Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Update με ...εκρηκτικά γεγονότα.
Αφού έφτιαξα και τεστάρισα επιτυχώς τα δύο μικρότερα δοχεία είπα να προχωρήσω και στο τρίτο, για πιο μεγάλα κομμάτια.
Πήρα λοιπόν τη χύτρα παραμάσχαλα και πήγα σε γνωστό τζαμά να του γτιάξω το διαφανές καπάκι. Η αρχική σκέψη ήταν να το φτιάξω από plexiglass αλλά αυτός είχε μόνο τζάμια κι έτσι συμφωνήσαμε να μου φτιάξει τζαμένιο αφού, όπως μου είπε, πίστευε οτι θα αντέξει.
Αντί για ένα μου έκανε δύο, ένα με 5 mm κανονικό τζάμι κι ένα 6 mm με μεμβράνη.
Αρχικά δοκίμασα το χωρίς μεμβράνη... καταστροφή! Μόλις η υποπίεση έφτασε το μισό bar έγινε έκρηξη κυριολεκτικά. Ένα δυνατό "μπάμ" και το τζάμι θρύψαλα.
Ευτυχώς, λόγω της υποπίεσης, το ρούφηξε πρός το εσωτερικό της χύτρας κι έτσι αποφύγαμε δυσάρεστα γεγονότα.
Αλλάζω γυαλί ελπίζοντας οτι αυτό με τη μεμβράνη θα αντέξει περισσότερο και είχα ήδη αποφασίσει να μην προχωρήσω πέραν του μισού bar αφού για τη δουλειά που το θέλουμε κι αυτό μείναι υπεραρκετό.
Τζίφος... Αυτό διαλύθηκε πρίν το μισό bar.
Ξεχνάω λοιπόν την ιδέα του απλού τζαμιού και πάω πρός plexiglass. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι οτι το μικρότερο δοχείο, με 4 mm τζάμι άντεξε μέχρι το 1 bar. Οριακά βέβαια γιατί άρχισα να ακούω κάποια μικροτριξίματα κι αμέσως το ανακούφισα λίγο, δεν παύει όμως να είναι εντυπωσιακό.
Δεν ξέρω βέβαια αν οφείλεται στο οτι είναι πιο αντοχής το τζάμι, ή επειδή είναι μικρότερο, σίγουρα παίζει ρόλο και το οτι δεν είναι επίπεδο αλλά έχει μια ψιλο-κούρμπα. Πιστεύω οτι η μεγαλύτερη αντοχή του είναι συνάρτηση και των τριών μαζί.
Κι επειδή απ´τα παθήματα πρέπει να μαθαίνουμε και κάποια πράγματα αυτά τα γράφω για να το έχει υπ´όψιν του όποιος θελήσει να πειραματιστεί με DIY δοχεία κενού.

Attachments

• 2.jpg
    2.jpg
    293.2 KB · Views: 107
  • 3.jpg
    3.jpg
    307.1 KB · Views: 106
  • 4.jpg
    4.jpg
    312.2 KB · Views: 106
  • 5.jpg
    5.jpg
    303 KB · Views: 106
Καλη εμπειρια αν μη τι αλλο!

Μηπως το μανομετρο ειναι χαλασμενο? Mισο bar μου φαινεται λιγο για να κανει τετοια ζημια. Απο την αλλη ισως να ειναι πιθανο.

Ετσι ειναι πιστευω επειδη το τζαμι ειναι επίπεδο.
Ο Γιαννης εβαλε τετραγωνο δοχειο στο κυκλωνικο και εκανε μπαμ.
Ολοι βάζουν στρογγυλα για καλυτερη συμπεριφορα στις δυναμεις.

Μιχάλη, μια χαρά είναι το μανόμετρο, μην ξεχνάς οτι το απόλυτο κενό είναι 1 bar.

Μπαμπη βαλε 7 mm τζαμι :flipout::flipout::flipout:

Μη γελάς, μέχρι διάφανο μπρούτζο θα βρώ... άμα ασχοληθώ με κάτι θα το τερματίσω... Και μετά θα το παρατήσω.:flipout:
Σειρά έχει το plexiglass... Σε διάφορα "πάχητα" που έλεγε κι ένας παλιός μάστορας. :grinning-smiley-043

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    294.8 KB · Views: 80
Απάντηση: Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Ετσι ειναι πιστευω επειδη το τζαμι ειναι επίπεδο.
Ο Γιαννης εβαλε τετραγωνο δοχειο στο κυκλωνικο και εκανε μπαμ.
Ολοι βάζουν στρογγυλα για καλυτερη συμπεριφορα στις δυναμεις.

Και που να το βρώ το στρογγυλό καπάκι ρε κουμπάρε;

εδω ο μαστορας εχει επιταξει ολη την κουζινα, αμα παρει και τα καπακια θα μετακομισει.

περα απο την πλακα το plexi εναι μονοδρομος και το ηξερε ο Μπαμπης αλλά του αρεσουν τα πειραματα και οι εκρηξεις

ποσο ειναι το plexi που πηρες, 20αρι?

Τελευταίο (ελπίζω) update.
To plexiglass κόπηκε τρυπήθηκε και τοποθετήθηκε η βαλβίδα.
Δεν το έκοψα στρογγυλό γιατί δεν υπήρχε λόγος, σκέφτηκα ένα καινούριο τρόπο σφραγίσματος, με ένα παλιό λάστιχο από κάδο πλυντηρίου, που μου φαίνεται πολύ καλύτερος και πιο σίγουρος.
Τώρα το έχω αφήσει σε υποπίεση και περιμένω να δω αν θα την διατηρήσει ή θα τη χάσει και σε πόσο διάστημα, κι αν χρειαστεί θα το τσεκάρω με σαπουνάδα για το απόλυτο σφράγισμα.
Νομίζω οτι το έχω φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο πλέον κι από δω και πέρα μένει το fine tuning.

Attachments

• 7.jpg
    7.jpg
    215.2 KB · Views: 137
Απάντηση: Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Ωραίος!

Η βαλβίδα,από τι είναι;

Μια διαιρούμενη που είχα...
Στην ουσία δεν είναι βαλβίδα, δεν κλείνει δηλαδή ούτε και παίζει κάποιο ρόλο, θα μπορούσε να είναι κι ένα απλό τσουτσούνι εκεί.
Πιο πολύ για ευκολία την έβαλα, να μπορώ να αποσυνδέω εύκολα το δοχείο.

Attachments

• 9.jpg
    9.jpg
    279.7 KB · Views: 115
Re: Απάντηση: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Τελευταίο (ελπίζω) update.

Η προσπάθεια η επιμονή και η υπομονή στο τέλος πάντα ανταμείβεται..

Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πολύ μεγάλο το τζάμι Μπάμπη για τέτοιες δουλειές.
Για να έχεις καλή διαφάνεια με ασφάλεια θέλεις κάτι μεταλλικό με μικρό γυάλινο παράθυρο.
Και πιστεύω ότι και το μισό bar είναι πολύ. Παίζει να σου δημιουργήσει φουσκάλες αντί να τις βγάλει.

Εμένα με τη σκούπα μόνο στο minimum και έκανε δουλειά.

Το τζάμι Μιχάλη απορίφθηκε. 'Οπως έγραψα, τώρα δουλεύει μια χαρά με το plexiglass.

Μια διαιρούμενη που είχα...
Στην ουσία δεν είναι βαλβίδα, δεν κλείνει δηλαδή ούτε και παίζει κάποιο ρόλο, θα μπορούσε να είναι κι ένα απλό τσουτσούνι εκεί.
Πιο πολύ για ευκολία την έβαλα, να μπορώ να αποσυνδέω εύκολα το δοχείο.

Είσαι μερακλής!