Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Πολυ ενδιαφερουσα η δοκιμη, Μιχαλη.
Παιδια, μην ειστε τοσο αρνητικοι. Πιθανοτατα (δεν εχω ιδεα απο υγρο γυαλι) ο "σωστος" τροπος να ειναι πολυ καλυτερος, απο διαφορες πλευρες. Αλλα, αν παιρνει 10Χ ή και...100Χ το χρονο που παιρνει το απλο σπρει..ε, δεν μπορεις να κανεις οτι δεν υπαρχει.
Ειδικα, μαλιστα, για εφαρμογες που μετραει μονο ή κυριως η εμφανιση και οχι η αντοχη, καθως επισης και για περιπτωσεις που μετραει ο χρονος, ειναι πολυ σημαντικο αν ισχυουν τα οσα διαπιστωσαν ο Μιχαλης κι ο καινουριος φιλος μας.
Γιατι το παιρνετε τοσο προσωπικα; Στην τελικη, οποιος δε θελει...συνεχιζει παραδοσιακα. Με ο,τι καλο ή κακο αυτο σημαινει.

Επιβεβαιωνω απλα τους ισχυρισμους του euromaster Μπαμπη, αναφορικα με την χρηση βερνικιου σπρευ πανω σε υγρο γυαλι, τιποτα περισσοτερο τιποτα λιγοτερο.

Εαν το αποτελεσμα ειναι ικανοποιητικο η οχι εξαρταται απο τον καθενα και απο το τι θελει να πετυχει με μια εναλλακτικη και ταχυτατη προταση φινιρισματος υγρου γυαλιου.

Εγω προχωρω παραπερα την δοκιμη και βαφω την πισω ατριφτη πλευρα του νομισματος με βερνικι θαλασσης, με πινελακι και αυτο που βλεπω μου αρεσει πολυ:)

Αγγελε αυτο ακριβως που λες ειναι το νοημα!

Απάντηση: Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Μιχαλη σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια, αλλα περισσοτερο για την αντιδραση σου να δοκιμασεις αυτο που ανακαλυψα και που το πετυχες και ανεβασες τα αποτελεσματα σου..
Νομιζω οτι αξιζουν τα πειραματα που κανω και ελπιζω να πανε ακομα καλυτερα στο μελλον.
Θα δοκιμασω να ξεκινησω απο 240 και θα σου πω.. Απλως νομιζω οτι δεν θα φυγουν οι μαχαιριες της πλανης παο το ξυλο μου, γιατι ουσιαστικα κατεβαινω σε τοσο χονδρο υαλοχαρτο λογο του ξυλου και οχι της ρυτινης.

Ναι Μιχαλη επειδη και η αλλη η πλευρα εχει δυνατότητα να γινει καθρεπτης οπως γραφουμε παραπανω με διαδοχικα τριψηματα και αλοιφες δεν παραδεχομαι το σπρευ ειδικα σε σουβερ που αν χρησιμοποιηθουν με ποτηρια κλπ στο τελος θα χαλασουν ενω το γυαλισμενο υγρο γυαλι ειναι κρυσταλλο .
Αποψεις αποψε θα μου πεις.

Εισαι σιγουρος οτι με το βερνικι νιτρου, ή νερου θα χαλασουν τα σουβερακια?
Εγω δεν το γνωριζω αυτο, δεν εχω τετοια εμπειρια ακομα.. Αν εχεις εσυ θα με βοηθουσες σε αυτο το κομματι. Αλλα να μμπω σε διαδικασια να φτιαξω 100 σουβερ γυαλιζοντας με τον κλασικο τροπο, δεν παιζει, θα πρεπει να δινω την καθε τετραδα πανω απο 40 ..

Επιβεβαιωνω απλα τους ισχυρισμους του euromaster Μπαμπη, αναφορικα με την χρηση βερνικιου σπρευ πανω σε υγρο γυαλι, τιποτα περισσοτερο τιποτα λιγοτερο.

Εαν το αποτελεσμα ειναι ικανοποιητικο η οχι εξαρταται απο τον καθενα και απο το τι θελει να πετυχει με μια εναλλακτικη και ταχυτατη προταση φινιρισματος υγρου γυαλιου.

Εγω προχωρω παραπερα την δοκιμη και βαφω την πισω ατριφτη πλευρα του νομισματος με βερνικι θαλασσης, με πινελακι και αυτο που βλεπω μου αρεσει πολυ:)

Αγγελε αυτο ακριβως που λες ειναι το νοημα!

Μιχάλη, να τα πάρουμε λίγο απ´την αρχή.

Το βερνίκι δεν είναι καινούριο, το έχω δοκιμάσει πολλές φορές σε υγρό γυαλί.
Μάλιστα το καλύτερο αποτέλεσμα το παίρνω όταν περάσω τουλάχιστον 3-4 στρώσεις, με ικανό διάστημα ανάμεσα ώστε να στεγνώνει καλά η κάθε στρώση, και μετά από τουλάχιστον μία μέρα το γυαλίζω με πανόβουρτσες.
Με πολύ προσοχή όμως, όχι πολύ υψηλές στροφές και καθόλου πίεση για να μην ζεσταθεί το βερνίκι και το λασπώσει. Αν χρησιμοποιήσεις και πολύ ψιλή αλοιφή, ή σαπούνι, το αποτέλεσμα είναι τέλειο.
Αυτός ο τρόπος σου δίνει απίστευτο γυάλισμα αλλά... :grandpa:
Είναι λάθος.
Πλέον αυτό δεν είναι υγρό γυαλί, αυτό είναι μια ρυτίνη βερνικωμένη. Μπορεί τον φίλο τον euromaster να μην τον πειράζει αυτό αφού είναι επαγγελματίας και τον ενδιαφέρει το φτηνό κόστος και, πρωτίστως, η πρώτη εντύπωση αλλά εμένα που είμαι χομπίστας και θέλω να φτιάξω κάτι σωστό μ´ενδιαφέρει.
Επίσης όσο βερνίκι και να ρίξεις οι γραμμές έχουν μείνει στο γυαλί κι αυτό επειρεάζει την διαύγειά του. Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι εύκολα με μια πρώτη ματιά αλλά αυτό το υγρό γυαλί ποτέ δεν θα γίνει κρύσταλο.
Αν τώρα αυτό που θα φτιάξεις έχει χρώμα μέσα και η διαύγεια δεν είναι και το πρώτο ζητούμενο, κι αν δεν σε νοιάζει να μπλέκεις υγρό γυαλί με βερνίκια, κάντο.
Εμένα αυτό δεν μου αρέσει, μου θυμίζει αυτούς που για να ξεθολώσουν τα φανάρια του αυτοκινήτου τους τα έτριβαν λίγο και μετά τα ψέκαζαν με WD40. Λαμποκόπαγε την πρώτη μέρα βέβαια αλλά την επόμενη...

Κι όπως έγραψα και σε προηγούμενο μήνυμα, τα πάντα είναι θέμα οπτικής. Αν θέλεις δεν το βλέπεις, αν το ψάξεις όμως θα το δείς.

Attachments

• IMG_5436.jpg
    IMG_5436.jpg
    124.7 KB · Views: 116
  • IMG_5435.jpg
    IMG_5435.jpg
    101 KB · Views: 116
Πολύ σωστά τα λέει ο Μπάμπης.
Σε ξύλο οι επαγγελματίες λουστραδοροι, το τονίζω σε ΞΎΛΟ, τρίβουν μέχρι 240 τουλάχιστον, περνάνε αστάρι λούστρο παχύ για να γεμίσουν οι πόροι, τρίβουν ξανατριβουν και μετά περνάνε το κανονικό λούστρο. Επομένως εξαρτάτε τι θέλει ο καθένας. Και αλλοίμονο σου αν τρέξει το λούστρο οπότε όλα πάλι από την αρχή. Και πάλι στην αφή δεν θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα.
Αυτό που γίνεται με τις χαρακιές που αφήνει το χονδρό γυαλόχαρτο είναι ότι το λούστρο γεμίζει τα κενά και παίζει το ρόλο του υγρού γυαλιού.
Εξάλλου έχουν βγει ντουκοχαρτσ με χρατς και μπορείς νσ τα δουλέψεις με μηχάνημα πλέον πιο ξεκούραστα.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Εγω παντως δεν θυμαμαι πουθενα να ειχαμε αναφερει χρηση βερνικιου πανω σε υγρο γυαλι. Μπορει να κανω και λαθος, αλλα εαν το θυμομουν θα το ειχα ηδη εφαρμοσει σε καποιες περιπτωσεις η τουλαχιστον θα ειχα σιγουρα πειραματιστει οπως εκανα σημερα. Εγω εβγαλα τα συμπερασματα μου παντως και τα βρηκα παρα πολυ χρησιμα.

Δεν αμφισβητει κανεις το αποτελεσμα που μπορει να παρει καποιος εαν ακολουθησει την παραδοσιακη και χρονοβορα διαδικασια. Αυτην εφαρμοζα και θα εξακολουθω να εφαρμοζω στα περισσοτερα μου εργα.

Απλα ειναι καλο να γνωριζουμε και τις εναλλακτικες (φινιρισματος/διορθωσης ατελειων) που μαλιστα μπορουν να δωσουν πολυ ικανοποιητικα αποτελεσματα μεσα σε λιγα δευτερολεπτα, απο οτι διαπιστωσα. Επισης δεν ειναι θεμα οπτικης, καθως γνωριζουμε ποιος ειναι ο σωστος τροπος για το τελειο φινιρισμα, ειναι θεμα να γνωριζεις ποσες και ποιες επιλογες εχεις.

Συμφωνω κι εγω, επειδη εψαξα οταν σας βρηκα οοοοοοοολο το thread, κατι τετοιο δεν βρηκα, δεν εχει σημασια ομως, σημασια εχει οτι ειμαστε εδω και μαθαινουμε πραγματα...
Φαντασου Μπαμπη οτι φουσκαλες δεν εχω σχεδον καθολου στις λεπτες κατασκευες που κανω, αλλα ακομα και να ειχα καποιες, νομιζω δεν θα με ενδιεφερε τοσο αν δεν ηταν ενοχλητικες..
Εσεις το πατε πολυυυυυυυυυυυυ παραπερα, στη τελειοτητα και μπραβο σας, εγω πια δεν εχω τετοια κουραγια..

Εδώ έριξα βερνίκι, λόγω του ξύλου. Δοκίμασα με υγρό γυαλί να το καλύψω όλο αλλά δεν τα κατάφερα, και αναγκάστηκα να το περάσω με λούστρο. Λόγω βιασύνης όμως και ατζαμοσυνης συνάμα το αποτέλεσμα δεν μου άρεσε. Ήταν και η εποχή με τα κρύα, βιαζόμουν να τελειώσει κλπ. Και να φανταστείς ότι το έτριψα όλο μέχρι δύο χιλιάδες γκριτ νερού, το γυαλί γινόταν καθρέφτης αλλά το ξύλο όμως όχι επειδή δεν ασταρωσα καλά. Μόλις έριξα το βερνίκι το γυαλί γινόταν χειρότερο και καλυτερευε το ξύλο. Ήθελε δουλειά πολύ ακόμα και χρόνο για να γίνουν τα βήματα σωστά.
Σε κάθε περίπτωση όμως όπως είπα ότι βολεύει και αρέσει στον καθένα.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Δεν μπορώ να ανεβάσω φώτο, θα ψάξω την φώτο σε προηγούμενη ανάρτηση μου.

τα πάντα είναι θέμα οπτικής. Αν θέλεις δεν το βλέπεις, αν το ψάξεις όμως θα το δείς.

αυτο

Απλα ειναι καλο να γνωριζουμε και τις εναλλακτικες (φινιρισματος/διορθωσης ατελειων) που μαλιστα μπορουν να δωσουν πολυ ικανοποιητικα αποτελεσματα μεσα σε λιγα δευτερολεπτα, απο οτι διαπιστωσα.

και αυτο, αλλα η λεξη ικανοποιητικα ειναι το "κλειδι" για τον καθ' ενα

Ε, ναι σιγουρα υπαρχει εντονη δοση υποκειμενικοτητας, γι αυτο εβαλα και φωτογραφιες για να εχουμε μια λιγο πιο αντικειμενικη αποψη :)

Ομως, δεν νομιζω να ειναι θεμα οπτικης, μιας και ολοι συμφωνουμε οτι το τελειο φινιρισμα θελει το σωστο τριψιμο, τα πολλα γυαλοχαρτα, τις κρεμες του και ολα τα λοιπα.

Εγω παντως δεν θυμαμαι πουθενα να ειχαμε αναφερει χρηση βερνικιου πανω σε υγρο γυαλι.

Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που κάνει στον τόρνο ξύλινες κατασκευές με υγρό γυαλί να μην έχει χρησιμοποιήσει βερνίκι.
Κι όχι μία αλλά πάρα πολλές φορές.
Είναι λίγο υπερβολικό αυτό που θα πώ αλλά το να πρισοαθεί κάποιος να εξαλείψει τις γραμμές του γυαλόχαρτου με βερνίκι είναι σαν να θέλει, με τον ίδιο τρόπο, να κάνει ένα αμμοβολημένο τζάμι διάφανο.
Δεν θα γίνει ποτέ.
Το μόνο που κάνει είναι να βελτιώσει την πολύ κακή εικόνα των γραμμών, σωστή δουλειά όμως δεν θα κάνει.

Μπαμπη μαζι σου. Αλλα, πιθανον, αυτο ακριβως να ειναι το θεμα:
Για εσενα, που εχεις φτιαξει 1 εκατομυριο κατασκευες, να ειναι κατι τετριμενο, "ε, βεβαια, υπαρχει κι η εναλλακτικη με το βερνικι, που ομως...." κτλ κτλ.
Για τον ασχετο, που τωρα ξεκιναει, μπορει να ειναι κατι αγνωστο, που πιθανον, τον ενδιαφερει, αναλογα με τις αναγκες του.
Ως γνωση, δεν χανει την αξια της, στο βαθμο τουλαχιστον που αναφερεται σε ενα φορουμ (και) για ερασιτεχνες.

Το θεμα ειναι εαν εχει αναφερθει εδω στο φορουμ για να το μαθουμε και οι υπολοιποι. Δεν αμφιβαλλω καθολου οτι χρησιμοποιειται, οχι μονο στον τορνο αλλα και αλλου.

Μαλιστα ειναι πολυ λογικο να χρησιμοποιειται αυτη η τεχνικη με το βερνικι, καθως εχει πολλα πλεονεκτηματα.

Μαλιστα ειναι πολυ λογικο να χρησιμοποιειται αυτη η τεχνικη με το βερνικι, καθως εχει πολλα πλεονεκτηματα.

Δεν είναι μόνο τα πλεονεκτήματα, είναι αδύνατον να βερνικώσεις μόνο το ξύλο και να αφήσεις το υγρό γυαλί.
Εκτός αν δεν χρησιμοποιήσεις καθόλου βερνίκι αλλά εκει θα έχεις θέμα με το ξύλο. Με αλλοιφές τύπου Yorkshire grit δεν έχεις την απόδοση που βερνικιού.
Βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν αμάρτημα το βερνίκι σε ξύλινες κατασκευές, ειδικά αν το ξύλο είναι ιδιαίτερο, όπως πχ η ελιά.
Ίσως και να μην έχουν άδικο.

Ο Μπαμπης εχει βερνικωσει μπωλ με υγρο γυαλι και εχει ανεβάσει στο παρελθόν φωτο.
Το θεμα ειναι πως το βερνικι ειναι μεσοβεζικη λυση αυτο υποστηριζω και εγω και ακομα 2 άτομα που ασχολούνται με το υγρο γυαλι και οπως και να εχει αποψεις ειναι αυτες.

Οσο για την βιασυνη να τελειωσει μια δουλεια οι πανοβουρτσες να ειναι καλα και οι αλοιφες και παιρνεις ενα εργο κρυσταλλο.

Ξαναλεω αποψη μου.

Συμφωνω κι εγω, επειδη εψαξα οταν σας βρηκα οοοοοοοολο το thread, κατι τετοιο δεν βρηκα, δεν εχει σημασια ομως, σημασια εχει οτι ειμαστε εδω και μαθαινουμε πραγματα...
Φαντασου Μπαμπη οτι φουσκαλες δεν εχω σχεδον καθολου στις λεπτες κατασκευες που κανω, αλλα ακομα και να ειχα καποιες, νομιζω δεν θα με ενδιεφερε τοσο αν δεν ηταν ενοχλητικες..
Εσεις το πατε πολυυυυυυυυυυυυ παραπερα, στη τελειοτητα και μπραβο σας, εγω πια δεν εχω τετοια κουραγια..

Πολυυυυυυυυ παραπέρα δεν το πάμε.Δεν έχεις ένα παλμικό τριβείο;
Όπως είπε κι ο Παύλος, πάρε γυαλόχαρτα με βέλκρο που μπαινοβγαίνουν πανεύκολα, υπάρχουν σίγουρα μέχρι 2000 grit δεν θυμάμαι για παραπάνω, και τρίψε το υγρό γυαλί χρησιμοποιώντας και λίγο σαπουνόνερο.
Ειδικά εσύ που φτιάχνεις επίπεδες κατασκευές αυτό είναι παιχνιδάκι, δεν θα σου πάρει πάνω από πέντε λεπτα.
Δες το αποτέλεσμα και πές μας... Κι αν θες να σου φύγει ο καημός ρίξε κι ένα βερνίκωμα από πάνω. :flipout:

Re: Απάντηση: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

50.000!!!

Αυτο μου θυμιζει ενα βιβλιο του Πρατσετ, που ο Χαρος αφου ακονιζει καλα το δρεπανι με γυαλοχαρτα και πετρες κτλ, δε μενει ευχαριστημενος και μετα το ακονιζει με τον αερα, μετα με τον ηχο και μετα με το φως 😛 😁
Παρακατω δε θυμαμαι...

50.000 χρησιμοποιώ για να στήσω τον αιθέρα στα μαχαίρια μου.
Εκεί, επειδή η διαφορά είναι μεταξύ "τραβάει" και "ξυρίζει" αξίζει τον κόπο.
Στις κατασκευές, πέρα από τα 3.000 και μετά αλοιφή θεωρείται και βίτσιο... :smile:

Πολυυυυυυυυ παραπέρα δεν το πάμε.Δεν έχεις ένα παλμικό τριβείο;
Όπως είπε κι ο Παύλος, πάρε γυαλόχαρτα με βέλκρο που μπαινοβγαίνουν πανεύκολα, υπάρχουν σίγουρα μέχρι 2000 grit δεν θυμάμαι για παραπάνω, και τρίψε το υγρό γυαλί χρησιμοποιώντας και λίγο σαπουνόνερο.
Ειδικά εσύ που φτιάχνεις επίπεδες κατασκευές αυτό είναι παιχνιδάκι, δεν θα σου πάρει πάνω από πέντε λεπτα.
Δες το αποτέλεσμα και πές μας... Κι αν θες να σου φύγει ο καημός ρίξε κι ένα βερνίκωμα από πάνω. :flipout:

Εχω παλμικο τριβειο, ειπα να μην πως στην διαδικασια να κανω δουλεια με 8 γδιαφορετικα γυαλοχαρτα, εξαλλου λιγοι θα βλεπουν μεγαλες διαφορες.
Εμενα παραμενει το μονο προβλημα μου οι γρατζουνιες που φαινονται λιγο απο το 120αρι γυαλοχαρτο. θα δοκιμασω να ξεκινησω με 220, αν και πιστευω οτι δεν θα καταφερει να μου φερει στα ισια υγρο γυαλι και ξυλο.