Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Τι να τους κάνει τους πείρους ρε Θανάση;
Η λάμα είναι πακτωμένη μέσα στη ρυτίνη πως θα διαλύσει; Εδώ αντέχουν τα πλαστικά μαχαίρια χωρίς πείρους και θα διαλύσει η ρυτίνη;

Έχει λίγη δουλίτσα ακόμη, να ισιώσω τον πάτο του να κάθεται σωστά κυρίως, αλλά βγήκε καλό από την δεύτερη προσπάθεια.
Στην τρίτη, θα γλιτώσω και λάθη που έκανα στις άλλες δύο. :smile:

Στην επομενη προσπαθεια γραψε αν θες και δυο λογια για το πως εγινε η διαδικασια με το καλουπι και τα υλικα, θα εχει ενδιαφερον.

Λοιπόν, το πιο βασικό που χρειαζόμαστε είναι ένα τέλειο μοντέλο.
Εγώ χρησιμοποιώ ένα handle που έχει γυαλιστεί μέχρι και τα 3000 grit και μετά πέρασα από πάνω με αλοιφή και σπρέι γυαλίσματος.
Στήνουμε το καλούπι και αφού το αφαιρέσουμε το αφήνουμε να ηρεμήσει για τουλάχιστον μία ημέρα, αφού του βάλουμε λάδι σιλικόνης.
Το θέμα με το σακί είναι ότι αν η ρητίνη μας δεν είναι υγρή σαν νερό θα δημιουργήσει φουσκάλες!
Έτσι, μπαίνει πρώτα λίγη ρητίνη στο καλούπι να καλύψει τα δύσκολα σημεία (σε μένα η άκρη που μπαίνει ο θύσσανος είναι προς τα κάτω) και μετά μπαίνει το σακί, στρογγυλό και κολλημένο με logo όσο γίνεται για να μην ανοίξει.
Η ρητίνη πρέπει να έχει περάσει από ζεστό νερό για 3-4 λεπτά για να μην δημιουργήσει φουσκάλες.
Γεμίζουμε το καλούπι ενώ το γυρίζουμε γύρω γύρω να μουλιάσει καλά το τσουβάλι και το αφήνουμε να πήξει για κανένα 12άωρο τουλάχιστον.
Κάποια σημεία του σακιού ίσως προεξέχουν, όταν το βγάλουμε, το τριμάρουμε, τρίβουμε λίγο όπου δεν έχει κάτσει σωστά, βάζουμε διαφανή ρητίνη στο καλούπι (στην πρώτη μπορούμε να παίξουμε με κάποιους χρωματισμούς, εδώ μπήκε ελαφρύ καφέ) και ξαναβάζουμε το handle μέσα για άλλες 12 ώρες.
Μετά την δεύτερη φορά, αν υπάρχουν λεπτομέρειες να διορθωθούν, μπορεί να γίνει και εκτός καλουπιού.
Συνήθως, εκτός κάλουπιού κάνω πάντα μία τρίτη επικάλυψη ούτως ή άλλως.
Το γυαλίζει τέλεια και σε πολλά σημεία δεν θέλει ούτε τρίψιμο ούτε τίποτα.
Εκεί θέλει προσοχή να μην βάλουμε τόση πολύ ρητίνη που να δημιουργήσει σταγόνες.
Αν δημιουργηθούν σταγόνες, κερδίσαμε άλλον έναν γύρο τρίψιμο και γυάλισμα :D

Την τελική επικάλυψη την κάνω με γάντια μίας χρήσης.
Είναι πιο εύκολο να το έχεις στο χέρι και να το χειρίζεσαι, παρά να δουλεύεις με το πινέλο.
Αν δω λεπτομέρεια που ξεφεύγει, την διορθώνω αργότερα που πήζει λίγο η ρητίνη με μία οδοντογλυφίδα.
Και πάντα, έχω το Handle να στηρίζεται σε κάτι που το κρατάει στον αέρα για να μην κάνει λίμνη με υγρό γυαλί κάπου πάνω του.

Πολυ καλη ιδεα Mike, δεν πιστευα ποτε οτι μπορεις να δουλεψεις ετσι με το υγρο γυαλι αλλα προφανως κανω λαθος!

Δοκιμασε να κοψεις τα δακτυλα απο το καθε γαντι και να φορας μονο ενα δακτυλο τη φορα.
Ειναι πιο βολικο κατ'αρχας και κανεις και οικονομια κατα δευτερο λογο. To εφαρμοζω σε καποιες περιπτωσεις και σε βερνικομπογιες και σε κολλες :)

Απάντηση: Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Το θέμα με το σακί είναι ότι αν η ρητίνη μας δεν είναι υγρή σαν νερό θα δημιουργήσει φουσκάλες!
Έτσι, μπαίνει πρώτα λίγη ρητίνη στο καλούπι να καλύψει τα δύσκολα σημεία (σε μένα η άκρη που μπαίνει ο θύσσανος είναι προς τα κάτω) και μετά μπαίνει το σακί, στρογγυλό και κολλημένο με logo όσο γίνεται για να μην ανοίξει.

Για να στέκεται ντούρο το σακί, και να μπορείς να το διαμορφώσεις όπως θες, δοκίμασε κόλλα κολλαρίσματος. :grandpa:

Μάικ παίρνω τα γάντια σε κουτιά. Δεν έχω θέμα.
Μπάμπη, το τέντωσα με merito αλλά πάλι δεν καθόταν σωστά.
Για αυτό και η κόλλα.
Η logo δεν φαίνεται στο υγρό γυαλί.

Είμαι εγώ vintage με τα μαχαίρια μου, πετάς και εσύ κάτι προϊόντα προϊστορικά...
Αυτό που κολλάριζαν τους γιακάδες εννοείς;
Λες να βρω στο μουσείο Γουλανδρή; :flipout:

Μα κι εσύ ρε παιδί μου... Merito; :flipout:
Το πήγαινες για σιδέρωμα ή ήθελες να μυρίζει πολύ ωραία;
Αυτό είναι για να γλυστράει το σίδερο στο ρούχο.

Λοιπον εφτιαξα σε ενα καπακι απο σπρευ με το υπολοιπο από υγρο γυαλι του τελευταιου και ένα κομματι ευκαλυπτου ενα μιξ.
Αυτο που ειναι ενθαρυντικο και ισως λυνει καπως τα θεματα της αναμιξης των χρωματων.
Επειδη δεν μου εφτανε το χρωματισμενο εφτιαξα διαφανο και το εριξα μεσα χωρις να το ανακατεψω!
Ετσι οι κυμματισμοι που δημιουργηθηκαν εμειναν και οταν επηξε χωρις να ομογενοποιηθει το χρωμα.
Για να δουμε.

20190930-152534.jpg

Οταν γυαλιστει θα φανει περισσότερο!

20191001-100312.jpg

Έβαλες Merito; -bye-

Πόση ώρα μεσολάβησε απ´ τη στιγμή που έφτιαξες το πρώτο μίγμα μέχρι να φτιάξεις το δεύτερο;