Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Κάπτεν, σου είπα από τη πρώτη στιγμή ότι χωρίς πικάπ λείπει η θαλπωρή και χωρίς pc/dac λείπει το μυστήριο... αλλά εσύ εξακολουθείς να επιμένεις πεζά και οπισθοδρομικά... :flipout:

(να δω πότε θα με ξανακαλέσεις στο αμπάρι... μόνο σανίδες και καρχαρίες είσαι... -bye-)

Το άρθρο στο οποίο αναφέρεται το πρώτο ποστ, είναι έλλειπες.

Και αρκετοί προλαλλήσαντες το κάλυψαν αυτό...

Σαφέστατα σωστές παραγωγές 16/44,1 ακούγονται καλύτερα και πιο φυσικά, από 24/96 ηχογραφημένες απλά για μαρκετίστικους λόγους.

Στην άυλη συλλογή μου, τα περισσότερα είναι 16/44,1 αλλά έχω και έναν σεβαστό αριθμό από 24/96... το θέμα του hardware έχει να κάνει ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ με το software... άρα τι? να πετάξω τα 24/96 μου και να ακούω μόνο 16/44,1 ή να τα κάνω downsample???

Δεν διαπίστωσα προσωπικά ΚΑΜΙΑ αντιπαράθεση για το εάν ή όχι φορητές συσκευές θα πρέπει ή όχι να αναπαράγουν αρχεία ανώτερα από 14/44,1... διαπίστωσα μια σύγχυση στην ΕΜΡΗΝΕΙΑ του όρου φορητότητα, την οποία ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ συγχέουν κάποιο με φτηνές ψείρες και παραλίες και μετρό και σοκάκια... επίσης η σύγχυση συνεχίζει με γενικεύσεις εμμονών σε προσωπικά γούστα... καθότι συζητάμε, το αν κάποιος έχει άποψη αλλά δεν έχει εμπειρία θεωρώ ότι τουλάχιστον δε θα πρέπει να επιμένει...

Το αν μια συσκευή έχει δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων υψηλής ανάλυσης, φυσικά και θα πρέπει να προτιμηθεί, διότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχει και νεώτερο dac chip... που προσωπικά θεωρώ ότι μάλλον θα είναι (θα ακούγεται) και καλύτερο.

Δεν πρέπει να έχουμε στεγανά στο μυαλό μας και να γενικεύουμε τις υποκειμενικές μας ιδέες ιδιαίτερα αν δεν έχουμε στοιχεία ανάλογα...

Εγώ θέλω φορητότητα για να ακούω ξαπλωμένος και να ακούω στο εξοχικό μου όταν πάω, και με τα μεγάλα μου καλά ακουστικά...δεν υπάρχει άλλος όρος... ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ είναι και αυτή... στην παραλία χαίρομαι την φύση και το μπάνιο μου και δεν ακούω μουσική... ακούω τους φυσικούς ήχους της φύσης... κατ'αναλογία δεν λέω ότι δεν θα πρέπει να ακούει κανείς στην παραλία...γούστα είναι αυτά... και για τις ψείρες που είπατε... υπάρχουν hiend ψείρες πολλών εκατοντάδων ευρώ (και πάνω από χιλιάρικο)... θα ήταν λογικό να πω ότι δεν αξίζουν ή δεν θα πρέπει να συνδέονται σε DAP υψηλής ανάλυσης???

Κατά τα άλλα το θέμα πράγματι έχει συζητηθεί ξανά και γκουρού του χώρου, έχουν αποφανθεί... και τα αυτιά μας και οι εγκέφαλοι μας έχουν ακούσει...

Νομίζω παρατηρώντας τα φυλλαράκια..., χάνουμε τα δέντρα και το δάσος ολόκληρο...

εγώ διαπιστώνω ότι κάποιοι έχουν εμμονές να προσβάλλουν συνεχώς τους συνομιλητές τους.:grandpa:
Και επειδή τείνει να καταντήσει σήριαλ θα συμβούλευα να χαλαρώσουν κάποια σκοινιά.

Για το θέμα της φορητότητας η προσωπική μου άποψη (και μου αρκεί η άποψη και η κατ επέκταση "προσωπική μου αμάθεια ή ημιμάθεια" - δεν χρειάζεται να τεκμηριώσω τίποτα επ αυτού) όταν η συζήτηση είναι αν ένα σύστημα μη φορητό με όλες τις δυνατότητές του αμφισβητείται το ότι μπορεί να αναπαραγάγει σωστά υψηλής ανάλυσης αρχεία, τότε πόσω μάλλον μπορεί να αναπαραγάγει σωστά τα αρχεία αυτά ένα φορητό.
Και όταν εννοώ φορητό (προσωπικά πάλι) δεν εννοώ ψείρες. Ούτε θεωρώ τις ψείρες υψηλή ανάλυση. Όμως προσφέρουν εξαιρετική φορητή ποιότητα όταν αυτή είναι επιθυμητή.

Η φορητότητα για μένα δεν υπάρχει διότι σημαίνει συμβιβασμός και αυτό θέλω να τονίσω. Οπότε μου αρκούν και οι ψείρες. Δεν μπορώ να τριγυρνάω με 2 ή 3 ζευγάρια ακουστικά και φορητούς ενισχυτές και μπαταρίες. Όποιος μπορεί έχει καλώς.
Αλλά επειδή έχω αυτή την άποψη δεν μπορεί να έρχεται οποιοσδήποτε και να μου λέει δεν έχω εμπειρία ή ότι δεν πρέπει να επιμένω.
Πώς να το κάνουμε δηλαδή ?
Θεωρώ την φορητότητα συμβιβασμό. Αμα θέλω να απολαύσω τη μουσική μου 100% θα κάτσω στο δωμάτιό μου και αν θέλω να πάω στο εξοχικό θα απολαύσω τη θέα ή θα αρκεστώ με ό,τι βρεθεί.
de gustibus λένε....non est disputandum.
Εσύ μπορείς να νομίζεις (ή να ξέρεις) ότι μπορείς να κουβαλάς μαζί σου κάτι που να λέει ότι παίζει 24/192.
Μπορείς να μας πείς την άποψή σου χωρίς να μας υποβιβάζεις ....
διαρκώς.-bye-

Re: Απάντηση: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Θέμη το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές.

Οι υψηλής ανάλυσης εγγραφές και δισκάκια είναι ή τουλάχιστον οφείλουν να είναι καλύτερες-α.
Δεν τίθεται θέμα.Διαφορές κατά περίπτωση μπορούν να ακούγονται.

Είναι όμως άλλο τάξης ζήτημα,άν και πόσο είναι δυνατόν να αναπαραχθούν στο σπίτι μας,απο τον ενισχυτή κι ιδίως τα ηχεία μας στο δεδομένο χώρο μας.
Επομένως στο ερώτημα άν υπάρχει υψηλή ανάλυση,η απάντηση είναι ναί υπάρχει.Η αναπαραγωγή της όμως μια πολύ πονεμένη ιστορία,ανακατεμένη με πολλούς μύθους,με πολύ μάρκετινγκ και πολλά κέρδη...

Αγαπητέ μου Dipie, κι εγώ τις ηχογραφήσεις μου από νορμαλ σύστημα τις ακούω και τις επεξεργάζομαι και με αυτό είναι κάτι παραπάνω από άμεσα αντιληπτές οι διαφορές. Να διευκρινήσω οτι σε πολυκομπρεσαρισμένες παραγωγές είναι χαμένη ιστορία αλλά σε ακουστικές δουλειές ας μην το συζητήσουμε.

Αν επιτρέπεται, με τι dac γίνονται οι δοκιμές?
(εφόσον δεν γίνομαι κουραστικός θα ήθελα να ξέρω και το υπόλοιπο σύστημα/χώρο καθώς επίσης, μιλώντας για τα συνήθη hd tracks, τι διαφορές έχετε διαπιστώσει και σε ποια σημεία?)

Εγώ πάντως έχω να πω κάτι για αυτούς που λένε πως ακούνε διαφορές όχι απ' το 16/44 στο 24/192 αλλά από το 24/96 στο 24/192 ακόμα-ακόμα..
Το placebo effect,κατορθώνει μερικές φορές μέχρι και δύσκολες ασθένειες να θεραπεύσει.
Αναλογιστείτε λοιπόν πόσο πιο εύκολο του είναι να μας κάνει να πιστεύουμε πως ακούμε καλύτερα.
Κι επιπλέον,όταν ΠΡΕΠΕΙ να ακούσουμε καλύτερα δικαιολογώντας τον κόπο και το χρήμα μας.
Κι επειδή γέρνω πάντα ως προς τις εξηγήσεις επιστημόνων ή τιμίων κατασκευαστών,επιφυλάσσομαι μέχρι να παγιωθεί επιστημονικά η όποια εξήγηση.
Πάντως θεωρώ πολύ ύποπτη αυτή την πλημμύρα αρχείων υψηλής ανάλυσης τόσο γρήγορα..
Στο δικό μου σύστημα πάντως που αναδεικνύει λεπτομέρειες όταν χρειάζεται,τουλάχιστον από 24/96 σε 24/192 δεν άκουσα την παραμικρή διαφορά στα γνωστά αρχεία που μάλλον όλοι έχουμε κατεβάσει...

Να φτιάξουμε ένα σωματείο κουφών ρε συ Σωκράτη ή έστω ένα άλλο χαιφιντελιστών με κακά συστήματα... χεχε

Αναρωτιέμαι αν η ίδια συζήτηση θα είχε το ίδιο συμπέρασμα σε κατηγορίες εικόνας. Ας πούμε το εσωτερικό upsampling από τα 60Hz στα 200Hz τι λέει; Προφανώς έχει τεχνουργήματα. Η εγγραφή στα 60Hz σε σχέση με τα 24Hz πως τα πάει; Χάνει σε ομαλότητα κίνησης; Μάλλον το αντίθετο. Τα bit σε βάθος χρώματος τι λένε; Είστε του οκτάμπιτου ή του δωδεκάμπιτου;

Πως μεταφράζονται όλα αυτά σε μια οθόνη κινητού; Αν κατάλαβα τελικά καλά το ερώτημα του original poster.

Ότι και να ισχύει Λεωνίδα αυτοί έχουν βρει τα στανταρντς και δεν μπορείς να τους ταίσεις κουτόχορτο. Όχι τουλάχιστον στους ενημερωμένους και λίγο ψαγμένους.

Εμείς έχουμε να φάμε πολύ κουτόχορτο ακόμα...

Παρατήσαμε τους χώρους μας, τα ενισχυτικά μας, τα ηχεία μας και ασχολούμαστε επι 24ώρου βάσεως με την πηγή...

Απάντηση: Re: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Να φτιάξουμε ένα σωματείο κουφών ρε συ Σωκράτη ή έστω ένα άλλο χαιφιντελιστών με κακά συστήματα... χεχε

Και παλιοχαρακτήρων :flipout:

Για το θέμα της φορητότητας η προσωπική μου άποψη (και μου αρκεί η άποψη και η κατ επέκταση "προσωπική μου αμάθεια ή ημιμάθεια" - δεν χρειάζεται να τεκμηριώσω τίποτα επ αυτού) όταν η συζήτηση είναι αν ένα σύστημα μη φορητό με όλες τις δυνατότητές του αμφισβητείται το ότι μπορεί να αναπαραγάγει σωστά υψηλής ανάλυσης αρχεία, τότε πόσω μάλλον μπορεί να αναπαραγάγει σωστά τα αρχεία αυτά ένα φορητό.
Και όταν εννοώ φορητό (προσωπικά πάλι) δεν εννοώ ψείρες. Ούτε θεωρώ τις ψείρες υψηλή ανάλυση. Όμως προσφέρουν εξαιρετική φορητή ποιότητα όταν αυτή είναι επιθυμητή.

Η φορητότητα για μένα δεν υπάρχει διότι σημαίνει συμβιβασμός και αυτό θέλω να τονίσω. Οπότε μου αρκούν και οι ψείρες. Δεν μπορώ να τριγυρνάω με 2 ή 3 ζευγάρια ακουστικά και φορητούς ενισχυτές και μπαταρίες. Όποιος μπορεί έχει καλώς.
Αλλά επειδή έχω αυτή την άποψη δεν μπορεί να έρχεται οποιοσδήποτε και να μου λέει δεν έχω εμπειρία ή ότι δεν πρέπει να επιμένω.
Πώς να το κάνουμε δηλαδή ?
Θεωρώ την φορητότητα συμβιβασμό. Αμα θέλω να απολαύσω τη μουσική μου 100% θα κάτσω στο δωμάτιό μου και αν θέλω να πάω στο εξοχικό θα απολαύσω τη θέα ή θα αρκεστώ με ό,τι βρεθεί.

θα συμφωνησω σχετικα με την φορητοτητα και τον αναγκαστικο συμβιβασμο. αν δεχθουμε οτι οι κραδασμοι λειτουργουν αρνητικα ,οτι το isolation παιζει ρολο καθως και η κλιση, για να μην αναφερω θερμοκρασια-υγρασια ,αερα κτλπ τοτε η φορητοτητα σημαινει συμβιβασμος.
αυτο που διαβαζω ειναι οτι και τα dac επιρρεαζονται απο τους κραδασμους-αρκετα ενδιαφερον θεμα.

Εγώ πάντως έχω να πω κάτι για αυτούς που λένε πως ακούνε διαφορές όχι απ' το 16/44 στο 24/192 αλλά από το 24/96 στο 24/192 ακόμα-ακόμα..
Το placebo effect,κατορθώνει μερικές φορές μέχρι και δύσκολες ασθένειες να θεραπεύσει.
Αναλογιστείτε λοιπόν πόσο πιο εύκολο του είναι να μας κάνει να πιστεύουμε πως ακούμε καλύτερα.
Κι επιπλέον,όταν ΠΡΕΠΕΙ να ακούσουμε καλύτερα δικαιολογώντας τον κόπο και το χρήμα μας.
Κι επειδή γέρνω πάντα ως προς τις εξηγήσεις επιστημόνων ή τιμίων κατασκευαστών,επιφυλάσσομαι μέχρι να παγιωθεί επιστημονικά η όποια εξήγηση.
Πάντως θεωρώ πολύ ύποπτη αυτή την πλημμύρα αρχείων υψηλής ανάλυσης τόσο γρήγορα..
Στο δικό μου σύστημα πάντως που αναδεικνύει λεπτομέρειες όταν χρειάζεται,τουλάχιστον από 24/96 σε 24/192 δεν άκουσα την παραμικρή διαφορά στα γνωστά αρχεία που μάλλον όλοι έχουμε κατεβάσει...

Σωκράτη, προσπάθησε να αγοράσεις ή να βρεις δείγμα από μια καινούργια παραγωγή της channel classics, σε διάφορες αναλύσεις ... άκου και πεσ' μας ...

Σωκράτη, προσπάθησε να αγοράσεις ή να βρεις δείγμα από μια καινούργια παραγωγή της channel classics, σε διάφορες αναλύσεις ... άκου και πεσ' μας ...

ή της 2L.

Σε U2 βγαζουν τίποτις?:flipout:

Παιδιά να ρωτήσω ευθέως, χωρίς να πέρνω θέση υπέρ ή κατά. Απλά ρωτάω.
Το dac σαε παίζει το 16/44 και 24/96 όπως είναι ή με oversampling?
Πιστεύεται ότι είναι σωστή η σύγκριση με αυτό το τρόπο? Και γιατί?

Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή γιατί εγώ ξέρω ότι συγκρίνουμε δύο δοκίμια δεν αλλοιώνουμε το ένα για να φτάσει το άλλο.
Έχετε δοκιμάσει το ίδιο mastering σε 24/96 και ότιδήποτε παραπάνω? Και ποιές διαφορές ακούσατε?

Και κάτι άλλο. Αν η 2L και η channel classics θέλουν να πουλήσουν 188 ή 192 γιατί όχι να μην πειράξουν την χαμηλή έκδοση προς το χειρότερο?

Αναλογίστηκες την περίπτωση να μην τις αναδεικνύει όσο χρειάζεται στην περίπτωση των αρχείων αυτών;..

Λέω 'γώ τώρα.. :devil-smiley-029:

Εσύ που το λές,τι χρειάζεται δηλαδή ένα σύστημα για να τα αναδείξει;

Έχω κάποια αγαπημένα album που τα έχω σε βινύλιο, cd, και hd files 96 και 192. Σε κάθε περίπτωση το 96άρι αρχείο είναι καλύτερο από το cd και πανομοιότυπο
με το 192 στο σύστημά μου και σε πολύ ανώτερο από το δικό μου. Μετά περνάμε στον τομέα της ψυχοακουστικής και μάλλον θα το κουράσουμε. Το 192 υπάρχει, γιατί να μην προστεθεί
στη νέα γενιά συσκευών? Λογικό από άποψη εμπορίου όπως έχει ήδη αναφερθεί. Ακόμη. ο Weiss, ο Vitus και ο Burmester δηλώνουν ευθέως ότι γι αυτόν τον λόγο πρόσθεσαν το 192
στα chip τους (vitus και burmester μολις πριν δύο τρία χρόνια). Τώρα οι άλλοι μας έχουν πρήξει με το dsd, ρε κάντε μας τη χάρη. Κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία.

Last edited: