Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Σήμερα συναντήθηκα με το Στέλιο (Newbie) και μου έδωσα τα 3 ρουλεμάν για την κατασκευή που ήθελε.
Μαζί μου έδωσε και κάτι δωράκια για το εργαστήριο (tks Στέλιο) τα οποία δεν πρόλαβα να τα ανοίξω να τα περιεργαστώ, είχαμε πιο σοβαρά πράγματα να κάνουμε :D
Είχα σκοπό να βρω χρόνο και να το φτιάξω μέσα στο Σ/Κ αλλά λέω καλύτερα να χάσω ένα μεσημεριανό ύπνο πατά να χάσει ο Στέλιος ένα Σ/Κ ύπνο. :giggle:
Ξέρω πως ειπναι όταν περιμένεις κάτι.

Τελικά βρέθηκε το σίδερο με την κατάλληλη διατομή, 50mm, και ξεκίνησε η κατασκευή.
View attachment 215456

Παρ’ότι φαίνεται πολύ απλή με δυσκόλεψε αρκετά, κυρίως στα μετρήματα και σε κάποια τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με το μικρό τορνάκι μου.
Όπως πχ οτι το τσοκ του με τις standard σιαγόνες δέχεται μέχρι 45mm διατομή και οτι για να μπεί το κοπτικό μου και να ξεκινήσει να τρώει εσωτερικά το σίδερο για να φωλιάσουν τα ρουλεμάν χρειάζεται 16mm αρχική τρύπα κι εγώ δεν μπορούσα να ανέβω πάνω από το 12mm.
Τέλος καλό, όμως, όλα καλα. Με διάφορες παυέντες και λίγο πιπεση του τόρνου στα όριά του όλα τελείωσαν μια χαρά.
View attachment 215457View attachment 215458View attachment 215459View attachment 215460View attachment 215461
Καλησπέρα Μπάμπη

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν λόγια για να σε ευχαριστήσω.......
Ανυπομονώ να μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω κάτι αντίστοιχο για εσένα.

Τίποτε δεν έκανα, αυτή η κατασκευή εκτός από διασκέδαση ήταν κι ένα μάθημα για μένα, έγινα λίγο καλύτερος τορναδόρος.
Φαίνεται πολύ απλή, έτσι νόμιζα, αλλά τελικά ήθελε προσοχή για να είναι όλα απόλυτα κεντραρισμένα.
Δεν ξέρω αν όντως θες τόσο καλή εφαρμογή, να φανταστείς η 12-άρα τρύπα έγινε με τρυπάνι 11,5 και μετά αλεζουάρ 12mm.
Έίσης τα ρουλεμάν εφαρμόζουν τόσο καλά που μπαίνουν μόνο με χτύπημα.
Για μένα αυτό είναι το σωστό, αν εσένα σε δυσκολεύει αυτό το διορθώνουμε εύκολα, το αντίθετο δεν γίνεται.
Η δυσκολία που θα έχεις, αν το αφήσουμε έτσι, είναι στην περίπτωση που θα θες να ξαναβγάλεις τα ρουλεμάν.
Με 12-άρα τρύπα και 12-άρα διάμετρο εσωτερική του ρουλεμάν πολύ δύσκολο!

• Like
Reactions: mourling
Δείτε στο 40 δευτερόλεπτο όπου βαφει-καιει την γραμμή χρησιμοποιώντας ξύλο!

• Like
Reactions: dk31 and newbie
Καφεδάκι :coffee:και τορνοδουλειά σήμερα.
Δε τη λες και δουλειά βέβαια, ένα τεταρτάκι απασχόληση με το καφεδάκι σου πιο πολύ απόλαυση είναι παρά δουλειά, στον ενδιαφερόμενο όμως δε λές αυτό, του λές «-Αδερφέ πέθανα, με γ@¥ης€ς.. 😂
Αφιερωμένο στον Ατανάς που, δε φτάνει που διαλύει τα μηχανήματα, χάνει και τα εξαρτήματα. :LOL:
Εδώ καταλαβαίνετε εύκολα τι έχασε κι ανέλαβε δουλειά ο Optimum.

IMG_6337.jpeg

IMG_6341.jpegIMG_6340.jpeg

Last edited:
Εδώ και πολύ καιρό ψάχνω να βρώ λαστιχα σαν αυτό που μπαίνουν στα καπάκια ξύλινων, κυρίως, κουτιών για καλό κλείσιμο και αεροστεγή συσκευασία υλικών όπως καφέδες μπαχάρια κλπ.

IMG_6374.jpeg

Τελικά σήμερα έχασα κάθε ελπίδα αφού σε ειδικό μαγαζί με μπουκάλια και κουτιά στην Αθηνάς μου είπαν οτι δεν υπάρχει περίπτωση να βρώ κάτι τέτοιο στην αγορά, δεν πουλιέται σαν ανταλλακτικό. :(
Το καλό το παλικάρι όμως ξέρει κι άλλα μονοπάτια.
Αποφάσισα να κάνω κάτι που σκεφτόμουν όλο αυτό το καιρό αλλά δεν το έκανα ελπίζοντας οτι, δεν μπορεί, κάπου κάποιος θα τα πουλάει αυτά τα λάστιχα.
Αποφάσισα λοιπόν, αφού δεν τα βρίσκω, να τα φτιάξω μόνος μου.
Αγόρασα απ´το Ρέππα σιλικόνη πάχους 1mm…

IMG_6370.jpeg

…μέτρησα τη διάσταση που χρειάζομαι, το σχεδίασα στο Inkscape και το έκοψα στο Κ40.

IMG_6366.jpeg

…μετά έγινε στον τόρνο η απαραίτητη εγκοπή για να φωλιάσει το δαχτυλίδι σιλοκόνης

IMG_6367.jpeg

Το αποτέλεσμα πέρα από κάθε προσδοκία, απλά τέλειο.

IMG_6368.jpegIMG_6369.jpeg

Πάρα πολύ το χάρηκα γιατί επιτέλους βρήκα μια λύση που τόσο καιρό έψαχνα αλλά και επειδή αυτή η λύση ήταν τόσο απλή και εύκολη.

Last edited:
Μου έδωσες μια καλή ιδέα για ένα δικό μου πρόβλημα μιας και δεν ήξερα καν οτι υπάρχει σιλικόνη σε φύλλο.
Μπορείς να την ζεστάνεις ώστε να την κολλήσεις σε επιφάνεια ή θα λειώσει τελείως;

Δε νομίζω.
Η σιλικόνη αντέχει το ζεστό και δε λιώνει εύκολα σαν πλαστικό για να κολλήσει.
Θα πρέπει να σκεφτείς κάποιο άλλο τρόπο για να την κολλήσεις κι αυτή τη στιγμή κόλλα που να κολλάει πάνω σε σιλικόνη δεν μπορώ να σκεφτώ.

Δε ξέρω, δεν έχω δοκιμάσει, η σιλικόνη είναι αντικολλητικό υλικό.
Θα σου έλεγα οτι πιο καλή δουλειά θα κάνεις, ΑΝ κάνεις, με Sikaflex ενδιάμεσα.
Έχω μεγάλη επιφύλαξη όμως.

@Babis K. έτσι σφραγίζει καλύτερα απ΄ ότι τα βαζάκια με τα μεταλλικά καπάκια που πουλάνε όπως αυτό;

24012 Η 4250-750x750_0.jpg

Βάλε πιο πολλές και πιο κοντινές φωτό μήπως το αντιγράψω παρόλο που δεν έχω τόρνο.
Η εγκοπή γιατί είναι απαραίτητη;

Κσι μια πρόταση για βαζάκια με υποπίεση:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.