Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Re: Απάντηση: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Διευκρινίζω οτι τα δείγματα έχουν απολύτως ίδια χαρακτηριστικά (ένταση, συχνοτικό περιεχόμενο). Oι όποιες διαφορές, αν υπάρχουν, οφείλονται μόνον στην επεξεργασία των DAC σας.

εμένα προσωπικά μου θύμισε πάρα πολύ Rimsky Korsakov, και ιδιαίτερα το αγαπημένο μου Capriccio Espagnol

Πολυ ωραιο και αυτο ευχαριστω για την πληροφορία!! Δυστυχως τα ακουσματα στην κλασικη ειναι ελαχιστα
οπότε καθε ερέθισμα... ειναι αφορμη για ψαξιμο! Να σαι καλα!

Oπότε αυτό που λέω απο την αρχή, ότι δεν είναι και τόσο απλό να συγκριθούν ίδιες ηχογραφήσεις, με τις ίδιες συνθήκες αναπαραγωγής (upsampling, oversamplin, or not) μάλλον δεν είναι και τόσο λάθος...

Προσωπικά μου αρκεί ότι το 24/96 ακούγεται συνολικά καλύτερα στα αυτιά μου (έστω και αμυδρά στο σύστημά μου), είτε λόγο βάθος μπιτ, είτε λόγω dac, είτε γιατί το ευλόγησε ο πάπας... και μένω εδώ.

Re: Απάντηση: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Σε ενα πρώτο ακουσμα και μενα το 24/96 ακουστηκε καλυτερο πιο
"αέρινο"

Last edited:
Πολυ ωραιο και αυτο ευχαριστω για την πληροφορία!! Δυστυχως τα ακουσματα στην κλασικη ειναι ελαχιστα
οπότε καθε ερέθισμα... ειναι αφορμη για ψαξιμο! Να σαι καλα!

Έχεις ψάξει ποτέ στο index κλασσικής της μουσικής κατηγορίας του φόρουμ μας ;;; θα βρεις ερεθίσματα για 3 ζωές : http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/56851-ΚΛΑΣΣΙΚΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ-ευρετήριο-παρουσιάσεων

Να ρωτήσω και γω κάτι ως μη γνώστης . Έστω ότι έχουμε μία καλή ηχογράφηση στην οποία μπορούμε να διακρίνουμε τις διαφορές στα διάφορα formats. Ας θεωρήσουμε μία κλίμακα από το 1 έως το 10 με το 1 να είναι απολύτως σκουπίδια και το 10 η εξαιρετική πιστότητα.
Αν έχουμε το ίδιο κομμάτι σε mp3 320, σε flac 16/44,1 και σε flac 24/96 τι βαθμό θα βάζατε στο κάθε format χοντρικά?
Θέλω να δω σε τι τάξεις μεγέθους παίζουν οι διαφορές αυτές από την αίσθηση που σας αφήνουν κατά την ακρόαση.Προφανώς εξαρτάται και από το εκάστοτε σύστημα κατά πόσο μπορεί να αναδείξει τις διαφορές .

εγώ θα σου πω και ας ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.....
με μιά αξιόλογη ηχογράφηση
mp3 320 9
16-44.1 9.5
24-96 9.6
24-192 9.7

εγώ θα σου πω και ας ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.....
με μιά αξιόλογη ηχογράφηση
mp3 320 9
16-44.1 9.5
24-96 9.6
24-192 9.7
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση αγαπητέ supersonic! Είναι λίγο flame το ερώτημα είναι η αλήθεια αλλά από πραγματική άγνοια ρωτάω δεν έχω κάτσει να τα συγκρίνω ποτέ διεξοδικά.

άμα τόσο εκτιμάς το πιατίνι που στη μια κόβει και στην άλλη συνεχίζει να πάλλεται και τη μπότα που από τη μια καταλήγει σε κενό ενώ από την άλλη βαθαίνει σεβαστή η βαθμολογία.

άμα τόσο εκτιμάς το πιατίνι που στη μια κόβει και στην άλλη συνεχίζει να πάλλεται και τη μπότα που από τη μια καταλήγει σε κενό ενώ από την άλλη βαθαίνει σεβαστή η βαθμολογία.

έχω κάνει ΑΒΧ με 320 και 16/44.1 παλιότερα, σε καλό σύστημα και γι αυτό δίνω αυτά τα νούμερα. Και δίνω πολύ μεγάλη σημασία στο πως σβήνει ένα πιατίνι.

Εγώ τείνω να συμφωνήσω με υπέρηχα...
Είτε φταίν' τ' αυτιά μου, είτε το σύστημα, είτε ότι άλλο δεν ξέρω και γω τι... σαν αποτέλεσμα στο σαλόνι ΜΟΥ, οι διαφορές που εντοπίζω είναι πράγματι τόσο μικρές και δυσκολεύομαι πολύ να τις εντοπίσω.
Αν καταφέρω τελικά να τις εντοπίσω.

Νομίζω ότι με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια εντοπίζω μια καλή από μια κακή ηχογράφηση/παραγωγή παρά τις διαφορές μεταξύ φορματ μιας πραγματικά καλής ηχογράφησης.

Γι´αυτό και πραγματικά έπαψα να ασχολούμαι.

Πλεόν όλα τα rip, για να τα τσεκάρω, τα ακούω προσεκτικά με τα ακουστικά μου και αν μου αρέσει τα κρατάω.
Αλλιώς πάνε στον κάδο.

Απάντηση: Re: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Λίγο πολύ συμφωνώ με τον Δημήτρη, από την έως τώρα εμπειρία μου, σε μικρομεσαία συστήματα και όχι ιδιαίτερα προσεγμένους χώρους:
Υποθέτω ότι ότι ένα καλό τρανσφερ, μιας άριστης ηχογράφησης σε mp3 320 είναι απολύτως αποδεκτό άκουσμα, ας του βάλω 9,0 και ότι το αντίστοιχο ζωντανό μουσικό δρώμενο, σε καλή αίθουσα και σε καλή θέση ακρόασης θα ήταν το 10... με βάση αυτά, ακούγοντας και συγκρίνοντας στο χώρο μου με τα μηχανήματά μου θα έβαζα:
16/44.1 - 9.3
sacd - 9,4
24/96 - 9.4
24/192 - 9.3999 (γιατί δεν ξεχωρίζω τα δείγματα και πάντα έχω την αίσθηση ότι είναι το χειρότερο μεταξύ των τριών... χοχο)

Σε άλλους χώρους, άλλα συστήματα δεν ξέρω τι παίζει... οπότε καθαρά υποκειμενική κρίση και με τις έως τώρα περιορισμένες δοκιμές μου και περισσότερο με την αίσθηση που έχω αποκομίσει.

Απάντηση: Re: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Νομίζω ότι με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια εντοπίζω μια καλή από μια κακή ηχογράφηση/παραγωγή παρά τις διαφορές μεταξύ φορματ μιας πραγματικά καλής ηχογράφησης.

Για αυτό που γράφεις Αντώνη, εγώ είμαι απολύτως σίγουρος.
Mάλλον δεν είναι αρκούντως αποκαλυπτικά τα συστήματά μας, όμως, απ'ότι καταλαβαίνω.

Re: Απάντηση: Re: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Για αυτό που γράφεις Αντώνη, εγώ είμαι απολύτως σίγουρος.
Mάλλον δεν είναι αρκούντως αποκαλυπτικά τα συστήματά μας, όμως, απ'ότι καταλαβαίνω.

I can live with that! :2thumb22sup:

ΟΜΩΣ σε αρκετά φόρα του εξωτερικού βλέπω κόσμο, με "πλούσια" μηχανήματα, να "φεύγει/βγαίνει" από το παιχνίδι των αναλύσεων...
Οι περισσότεροι γυρνάνε στην αναζήτηση της καλής ηχογράφησης. Κανείς απ' αυτούς δλδ δεν έχει αρκούντως αναλυτικό σύστημα?
Νομίζω ότι είναι τελικά υγιές να μην αναλωνόμαστε στο δέντρο...

Last edited:
Και σε αυτό συμφωνούμε, αλλα εδώ η συζήτηση είναι με δεδομένο ότι υπάρχει η καλή ηχογράφηση / μάστερινγκ.

Επίσης παίζει ρόλο και πόσο εκπαιδευμένα είναι τα αυτιά μας. Προσωπικά ασχολήθηκα εις βάθος με συγκρίσεις (αντί ακροάσεις) με την είσοδό μου στο forum.
ανέκαθεν μου αρκούσε η συνολική αίσθηση αυτού που μου έδινε το σύστημα... σε καλές ή κακές ηχογραφήσεις/παραγωγέ, σε μικρές ή μεγάλες εντάσεις, σε διαφορετικά είδη μουσικής
Αναγκαστικά τώρα, για να επιτευχθεί το ίδιο, "στήνοντας αυτί" ή ψάχνοντας αντί ακούγοντας θα πρέπει να αλλάξω κατηγορία μηχανημάτων κάτι που ΔΕΝ νομίζω να κάνω βέβαια...

Η αλήθεια είναι πως στις καλές ηχογραφήσεις κι εγώ οι διαφορές που εντοπίζω είναι μικρές και θα προσυπογράψω το σχόλιο του Gojakla για την φυγή του κόσμου απ' το παιχνίδι των αναλύσεων και δειγματοληψιών και για την στροφή σε αναζητήσεις καλών ηχογραφήσεων και ουσιαστικών διαφορών μιας και πολλοί μύθοι ολοένα και καταρρίπτονται.

Η δική μου απορία,είναι η εξής:
Αν εξαιρέσουμε τις κάποιες εταιρίες που προσφέρουν αληθινές ηχογραφήσεις σε υψηλά bitrates (και που η μουσική-δυόμιση όργανα και μια φωνή συνήθως-δεν είναι του γούστου μου,άσχετο),όλα τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν είναι λίγο ύποπτα;Που βρέθηκε ξαφνικά όλος αυτός ο όγκος,τα sacd δεν είναι και τόσα πολλά,οι μεγάλες εταιρίες δεν ενδιαφέρονται για το αντικείμενο και δεν νομίζω να έχουν αρχίσει να σκορπούν τις αυθεντικές ηχογραφήσεις δεξιά κι αριστερά...
Επιπλέον,σύστημα που θα αποκάλυπτε τέτοιες διαφορές φάτσα φόρα θα πρέπει να ήταν στουντιακού χαρακτήρα,με τελείως flat απόκριση,μόνιτορς,κλπ..
Για να αναφερθώ κι εγώ στα ξένα φόρουμ πάντως,οι ξεψαχνιστές εκεί με τις μετρήσεις τους,έχουν βρει αλλοιώσεις στάθμης,τσιμπημένες συχνότητες,τονισμένα άκρα και,και και...
Κάτι θα ξέρουν αυτά τα βαρέων βαρών συστήματα με τα NOS dac και τα σούπερ CD players μάλλον...

Πρωτίστως ψάχνουμε την καλή μουσική ... αν τυχαίνει να έχει ηχογραφηθεί και καλά είναι ευχής έργον ...

Έχω εξηγήσει ξανά οτι η κύρια και μεγαλειώδης διαφορά ενός αρχείου 24/96 από το αντίστοιχο 16/44.1, κι αυτό έχω την ευκαιρία να το συναντώ συνέχεια "κατεβάζοντας" τις ηχογραφήσεις μου, είναι στο low level detail στο ambience και στις φυσικότερες/αναλογικότερες χροιές στην μεσο και υψηλή περιοχή των εγχόρδων και κρουστών οργάνων καθώς και στον "αέρα" της φωνής ή ενός ξύλινου πνευστού. Αυτές οι διαφορές, δεν έχουν καμμία σχέση με τις παραπάνω βαθμολογίες, είναι της τάξης 9 με 6. Αν φυσικά οι ηχογραφήσεις δεν περιέχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που ανέφερα, είτε γιατί είναι πολυμικροφωνικές, είτε κομπρεσαρισμένες και γενικά δεν στηρίζονται και στον "περιβάλοντα τα όργανα χώρο" που δέχεται και "παίζει" μουσική κι αυτός, τότε πιθανά να ισχύουν οι βαθμολογίες που δώσατε. Δεν πιστευω πάντως οτι φταίνε τα συστήματά σας στον μη εντοπισμό μεγάλων διαφορών, περισσότερο φταίει το είδος μουσικής και ηχογράφησης και η όποια ικανότητα εντοπισμού των διαφορών που προανέφερα.

Έχω εξηγήσει ξανά οτι η κύρια και μεγαλειώδης διαφορά ενός αρχείου 24/96 από το αντίστοιχο 16/44.1, κι αυτό έχω την ευκαιρία να το συναντώ συνέχεια "κατεβάζοντας" τις ηχογραφήσεις μου, είναι στο low level detail στο ambience και στις φυσικότερες/αναλογικότερες χροιές στην μεσο και υψηλή περιοχή των εγχόρδων και κρουστών οργάνων καθώς και στον "αέρα" της φωνής ή ενός ξύλινου πνευστού. Αυτές οι διαφορές, δεν έχουν καμμία σχέση με τις παραπάνω βαθμολογίες, είναι της τάξης 9 με 6. Αν φυσικά οι ηχογραφήσεις δεν περιέχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που ανέφερα, είτε γιατί είναι πολυμικροφωνικές, είτε κομπρεσαρισμένες και γενικά δεν στηρίζονται και στον "περιβάλοντα τα όργανα χώρο" που δέχεται και "παίζει" μουσική κι αυτός, τότε πιθανά να ισχύουν οι βαθμολογίες που δώσατε. Δεν πιστευω πάντως οτι φταίνε τα συστήματά σας στον μη εντοπισμό μεγάλων διαφορών, περισσότερο φταίει το είδος μουσικής και ηχογράφησης και η όποια ικανότητα εντοπισμού των διαφορών που προανέφερα.

+1000
ετσι ειναι στο ειδος της μουσικης φαινονται οι διαφορες πιο πολυ αν βαλεις μια ηλεκτρικη μπαντα με σχετικα μετρια ηχογραφηση το 320 μπ3 με το 24/96 εχει καποιες διαφορες,αλλα το αποτελεσμα ειναι σχετικα χαλια και στα δυο οποτε δεν μπορεις να βγαλεις χρησιμο συμπερασμα,
σε ενα μεγαλο συμφωνικο εργο με πολλα οργανα εκει οι διαφορες ειναι μεγαλες και ευκολα αναγνωρισιμες.