Υπαρξιακά ζητήματα Εξοπλισμού

Το βαζω εδω γιατι δεν εχω ορεξη ουτε να ανοιξω νεο θεμα... επισης δεν εχω ορεξη ουτε να το βαλω ως τεστ του τυπου "βρειτε ποιος ειναι ο καλος φακος και ποιος ο μαπας"... με 14 φορες παραπνω σε τιμη ο ενας απο τον αλλον θα ηταν ευκολο το τεστ... ετσι νομιζα κι εγω... μα τι θελω και ασχολουμαι κυριακατικα και χαλαω τη διαθεση μου... αφου το ξερω οτι τρωμε παπα...

Τελος παντων, με πασα επιφυλαξη γιατι το τεστ ηταν στο τσατ πατ, βαζω τα παρακατω, και οποιος δεν βαριεται, ας βλεπει τα εξιφ... εγω παω να... πιω τα ποτα να μου φυγει η στενοχωρια...

Η μηχανη στο τραπεζι με 2 δλ καθυστερηση, εστιαση χειροκινητη στο live view, με 10χ μεγενθυνση... (για το οτι η αυτοματη -ο θεος να την κανει- εστιαση ηταν αλλου για αλλου δεν εχω ορεξη να πω τιποτε, δεν βαζω δειγματα και επιφυλασσομαι για πιο αξιοπιστο τεστ αλλη φορα)....

Το κροπ ειναι απο το κεντρο (σιβας) εως το δεξι ακρο (τζιμ μπιμ) του καδρου...

1,4L by 1L1as, on Flickr

18-55F4,5 by 1L1as, on Flickr

4L by 1L1as, on Flickr

Εχει γινει τυπικη, παρομοια επεξεργασια για ολες, στο DPP, ομοια με αυτη που θα εκανα για ενα απλο αρχειο raw που θα ηθελα λιγο να το βελτιωσω πριν το τυπωσω η ανεβασω στο web...

Το βαζω εδω γιατι δεν εχω ορεξη ουτε να ανοιξω νεο θεμα... επισης δεν εχω ορεξη ουτε να το βαλω ως τεστ του τυπου "βρειτε ποιος ειναι ο καλος φακος και ποιος ο μαπας"... με 14 φορες παραπνω σε τιμη ο ενας απο τον αλλον θα ηταν ευκολο το τεστ... ετσι νομιζα κι εγω... μα τι θελω και ασχολουμαι κυριακατικα και χαλαω τη διαθεση μου... αφου το ξερω οτι τρωμε παπα...

Τελος παντων, με πασα επιφυλαξη γιατι το τεστ ηταν στο τσατ πατ, βαζω τα παρακατω, και οποιος δεν βαριεται, ας βλεπει τα εξιφ... εγω παω να... πιω τα ποτα να μου φυγει η στενοχωρια...

Η μηχανη στο τραπεζι με 2 δλ καθυστερηση, εστιαση χειροκινητη στο live view, με 10χ μεγενθυνση... (για το οτι η αυτοματη -ο θεος να την κανει- εστιαση ηταν αλλου για αλλου δεν εχω ορεξη να πω τιποτε, δεν βαζω δειγματα και επιφυλασσομαι για πιο αξιοπιστο τεστ αλλη φορα)....

Το κροπ ειναι απο το κεντρο (σιβας) εως το δεξι ακρο (τζιμ μπιμ) του καδρου...

1,4L by 1L1as, on Flickr

18-55F4,5 by 1L1as, on Flickr

4L by 1L1as, on Flickr

Εχει γινει τυπικη, παρομοια επεξεργασια για ολες, στο DPP, ομοια με αυτη που θα εκανα για ενα απλο αρχειο raw που θα ηθελα λιγο να το βελτιωσω πριν το τυπωσω η ανεβασω στο web...

Ηλία καλησπέρα,

συγνώμη που θα σε στενοχωρήσω αλλά πρέπει να αλλάξεις σώμα μηχανής.

Χμ... γιατι το λετε αυτο βρε παιδια? Τι σχεση εχει η μηχανη με την αποδοση του φακου?

Αν και δεν ξερω αν πρεπει να ειμαι ευχαριστημενος με την αποδοση του κιτ 18-55 που ειναι ιδια με του 35L ή με την αποδοση του 35L στο 1,4 που ειναι ιδια με του 18-55 στο 4,5....!!!!!

Το ιδιο ειναι ενας αισθητηρας 7ετιας με 10 Mpixel , με εναν σημερινο των 24-36 Mpixels ?

Παραδειγμα που γωριζω καλα, η σονυ νεχ 5 με την 7… και μιλαμε για διαφορα μολις 1-2 χρονια kai 16 vs 24 Mpixel !
Στην 7 , οι φακοι "ξεβρακονωνται" και δειχνουν λιγοι…. ενω στη 5-6 δειχνουν μια χαρα.

Φαντασου σε αισθητηρες με διφορα σχεδον 7ετιας….

Tελος και το πιο σημαντικο (για μενα) , οτι δε πληρωνεις την αναλυση ενος φακους τοσο, οσο τη φωτεινοτητα του.
Ακομη και ιδιοι να ειναι οπτικα, το φως που σου δεινει ο 1.4 αρκει για να τον επιλεξεις!

Last edited:
Γιατί η μηχανή θάβει τον 35αρη..

Τον θαβει λογω mp ή λογω τεχνολογιας? Δηλαδη αν ειχα 36mp, ο κιτ φακος δεν θα μπορουσε να τα διαχειριστει, ενω αν ειχα 10mp αλλα τελευταιας τεχνολογιας, θα ειχα παλι το ιδιο αποτελεσμα?

Το ιδιο ειναι ενας αισθητηρας 7ετιας με 10 Mpixel , με εναν σημερινο των 24-36 Mpixels ?

Παραδειγμα που γωριζω καλα, η σονυ νεχ 5 με την 7… και μιλαμε για διαφορα μολις 1-2 χρονια kai 16 vs 24 Mpixel !
Στην 7 , οι φακοι "ξεβρακονωνται" και δειχνουν λιγοι…. ενω στη 5-6 δειχνουν μια χαρα.

Φαντασου σε αισθητηρες με διφορα σχεδον 7ετιας….

Tελος και το πιο σημαντικο (για μενα) , οτι δε πληρωνεις την αναλυση ενος φακους τοσο, οσο τη φωτεινοτητα του.
Ακομη και ιδιοι να ειναι οπτικα, το φως που σου δεινει ο 1.4 αρκει για να τον επιλεξεις!

Mε αυτο το σκεπτικο, πριν 7 χρονια, δεν ειχε νοημα η αγορα ακριβων φακων (που χρονολογουνται απο 20ετιας, οπως πχ ο 35ρης που ειναι παραγωγης 98)... γιατι παραηταν καλοι για το επιπεδο των αισθητηρων...

Σωστο το οτι πληρωνεις το διαφραγμα, αν και οπως εχει δειξει ο Ηλιας ο Γαριμης, κατω απο το f2, ειναι ψιλοαπατη το όποιο οφελος... επισης ομως, πληρωνεις και... το κρυσταλλο αντι ιγια το γυαλι, τις επιστρωσεις αντι το γυαλισμα και γενικα κατι παραπανω περιμενεις, εστω και υπο ιδανικες συνθηκες...

Και πανω που ειχα πεισει τον εαυτο μου, οτι η πιο σοφη κινηση ειναι να μεινω αλλα 3 χρονια με την 40ρα...

Λόγω ΜΡ. Για να στο πω αλλιώς, στη D40 μου που είναι 6ΜΡ όποιον φακό και να βάλεις φαίνεται καλός γιατί δεν υπάρχει αρκετή λεπτομέρεια για να φανούν ατέλειες.. Πχ ο Sigma 10-20 που είχα φαινόταν μια χαρά, αλλά όταν τον έβαλα στη D7000 είπα "meh"..

προφανως δεν ισχυει…
αυτα ελεγα κι εγω πριν δω καλο αισθητηρα 24-36 Mpixels.
H λεπτομερεια σε αυτους τους αισθητηρες ειναι πολυ μπροστα …

δες πχ εδω http://www.flickr.com/photos/fotosiamo/8073362357/sizes/o/in/photostream/ σε full αναλυση και προσεξε στα ματια της!

http://www.flickr.com/photos/photodrug/6653378393/sizes/o/in/photostream/

Χμ... και η περιβοητη θεωρια "10mp is more than enough for everyone" δεν ισχυει...?

Last edited:
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που τραβάει πάντα σε JPEG Vivid.. Πάσο :p

Ενταξει, καποια αλλη φορα να το συζητησουμε...

...ωστοσο, μην ξεχνας, πως η μιση ερευνα στις εταιρειες γινεται για να βελτιωσουν τις jpg μηχανες των... μηχανων τους και η αλλη μιση για να βελτιωσουν τα...color profiles κοινως τα ΟΟC jpg... δες και τη συζητηση του Σπυρου με τον cacau για τα προφιλ του ιταλου ή του κινεζου ή δεν ξερω για ποιον ελεγαν...

Επισης, τα OOC jpg εχουν και επαγγελματικη χρηση και μαλιστα σε απαιτητικες εργασιες (φωτορεπορταζ, σπορ κτλ)...

Αρα, το να τραβαει καποιος jpg vivid, και να εχει απαιτηση να ειναι καλο, δεν ειναι και τοσο... αξιοπεριεργο, οσο φαινεται...

Οι ψηφικες με crop αισθητηρα (οσα mp και αν ειναι) δεν μπορουν να ανταπεξέλθουν σε φακους σχεδιασμενους για FF.

Οι φακοι σχεδιασμενοι για FF δεν αποδιδουν αυτο για τον οποιο ειναι σχεδιασμενοι/φτιαγμενοι σε μηχανες crop.

Υπαρχει σιγουρα μια λογικη εξηγηση, εκτιμω πως σχετιζεται με την παραμετρο μεγεθος αισθητηρα / γυαλια φακου / αποστασεις αυτων / γεωμετρια, και 4-5 ακομα που μου διαφεγουν σιγουρα.

Καπου καποτε ειχα διαβασει κατι σχετικο....

προφανως δεν ισχυει…
αυτα ελεγα κι εγω πριν δω καλο αισθητηρα 24-36 Mpixels.
H λεπτομερεια σε αυτους τους αισθητηρες ειναι πολυ μπροστα …

Μαλιστα... αρα παμε σε αλλου ειδους ερωτησεις... πχ. για ποσα mp ειναι optimized ο φακος που θελουμε να αγορασουμε... ή απο ποσα mp και πανω, ο TSE-17 ξεχωριζει απο τον 18-55 στα 18mm... υπαρχει καπου τετοια πληροφορια? Περιεργο μου φαινεται...