίσκω λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνω. Στο σκάψιμο του μπωλ που τελικά δεν ήταν και τόσο μπωλ αλλά μια προσπάθεια για ένα μικρο φωτιστικο (εξού και το forstner,) δύο ήταν τα λάθη μου. Πρώτον αντί να ξεκινήσω να προπονούμαι με μια μεγάλη επιφάνεια όπως είπες, έσπασα το κεφάλι μου να αδειάσω κάτι στενό και δεύτερον ξεκίνησα να αδειάζω κάτι με κόντρα νερά από το σοκορο με λάθος προσέγγιση, πράγμα που απ'ότι είδα αργότερα είναι από τα πιο δύσκολα για να ξεκινήσει κάποιος. Τώρα για το forstner πραγματικά δεν μου πήγε το μυαλό να εκμεταλευτω το μήκος της κουκουβάγιας για να κερδίσω εκατοστά. Δυστυχώς ο χρόνος ήταν λίγος και οι σκέψεις στο μυαλό πολλές :) . Την επόμενη φορά θα είμαι πιο μεθοδικός και θα έχω κάτι πιο απλό σαν θέμα. Ήδη βλέπω βίντεο για κουτάκια με καπάκι να τακτοποιήσω καί τις κρέμες γυάλισματος που έχω φτιάξει. Άντε και κανένα πλάστη για την γυναίκα να μην φωνάζω ότι κάνω μόνο πριονίδια :)
Επιπλέον σήμερα, εκμεταλλεύτηκα την προσφορά του lidl και πήρα τον δίδυμο τροχό με τον ταινιολειαντηρα στα 39 να κάνω προπόνηση στο τροχισμα. Μέχρι να πάρω κάποιο σοβαρό εργαλείο ( έχω στο νου μου αυτό της holzmann με νερό ) θα τα πεθάνω τα σκαρπελα από Κίνα που θα ζω μέχρι να νιώσω άνετα με την διαδικασία.
Θα ενημερώσω για τις εντυπώσεις!

Αλεξανδρε ανεβαζε και φωτο για να μπορουμε εμεις οι εμπειροι ,γελαω, να σε βοηθησουμε καλυτερα!

Οσο για τον τροχο οπως ειναι πισω!
Δεν κανει τπτ καλα αυτο το μαραφετι και κυριολεκτικα κινδυνεύουν τα σκαρπελα σου εκει.

Το τροχισμα των σκαρπελων είναι επιστήμη ολόκληρη. Το εργαλείο του λιντλ δεν θα κάνει δουλειά πιστεύω γιατί η πέτρα του είναι άγρια και επειδή είσαι και πρωτάρης στο αντικείμενο. Μπορεί να δημιουργήσεις τέτοιες γωνίες που θα σε κλωτσάει επάνω στο ξύλο και θα κάνεις ζημιά στον εαυτό σου. Προτιμότερο είναι να τα πας σε κάποιο τροχειο, μέχρι να αποκτήσεις κάποιο εργαλείο κατάλληλο, όπου ο άνθρωπος θα έχει σταθερό χέρι. Δες και μερικά βίντεο πως τροχιζουν με tormek και τι βοηθητικά χρησιμοποιούν για να βρουν τις κατάλληλες γωνίες ακονισματος.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τόσο χάλια ε? Γμτ η αγορά εκείνου του holzmann που έλεγα ( https://www.papadopoulostools.com/index.php?route=product/product&product_id=290&search=Τροχ&page=2 ) επείγει.
Όσον αφορά τον τροχό του λιντλ θα τον χρησιμοποιήσω για το τροχισμα των κινέζικων σκαρπελων ξυλογλυπτικής που έχω μιας και δεν με πείραζει να καταστρέψω κάποιο στην διαδικασία :)
Φώτο το μεσημέρι :)

Εγώ πάντως τα τροχίζω με τον δίδυμο του LIDL αλλά στην άλλη πλευρά της ταινίας με μεγαλύτερη ταινία ''Κ 120'' , τα ακουμπάω στο μέρος που δεν έχει μέταλλο από κάτω και τα ''κυλάω '' απλά απαλά .Προς το παρών είμαι ικανοποιημένος , αλλά σίγουρα ένα πιο κατάλληλο εργαλείο θα είναι καλύτερο .

Σε πέτρα με χοντρό κόκο βάζουμε σκαρπέλα που θέλουμε να επαναφέρουμε από κάποιο στράβωμα ή σπάσιμο.
Άλλο αυτό κι άλλο το τρόχισμα´.
Γιά καλά τροχισμένο σκαρπέλο αρκεί και μια αλοιφή με δέρμα για να ξεστομώσει. Αν το βάλεις σε πέτρα, από 80 κόκκωση και κάτω, πιο πολύ ζημιά θα του κάνεις παρά καλό.
Επίσης Αλέξανδρε πρόσεχε πολύ, μην κάνεις τέτοια λάθη στο ξεκίνημα, ξεκίνα απ´τα εύκολα πρώτα και σιγά γιγά να ανεβαίνεις σε βαθμό δυσκολίας γιατί η κόπωση και η απογοήτευση έρχονται εύκολα κάτω από τέτοιες συνθήκες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα παρατήσεις επειδή νθα νομίζεις οτι ο τόρνος είναι κάτι τρομερά δύσκολο και δεν τα καταφέρνεις.
Μη βιάζεσαι. Προχώρα βήμα βήμα...

Φίλοι μου, σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας.
Όσον αφορά τον τροχό απο τα Lidl, δεν ανοίχτηκε ποτέ και θα επιστραφεί άμεσα. Προς το παρόν υπάρχει η σκέψη αγοράς του τροχιστικού της holzmann (https://www.papadopoulostools.com/index.php?route=product/product&path=115&product_id=290) για να ξεμπερδέυουμε και με δαύτο.
Όσον αφορά την δυσκολία στην περάτωση κάποιον έργων έχω να πώ ότι εσκεμμένα πιάστηκα απο την δημιουργία έργων με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας χωρίς όμως να έχω καταλάβει ότι η έλλειψη τσοκ θα παίξει τόσο σηματνικό ρόλο. Η αλήθεια είναι ότι παιδεύτηκα αρκετά με το face plate και την στερέωση σε αυτόν ορισμένων έργων ( ειδικά βαζάκια, κουτάκια με καπάκι και γενικότερα αντικειμένων που θέλουν άδειασμα ) χωρίς όμως καμία επιτυχία. Μετά όμως και την χτεσινή αποτυχία, η παραγγελία ενός τσόκ Supernova2 έγινε πραγματικότητα και πλεον η συνέχιση αυτών των προσπαθειών θα γίνει μόνο όταν έρθει το καινούργιο τσόκ.
Μέχρι τότε θα προσπαθήσω να κάνω όσα εργάκια μπορούν να γίνει με πιάσιμο ανάμεσα στα κέντρα, άντε και κανένα στερέωμα στο τσόκ μόνο για να κάνω την τρύπα. Επίσης κάτι που πάντα έκανα λάθος είναι οτι πχ σε μικρά βαζάκια έκανα πρώτα το σχήμα του βάζου και μετά τα στερέωνα στο face plate για να κάνω την τρύπα. Το αποτέλεσμα... μην πω. Ποιο έκκεντρο πεθαίνεις :slapface:: , και πάντα ρε γμτ το έκανα ανάποδα με αυτό τον τρόπο. Απο εδώ και πέρα και μέχρι να έρθει το τσόκ, πρώτα η τρύπα και μετά το σχήμα .:2thumb22sup: . Πάραυτα δεν πτοούμαι μιας και ξέρω ότι όσο το παλεύω τόσο το καλύτερο για εμένα καθώς κατανοώ καλύτερα τις δυνατότητες του τόρνου που έχω, κάτι το οποίο με τον μικρό δεν είχα γιατί τα έργα δεν ξεπερνούσαν τα μερικά εκατοστά .
Τέλος όσον αφορά τα σκαρπέλα που έχω, ήδη μίλησα με έναν καλό κύριο με εργοστάσιο ξυλογλυπτικής στην πόλη μου και αφού του ανέφερα το πρόβλημα μου :bigcry:, με όλη την καλη του διάθεση προσφέρθηκε να μου τροχίσει όλα τα σκαρπέλα που έχω και να μου επαναφέρει το σπασμένο στην αρχική του κατάσταση ! Την καλημέρα μου σε όλους .

Αν θέλεις ξεκίνα να βλέπεις τα video του Αννίκα στο YouTube ημερολογιακά & θα μάθεις πολλά πράγματα.

Θα δεις πως ξεκίνησε ο Κώστας (με το μικρό τορνάκι της Boston αρχικά), πως ανέβηκε & ανεβαίνει συνεχώς επίπεδα & βαθμούς δυσκολίας. Μεγάλο σχολείο στον ξυλότορνο ο μάστορας αυτός.