Υλοποίηση preamplifier PGA23xx

Μη νομίζετε ότι έχουμε σταματήσει.

Απλά η ομάδα, έχει χαθεί στα σχέδια των υλοποιήσεων...

under-construction.gif
 
Έχουμε τελειώσει με την πλακέτα του PGA κλείσαμε στο σχέδιο της πλακέτας εισόδου και περιμένουμε εμένα να βρω χρόνο να κλείσω την πλακέτα του arduino.
Υπάρχει και ένα κομμάτι του κώδικα.
 
Απάντηση: Re: Υλοποίηση preamplifier PGA23xx

Έτσι ακριβώς η ομάδα προχωρά μεθοδικά και σταθερά.

Θα δημιουργήσουμε πρωτότυπες πλακέτες των υλοποιήσεων, θα τις δοκιμάσουμε για τυχόν λάθη, θα τις μετρήσουμε και θα κρατήσουμε τη βέλτιστη λύση ή το βέλτιστο συνδιασμό.
Επιπρόσθετα σε πλακέτες όπως των εισόδων, η σχεδίαση επεκτείνεται και εκτός pga για υλοποιήσεις προενισχυτών με διακριτά εξαρτήματα ή και πιθανώς και για άλλου είδους διαχείριση (έχει πέσει αρκετή δουλειά).

Απλά, η διαδικασία τραβά, τα κινεζάκια παραμονεύουν για αντιγραφές στο απανταχού διαδίκτυο και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε δώσει την πρόοδο στο νήμα...
 
ωραια..καλη δυναμη παιδες...
αν πρεπει να παραγκειλουμε καποιο υλικο να ερχεται πειτε το να συγκεντρωνονται τα υλικα!:ernaehrung004:
 
Όλα γίνονται μάλλον λίγο αργά, αλλά με σταθερό ρυθμό για έχουμε την χαρά της δημιουργίας. Σε μερικά τμήματα ίσως αργήσουμε, αλλά έτσι είναι το παιχνίδι. Τελικά είναι περισσότερο ένα στοίχημα συνεργασίας ανθρώπων που δεν βρίσκονται καν στο ίδιο μέρος. Η αλήθεια είναι πως ο προενισχυτής μας βγαίνει λίγο υπερπαραγωγή. Στο δρόμο αποφασίσαμε να κάνουμε τη σχεδίαση ευέλικτη, ώστε να μπορεί ο καθένας να κατασκευάσει μόνο όσο χρειάζεται από πλευράς εισόδων – εξόδων. Επίσης υπήρξε η σκέψη οι πλακέτες των εισόδων – buffers, να σχεδιαστούν με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από προενισχυτές άλλης αρχιτεκτονικής (π.χ διακριτοί ημιαγωγοί, λυχνία κτλ.). Επίσης υπάρχει πάντα και η πρόβλεψη του τελικού κόστους (θα προτείνονται διαφορετικές επιλογές στα εξαρτήματα ή τις ευκολίες ώστε να παραλείπονται ή να προστίθενται αργότερα).
Και τώρα πίσω στο θρανίο .......έχω ίωση με βαριά καρηβαρία και πρέπει να βρω στη πλακέτα την έξοδο των αγωγών τροφοδοσίας (θέλει κάποιος από εσάς......... salas για τα buffer;).
 
Προχωρά αργά αλλά σταθερά.
Υπάρχει μεγάλη έλλειψη χρόνου, τουλάχιστον από τη πλευρά μου,
αλλά νομίζω πως τέτοιες εποχές συμβαίνει σε όλους μας.


pdb.jpg
 
Όντως υπάρχει έλλειψη χρόνου από όλους. Αν υπάρχει κάποιος που θέλει να βοηθήσει μπορεί να γράψει εδώ για να του δώσουμε πρόσβαση στο site που έχουμε όλο το υλικό.
 
Δεν γνωριζω εαν μπορω να προσθεσω μια εμπειρια και ενα συμπερασμα ....

Παιχνιδια σε Play station δεν εχω παιξει ποτε ουτε Pacman μη σου πω.... Η σχεδιαση ενος τυπωμενου ειναι ενα πραγμα το οποιο θεωρω οτι ειναι ακομα πιο δυσκολο .Για τον δικο μου ενισχυτη που ειναι μια πλακετα με 15 εξαρτηματα σχεδιαζω τυπωμενα τα τελευταια 5 χρονια ( οι λογοι ειναι εξαιρετικα απλοι ο πρωτος ειναι οτι το ιδιο το κυκλωμα αν και με 15 εξαρτηματα ειναι σε διαρκη εξελιξη και ο δευτερος ειναι οι μεχρι τωρα αποτυχυμενες προσπαθειες συνδυασμουτης πλακετας και ενος καταλληλου κουτιου που να ειναι μεν εμπορευσιμο και ομορφο αλλα σε λογικη τιμη ωστε να παραχθει εστω και τμηματικα στην Ελλαδα )

Οσο και να φανει περιεργο η πλακετα εχει κανονες σχεδιασης και αισθητικης ... Οπου φυσικα οταν τηρεις το αισθητικο μερος ωστε να ειναι ομορφη η πλακετα χανεις το ηλεκτρονικο μερος που λεει πχ οτι πρεπει να εχεις star ground η μια πηγη ρευματος απαραιτητα κοντα στο συμπλεγμα που τροφοδοτει . Φυσικα συμβαινει και το ακριβως αντιθετο οταν τηρεις τους ηλεκτρονικους κανονες εχεις μια πλακετα σχεδον ντουικα καμμια συμμετρια .

Ξαφνικα σου μπαινει το μαμουνι της διπλης οψης οπου στο παιχνιδι προστεθηκαν απο τον ουρανο δεκαδες αλλοι παραμετροι μη υπολογισιμοι και μη εξομοιωσιμοι οπως χωρητικοτητες και αυτεπαγωγες μεταξυ των layers συνακροαση και κρισιμες αποφασεις για το τι παει στο ενα layer και τι στο αλλο . Επiρεασμοι απο σχεδιαστες που εκαναν λογικα κυκλωματα η TTL...με ground plane κλπ Η απο αρεφαδες που εφιαχναν FM 6146 807 και αλλα τετοια η ακομα και απο λαμπαδες που ξερουν καλα πως να δουλεψουν την ECC88 ειναι συνταγη καταστροφης για εναν ανθρωπο που κανει αναλογικο AUDIO ( εστω και αν αυτο ειναι ψηφιακα ελεγχομενο )

Σαν συμπερασματα θα μπορουσα να πω :

--Δεν εχω σχεδιασει καμμια πλακετα διπλης οψεως για AUDIO πολυ απλα δεν ξερω και φοβαμαι να το ρισκαρω, ο χρονος που θα κοστισει η σχεδιαση , παραγωγη και υλοποιηση μονο και μονο για δοκιμες ειναι πρακτικα ανυπαρκτος .

--Ο κανονας λεει οτι τα τρανσιστορικα audia αρεσκονται σε απλα δομημενες πλακετες , με προσεγμενες διανομες σηματων ,γειωσης και τροφοδοσιας οπου η ταξη και η συμμετρια προσθετουν στο ηχητικο αποτελεσμα ... πλακετες αχταρμαδες η τελεια συμμετρικες σε οτι αφορα την οψη ( οπου σημαινει οτι ο σχεδιαστης εχει κανει συμβιβασμους στα ηλεκτρονικα ) συνηθως εχουν κακο ηχητικο αποτελεσμα .

--Πληροφοριακα ολες οι πλακετες που σχεδιασα για τον τελικο μου ενισχυτη επαιζαν ολες διαφορετικα αν και πανω στο ιδιο κυκλωμα με χειροτερη απο ολες αυτην που ηταν διπλης οψης .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 
Δέν έχει νά κάνει πολλά το δομημένο όμορφα απόλυτο σχέδιο στο audio σε επίπεδο μικρών τάσεων και εντάσεων , εμπνευση και λογική είναι η πλακέτα ,, κάτι σαν πίνακας ..ζωγραφικής ,

ότι έχω δοκιμάσει με αυτήν την τακτική δουλέυει απλά όμορφα ,


ότι κάνω με αυστηρά δομημένα κριτήρια , .τύπου μικροκυματικής ζέυξής πχ ( βαρία κουβέντα ) δεν είδα κάτι παρπάνω η παρακάτω πάρα μόνο προβλήματα πρακτικής φύσεως εντέλει , καθότι όταν μπάινεις σε χωράφια 0402 μέγεθος πυκνωτή στενέυουν τα περιθώρια πειραματισμών υλικών και γενικά τελειωνει έυκολα η αναζήτηση ,,

φτάνεις μέχρι που βλέπεις τον κονσουμεράδικο ιντάστριαλ τοίχο που είνα άβατο γιά απλούς χρήστες ,

είναι παράξενο πράγμα ,, και συνάμα απλό ,,


εδω μια άσκηση θάρους πάνω στο cmedia 6331 true hd usb σε επίπεδο lqfp100 ,




το μπέρδεψα λιγο το θέμα ,,

τέσπα αυτά ,,,
 

Attachments

  • test.jpg
    test.jpg
    78.3 KB · Views: 540
Re: Απάντηση: Υλοποίηση preamplifier PGA23xx

δεν ξέρω κατά πόσο είναι offtopic και συγνώμην αν είναι

διάβασα στο internet αλλά δεν κατάλαβα καλά,

Ρύθμιση της έντασης (VOLUME) με το PGA2320, θεωρείται αναλογική ρύθμιση ή ψηφιακή; Και αν θεωρείται αναλογική ποια τα συν και μειον σε σύγκριση με ποτενσιόμετρο;
 
Είναι αναλογική από τη στιγμη που δεν γίνεται κάποια μετατροπή σε ψηφιακό επίπεδο στο σήμα.
Στο hi-end δεν υπάρχουν υπέρ και κατά, μόνο υποκειμενικές συγκρίσεις με τα αντίστοιχα κοινά ποτενσιόμετρα.
 
Last edited:
Ένα μικρό update από εμένα. Λόγο σχολής/δουλειάς δεν κατάφερα να ασχοληθώ όσο θα ήθελα με το project αυτό.
Παρόλα αυτά το προχωράω σιγά σιγά.
Εδώ φαίνεται το motherboard (:P) με διάφορα περιφερειακά που έχω στην διάθεσή μου.
Τα μεγάλα digits είναι 1.8 inch (~4.5cm) για όσους θέλουν να τα βλέπουν από το σαλόνι του απέναντι xD

2013-09-01-169.jpg

Ο κώδικας που γράφω προσπαθώ να είναι όσο πιο universal και φιλικός προς τους αρχάριους γίνεται ώστε με ευκολία να μπορείτε να τον αλλάξετε και εσείς.

Παράγγειλα και 4 IN-13 bargraphs για indicator και θα ψάξω να βρώ κανένα motorised pot φτηνό, δεν θέλει και τπτ της προκοπής είναι η αλήθεια.

http://www.tubes-store.com/product_info.php?products_id=40

Ξέρετε που έχει στην Αθήνα PGA2310-11-20? Ένα έχω και είναι sample από την TI. Θα μπορούσα να πάρω και άλλα αλλά νομίζω ότι είναι λίγο κάφρικο.
 
Πιστεύω πως ήρθε ο καιρός να ξαναμαζευτούμε να το τελειώνουμε το μηχανάκι.
οι διακοπές τελείωσαν, οι υποχρεώσεις μάλλον μαζεύονται νομίζω πως πρέπει να το ξαναδούμε.
 
Re: Απάντηση: Υλοποίηση preamplifier PGA23xx

Παρά το γεγονός ότι έχω κάποιες εποχιακές υποχρεώσεις, συμφωνώ ότι πρέπει να ξαναβάλουμε σιγά σιγά μπρος.
Αντε και καλό χειμώνα.
 
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

zryz.jpg



Ήρθαν οι IN-13 και έκανα το πρώτο κομμάτι για σύνδεση με το arduino.
Πλάκα έχουν. Αν ενδιαφέρεστε μπορώ να δώσω σχεδιαγράμματα.

Αν κάποιος θέλει τον κώδικα μπορώ να του τον στείλω για να κάνει δοκιμές.

Για να είναι "production" θέλει να "κλείσει" η πλακέτα με τα input relay και το motorised pot.

Θα αρχίσω να τον τελειώνω σιγά σιγά τον pre μου για να προχωρήσω σιγά σιγά στο επόμενο project (την πτυχιακή μου επιτέλους!!!!!!).
Αυτήν την εβδομάδα θα πάρω κουτί για να τα βάλω όλα μέσα.

ξέρετε που μπορώ να βρω λεπτά ομοαξωνικά καλώδια (1.5-2χιλ διάμετρο)?
 
Το συγκεκριμένο project είναι κλασικό παράδειγμα DIY project που δε λέει να κλείσει.. :p
Στην προκειμένη περίπτωση οι λόγοι της καθυστέρησης είναι πολλοί, και σεβαστοί γενικότερα..

Οπότε, σχεδόν 3 χρόνια μετά το αρχικό μήνυμα, και με αφορμή "κρούση" που μας έκανε ο συμφορουμίτης μας saganakis, είπαμε με τον Στέφανο να ασχοληθούμε λίγο για αρχή οι δυο μας και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε άλλη μια φορά να μαζέψουμε και τα υπόλοιπα μέλη του αρχικού τιμ.

Οπότε για αρχή τελειώσαμε την πλακέτα του PGA και παραγγείλαμε και PCBs (prototypes):

PGA23xx  v1.2.png

Στον τομέα του ελεγκτή / Arduino, με τον Στέφανο πιστεύουμε ότι είναι καλή ιδέα να δώσουμε δυο εναλλακτικές:

1) Κάποιο έτοιμο Arduino, π.χ. Nano. Εύκολη και γρήγορη λύση, αλλά κάπως "στριμωγμένη" από μνήμη κυρίως.

2) Custom ελεγκτής συμβατός με Arduino, δηλαδή να φτιαχτεί πλακέτα ακριβώς στα μέτρα μας. Ο Στέφανος σχεδίασε μια τέτοια η οποία θα ήταν ιδανική για τη χρήση μας:

Controller.png

Είναι μια πλακέτα μικρή σε διαστάσεις (5 χ 5 cm) η οποία "φοράει" έναν Atmel ATmega 1284p, ο οποίος έχει 128ΚΒ μνήμης flash (σε αντίθεση με τα 32Κ των Nano/Uno), 16ΚΒ RAM (οκταπλάσια από το Nano), και πολύ I/O.
Η τιμή της θα βγει περίπου στο δεκάρικο, οπότε αν κάποιος δεν έχει πρόβλημα να κολλήσει ένα SMD με μπόλικα ποδαράκια (ή έχει πρόσβαση σε άνθρωπο που "το'χει") είναι κάπως no brainer..
Περισσότερα για αυτή θα πει σίγουρα και ο Στέφανος.

Για το τέλος άφησα την πλακέτα εισόδων, την οποία είχε αναλάβει ο Ντίνος. Είναι και η πιο δύσκολη πλακέτα, γιατί αφενός είναι στην πορεία του σήματος, αφετέρου είναι πολλές οι εναλλακτικές και οι επιλογές.

Στις τότε συζητήσεις μας είχαμε καταλήξει σε σχεδίαση modular, με μια πλακέτα ανά είσοδο και με έναν τελεστικό ως buffer. Επίσης είχε αποφασιστεί να μπουν και tape loops.

Δεν ξέρω κατά πόσο εξακολουθεί να έχει όρεξη και χρόνο ο Ντίνος να ασχοληθεί.

Αλλά για να δούμε αν υπάρχει όρεξη γενικότερα..
 
Απάντηση: Re: Υλοποίηση preamplifier PGA23xx

Σας ευχαριστούμε Δημήτρη και Στέφανε για το ωραίο project που ξεκινήσατε και συνεχίζετε.
Αν μπορούσατε να παρουσιάσετε συνολικά και συνοπτικά τα σχέδια και τον κώδικα, θα βοηθούσε περισσότερο και μας που προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε.
Το λέω αυτό γιατί πιστεύω ότι οι περισσότεροι ενδιαφέρονται όχι μόνο να το κατασκευάσουμε αλλά να καταλάβουμε και τη λειτουργία.
Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο project και πιστεύω ότι μελλοντικά θα μπορούσαν να προστεθούν κάποια φίλτρα (treble, bass) ή ακόμα και κάποιο dac με usb και να αποτελεί
μία ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης σημάτων. Απλά επειδή δεν έχουμε όλοι το επίπεδο των γνώσεων σας κρατήστε όσο μπορείτε αναλυτικότερες τις οδηγίες.