Ζώα και άνθρωπος

Re: Απάντηση: Re: Ζώα και άνθρωπος

Πιστεύω οτι κάνεις μεγάλο λάθος. Τα αδέσποτα συνήθως είναι πιο επικίνδυνα απο τα μεγαλωμένα στο εκτροφείο ή στο σπίτι, γιατί δεν μπορείς να ξέρεις τι εμπειρίες έχουν αποκτήσει ζώντας στερημένα κυνηγημένα και κακομεταχειρισμένα. Αν πχ. έχει φάει ξύλο με σκουπόξυλο όταν ήταν μικρό, δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει όταν δει την νοικοκυρά με την σκούπα στο χέρι... κλπ...
Οσο για το σημερινό περιστατικό, κρίμα για το μωρό. Καμμιά λύπη δεν έχω για τους γονείς.

Και όχι μόνο τα αδέσποτα: Η οικογένεια της γυναίκας μου είχε ένα σκύλο τον οποίο είχαν μεγαλώσει απο κουτάβι, τον είχαν πάρει λίγων εβδομάδων στο σπίτι. Σε αυτές τις λίγες εβδομάδες που έμεινε στο σπίτι που γεννήθηκε πρόλαβε να αναπτύξει μια απίστευτη φοβία για τα παιδικά τρίκυκλα! Όποτε έβλεπε νήπιο να κάνει ποδήλατο σε τρίκυκλο εξαγριωνόταν, γινόταν θηρίο ανήμερο! Κατά τα άλλα βέβαια ήταν εντελώς ήμερος και άκακος.

Για το παιδί σίγουρα δεν ισχύει αυτό που λες αλλά είναι θέμα άλλης συζήτησης.

Για τα σκυλιά δεν ξέρω αν είναι τόσο απλό. Σκυλιά τα οποία έχουν δημιουργηθεί (μέσω των διασταυρώσεων) για συγκεκριμένες δουλειές (φύλακες κλπ) προφανώς κουβαλάνε στο DNA τους κάποια ένστικτα, τα οποία, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, εκδηλώνονται και δημιουργούν καταστάσεις όπως το συμβάν για το οποίο συζητάμε.

Τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν να κάνουν οι γονείς τους,όχι αυτά που τους λένε με λόγια. Επειδή κάποια σκυλιά έχουν αυτή την τάση αυτός που το έχει το γνωρίζει και πρατει ανάλογα.

Ξέρω ότι πιθανότατα θα παρεξηγηθεί αυτό που θα γράψω, και σίγουρα υπάρχουν πάντοτε εξαιρέσεις, όμως...

... τα άτομα που συνειδητά επιλέγουν τέτοιες ράτσες σκύλων, κατά κανόνα πάντα, και με βάση όσα έχω δει, δε θα ήθελα να βρίσκονται κοντά στα παιδιά μου.

Πιθανότατα πρόκειται για μια αντίστοιχη κατάσταση αβγού και κότας, δεν ξέρω αν τα σκυλιά αυτά είχαν περίεργα ένστικτα και οι ιδιοκτήτες τα επιλέγουν λόγω αυτών, ή οι ιδιοκτήτες έχουν θέματα και κάνουν τα σκυλιά σαν τα μούτρα τους. Πάντως συμβαίνει.

Αυτά τα σκυλιά έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ένστικτα. Είναι σκυλια φυλακές αναγνωρίζουν μόνο το αφεντικό τους και όποιον τα ταιζει συστηματικά. Ακόμα και μέλη της οικογένειας αν δεν ασχολούνται με αυτό αν το σκυλί δεν εκπαιδευτεί να τα αποδέχεται τα θεωρεί απειλές.
Τα σκυλιά είναι αυτά που είναι όμως.
Το πρόβλημα πάντα είναι στον άνθρωπο.
Σε αυτόν που ζευγαρώνει για την κονομα σε αυτόν που τα διακινεί σε αυτόν που τα αγοραζει.
Και ναι συνήθως αυτοί που έχουν τέτοια σκυλιά έχουν και αυτοί θεματα.
Είναι αντικοινωνικοι , με κρυφά ή φανερά ψυχολογικά θέματα, είναι οι ίδιοι επιθετικοί ή έχουν σωματική έλλειψη δύναμης και αυτοπεποίθησης και προσπαθούν να την αναπληρώσουν μέσω του σκύλου.
Έχω δει αρκετές φορές σε πάρκα τέτοιους ψυχακιδες να βάζουν τα σκυλιά τους να "σκοτώνονται" για να τα αγριεψουν.

Όπως υποθηκε η κατοχή τέτοιων ρατσων ή θα πρέπει να απαγορευτεί ή να είναι δυσκολότερη από την άδεια οπλοκατοχής με ταυτόχρονη εκπαίδευση αφεντικού και σκύλου.

Στάλθηκε από το Mi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πιστεύω οτι κάνεις μεγάλο λάθος. Τα αδέσποτα συνήθως είναι πιο επικίνδυνα απο τα μεγαλωμένα στο εκτροφείο ή στο σπίτι, γιατί δεν μπορείς να ξέρεις τι εμπειρίες έχουν αποκτήσει ζώντας στερημένα κυνηγημένα και κακομεταχειρισμένα. Αν πχ. έχει φάει ξύλο με σκουπόξυλο όταν ήταν μικρό, δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει όταν δει την νοικοκυρά με την σκούπα στο χέρι... κλπ...
Οσο για το σημερινό περιστατικό, κρίμα για το μωρό. Καμμιά λύπη δεν έχω για τους γονείς.

εγω νομιζω κανεις εσυ λαθος ,συνηθως τα αδεσποτα ειναι πιο ισοροπημενα απο τα μεγαλωμενα απο ασχετους,πλην αυτων που εχουν δεχτει κακομεταχειριση, που ειναι φοβικα..

Δεν φταίνε τα σκυλιά,φταίνε οι άνθρωποι που έχουν τα σκυλιά. Το σκυλί όπως και το παιδί κάνει ότι του μάθεις .Στη σημερινή κοινωνία που όλα επιτρέπονται γιατί έχουμε δικαιώματα και ελευθερίες κλάφτα....

Το "δεν φταίνε τα σκυλιά"; Από την άποψη καταλογισμού εννοείς; Προφανώς δεν φταίνε από την άποψη αυτή. Όπως δεν φταίνε και οι λέοντες που μπορεί να σε κάνουν φέτες στο λεπτό. Ένας λόγος παραπάνω για να μένουν το δυνατόν μακρύτερα από τις ανθρώπινες κοινωνίες.

παντως μου φαινεται περιεργο το ιατρικο ανακοινωθεν εκδορες και εκχυμωσεις απο ροτβαιλερ που τα σαγονια του κλεινουν με δυναμη 400κιλων?
οι γιατροι του φορουμ τι λενε?

εγω νομιζω κανεις εσυ λαθος ,συνηθως τα αδεσποτα ειναι πιο ισοροπημενα απο τα μεγαλωμενα απο ασχετους,πλην αυτων που εχουν δεχτει κακομεταχειριση, που ειναι φοβικα..

Ναι πολλά αδέσποτα είναι φοβικά, όμως υπάρχουν και πολλά άλλα.
Μοναχικά που θα υπερασπιστούν ότι θεωρούν χώρο τους (μπορείς να το καταλάβεις και να απομακρυνθείς), ή ακόμη χειρότερα αδέσποτα σε αγέλες συνήθως αργά το βράδυ που καλύτερα να μην συναντήσεις. Υπάρχει περίπτωση ο/η αρχηγός πχ να αποφασίσει πως είσαι κίνδυνος ή δεν σε γουστάρει απλά και μετά θα δώσει σήμα στα υπόλοιπα να στο κάνουν ξεκάθαρο...

Δεν πρέπει να αφήνονται να σχηματίσουν αγέλες, είναι πολλαπλασίως επικίνδυνα. Κι όμως, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αφρόνων που ταΐζουν αγελαία αδέσποτα σκυλιά. Μόνα τους τα αδεσποτάκια δεν είναι επικίνδυνα -συνήθως. Πάντως νομίζω ότι μπορεί η κακομεταχείριση να οδηγήσει ένα αδέσποτο στο να διαμορφώσει άγριο χαρακτήρα.

εαν τα αδεσποτα ζουν στην πολη οχι τοσο ,αγελες αργα το βραδυ σε απομακρυσμενες περιοχες και χωρια ναι γιατι ειναι ημιαγρια..
το λεω εκ πειρας γιατι κυκλοφορω 6χρονια με σκυλι στην θεσσαλονικη το 95% ταν αδεσποτων που συνανταμε ειναι πολυ πιο ισοροπημενα απο αρκετα δεσποζωμενα
αγριο πετυχα στο σειχ σου μονο σε αγελη..και αλλη μια φορα σε απομακρυσμενη περιοχη ..

Τραγωδία. Απαγόρευση για συγκεκριμένες ράτσες στα αστικά κέντρα. Εν δυνάμει δολοφόνοι. Και όπως πολύ σωστά ειπώθηκε πιο πάνω, αυτοί που επιλέγουν τέτοια σκυλιά προφανώς δεν έχουν την συναισθηματική νοημοσύνη να τα κουμαντάρουν. Αν την είχαν, θα επιλέγαν διαφορετικά.

Πανο, μη πεφτεις στη λουμπα και προσβαλεις-τσουβαλιαζεις κοσμο χωρις να γνωριζεις.

Στην οικογενεια μου εχουν περασει 3 ροτβαιλερ, 2 πιτμπουλ και αρκετα λαμπραντορ.
Η αδερφη μου εχει τρια σκυλια στο σπιτι της στον κηπο εκ των οποιων το ενα ροτβαιλερ.

Αν εισαι μονος δεν θα τολμησεις να μπεις γιατι ειναι καλος φυλακας, αυτους που γνωριζει ομως πεφτει ανασκελα για χαδια..
Ο μπαμπας του και αυτος εχουν μεγαλωσει με τις δυο ανηψιες μου και το τι εκαναν στα σκυλια ειναι για γελια..

Το προβλημα ειναι καθαρα στους ιδιοκτητες που ειναι ανεγκεφαλοι και δεν θα επρεπε καν να μεγαλωνουν παιδια, ποσο μαλλον σκυλια που χρειαζεσαι εκπαιδευση και λογικη για να τα κουμανταρεις.

Στάλθηκε από το SM-G965F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Σε καμία περίπτωση δεν φταίει το ζώο.

Ο άνθρωπος -υποτίθεται- έχει το μυαλό να κρίνει ποιό ζώο θα έχει, που θα το έχει, πως θα το εκπαιδεύσει και με ποιον θα έρχεται σε επαφή.

Γιατί ένα μωρό 2 μηνών δεν το αφήνεις μόνο του και με άλογο και ας μην υπάρχει περίπτωση το άλογο να κατασπαράξει το μωρό.

Μπορεί κατά λάθος να το κλοτσήσει ή να το πατήσει.

Χρηστο, ουτε με τον Ταμπυ δεν θα αφηνα ενα μωρο μονο του! πόσο μαλλον με ενα σκυλι 50 κιλων!

Έχει μεγάλη βάση αλήθειας ότι όσοι παίρνουν συγκεκριμένες ράτσες, το κάνουν για να καλύψουν δικά τους ελλείμματα (ψυχολογικά, κοινωνικά κλπ). Δεν πρόκειται για ''τσουβάλιασμα'' όταν η στατιστική εικόνα είναι τόσο σαφής, με εξαιρέσεις φυσικά. Πχ τα pit bull. Ας σκεφτεί ο καθένας μας, με βάση τα pit bull που έχει δει στο δρόμο, πόσων οι ιδιοκτήτες έδειχναν νορμάλ άτομα. Προφανώς ελάχιστοι.

Έχει μεγάλη βάση αλήθειας ότι όσοι παίρνουν συγκεκριμένες ράτσες, το κάνουν για να καλύψουν δικά τους ελλείμματα (ψυχολογικά, κοινωνικά κλπ). Δεν πρόκειται για ''τσουβάλιασμα'' όταν η στατιστική εικόνα είναι τόσο σαφής, με εξαιρέσεις φυσικά. Πχ τα pit bull. Ας σκεφτεί ο καθένας μας, με βάση τα pit bull που έχει δει στο δρόμο, πόσων οι ιδιοκτήτες έδειχναν νορμάλ άτομα. Προφανώς ελάχιστοι.

εδειχναν... απο μεσα τι κρυβεται, ποιος ξερει....

Απάντηση: Re: Ζώα και άνθρωπος

εδειχναν... απο μεσα τι κρυβεται, ποιος ξερει....
Αυτο ακριβως....

Κρινουν αυτο που βλεπουν χωρις καν να εχουν ιδεα για τον ανθρωπο..

Tο εχουμε ξανασυζητησει το θεμα μαλιστα σε ενα νημα που ειχε στον τιτλο του την ρατσα Ροτβαϊλερ.

Δεν χρειαζεται να το φερνουμε παλι γυρω γυρω. Υπαρχει κατηγοριοποιηση μερικων ρατσων οπως υπαρχει και αγνοια των πολλωνγια αυτες.

Παραδειγμα βλεπω πολλοι αναφερουν τις ρατσες αυτες των μολοσσο-τερριέ (γενικα αναφερομενες ως Πιτ Μπουλ) σαν σκυλια φυλακες.
Δεν ειναι σκυλια φυλακες. Ειναι σκυλια επιθεσης. Βρισκονται στην κατηγορια Α και η αναπαραγωγη τους ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ στην Ευρωπη.
Βεβαια τα φερνουν διαφοροι απο εκτροφεια εκτος Δυτικης Ευρωπης.
Αυτο και μονο λεει τα παντα.

Τωρα επι της ουσιας. Επειδη εχω αναφερθει στο νημα της οπλοκατοχης μαλλον υπερ, δεν θα μπορουσα να πω οτι οποιος θελει ενα ειδους σκυλου, δεν δικαιωμα του να τον παρει. Να τον παρει και να τον χαιρεται.
Απλα δεν ειναι δικαιωμα του να κανει οτι θελει και ειδικα στους δρομους. Και να σεβεται τον υπαρχοντα νομο. Οπως και με την οπλοκατοχη.

Εγω αν ξαναεπαιρνα ποτε σκυλι θα επαιρνα ρατσας, απο καποιες συγκεκριμενες των οποιων τα χαρακτηριστικα και ο χαρακτηρας να ανταποκρινονται στις προσδοκιες μου και σε αυτα που με ενδιαφερουν για ενα σκυλο που θα μεγαλωσει μαζι μας.

Δεν θα επαιρνα ποτε Πιτ Μπουλ για παραδειγμα, ουτε Αμερικαν Στανφορντ ουτε αλλες τετοιε ρατσες. Μονο που βλεπω τα μικρα υπουλα ματια τους πως γυαλιζουν οταν σε κοιτουν λοξα μου φτανει. Οποιος παιρνει τετοια σκυλια εφοσον εχει το δικαιωμα, πρεπει να ελεγχεται. Και εαν στον δρομο υπερβει τον νομο προστασιας των πολιτων να χανει το σκυλι του. Ο μονος τροπος για να μην εχουμε δραματα.

Και επισης και για τα αλλα σκυλια, τους φυλακες (τους πραγματικους οχι τα μπουλ-στανφορντ-ροτβαϊλερ) οπως λυκοσκυλα, μποξερ, ντομπερμαν που ειναι και σκυλια που προσωπικα μου αρεσουν...και για αυτα οι ιδιοκτητες πρεπει να υπακουουν στις συγκεκριμενες οδηγιες που επιβαλει ο νομος για την προστασια ολων. Το ροτβαϊλερ σαν μολοσσος ειναι στην κατηγορια Α ενω αλλοι μολοσσοι δεν ειναι. Αυτο συμβαινει για συγκεκριμενους λογους που αφορουν την συμπεριφορα και τα ενστικτα της συγκεκριμενης ρατσας. Που αλλοι μολοσσοι δεν εχουν σε τετοιο σημειο.

Η εξυπναδα "εγω βγαζω το σκυλο ελευθερο γιατι εγω ξερω το σκυλο μου οτι δεν ειναι κακος και δε δαγκωνει" κλπ ειναι απο τις μεγιστες μλκιες που ακουγονται και οταν συμβαινει το δραμα συμβαινει συχνα σε τετοια ατομα που "ξερουν πως ο σκυλος τους δεν..."

Οταν μιλαμε για δραματα δεν ειναι μονο αυτα που διαβαζουμε στις εφημεριδες και κανουν ντορο ειναι πολυ περισσοτερα.
Παιδια που ακρωτηριαζονται. Και αυτο ειναι ενα δραμα ζωης.
Εγω εχω γνωρισει στη ζωη μου δυο τετοιες περιπτωσεις. Στην Ελλαδα. Επειδη "καποιος ηξερε οτι ο σκυλος του δεν...και οτι τον κανει οτι θελει".

Τελικα η κοινωνια πληρωνει με το αιμα της εκτος την πραξη των εγκληματιων και παραβατικων επισης αυτη την ανευθυνοτητα των ξερολων.

Πρεπει να υπαρχει νομος να προστατευει τους αθωους και αμεριμνους πολιτες που συνηθως ειναι παιδια λογω ευθραυστιας. Και να ειναι σεβαστος.

Επισης κατι αλλο που με ξεπερναει τελειως. Αυτο που ακουω στην Ελλαδα για αγελες αδεσποτων σκυλων που περιδιαβαινουν δρομους...
Μα τελειως. Ξερω οτι συμβαινει στη Λιμα του Περου για παραδειγμα, οπου οι κατοικοι αραζουν κιολας και τα χαζευουν μασουλοντας κατι φυλλα.
Αλλα σε μια μοντερνα ΕυρωπαΙκη χωρα μελος της Ενωσης... αυτο αδυνατω να το καταλαβω.

Για να μην παρεξηγηθω, δεν ειμαι απο αυτους που βγαζουν ελευθερο τον σκυλο, το αντιθετο θα ελεγα γιατι οταν βλεπω ιδιοκτητη με σκυλο ελευθερο εξω του τη λεω ευγενικα μπας και ...
Ουτε θα μαζεψω σκυλια αδεσποτα για ταισμα ελευθερο.
Υπαρχουν κανονες σε ολα και αυτοι θα πρεπει να τηρουνται, αλλα οπως σε πολλα πραγματα η ελειψη παιδειας φερνει αυτα τα αποτελεσματα.
Το χειροτερο ειναι οτι ετσι μεγαλωνουν και τα παιδια τους και αυτο διαιωνιζεται!

Ενα μικρο παραδειγμα σωστης παιδειας, ολη μου τη ζωη ειχα συντροφια ειτε γατες ειτε σκυλους μεχρι πριν απο δυο χρονια που κοιμησα τον αγαπημενο μου και εκτοτε αποφασισα λογω τροπου ζωης μεχρι οι συνθηκες να ειναι οι σωστες να μην ξαναπαρω καποιο σκυλι.

Δηλαδή θα βάλεις το λαμπραντόρ στην ιδια κατηγορία με το ροτβάιλερ, απλώς θέλει πιο υπεύθυνους ιδιοκτήτες αυτό είναι όλο;