john_karis
New member
- 21 June 2006
- 76
Απάντηση: Re: Διαφορα 1080P 1080I?
Και για να συγκρινεις τις 2 περιπτωσεις σε τι τηλεοραση τις ειδες ? Μου ειναι πολυ περιεργο (μα παρα πολυ περιεργο ) να συμβαινει αυτο που λες.
Η γνωμη μου ειναι οτι μαλλον το βιντεακι που βλεπεις δεν ειναι στα αληθεια γραμμενο σε 1080 γραμμες αλλα εχει γινει upscalling με καποιο τροπο ή η τηλεοραση σου δεν ειναι τετοια ωστε να δειχνει τις 1080 γραμμες και ετσι το βιντεακι σου σε 1080 γραμμες η τηλεοραση το δειχνει σε 720 γραμμες αρα συμβαινει downscalling απο την τηλεοραση με συνεπεια τα πιξελιασματα που λες.
Photis said:Να πω κι εγώ ότι αυτό που λέει ο Τάκης είναι σωστό. Και στις δύο περιπτώσεις (i/p) υπάρχει μόνο 1 καρέ. Απλά στο μεν "p" οι 1080 γραμμές του καρέ δημιουργούνται σε μία σάρωση, στο δε "i" το κάθε καρέ χωρίζεται σε 2 πεδία και οι ζυγές γραμμές δημιουργούνται στο 2ο και οι μονές στο πρώτο πεδίο. Και στις δύο περιπτώσεις όμως το κάθε καρέ έχει 1080 γραμμές. Νομίζω ότι διαφορά θα παρατηρήσουμε σε πλάνα τα οποία έχουν οριζόντια κίνηση. Εκεί πρεπει να γίνει πολύ καλό de-interlace για να μην χαλάσει το καρέ.
Τώρα κάτι άλλο λίγο άσχετο με την προβολή που έχει να κάνει όμως με τις αναλύσεις στο HD. Από παρατηρήσεις που έχουν γίνει στη μεταφορά του HD υλικού σε φιλμ, η πιο "κινηματογραφική" αισθητική προκύπτει από το 720p φορμά, παρά από το 1080p. Κι εγώ στην αρχή δεν το πίστευα μέχρι που το είδα και με τα μάτια μου. Ο λόγος που γίνεται αυτό; Δεδομένου ότι το bandwidth είναι σταθερό, η πληροφορία που καταγράφεται στις 1080 γραμμές έχει πρωτίστως να κάνει με την ανάλυση. Αυτό σημαίνει ότι το βάθος χρώματος είναι μικρότερο, (ενώ και τα ίδια τα pixel που δημιουργούνται στα CCD δεν δημιουργούνται όλα οπτικά αλλά το 1/4 από αυτά "γεννιούνται" ψηφιακά με αλγόριθμους). Αυτό έχει σαν συνέπεια κατ' αρχήν μικρότερο κοντράστ πράγμα πολύ σημαντικό στο film transfer. Αυτό όμως που είδα και δεν μπορούσα με τίποτα να χωνέψω ήταν και ότι ακόμα και σε θέματα ανάλυσης, οι 1080 γραμμές μου θύμιζαν πολύ αυτό που στον κινηματογράφο ονομάζουμε "βιντεϊλα". Αυτό το edge enhansment σε συνδυασμό με τη σούπα του κοντράστ. Πάντως νομίζω ότι για το πρώτο είναι και θέμα ρύθμισης της κάμερας. Απλά όταν το μενού της SONY cinealta εχει 360 σελίδες, και η κάμερα ενοικιάζεται προς 200Ε την ημέρα, ε δεν κάθεσαι να το ψάξεις και πολύ.
Και για να συγκρινεις τις 2 περιπτωσεις σε τι τηλεοραση τις ειδες ? Μου ειναι πολυ περιεργο (μα παρα πολυ περιεργο ) να συμβαινει αυτο που λες.
Η γνωμη μου ειναι οτι μαλλον το βιντεακι που βλεπεις δεν ειναι στα αληθεια γραμμενο σε 1080 γραμμες αλλα εχει γινει upscalling με καποιο τροπο ή η τηλεοραση σου δεν ειναι τετοια ωστε να δειχνει τις 1080 γραμμες και ετσι το βιντεακι σου σε 1080 γραμμες η τηλεοραση το δειχνει σε 720 γραμμες αρα συμβαινει downscalling απο την τηλεοραση με συνεπεια τα πιξελιασματα που λες.