Ξυλότορνος και δημιουργιες.

τέτοια ανεβάζεις και με φτιάχνεις , γι'αυτό σου έχω γίνει στενός κορσές... :ROFLMAO:

βρες μου μικρό προσιτό μτχ τορνάκι να αγοράσω για να βρεις την ησυχία σου.....:ROFLMAO:

Περίμενε… όταν βρώ εγώ πιο μεγάλο… ;)
θες πιο μεγάλο από αυτόν που έχεις;;

χμ... θυμήθηκα ότι έχεις σε κουτί έναν μικρότερο ή κάνω λάθος;;
φτιάχνει αυτά που θέλω;; αν ναι τι τον θέλεις μέσα στο κουτί;; βγάλτον να τον δοκιμάσουμε και πούλησέ μου τον να ησυχάσεις ;)

Έχεις μπλέξει τα μπούτια σου… :LOL:
CNC έχω στο κουτί, για ξύλα.

Last edited:
Έχω παρατηρήσει οτι στον μηχανουργικό τόρνο πιο πολύ φτιάχνω βοηθητικά εργαλεία για τον ίδιο τον τόρνο παρά άλλες κατασκευές.
Εδώ και ένα μήνα παλεύω ένα προσάρτημα του εργαλειοδέτη για να το δουλεύω με φορητό δράπανα.
Το ολοκλήρωσα μια μέρα πρίν φύγω για το χωριό. Χθές πήγα στο φίλο μου και το αμμοβόλησα.
(Το πίσω μέρος θα κοντύνει αργότερα, αφού δω που ακριβώς βολεύει να το κόψω).).

View attachment 223583View attachment 223584

Μου αρέσουν πάρα πολύ αυτές οι κατασκευές γιατί εκτός της ευχαρίστησης που σου δίνουν είναι και πολύ χρήσιμα.

Εδώ ένα άλλο προσάρτημα που μου έφτιαξε ο Γιάννης (Giannis mkds) και είναι τρομερά εξυπηρετικό!

View attachment 223585
Σήμερα ρεκτιφιάρισα τις σιαγόνες του τσόκ με απόλυτη επιτυχία:love: αφού πρώτη φορά βλέπω το ρολόι να κινείται ανεπαίσθητα, σχεδόν λιγότερο από 1 εκατοστό του χιλιοστού, πρώτη φορά το βλέπω αυτό!

View attachment 223586

Γιάννη σ’ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά, όποτε το χρησιμοποιώ σε ευγνωμονώ!
Babis χαίρομαι που το έχει βολευτεί. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο έφτιαξα και το δικό μου. Αλλά τις σιαγόνες τις έκανα σώβρακο, και άλλαξα τσόκ και ησύχασα.:p

Babis χαίρομαι που το έχει βολευτεί. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο έφτιαξα και το δικό μου. Αλλά τις σιαγόνες τις έκανα σώβρακο, και άλλαξα τσόκ και ησύχασα.:p

Ώχ…
Και γιατί άλλαξες ολόκληρο το τσόκ;
Αν ήθελες έπαιρνες μόνο καινούριες σιαγόνες, αλλά μάλλον σ’έτρωγε ο &ώλος σου και ήθελες αλλαγή τσόκ κι έψαχνες δικαιολογία.
Να μη σου πω οτι το έκανες κι επίτηδες. 😂

Γενικά απο την αρχή δεν που αγόρασα το τορνάκι κάτι με χάλαγε στο τσόκ. Ηταν τόσο καλό που δεν είχε ούτε νούμερα στις σιαγώνες. Με πόντα είχα σημαδέψει που πάει η κάθε σιαγώνα...:ROFLMAO:

• Haha
Reactions: Babis K.
Δεν έχω εμπειρία από τόρνο αλλά παίζει να είναι το πιο "βρώμικο" εργαλείο σε ένα εργαστήριο.
Πετάει απίστευτο πριονίδι παντού, κάνω λάθος;

Ισχυει.
Παντως υπαρχουν τροποι περιορισμου του.
Στην περιπτωση του Parkside που είναι ελαφρύ το πας σε εξωτερικό χώρο...
Στα άλλα που είναι βαριά δυστυχώς θα γινει χαμός εντός εργαστήριο...
Πάντως με ένα φύσερι καθαρίζεται...Ο τόνος ευτυχώς έχει κομματιστο πριονίδι και όχι σε λεπτόκοκκη σκόνη και καθαρίζεται πιο εύκολα.. αλλά ότι θα γίνεται χαμός ε θα γίνεται από τα διάφορα βιντεακια που έχω δει...

Κωστή και ετεροι συναδελφοι το θέμα δεν είναι να καθαρίσεις στον ίδιο τον τόρνο όσο τον περιβάλλοντα χώρο από το χαμό που γίνεται με τη χρήση του τόρνου.

Δεν έχει μόνο χοντρό πριονίδι από το ξεχόνδρισμα και σερπαντίνα από τη διαμόρφωση αλλά από το φινίρισμα μετά είχε και τόσο λεπτή σκόνη που δεν φαντάζεσαι.

Άμα βάλεις και φυσερό την κάτσαμε τη βάρκα. Θα γίνει όλο το εργαστήριο σαν χριστουγεννιάτικος κουραμπιές...

Η ύπαρξη μιας καλής σκούπας είναι που δίνει τη λύση στο πρόβλημα με τα ανάλογα εξαρτήματα για τη συλλογή της σκόνης και του πριονιδιού.

Last edited:
  • Like
Reactions: KOSSTV and nikfor
Καλά τα laser, καλός και ο ξυλότορνος αλλά ο μηχανουργικός είναι έρωτας!
Είχα κάνει παλιά μια πρόχειρη κατασκευή από κόντρα πλακέ για να τον χρησιμοποιώ στο τορνάκι σαν διαιρέτη.

IMG_7265.jpeg

Εδώ και καιρό όμως σκέφτομαι για κάτι πολύ πιο ακριβές και σταθερό , όπως αρμόζει σε μηχανουργικές κατασκευές.
Στην αρχή σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω ένα γρανάζι και μια σφήνα που θα το σταθεροποιεί στο σημείο που θέλω.
Βλέποντας όμως διάφορες παρόμοιες κατασκευές αποφάσισα αντί για γρανάζι να χρησιμοποιήσω μεταλλικό δίσκο με τρύπες, αλλά όχι στην επιφάνεια αλλά στην περιφέρεια.
Όταν το φτιάξω θα το ανεβάσω.
Για την ακρίβεια όταν μου το φτιάξουν, εγώ δεν μπορώ να κάνω τέτοια κατασκευή και να είναι σωστή, χρειάζεται οπωσδήποτε φρέζα και διαιρέτης.
Αυτό που μπορώ να κάνω εγώ είναι ο άξονας που θα στηρίζει και θα κινεί αυτό το μεταλλικό δίσκο.
Αυτός ο άξονας θα πρέπει να μπαίνει εφαρμοστά στην τρύπα που ξεκινάει απ’το τσοκ και φτάνει μέχρι πίσω στον τόρνο κι εκεί, με κάποιο τρόπο να ασφαλίζει ώστε να γυρίζει μαζί με το τσοκ σαν ένα σώμα.
Υπάρχουν κάμποσοι τρόποι να γίνει αυτό, εγώ διάλεξα έναν λίγο πιο δύσκολο κατασκευαστικά αλλά τον θεωρώ καλύτερο.
Η ιδέα είναι στη μια άκρη του άξονα, αυτή που μπαίνει στο σωλήνα, να γίνει κωνική τρύπα όπου εκει θα φρακάρει μια αντίστοιχη κωνική σφήνα ανοίγοντας τα χείλη ώστε να φρακάρει σε σημείο που να είναι αδύνατον να μετακινηθεί.

Καλά ξακινήσαμε….

IMG_7260.jpegIMG_7247.jpeg

…και καλά συνεχίσαμε…
IMG_7256.jpeg

..αλλά τελειώσαμε μέτρια.
Για να κάνεις σωστή δουλειά θες και σωστά εργαλεία, με πατέντες μην περιμένεις θαύματα.
Το σκίσιμο και η διαίρεση των εγκοπών στον άξονα ήθελε φρέζα.
Φρέζα δεν υπάρχει κι έτσι ότι έγινε έγινε εκ των ενόντων.
IMG_7258.jpegIMG_7259.jpeg

…το αποτέλεσμα ανάλογο. IMG_7264.jpeg

Αυτό είναι το πίσω μέρος που θα διαμορφωθεί οριστικά όταν ετοιμαστεί ο μεταλλικός δίσκος.
Τότε θα κοπεί στο σωστό σημείο και θα μπεί και η σωστή βίδα που σφίγγοντας θα φρακάρει τον άξονα.

IMG_7263.jpeg

Last edited:
Σαν κατασκευή έχει πολλή δουλειά πολύ κόπο πολλή μαστοριά και, συνολικά, υπέροχη υλοποίηση.
Το αισθητικό κομμάτι είναι πολύ υποκειμενικό.

Το παιχνίδι συνεχίζεται…
Μέχρι να ετοιμαστεί ο δίσκος σκέφτηκα να φτιάξω κάτι ώστε το σφίξε-ξέσφιξε να γίνεται γρήγορα και εύκολα χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις για το κλειδί.
Ένα κομμάτι αλουμίνιο 50mm και λίγο δουλίτσα…

IMG_7272.jpeg

…τρύπημα σπείρωμα και ρίκνωση.

IMG_7273.jpegIMG_7273.jpegIMG_7274.jpegIMG_7275.jpeg

…και τέλος τοποθέτηση.
Γρήγορη και εύκολη δουλίτσα που τελικά δουλεύει και σωστά.

IMG_7276.jpeg

Βρε μάστορες, μας δουλεύετε; :mad:
Όλοι εσείς δηλαδή που ανεβάζετε τα έργα σας, έπρεπε να μας προειδοποιείτε πως "Ο τόρνος είναι πολύ δύσκολο πράγμα" :mad:

Χαχαχα, πα πα πα! Ζόρικο το άθλημα. o_O
Πάλευα κάνα δίωρο να κάνω κάτι σαν ποτηράκι, ώσπου στο τέλος έσπασε από ένα κλότσημα του σκαρπέλου από απροσεξία μου. 😭

20231223_132022 copy.jpg

Αλλά ... είναι μαζοχιστικά ωραία δύσκολο. Εθιστικό .... 😜🙃😋
LOL
Πάω να συνεχίσω ... 😍

Πρώτα θα μάθεις πως και που χρησιμοποιούμε το κάθε εργαλείο και τις σωστές, κάθε φορά, στροφές στον τόρνο.
Ξεκίνα τα δοκιμαστικά με προσοχή και σιγά σιγά θα δεις πως η δυσκολία που βλέπεις τώρα θα σου φαίνεται αστεία.
Δε θέλω απογοητεύσεις… άν ζορίζεσαι στην οξιά τι θα κάνεις αν σου πέσει καμιά ελιά ή καμιά αμυγδαλιά; ;)