Υπαρξιακά ζητήματα Εξοπλισμού

Αυτα τα γνωριζω...
Αυτο που δεν γνωριζω ειναι σε ποιους "απευθυνεται" ;-)

Αν δεν ήταν τα φίλτρα, θα τον είχα πάρει... χθες! Είναι η δεύτερη αγγελία που μπαίνει στο dpgr τον τελευταίο μήνα... Απ' την άλλη, είναι γεγονός ότι δεν το πολυχρησιμοποιώ το τόσο ευρυγώνιο ακρο, οπότε μάλλον θα βολευτώ παραπάνω απ' ό,τι αρχικά υπολόγιζα με τον παλιοΤοκινα μου.

Αυτα τα γνωριζω...

όταν δεν χρησιμοποιείς το είδος της φωτογράφησης δεν μπορείς να εκτιμήσεις την αξία ενός φακού. Π.χ. εγώ που δεν ασχολούμαι με πουλιά κλπ. κοιτάζω τους υπερτηλεφακούς με συμπάθεια τίποτε παραπάνω. Μπορεί να βεβαιώσει ο Λεωνίδας γι αυτό. Μάλιστα είχα κάποτε και 400άρη σταθερό.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπερευρυγώνιες λήψεις. Αν δεν πάς εξωφρενικά κοντά στο θέμα σου για να πάρεις αυτή την αίσθηση της καμπυλότητας κι ότι είσαι μέσα στη φωτογραφία, απλώς δεν σου χρειάζεται ένας τέτοιος φακός.

Τα φίλτρα είναι μάλλον χαμένη υπόθεση στους υπερευρυγώνιους. Για να χρησιμοποιήσεις πολωτικό φίλτρο σε υπερευρυγώνιο φακό πρέπει να είσαι πολύ μάγκας κι εγώ δεν είμαι . Μετά από αρκετά χρόνια με τέτοιες λήψεις, ακόμα και τώρα έχω κατεστραμμένες το 15-20% των λήψεων με πολωτικό, διότι ο ουρανός γίνεται σχεδόν μαυρίλα.

Φίλτρο προστασίας δεν βάζω ποτέ. Τα φιλτράκια αυτά μάλλον κακό κάνουν στην οπτική απόδοση των φακών, εκτός κι αν χρησιμοποιείται uv φιλτράκια των 80-100 ευρώ. Γιατί το φιλτράκι των 10 ευρώ μπροστά από τον φακό των 1500 μάλλον δεν ταιράζει έτσι δεν είναι; Επίσης εγώ μέχρι στιγμής είχα δυο σπασμένα (ναι ΣΠΑΣΜΕΝΑ) τέτοια φίλτρα φορεμένα πάνω στο φακό . Να ανοίξεις την τσάντα και να βγάλεις μηχανή και φακό και να πέφτουν μέσα στην τσάντα χιλιάδες γυαλάκια, να δείς....

Ναι, αλλά αν παθει κάτι ο φακός; Ναι ίσως... αλλά εγώ το 2006 είχα το εξής περιστατικό. Φωτογράφιζα, τότε ακόμα με canon μια βελανιδιά από κάτω με τον EF 17-40 4.0 L. Και πέφτει ένα μεγάλο βελανίδι με το γνωστό κέλυφος πάνω στο φακό που κοιτούσε από το έδαφος προς την κορυφή του δένδρου. Μάλλον από αρκετό ύψος καθώς το ένιωσα το χτύπημα πάνω στη μηχανή την ώρα της λήψης. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σχεδόν αόρατο σημάδι πάνω στην επίστρωση του φακού, που λόγω του APSC αισθητήρα δεν είχε κανένα αισθητό αποτέλεσμα στη λήψη.

Η για το Landscape. Δύσκολος στην σύνθεση αλλά αν ξέρεις τί κάνεις δεν υπάρχει καλύτερος.

Το θέμα είναι αν χρειάζεται κάποιος που δεν ασχολείτε με αυτό το είδος φωτογραφίας έναν τέτοιο φακό... Ειδικά στα 12μμ αν δεν συνθέσεις σωστά θα έχεις ένα σωρό αδιάφορες φωτογραφίες που τα πάντα φαίνονται πολύ μικρά με ένα τεράστιο κενό στο πρώτο πλάνο.

ESC_5717.jpg

δες το πολωτικό στο 17 τί έκανε.... για τα μπάζα η φωτογραφία. και δεν ξαναβγαίνει εύκολα.

Είναι από την Καππαδοκία από την Σουανσό σημερινό Soganli .

δες παράλληλα και πόσο πλάνο χωρά σε δυο επίπεδα μάλιστα ο 17άρης...

Last edited:
Συμφωνοι για το πολωτικο και τα "προστασιας". Με τα ND ομως τι γινεται; Εστω αυτες τις ελαχιστες φορες που θα τα χρειαστουμε...

Συμφωνοι για το πολωτικο και τα "προστασιας". Με τα ND ομως τι γινεται; Εστω αυτες τις ελαχιστες φορες που θα τα χρειαστουμε...

τα διαβάθμισης , τα ντεγκραντέ δηλ. ή τα πλήρους τα οποία χρησιμοποιούνται για να κατεβάσεις ταχύτητα άρα να θολώσεις κίνηση; Για τα πρώτα υπάρχει φορέας σαν αυτά της cokin. Ειδικά για τον 14-24 τα καλύτερα είναι το σύστημα Lee sw 150. Για τα δεύτερα δεν έχω άποψη δεν τα χρησιμοποίησα ποτέ.

Για τα δευτερα. Το ξερω οτι υπαρχουν λυσεις, αλλα εκτος απο ακριβες (ειδικά όταν προκειται να χρησιμοποιησεις μόνο ενα ή δυο φιλτρα ολα κι ολα) ειναι και δυσχρηστες... Με τον 16-35 ομως αλλαζουν τα πραγματα...

Συμφωνώ, αλλά πήγαινε δες την από κοντά με τον φακό φορεμένο! Το λέω αυτό γιατί βάζοντας δίπλα-δίπλα την RX100 και την E-PM1 με τον 14άρη panasonic, έχουμε δυο "πακέτα" που ο "κανονικός" άνθρωπος θα θεωρήσει παρόμοια, αλλά ΔΕΝ είναι! Η μία μπαίνει σε τσέπη τζήν ή άλλη όχι.

Οντως έτσι είναι... Απλά, σκεφτόμουν (ήλπιζα) μήπως γλιτώναμε κανα φράγκο...

Συμφωνα με τα δικα μου μετρα, σε αυτους που θελουν να φαινονται και τα .... παπουτσια τους σε καθε φωτογραφια... :flipout:

Κατα τα αλλα, σημερα στη Βιεννη, περα απο το οτι ηταν κλειστα ολα τα φωτογραφικα καταστηματα λογω... απογραφης και δεν μπορεσα να παρω κατι γαντια που ειχα βρει και που βολευουν για φωτογραφια μια και ελευθερωνεται ο δεικτης, στις βιτρινες τους, υπηρχε παντελης ελλειψη νικον D600 και D800Ε, οποτε δεν μπορεσα να δω και σε τι τιμη πουλανε την 600ρα, αλλα υπηρχε επαρκεια σε D4, D800 και απο κανον ειδα D1X, φυσικα ΜΚ3 στα 2850 αλλα και 6D στα 2 χιλιαρικα...

Επισης καμμια μειωση στην τιμη της ΟΜD, σταθερα στα 1099 σωμα, 1299 κιτ και επισης καμμια μειωση στην τιμη της 7D που ειναι κολημενη απο τοτε που κυκλοφορησε στα 1399Ε....

Eιδα λαικα Μ9 στα 3500Ε και λαικα Μ6 (αριστη μου φανηκε εμφανισιακα) στα 980Ε... η λαικα (αυτη που κανει τις δημοπρασιες με τις μηχανες του εκκατομυριου) αλλαζει μαγαζι (παει 2 τετραγωνα παρακατω και βαζει και ψηφιακες πλεον αλλα και μ4/3)... η κριση φτανει και κει μου φαινεται...

Εκλεισε ομως το μαγαζι της πολαροιντ, το οποιο ειχε ενα σχετικο ενδιαφερον να το χαζευεις...

Οντως έτσι είναι... Απλά, σκεφτόμουν (ήλπιζα) μήπως γλιτώναμε κανα φράγκο...

Εαν το κυριοτερο αν οχι το μοναδικο κριτηριο σου, ειναι η φορητοτητα, ισως, αξιζει η σονυ τα χρηματα που ζηταει... αν αρχισεις να μοιραζεις τις προτεραιοτητες (διαφραγμα, φακοι, επεκτασιμοτητα, σκοπευτρο, μεγεθος, τιμη κτλ κτλ ) για μενα, μενει αρκετα πισω απο τον ανταγωνισμο... (V1, GF3, LX5 κτλ κτλ)... υπαρχει προσφορα και ποικιλια αλλα επισης και.... εξειδικευση:violent-smiley-030:, (δηλαδη αλλη δινει αυτα, αλλη δινει τα αλλα χαρακτηριστικα) και θελει ξεκαθαρισμα επιλογων και θελω, ειδικα οταν δεν τρεχουν απο τα μπατζακια...

Last edited:
Mαλιστα....σε αρκετα ειδη (νικον σιγουρα) ειμαστε εδω απο τις φθηνοτερες αγορες

Λεωνιδα, αν οχι φτηνοτεροι, ιδιες τιμες σιγουρα... σπανια εχουμε ακριβοτερη τιμη...

Αλεξ, ηταν η μαυρη... ειχε και αλλα κομματια που εφταναν μεχρι τα 1380 αν θυμαμαι καλα... το μαγαζι ειναι αυτο, ενημερωνεται σχετικα καλα το σαιτ, οποτε περνεις μια ιδεα για τιμες και προιοντα...

Και για olympus βλέπω ότι εξακολουθούμε να είμαστε φθηνοί. Εδώ η Ε-Μ5 έχει 899 ευρώ το σώμα και την παίρνεις στα 800....

Λεωνιδα, αν οχι φτηνοτεροι, ιδιες τιμες σιγουρα... σπανια εχουμε ακριβοτερη τιμη...

Αλεξ, ηταν η μαυρη... ειχε και αλλα κομματια που εφταναν μεχρι τα 1380 αν θυμαμαι καλα... το μαγαζι ειναι αυτο, ενημερωνεται σχετικα καλα το σαιτ, οποτε περνεις μια ιδεα για τιμες και προιοντα...

Την μαύρη την βρίσκω και φθηνότερα...
Την ασημί θέλω εγώ.
Σκέφτομαι να δώσω το σύστημα της Bronica με τις φυσούνες και την έξτρα πλάτη και να κρατήσω μόνο την Pentacon Six για μεσαίο φορμά, μιας και έχω πιά εκεί το πλήρες σετ των φακών της Zeiss (50mm, 80mm, 180mm) και να πάρω μια Μ6 ασημί για 35αρι. Το μόνο που με ανυσηχεί είναι το εύθραυστο της Pentacon σε σχέση με την Bronica που είναι ένα τανκ...