Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Θέμη το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές.

Οι υψηλής ανάλυσης εγγραφές και δισκάκια είναι ή τουλάχιστον οφείλουν να είναι καλύτερες-α.
Δεν τίθεται θέμα.Διαφορές κατά περίπτωση μπορούν να ακούγονται.

Είναι όμως άλλο τάξης ζήτημα,άν και πόσο είναι δυνατόν να αναπαραχθούν στο σπίτι μας,απο τον ενισχυτή κι ιδίως τα ηχεία μας στο δεδομένο χώρο μας.
Επομένως στο ερώτημα άν υπάρχει υψηλή ανάλυση,η απάντηση είναι ναί υπάρχει.Η αναπαραγωγή της όμως μια πολύ πονεμένη ιστορία,ανακατεμένη με πολλούς μύθους,με πολύ μάρκετινγκ και πολλά κέρδη...

συμφωνώ απόλυτα, υπάρχει πολύ hype αλλά και ημιμάθεια, εγωϊσμός, ξερολισμός κλπ στο χόμπι μας.

Δυστυχώς ή ευτυχώς το ηχητικό επιθυμητό αποτέλεσμα για όλους μας είναι πολυπαραγοντικό.

Ο καθένας μας ακολουθεί το δρόμο του, άλλος αλλάζει καλώδια, άλλος το παλεύει με το φτιάξιμο του χώρου και την τοποθέτηση, άλλος αλλάζει ηχεία...

Το θέμα είναι ότι κάνουμε να είναι συνειδητές επιλογές και όχι άμεσα ή έμμεσα επιβαλλόμενες από πρέπει ή τυφλές θεωρίες.

Καθήκον του κάθε χομπίστα προς τον εαυτό του είναι να εξαντλήσει όλα τα μέσα (είτε οικονομικά σύμφωνα πάντα με το budget του είτε τεχνικά ακόμα και αν αυτό σημαίνει να ρίξει διάβασμα περισσότερο από ότι στις πανελλαδικές) για το καλύτερο αποτέλεσμα σύμφωνα με τα γούστα του.

Στην προκειμένη περίπτωση προφανώς και υπάρχει υψηλή ανάλυση, το αν την ακούμε εμείς ή αν πιστεύουμε ότι αξίζει η εκταμίευση για την αγορά κατάλληλου εξοπλισμού για την εκμεταλλευσή της είναι άλλο θέμα το οποίο αφορά τον καθένα ξεχωριστά.

δεν είναι θέμα αμφισβήτησης.
προσωπικά ακούω αρκετά 24/96 και λιγότερα 24/192.
Κάποια από αυτά είναι λίγο καλύτερα (το λίγο σημαίνει αισθητά) από τα 16/44.1
Θεωρώ ότι έχω ένα αρκετά καλοστημένο σύστημα.
Και τα αυτάκια μου αρκετά καλά συντηρημένα και εξασκημένα.
Όμως αυτό που παίρνω έχω ήδη αρχίσει να το θεωρώ ότι δεν αξίζει τον κόπο και τον ιδρώτα του player μου κατά την αναπαραγωγή και τον χώρο στον δίσκο.

Το άρθρο το βρήκα τυχαία, και δεν το θεωρώ απλά άλλο ένα άρθρο.
Θα συμβούλευα να το διαβάσουμε ξανά με προσοχή και ...να κατεβάσουμε τα αρχεία.
Εχει ενδιαφέρον, τουλάχιστον έχουμε κοινές αναφορές ώστε να συζητήσουμε

.....αν θέλουμε...

Στο παρελθόν κι εγώ είχα ανεβάσει ένα τέτοιο άρθρο, της Pristine Audio, που αμφισβητούσε το νόημα των 24/96 και 24/192. Είχα διαβάσει όμως εδώ και ένα paper που ανέλυε τα αποτελέσματα έρευνας για το υψίσυχνο περιεχόμενο στη μουσική και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο υπάρχει μουσική μέχρι και στα 40 khz (αρμονικές), αλλά και ο ακροατής αντιλαμβάνεται την απουσία τους όταν μπει ο "κόφτης" στα 20 khz!. Οπότε τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί στο χώρο και δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη. Και η γνώμη του καθε ειδικού δεν είναι θέσφατο, αλλιώς θα είχαμε όλοι το ίδιο σύστημα.

εδιτ: Κατέβασα το πρώτο αρχείο και δεν ακούω τίποτα. Άρα είμαι εντάξει αν κατάλαβα καλά;

Last edited:
Εντάξει, άλλο ένα άρθρο που μας λέει ότι δεν ακούμε αυτό που ακούμε. Έχω διαβάσει αρκετά τέτοια, για το βινύλιο, για το DSD...Και είμαι σίγουρος ότι θα διαβάσω κι άλλα. Παρόλ αυτά αυτό που μου λένε τα αυτιά μου μου φαίνεται πειστικότερο. Άσε που αύριο μεθαύριο μπορεί να δημοσιευθεί εδώ ένα άλλο άρθρο που να λέει ακριβώς τα αντίθετα, με επίσης ακλόνητα τεχνικά επιχειρήματα.

Έτσι μπράβο,εμπιστευόμαστε τ'αυτιά μας.
Αυτά και μόνον αυτά.

+1

"Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου...":nounder:

+1000

Ανακύκλωση του ίδιου θέματος...

Αν πρέπει να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στα αυτιά μας, γιατί όχι και στα υπόλοιπα όργανα και τμήματα του ανθρώπινου σώματος;
Δείχνοντας την ίδια εμπιστοσύνη στα μάτια μας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα τμήματα του άρθρου που σαφέστατα αναφέρονται και τονίζουν τo Confirmation bias, το Placebo effect και τη δυσκολία του να κρίνει αντικειμενικά ο καθένας την υποτιθέμενη βελτίωση επιδόσεων στον ήχο (που για έναν κολλητό μου επιφέρει η αλλαγή του βύσματος τροφοδοσίας, την οποία τεστάρει ακούγοντας Ζαζόπουλο...). Νομίζω επίσης πως είναι σαφέστατο το παράδειγμα που αντιστοιχεί το τι βλέπουμε στο φάσμα του φωτός με το τι ακούμε στο φάσμα του ήχου...
Επίσης ένα άλλο όργανο του σώματος που αξίζει τις ίδιας εμπιστοσύνης είναι το τμήμα του εγκεφάλου μας που παιδεύτηκε χρόνια σε σχολές και βιβλία και εργαστήρια για να μάθει κατανοήσει στο ελάχιστο 5 πράγματα. (Να μην αναφερθώ σε ένα άλλο πιο ταπεινό τμήμα του σώματος που ταλαιπωρήθηκε εξίσου στα θρανία αυτά τα χρόνια). Δεν θα βρείτε και πολλούς συνηγόρους της "πίστης στα αυτιά" ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν έστω στοιχειώδη εκπαίδευση και κατανόηση και μόνο ίσως των βασικών ψηφιακών ηλεκτρονικών και της θεωρίας τους. Αντίθετα, όσο πιο μακριά σαν επάγγελμα και εκπαίδευση βρίσκεται κάποιος από αυτά, τόσο πιο πρόσφορο το έδαφος για αποκλειστική "πίστη στα αυτιά" και μόνο σε αυτά.

Διαφορές υπάρχουν ειδικά από 16 σε 24 bit.
Γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές όταν κάποιος δουλέψει με δικές του ηχογραφήσεις στο εργαστήρι του.

Οι καλές και καινούριες παραγωγές (ή και remasters από καλό υλικό) κρίμα είναι να φτάνουν στα χέρια μας στα 16/44.1
Καλύτερα σε 24/96 ή ότι άλλο, αλλά σίγουρα πάνω από 16/44.1
Γιατί δηλαδή οι μηχανικοί ήχου να μας δώσουν μονό το 16 bit ? Γιατι τελευταία στιγμή να κάνουν downsample τόσο χαμηλά γηια να μας δώβσουν μονο το 16bit?

Μην είστε αρνητικοί ;-)
Μη μένουμε στα 16bit , δεν υπάρχει λόγος στην εποχή μας.
Στο άρθρο ο τύπος αναφέρει ξανα και ξανα το πρόβλημα όγκου , νταξ δεν είμαστε και στο ’80 … οι τιμές $/GB έχουν πέσει πάρα πολύ στις μέρες μας.

Τεσπα, ας είναι καλή η παραγωγή, ας αξίζει η μουσική , και δεν έχω και εγώ πρόβλημα να ακούσω κατεστραμμένο βίνιλιο ή Mp3 χαμηλής ποιότητας.
Αλλά δεν υπάρχει λόγος σήμερα να μένουμε μόνο στα 16bit.

Στο δικό μου σύστημα, τα λίγα υψηλής ανάλυσης αρχεία που έχω θα μπορούσα να πω ότι ακούγονται πιό πλούσια στις υψηλές κυρίως συχνότητες και γενικά πιο αεράτα. Αυτό σα γενικός κανόνας. Το μοναδικό που έχω και σε hi ress (24/96) και σε s d είναι ένα album των depeche mode. Ε, σε αυτό η αλήθεια είναι ότι διαφορά ιδιαίτερη δεν καταλαβαίνει κανείς, υποθέτω και λόγω της αρχικής εγγραφής. Τώρα, αν ήταν να δώσω 10 ευρώ για ένα cd ή 12 ευρώ για hiress download μάλλον στο download θα πήγαινα.

Στο άρθρο ο τύπος αναφέρει ξανα και ξανα το πρόβλημα όγκου , νταξ δεν είμαστε και στο ’80 … οι τιμές $/GB έχουν πέσει πάρα πολύ στις μέρες μας.

μην το λες.
υπάρχει.
Εγώ στο οικιακό προσπαθώ με νύχια και δόντια να μείνω στο 1 ΤΒ (μαζί με λίγο βιντεοϋλικό) και σβήνω συνέχεια ό,τι δεν ακούω.
Πλέον αν βρώ κάτι σε 24/96 και το 16/44.1 ακούγεται καλύτερα (ισχύει και αυτό) προφανώς κρατώ το 16/44.1 Επίσης αρκετό υλικό που έχω ριπάρει σε flac πλέον τα σβύνω και τα γυρίζω σε 320 μπ3.
Αλλωστε το θέμα το έβαλα (ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΞΑΝΑ) σε σχέση με συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που είχαμε για συσκευές φορητές που να παίζουν 24/192.
Στο κινητό μου με 16gb αν βάλω ένα δυό δίσκους φλακ θα τους βάλω από βίτσιο και μόνο.
Λοιπόν όσο αρκετοί απο μας σκέφτονται αν αξίζει να έχουν τέτοιο υλικό στο σπίτι, για σκεφτείτε τι θέμα υπάρχει με την φορητότητα των αρχείων αυτών και το "αμφισβητούμενο" όφελος.

Κι εμένα το άρθρο μου φάνηκε μια χαρά σοβαρό.

Θα παραθέσω την εμπειρία μου, που έχω ξαναγράψει:

Όταν βρέθηκα στο studio για το mastering του δίσκου που έχω για avatar και χαζεύοντας την κονσόλα του ηχολήπτη (Manley Massive Passive Stereo Equalizer), πρόσεξα ενδείξεις 27KHz σε κάτι ρυθμιστικά. Όταν τον ρώτησα σχετικά (έχοντας συζητήσεις σαν αυτή που κάνουμε τώρα κατά νου), μας έκανε επίδειξη επί τόπου με το υλικό μας -το οποίο, σημειωτέον, ήταν ηχογραφημένο στα 24/48 ΚΗz.

Έδωσε +10db στα 27KHz και έπαιζε με το on/off. Ε λοιπόν, ο ήχος της ακουστικής κιθάρας δεν είχε καμία σχέση στις δύο θέσεις: με κομμένους τους υπέρηχους, ακουγόταν πιο δυνατά και πιο σκληρά, ενώ στην αντίθετη θέση ο ήχος "μαλάκωνε" και η υφή της κιθάρας πλούτιζε και αποκτούσε αληθοφάνεια, ενώ υποχωρούσε και στη σκηνή, λαμβάνοντας πιο "ρεαλιστικές" διαστάσεις. (Εδώ κολλάει και η προτίμηση του γιου του Dipie στο 16/44 -προφανώς προτιμά το πιο "ροκ", φτωχό σε αρμονικές και φαινομενικά πιο "δυναμικό", αλλά στην ουσία συμπιεσμένο, αποτέλεσμα του redbook.)

Με άλλα λόγια, μπορεί να μην ακούγαμε τα 27ΚΗz, αλλά ακούγαμε και παρακούγαμε τις εμπλουτισμένες αρμονικές των μεσαίων. Σημείωση: Τα ηχεία του studio ήταν τα ενεργά ATC SCM-10, που έχουν σημείο -6db στα 22 KHz.

μην το λες.
υπάρχει.
Εγώ στο οικιακό προσπαθώ με νύχια και δόντια να μείνω στο 1 ΤΒ (μαζί με λίγο βιντεοϋλικό) και σβήνω συνέχεια ό,τι δεν ακούω.
Πλέον αν βρώ κάτι σε 24/96 και το 16/44.1 ακούγεται καλύτερα (ισχύει και αυτό) προφανώς κρατώ το 16/44.1 Επίσης αρκετό υλικό που έχω ριπάρει σε flac πλέον τα σβύνω και τα γυρίζω σε 320 μπ3.
Αλλωστε το θέμα το έβαλα (ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΞΑΝΑ) σε σχέση με συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που είχαμε για συσκευές φορητές που να παίζουν 24/192.
Στο κινητό μου με 16gb αν βάλω ένα δυό δίσκους φλακ θα τους βάλω από βίτσιο και μόνο.
Λοιπόν όσο αρκετοί απο μας σκέφτονται αν αξίζει να έχουν τέτοιο υλικό στο σπίτι, για σκεφτείτε τι θέμα υπάρχει με την φορητότητα των αρχείων αυτών και το "αμφισβητούμενο" όφελος.

Μέχρι ποτέ θα προσπαθείς να μείνεις στο 1ΤΒ … δε ξέρω…
Γιατί δεν έμεινες στα 100ΜΒ ?

Μετατρέπεις τα flac ε ? Καλά αν μετά από λίγο καιρό ξανά ριπαρεις τα CD για flac …. Δε θα φταίω εγώ.

Ένας 2ΤΒ δίσκος έχει σήμερα 60ευρώ .. όσο 5 CD μουσικής να αγοράσεις …. Να μη πω για κάτι CD που έχουν ~35ευρώ …

Πάρε ένα δίσκο, μη πετάς τα flac … χάνεις και το χρόνο σου …

μην το λες.
υπάρχει.

Για την φορητότητα δεν το συζητάω. Είναι προφανές ότι τα 24/192 δεν έχουν νόημα όταν ακούμε από ψείρες μέσα σε μετρό, με εξωτερικούς θορύβους, με χίλια δυό πράγματα να αποσπάνε την προσοχή μας, με, με, με. Η αντίρρησή μου είναι στην απόρριψη της υψηλής ανάλυσης, έτσι γενικώς και αορίστως επειδή και καλά δε μπορούμε να την ακούσουμε. Όσον αφορά τους ειδικούς και "ειδικούς", η εμπειρία που με σημάδεψε ήταν η ανάγνωση ενός ειδικού τεύχους κάποιοιυ γερμανικού περιοδικού στην τέχνη της ηχογράφησης, όπου κάποιος ειδικός, διάσημος ηχολήπτης (πάντα κατά το περιοδικό) υποστήριζε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι επανεκδόσεις αναλογικών ηχογραφήσεων σε CD έχουν καλύτερο ήχο από το πρωτότυπο βινύλιο. Από τότε κρατάω μικρό καλάθι...

Μέχρι ποτέ θα προσπαθείς να μείνεις στο 1ΤΒ … δε ξέρω…
Γιατί δεν έμεινες στα 100ΜΒ ?

Μετατρέπεις τα flac ε ? Καλά αν μετά από λίγο καιρό ξανά ριπαρεις τα CD για flac …. Δε θα φταίω εγώ.

Ένας 2ΤΒ δίσκος έχει σήμερα 60ευρώ .. όσο 5 CD μουσικής να αγοράσεις …. Να μη πω για κάτι CD που έχουν ~35ευρώ …

Πάρε ένα δίσκο, μη πετάς τα flac … χάνεις και το χρόνο σου …

έπρεπε να βάλω ένα όριο.
τα 100ΜΒ ήταν μικρό.
Το 1ΤΒ μιά χαρά.

Δεν τα πετάω. Απλά μένουν σε ένα δίσκο που δεν είναι συνέχεια on. Μου γεμίζουν τη βιβλιοθήκη και βαριέμαι να σκρολάρω.
Δεν είναι ζήτημα κόστους. Είναι χρόνου και οικονομίας. Η δισκοθήκη ΠΡΕΠΕΙ να μικραίνει όσο μεγαλώνουμε. Για να καταλήξουμε (ποθητό όνειρο) σε 10 τίτλους.
Δυστυχώς δεν έχω χρόνο για αδιάφορη (πλέον σε μένα) μουσική

Για την φορητότητα δεν το συζητάω. Είναι προφανές ότι τα 24/192 δεν έχουν νόημα όταν ακούμε από ψείρες μέσα σε μετρό, με εξωτερικούς θορύβους, με χίλια δυό πράγματα να αποσπάνε την προσοχή μας, με, με, με.

Για να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου (αφού με τα ακουστικά δεν έχω καμία σχέση ακόμα και δεν ξέρω αν θα αποκτήσω καθώς δε φαίνεται να με πολυβολεύουν), υπάρχουν και οι στιγμές που "σκας" το τσιγάρο σου στην ήσυχη παραλία κάτω από τη σκιά της ομπρέλας πίνοντας τον freddo σου (προφανώς μέσα σε ειδικό θερμός για να μη γίνει κάτουρο πάνω στο τέταρτο) και φοράς τα χαιεντάδικα ακουστικά σου για να απολαύσεις τη στιγμή. Ανοίγεις άμα λάχει και ένα hi fidelity ή ήχο (καλό ε?). Δεν είναι ωραίο το player / ενισχυτής ακουστικών να υποστηρίζει hi ress?

Μιά συμφωνία του Beethoven πιάνει χώρο κοντά 1GB σε υψηλή ανάλυση, 200 ΜΒ σε φλακ 16/44.1 και 50MB ή λιγότερο σε ΜΡ3. Οι 9 συμφωνίες πιάνουν μιά ολόκληρη κάρτα μνήμης των 8GB σε 24/192. Καταλαβαίνεις ότι είναι εξαιρετικά περιοριστικό. Η φορητότητα έχει άλλες παραμέτρους. Να διευκρινίσω ότι κι εγώ ακούω πολύ σπάνια μουσική στο δρόμο με ακουστικά.

Μόνο και η ιδέα της αρμύρας στο δάχτυλο και των λίγων κόκκων άμμου φτάνει για να μου διώξει κάθε hires διάθεση - ούτε καν για κασέτα. (Ιδίως η αίσθηση της αρμύρας στο αυτί και πάνω στο earpad ή την ψείρα....)

χώρια που το αντηλιακό ξεβάφει όλες τις μεταξοτυπίες και αφήνει παντοτεινά αποτυπώματα στα πλαστικά....
:grinning-smiley-043

Tό όλον της υπόθεσης δεν είναι τόσο στην υψυλή ανάλυση αναπαραγωγής , όσο το αρχείο αυτό καθαυτό εάν είναι high res , εκεί βλέπουμε διαφορά στο playback , είτε αυτό παίζει στα 44 είτε στα 96 ,
για να πω και το αιρετικό ότι καλύτερα να ακούς στα 44 τα 96αρια , παρά στα 96 ... κατα την βλαμένη εμπειρία μου η υψίσυχνη αναπαραγωγή στα κονσουμεράδικα ντακάκια μάλλον κακο κανεί παρα καλό !
φαντάζομαι ότι η μηχανή καλέιτε να επεξεργαστεί πιο πολλα δείγματα με αποτελέσμα εντέλει πιο πολλά σφάλματα χρονισμού και τοποθέτησης δεδομενων στην αναλογική τους υφή !

δεν είμαι γκουρού και μάλλον λέω χοντρομαλ@@@ , απλά στην πράξη εκέι κατέληξα ,, πράξη που σημαίνει περι τα 20 περιπου τσιπάκια σε διάφορες υλοποιήσεις και μορφές .. τα πιο πολλά ατα άκρα ! με ότι καλύερο παίζει στην πιάτσα απο περιφεριάκα υλικά ,

αυτά

Ασε που θα γίνω και λίγο ρατσίστας .. ο περισότερος κόσμος ακούει με την ταμπέλα και όχι αυτο καθαυτό το άκουσμα ,, δλδ ,, εάν πλερώ σουπερ ντουπερ μασίν ,, του αρέσει δεν του αρέ,, απο αυτο θα ακούει και θα το υποστιρίζει τρελά ,,

Μπίλι μου παραείναι αιρετικό να υποβιβάζουμε σε 16 μπιτ το 24 μπιτ περιεχόμενο … για να το ακούσουμε καλύτερα !?
Υποβιβασμός θα γίνει από την αλυσίδα αναπαραγωγής έτσι κι αλλιώς – έστω από τα ηχεία / ακουστικά - αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Μη κολλάς στο υψίσυχνο δηλαδή και μόνο.

Όλοι οι σύγχρονοι μηχανικοί ήχου δουλεύουν τουλάχιστο στα 24 μπιτακια…

Re: Απάντηση: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Ασε που θα γίνω και λίγο ρατσίστας .. ο περισότερος κόσμος ακούει με την ταμπέλα και όχι αυτο καθαυτό το άκουσμα ,, δλδ ,, εάν πλερώ σουπερ ντουπερ μασίν ,, του αρέσει δεν του αρέ,, απο αυτο θα ακούει και θα το υποστιρίζει τρελά ,,

λάθος το γράφεις μάνα μου....

τουαρέ δεν τουαρέ...είν το σωστό...-bye-

Απάντηση: Re: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

έπρεπε να βάλω ένα όριο.
τα 100ΜΒ ήταν μικρό.
Το 1ΤΒ μιά χαρά.

Δεν τα πετάω. Απλά μένουν σε ένα δίσκο που δεν είναι συνέχεια on. Μου γεμίζουν τη βιβλιοθήκη και βαριέμαι να σκρολάρω.
Δεν είναι ζήτημα κόστους. Είναι χρόνου και οικονομίας. Η δισκοθήκη ΠΡΕΠΕΙ να μικραίνει όσο μεγαλώνουμε. Για να καταλήξουμε (ποθητό όνειρο) σε 10 τίτλους.
Δυστυχώς δεν έχω χρόνο για αδιάφορη (πλέον σε μένα) μουσική

Το τελευταίο ξαναπέστο...

Αλλά θα πάμε σ' άλλα χωράφια,άν το ζορίσουμε...

Μόνο και η ιδέα της αρμύρας στο δάχτυλο και των λίγων κόκκων άμμου φτάνει για να μου διώξει κάθε hires διάθεση - ούτε καν για κασέτα. (Ιδίως η αίσθηση της αρμύρας στο αυτί και πάνω στο earpad ή την ψείρα....)

χώρια που το αντηλιακό ξεβάφει όλες τις μεταξοτυπίες και αφήνει παντοτεινά αποτυπώματα στα πλαστικά....
:grinning-smiley-043

Απαγορεύονται σχόλια σχετικά με θάλασσες κι αλμύρες και καταστρώματα...
Μου ανοίγουν την όρεξη....

:plank:
:ban-aki: