Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

44.1->88.2->176,4 επί δύο και επί τέσσερα δηλαδή

48->96->192 πάλι επί δύο και επί τέσσερα δηλαδή.

Τι too slow και too fast, δεν κατάλαβα;

Στο άρθρο επίσης λέει πως εκτός απ' το εύρος των 20Hz-20 KHz,οι ενισχυτές καλούνται να αναπαράγουν όλο το υπόλοιπο που κουβαλάει μαζί του το 24/192 και φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.
Απ' την μια δηλαδή κοιτάζουμε να απαλλάξουμε τους ενισχυτές μας και τους αναθέτουμε συγκεκριμένες συχνότητες για να αναπαράγουν πιο άνετα,χρησιμοποιώντας πολυενισχύσεις κλπ,κι απ' την άλλη θα τους φορτώσουμε συχνότητες που δεν θα άκουγε ούτε νυχτερίδα;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Ο προ σου ναι, ίσως...Τα ηχεία σου?

Captain,σωστά το λες,τα ηχεία μου πάνε από 33Hz-20KHz ή κάπου εκεί.
Το τι τραβάει εκείνος ο έρμος τελικός των ψηλών σκέφτομαι αν είναι έτσι όπως τα λέει ο τύπος...
Άλλο αν τα ηχεία αδυνατούν να τα αναπαράγουν.

Απάντηση: Re: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Το σουμάρισμα που είχα κάνει σε μια παλιότερη σχετική συζήτηση...

1.Λόγω εγγενών προβλημάτων στις υπάρχουσες τεχνολογίες,κυρίως των ήχείων και λιγότερο των ενισχυτικών καθώς και των μεθόδων ηχογράφησης(θόρυβος,παραμορφώσεις,δυνατότητα ανταπόκρισης στο τεράστιο δυναμικό εύρος/ταχύτητες/εντάσεις μιάς ζωντανής ηχογράφησης...),δεν φάινεται να είναι προσιτή-εφικτή η αναπαραγωγή HD 24/96 και 24/192,για την μεγάλη πλειοψηφία των ηχητικών συστημάτων κι ηχογραφήσεων,στους οικιακούς χώρους.

2.Ο θόρυβος περιβάλλοντος ενός μέσου οικιακού χώρου(55-.... db),έρχεται να επιδεινώσει τα παραπάνω προβλήματα,καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ακουστότητα πληροφορίας χαμηλής έντασης.

3.Ασφαλώς ποιοτικές διαφορές είναι ακουστές μεταξύ των διαφόρων format,αλλά δεν εξασφαλίζεται ούτε μπορεί να πιστοποιηθεί,ότι όλη η εγγεγραμμένη πληροφορία σε HD format αναπαράγεται...

Last edited:
192kHz digital music files offer no benefits. They're not quite neutral either; practical fidelity is slightly worse. The ultrasonics are a liability during playback.

Neither audio transducers nor power amplifiers are free of distortion, and distortion tends to increase rapidly at the lowest and highest frequencies. If the same transducer reproduces ultrasonics along with audible content, any nonlinearity will shift some of the ultrasonic content down into the audible range as an uncontrolled spray of intermodulation distortion products covering the entire audible spectrum. Nonlinearity in a power amplifier will produce the same effect. The effect is very slight, but listening tests have confirmed that both effects can be audible.
There are a few ways to avoid the extra distortion:

A dedicated ultrasonic-only speaker, amplifier, and crossover stage to separate and independently reproduce the ultrasonics you can't hear, just so they don't mess up the sounds you can.

Amplifiers and transducers designed for wider frequency reproduction, so ultrasonics don't cause audible intermodulation. Given equal expense and complexity, this additional frequency range must come at the cost of some performance reduction in the audible portion of the spectrum.

Speakers and amplifiers carefully designed not to reproduce ultrasonics anyway.

Not encoding such a wide frequency range to begin with. You can't and won't have ultrasonic intermodulation distortion in the audible band if there's no ultrasonic content.

Αυτό που λέει εδώ εννοώ,αν το κατάλαβα σωστά βέβαια.

Εντάξει, άλλο ένα άρθρο που μας λέει ότι δεν ακούμε αυτό που ακούμε. Έχω διαβάσει αρκετά τέτοια, για το βινύλιο, για το DSD...Και είμαι σίγουρος ότι θα διαβάσω κι άλλα. Παρόλ αυτά αυτό που μου λένε τα αυτιά μου μου φαίνεται πειστικότερο. Άσε που αύριο μεθαύριο μπορεί να δημοσιευθεί εδώ ένα άλλο άρθρο που να λέει ακριβώς τα αντίθετα, με επίσης ακλόνητα τεχνικά επιχειρήματα.

+1000

Ανακύκλωση του ίδιου θέματος...

Βασικά τα 192KHz files δεν έχουν να κάνουν με το ultrasonic αλλά δεν πειράζει. Κάτι άλλο θα ήθελε να πει ο ποιητής :afro:

Απάντηση: Re: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Βασικά τα 192KHz files δεν έχουν να κάνουν με το ultrasonic αλλά δεν πειράζει. Κάτι άλλο θα ήθελε να πει ο ποιητής :afro:

Μακάρι...
Απ' το στόμα σου και...

Re: Απάντηση: Re: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Μακάρι...
Απ' το στόμα σου και...

... σε εκείνου το αυτί που μιλάει εναντίον του μάρκετινγκ με μαρκετινίστικους όρους ε; :flipout:

Βασικά πρόκειται για ρυθμό δειγματοληψίας ως προς τη συχνότητα του ρυθμού αλλά και τα πολλαπλάσια αυτού.

Αν πιστέψουμε αυτό που γράφει, τότε υπερηχητικά ακούμε και από το CD. Αφού 44.1 άρα διπλό, άρα ουουουου δεν χρειαζόμαστε παραπάνω. Τα έχει κάνει ελαφρώς αχταρμά θέλοντας να πει βέβαια κάτι σωστό σε σχέση με το υπερηχητικό αλλά... .

Δεν νομίζω,ότι καθιερωμένοι κατασκευαστές μηχανικοί ψηφιακών,τα κάνουν αχταρμά και δεν ξέρουν τι λένε.

Λόγω γλώσσας κι έλλειψης ειδικών γνώσεων το πιθανότερο είναι,ότι δεν γίνεται κατανοητό τι ακριβώς θέλουν να πούν ή πιθανά ακόμη κατανοείται-μεταφέρεται λάθος.

Μια σύνέντευξη του πιό αναλυτική

http://www.monoandstereo.com/2008/06/interview-with-dan-lavry-of-lavry.html

Last edited:
... σε εκείνου το αυτί που μιλάει εναντίον του μάρκετινγκ με μαρκετινίστικους όρους ε; :flipout:

Βασικά πρόκειται για ρυθμό δειγματοληψίας ως προς τη συχνότητα του ρυθμού αλλά και τα πολλαπλάσια αυτού.

Αν πιστέψουμε αυτό που γράφει, τότε υπερηχητικά ακούμε και από το CD. Αφού 44.1 άρα διπλό, άρα ουουουου δεν χρειαζόμαστε παραπάνω. Τα έχει κάνει ελαφρώς αχταρμά θέλοντας να πει βέβαια κάτι σωστό σε σχέση με το υπερηχητικό αλλά... .

Ωπα....
Δεν ειναι ετσι.
Η συχνοτητα δειγμστοληψιας συμφωνα με το θεωρημα του Νυκουιστ ειναι διπλασια της υψηλοτερης που θελουμε να αναπαραγουμε.
Συνεπως στα redbook η υψηλοτερη δυνατη συχνοτητα ειναι 22 στα dat 24 στο sacd dvdaudio etc 48 και στα hd 88.1-96khz

Παντως τα αρχεια που κατεβασα οντως δεν αναπαραγουν τιποτα ακουστο

Άλλο συχνότητα δειγματοληψίας άλλο ακουστή συχνότητα.

Regarding sample rate: The ear can not hear over 25-30KHz, therefore 60-70KHz would be ideal. Unfortunately there is no 65KHz standard, but 88.2KHz or even 96KHz is not too far from the optimal rate. 192KHz is way off the mark.

Είναι λάθος το παράδειγμα που φέρνει. Για να πει πιο κάτω κάτι σωστό.

It brings about higher distortions

Και κάτι άλλο λάθος.

increased processing costs

Ωπα....
Δεν ειναι ετσι.
Η συχνοτητα δειγμστοληψιας συμφωνα με το θεωρημα του Νυκουιστ ειναι διπλασια της υψηλοτερης που θελουμε να αναπαραγουμε.
Συνεπως στα redbook η υψηλοτερη δυνατη συχνοτητα ειναι 22 στα dat 24 στο sacd dvdaudio etc 48 και στα hd 88.1-96khz

Παντως τα αρχεια που κατεβασα οντως δεν αναπαραγουν τιποτα ακουστο

Μην το λες σε εμένα. Πεσ' το σε εκείνον που είπε ότι ακούμε 25KHz άρα τα 192 είναι άχρηστα. Λες και έχει σχέση το ένα με το άλλο.

Άλλο συχνότητα δειγματοληψίας άλλο ακουστή συχνότητα.

Regarding sample rate: The ear can not hear over 25-30KHz, therefore 60-70KHz would be ideal. Unfortunately there is no 65KHz standard, but 88.2KHz or even 96KHz is not too far from the optimal rate. 192KHz is way off the mark.

Είναι λάθος το παράδειγμα που φέρνει. Για να πει πιο κάτω κάτι σωστό.

It brings about higher distortions

Και κάτι άλλο λάθος.

increased processing costs

Δεν βρισκω κανενα λαθος

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν increased τα processing costs. Τώρα δεν είναι. Εκτός κι αν οι κατασκευαστές δεν βγάζουν DAC 192ΚΗz.

Σωστό είπα για την παραμόρφωση και λάθος τη σύγκριση μεταξύ ακουστής συχνότητας και συχνότητας δειγματοληψίας. Στα 192 υπάρχουν θέματα με τους υπερήχους (και με άλλα) άλλα άλλο αυτό, άλλο ο ρυθμός.

Re: Απάντηση: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Όποιος διατηρεί αμφιβολίες για τα HD, ευχαρίστως να περάσει για καφέ και να συγκρίνει άμεσα το πρωτογενές ηχογραφημένο υλικό σε 24/96 και το αντίστοιχο κατεβασμένο-με τον βέλτιστο τρόπο (Weiss saracon / pow-r3 dither) τελικό 16/44.1.
Δεν μπορεί και οι Θεσσαλονικείς κατεβαίνουν καμμιά φορά Αθήνα.

Θέμη το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές.

Οι υψηλής ανάλυσης εγγραφές και δισκάκια είναι ή τουλάχιστον οφείλουν να είναι καλύτερες-α.
Δεν τίθεται θέμα.Διαφορές κατά περίπτωση μπορούν να ακούγονται.

Είναι όμως άλλο τάξης ζήτημα,άν και πόσο είναι δυνατόν να αναπαραχθούν στο σπίτι μας,απο τον ενισχυτή κι ιδίως τα ηχεία μας στο δεδομένο χώρο μας.
Επομένως στο ερώτημα άν υπάρχει υψηλή ανάλυση,η απάντηση είναι ναί υπάρχει.Η αναπαραγωγή της όμως μια πολύ πονεμένη ιστορία,ανακατεμένη με πολλούς μύθους,με πολύ μάρκετινγκ και πολλά κέρδη...

Last edited:
The same my little pantelis ....

Βρε παίδες, αλλού προτρέπετε να εμπιστευθούμε τα αυτιά μας και αλλού παρατάσσετε papers του καθενός (που δεν ξέρουμε αν έχει και κάποια συμφέροντα, εφόσον δεν έχει στην παραγωγή του ορισμένες συσκευές) ως αξιώματα ...

Λέω για χιλιοστή φορά, ότι αρχεία υψηλής ανάλυσης, νέες παραγωγές από εταιρείες που κατέχουν το άθλημα, τουλάχιστον στο είδος της κλασσικής που εγώ ακούω, δίνουν στα δικά μου αυτιά μεγάλη απόλαυση, πολύ μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα 44,1άρια ... Το πρόβλημα είναι τα ''υψηλής ανάλυσης'' που κατεβάζουμε για τεστάρισμα από άβακες κλπ. και αφορούν ριμάστερς προβληματικών ηχογραφήσεων, ή προκύπτουν από οικιακές ψηφιοποιήσεις, κλπ. κλπ. όπου όντως δεν υπάρχει κάτι να θαυμάσεις στο ''χαι-ρες'' αρχείο ...

Μισό λεπτό: ο τίτλος του άρθρου είναι

24/192 Music downloads, and why they make no sense.

Δεν μίλησε κανείς για το 24/96.

Το ουσιαστικό ερώτημα είναι άν και κατά πόσο ένα πραγματικά καλογραμμένο τυπικό δισκάκι 16/44 είναι κλάσεις υποδεέστερο,όταν το ακούμε στο σύστημά μας απο μια εγγραφή υψηλής ανάλυσης.

Δεδομένου ότι έχω χιλιάδες δισκάκια κάθε είδους,έχω πολύ καλό SACD player,έχω USB DAC για κατέβασμα μέχρι και 24/192...λέω ότι στη σύγκριση με πολύ καλά τυπικά δισκάκια οι διαφορές είναι αμελητέες ή μη ακουστές στο σπίτι μου(και σ' όλα τ' άλλα θα πρόσθετα,μ' ελάχιστη επιφύλαξη).

Αφήστε που ο νεαρός γιός μου,θεωρεί πιό ευχάριστο,φυσικό και δυναμικό το άκουσμα των απλών καλών δισκακίων σε σχέση με πανάκριβα-χρυσά-ασημένια...sacd,24/96,24/192...:flipout:

Last edited: