Υπαρχει στην πραγματικοτητα διαφορα για 1080i με 1080p για TV εως 42´?

Ειχα μια SONY 32 ιντσων (1366Χ720) και συνδεμενη με τον δορυφορικο δεκτη της HUMAX 2000 CI οταν εβλεπα τα HI-DEF προγραμματα εβλεπα μια καταπληκτικη εικονα. Στην συνεχεια στα πολυκαταστηματα που εχουν τηλεορασεις εως 42 ιντσες και παιζουν απο BLUE RAY σε αναλυση 1920Χ1080 δεν ειδα καμια απολυτως διαφορα προς το καλυτερο σε σχεση με αυτο που εβλεπα απο την μικρη τριανταδιαρα της SONY. Επισης εκει υπαρχουν διπλα-διπλα τηλεορασεις της ιδιας εταιριας με διαφορετικη αναλυση αλλα οταν παιζουν απο την ιδια πηγη δεν υπαρχει καμμια διαφορα στην ποιοτητα της εικονας. Ενα ακομη προβλημα, οτι στις τηλεορασεις της SAMSUNG που παιζουν επισης απο το BLUE RAY της εταιριας τους, οταν εισαι σε αποσταση εως 2 μετρα ειναι διακριτα τα πιξελ παρολο που παιζει σε υψηλη αναλυση, SONY & PHILIPS δεν εχουν το ιδιο προβλημα. Με φιλους μου που επισκεφθηκα κατα διαστηματα τα καταστηματα (MEDIA MARKT, KOTSOVOLOS, SARAFIDIS, HLEKTRONIKI ATHINON, CARFOUR) συμφωνησν μαζι μου στα προβληματα που αναφερω. Τελικα μηπως η αναλυση 1920Χ1080 ειναι στην πραξη χρησιμη απο 50 ιντσες και πανω?

Re: Υπαρχει στην πραγμιτικοτητα διαφορα για 1080i με 1080p για TV εως 42´?

Σωστό. Σε αυτές τις ίντσες, ξεπερνάει την διακριτική ικανότητα ενός άψογου ματιού. Απλά επειδή η αγορά ειναι τεράστια, τα λεφτά πολλά, ο κόσμος ανίδεος με αυτό το "high definition", παίζει πολύ κομπίνα στη μέση.

Σωστό. Σε αυτές τις ίντσες, ξεπερνάει την διακριτική ικανότητα ενός άψογου ματιού. Απλά επειδή η αγορά ειναι τεράστια, τα λεφτά πολλά, ο κόσμος ανίδεος με αυτό το "high definition", παίζει πολύ κομπίνα στη μέση.

Σωστα τα λες αλλα θα πρεπει να παραδεχτουμε οτι πλεον οι 32" ιντσες χρησιμοποιουνται στα υπνοδωματια και παρα στο σαλονι οπου πλεον εχουμε 40">
αρα η πραγματικοτητα ειναι καπου στην μεση.

Αυτο που περιγραφεις ομως δεν ειναι η διαφορα 1080i με 1080p αλλα η διαφορα HD Ready (1366x768) με Full HD (1920x1080).

Παντως εγω ειχα δει διαφορα μεταξυ Toshiba 42WL67Z με Panasonic 42PX60 (η πρωτη εχει αναλυση 1920*1080 και η δευτερη 1024*768) σε καταστημα που επαιζαν και οι δυο HD. Με την σημειωση ομως οτι στεκομουν στα δυο μετρα απο την οθονη , ισως πιο μακρια να μην εβλεπα διαφορα.

Κάποια στιγμή είχε γίνει στο forum ένα συγκριτικό προβολέων 720Ρ και 1080Ρ με hi-def υλικό.. Για δες εδώ...

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=5251

Οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες για να δικαιολογήσουν την διαφορά κόστους, και μιλάμε για 100+ ίντσες... Στις 37-42 ίντσες που παίζουν οι τηλεοράσεις σήμερα και για αποστάσεις θέασης στα 3 περίπου μέτρα δεν νομίζω να υπάρχουν διαφορές (ανάμεσα σε 720 και 1080) που να δικαιολογούν τα επιπλέον χρήματα...
Όπως λέει και ο sfotis είναι και θέμα marketing....
-bye-

Σωστα τα λες αλλα θα πρεπει να παραδεχτουμε οτι πλεον οι 32" ιντσες χρησιμοποιουνται στα υπνοδωματια και παρα στο σαλονι οπου πλεον εχουμε 40">
αρα η πραγματικοτητα ειναι καπου στην μεση.

Εντάξει, δεν μπορείς να το θέσεις κανόνα...Εξαρτάται και από τον χώρο.
(Εγω με 32" ειμαι ΟΚ, και 15" στο υπνοδωματιο!)

Αλλά ακόμα και στις 42 in, το θεωρό δύσκολο κάποιος να διακρίνει εύκολα τουλάχιστον διαφορά hd <-> full hd. (Φαντάσου ότι δεν ήταν εύκολο στις 110 inches!).

Το μονο ουσιαστικό ώφελος, είναι στην περίπτωση που χρησιμοποιείται και σαν monitor για υπολογιστή.

Kαι εγώ πιστεύω οτι επί της ουσιας δεν υπάρχει διαφορά (τουλάχιστον μέχρι τις 42 ίντσες)

Αλλά ακόμα και στις 42 in, το θεωρό δύσκολο κάποιος να διακρίνει εύκολα τουλάχιστον διαφορά hd <-> full hd. (Φαντάσου ότι δεν ήταν εύκολο στις 110 inches!).

Αλλο ομως ο προβολεας και αλλο η τηλεοραση. Επειδη δεν φαινεται στον προβολεα δεν σημαινει οτι δεν θα φαινεται και στην τηλεοραση.
Βεβαια πρεπει καποιος η να καθεται πολυ κοντα η να ειναι το μεγεθος μεγαλο (τουλαχιστον 46" και πανω λενε οι ειδικοι).

Αλλο ομως ο προβολεας και αλλο η τηλεοραση. Επειδη δεν φαινεται στον προβολεα δεν σημαινει οτι δεν θα φαινεται και στην τηλεοραση.
Βεβαια πρεπει καποιος η να καθεται πολυ κοντα η να ειναι το μεγεθος μεγαλο (τουλαχιστον 46" και πανω λενε οι ειδικοι).

Για ποιο λόγο να φαίνεται στην τηλεόραση και όχι στον προβολέα?

Μέχρι 37" κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και ευκολα διακριτές αν υπάρχουν.Πάνω από 37" νομίζω πως η διαφορά γίνεται λίγο περισσότερο αισθητή κυρίως στα παιχνίδια.

Γιατι προκειται για δυο εντελως διαφορετικα μεσα. Το ενα εχει διακριτα εικονοστοιχεια (Pixel) το αλλο οχι , το ενα δειχνει απο μονο του το αλλο την προβαλει σε οθονη κτλ.

Γιατι προκειται για δυο εντελως διαφορετικα μεσα. Το ενα εχει διακριτα εικονοστοιχεια (Pixel) το αλλο οχι , το ενα δειχνει την εικονα απο μονο του το αλλο την προβαλει σε οθονη κτλ.

Γιατι προκειται για δυο εντελως διαφορετικα μεσα. Το ενα εχει διακριτα εικονοστοιχεια (Pixel) το αλλο οχι , το ενα δειχνει την εικονα απο μονο του το αλλο την προβαλει σε οθονη κτλ.

Από ότι ξέρω και οι προβολείς (DLP ή LCD) pixels προβάλλουν στο πανί και μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερα (στο πανί) από αυτά μια τηλεόρασης... Μπορείς να είσαι πιο αναλυτικός (όποτε έχεις χρόνο);;;:grandpa:

Δεν εχω ασχοληθει με προβολεις αλλα ξερω οτι εχουν πιο "αναλογικη" εικονα λογω του φωτος που προσπιπτει στην ανακλαστικη επιφανεια, της χρησης λαμπας κτλ.

Oι πλασμα-LCD εχουν πιο διακριτα στοιχεια (και επισης sub-pixel).

Εγώ με την lg 50 στα 1366Χ768, βλέπω dvd (με upscaling) σε 720p με εικόνα καλύτερη απ' ότι σε ρύθμιση 1080i. Τουλάχιστον για το μάτι μου βέβαια καθώς είναι υποκειμενικό. Όταν το έψαχνα για να αγοράσω τηλεόραση, δεν είδα τέτοια διαφορά στις true HD (με κανονικό dvd όχι blue-ray) που να δικαιολογούσε το επιπλέον κόστος.
Τώρα γιατί στα 720p μου φαίνεται καλύτερη η εικόνα απ ότι στα 1080i μάλλον έχει να κάνει με το interlacing...

Ενα πανελ 1366x768 ειναι λογικο να δειχνει καλυτερα στα 720p απ'οτι στα 1080i...

Εγω παντος εκεινο που εχω συμπερανει απο τα διαφορα τεστ ειναι οτι οι εχοντες 1920 Χ 1080 για να βγαλουν 1080p τα βρισκουν σκουρα με το σημα SD σε σχεση με τις ready και τελικα πολλυ ποιο πρακτικο και ευπροσδεκτο ειναι τα 100ΗΖ παρα το αν βγαζει 1080p και 1:1.
Βεβαια αυτα για εναν μεσο χρηστη και οχι καποιον που ψαχνει κατι συγκεκριμενο οπως π.χ. lcd για Gamers :flipout: (καταραμενο μαρκετινγκ τι αλλο θα ακουσουμε) η σουπερ μονιτορ για το htpc του κ.λ.π.
Οι διαφορες σε HD υλικο ειναι μικρες εως ελαχιστα διακριτες αναμεσα σε 2 καλα μοντελα και στο φιναλε οταν βλεπεις ενα dvd δεν κρινεις μονιμα την τηλεοραση αλλα κοιτας το εργο.
Επισης το κακο με τις 42 + ιντσες ειναι οτι οσο ποιο μαπα το αποτελεσμα λογο σηματος η κακης ψηφιακης τροφης ,τοσο χειροτερα δειχνει στις πολλες ιντσες και ειδικα στα 1920.
Μαλιστα επειδη βγαινω κατα πως πανε οι τιμες για κατι στα 40 η και 42 σκεφτομε να αυτοπεριορισθω στις 37 αυστηρα για να μην ψαχνω να αγοραζω dvd blue ray κ.λ.π. για να δικαιολογησω στον εαυτο μου οτι πηρα καλη τηλεοραση ..

Δεν εχω ασχοληθει με προβολεις αλλα ξερω οτι εχουν πιο "αναλογικη" εικονα λογω του φωτος που προσπιπτει στην ανακλαστικη επιφανεια, της χρησης λαμπας κτλ.

Oι πλασμα-LCD εχουν πιο διακριτα στοιχεια (και επισης sub-pixel).

Πάντως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν είχαμε την δυνατότητα να δούμε δύο τηλεοράσεις π.χ. 42 ιντσών, μια TrueHD(1080p) και μια HDReady(720p) δίπλα-δίπλα με το ίδιο HD υλικό να τρέχει παράλληλα και στις δύο. Θα μπορούσαμε να δούμε αν είναι ορατές οι διαφορές τους και στα πόσα μέτρα θέασης συμβαίνει αυτό...
Καλημέρααααα....-bye-

Εντάξει, δεν μπορείς να το θέσεις κανόνα...Εξαρτάται και από τον χώρο.
(Εγω με 32" ειμαι ΟΚ, και 15" στο υπνοδωματιο!)

Το μονο ουσιαστικό ώφελος, είναι στην περίπτωση που χρησιμοποιείται και σαν monitor για υπολογιστή.

Ακριβώς, έτυχε να ήμουν στην εν λόγω παρουσίαση, ( όπως και αρκετοί άλλοι ) των προβολικών οι οποίοι έπαιζαν ο ένας κάτω από τον άλλον μιλάμε τώρα για πανί 100' ( ίσως και βάλε κάτι ακόμα ).
Ακόμα και ένα έμπειρο μάτι, θα δυσκολευόταν να " αναγνωρίσει " με απόλυτη ασφάλεια ποιός έπαιζε τι και αυτό θα εξαρτιόταν άμεσα και από την απόσταση θέασης.
Αρα όλα είναι θέμα " πλασαρίσματος", κάποτε ήμουν οπαδός του Full-hd, τώρα πια ύστερα από τόσα thread, έχω πεισθεί ότι μόνο πάνω από τις 46" αξίζειι η επένδυση και ύστερα από προυποθέσεις.:grandpa: