Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

dimitris777

AVClub Enthusiast
10 July 2008
1,037
Θεσσαλία
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παίδες!
Τελικά ξεπεράσαμε κατά πολύ το 500άρικο :oops: και καταλήξαμε να παραγγείλουμε την express impress από το Γερμανικό amazon όπου με τα μεταφορικά βγαίνει στα 714 ευρώ.
 

dimitris777

AVClub Enthusiast
10 July 2008
1,037
Θεσσαλία
Θέλει δουλειά, υπομονή και κιλά κόκκους για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα 🤔
Ο espresso όμως, ακόμη και τώρα, καμιά σχέση με το coffee island της γειτονιάς που θα με χάσει από πελάτη😁

 
17 June 2006
10,157
Γιώργο είναι ελαστική και λειτουργεί όπως το ακορντεόν, φυσάει αέρα εσωτερικά και απομακρύνει ότι κατακράτηση καφέ υπάρχει.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Μετά από αρκετό καιρό η ιδέα για τη φυσούνα έχει παραμείνει.
Ήμουν σκεπτικός αρχικά για τον λόγο που είχα αναφέρει ότι έχω δει ότι κόβει καλύτερα ο μύλος μου αν έχει κάποιο βάρος σε κόκκους αυτό που κόβω.
Από την άλλη σκεπτόμουν ότι θα μπορούσα να το χρησιμοποιώ απλώς για καθαρισμό του μύλού μετά από κάθε κόψιμο, γιατί ότι μένει μέσα το πίνεις μπαγιάτικο στον επόμενο.

Όταν έψαξα λίγο από Κίνα μεριά δεν βρήκα κάτι που να ταιριάζει κάπως ακόμη και άσχημο σε εμφάνιση.
Τελικά βρήκα έναν Καναδό που τυπώνει σε 3D printer φυσούνες και γενικά έχει καλές κριτικές. Επίσης στέλνει και από Etsy που τουλάχιστον στα χαρτιά ξέρεις εξαρχής και τους φόρους που θα πληρώσεις (δεν έχω αγοράσει ποτέ από το Etsy).

Και πριν λίγο καιρό έπεσα πάνω στο παρακάτω:

Γενικά ξέρουμε ότι ο πολύ λεπτοκομμένος καφές (fines) χαλάει την ομοιογένεια και τη γεύση του τελικού καφέ. Αν τρομπάρεις σε όλη τη διάρκεια του κοψίματος και όχι μόνο στο τέλος το παραπάνω λέει ότι μειώνεις τα fines και παίρνεις καλύτερο καφέ.

Και κάπως έτσι μου έχουν ξαναμπει ιδέες για να κάνω τον μύλο single dose με τρομπάρισμα.

Φυσικά ξέρω ήδη τι δούλεμα θα φάω πρώτα από όλα από τη γυναίκα μου, αλλά και όποιον άλλο με δει να τρομπάρω όσο κόβω τον καφέ :p
Από την άλλη μάλλον έχει ζουμί η υπόθεση...
 
7 July 2006
467
Μετά από αρκετό καιρό η ιδέα για τη φυσούνα έχει παραμείνει.
Ήμουν σκεπτικός αρχικά για τον λόγο που είχα αναφέρει ότι έχω δει ότι κόβει καλύτερα ο μύλος μου αν έχει κάποιο βάρος σε κόκκους αυτό που κόβω.
Από την άλλη σκεπτόμουν ότι θα μπορούσα να το χρησιμοποιώ απλώς για καθαρισμό του μύλού μετά από κάθε κόψιμο, γιατί ότι μένει μέσα το πίνεις μπαγιάτικο στον επόμενο.

Όταν έψαξα λίγο από Κίνα μεριά δεν βρήκα κάτι που να ταιριάζει κάπως ακόμη και άσχημο σε εμφάνιση.
Τελικά βρήκα έναν Καναδό που τυπώνει σε 3D printer φυσούνες και γενικά έχει καλές κριτικές. Επίσης στέλνει και από Etsy που τουλάχιστον στα χαρτιά ξέρεις εξαρχής και τους φόρους που θα πληρώσεις (δεν έχω αγοράσει ποτέ από το Etsy).

Και πριν λίγο καιρό έπεσα πάνω στο παρακάτω:

Γενικά ξέρουμε ότι ο πολύ λεπτοκομμένος καφές (fines) χαλάει την ομοιογένεια και τη γεύση του τελικού καφέ. Αν τρομπάρεις σε όλη τη διάρκεια του κοψίματος και όχι μόνο στο τέλος το παραπάνω λέει ότι μειώνεις τα fines και παίρνεις καλύτερο καφέ.

Και κάπως έτσι μου έχουν ξαναμπει ιδέες για να κάνω τον μύλο single dose με τρομπάρισμα.

Φυσικά ξέρω ήδη τι δούλεμα θα φάω πρώτα από όλα από τη γυναίκα μου, αλλά και όποιον άλλο με δει να τρομπάρω όσο κόβω τον καφέ :p
Από την άλλη μάλλον έχει ζουμί η υπόθεση...
Αν θες τη γνώμη μου Γιώργο ψάχνεις τη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας. Το βρίσκω λίγο υπερβολικό (ως πολύ). Αυτά είναι για τους λίγους που έχουν hi end εξοπλισμό και συνέχεια ψάχνουν τα God shots. Εκεί που θα δεις χρησιμότητα είναι στην κατακράτηση του μύλου σου προκειμένου να πάρεις στο pirtafilter όλο τον καφέ που έκοψες. Θα έχεις παρατηρήσει ότι (εάν δουλεύεις single dose) ζυγίζεις πχ 17γρ και τα βάζεις στο μύλο για κόψιμο, εάν ζυγίσεις ξανά μετά το κόψιμο θα δεις ότι πήρες λιγότερο καφέ. Ένα φύσημα θα απομακρύνει τα υπολείμματα μέσα από τον μύλο και θα πάρεις πάλι 17γρ.
 
17 June 2006
10,157
Όλα είναι παιχνίδι στο τέλος της ημέρας! Όσο καλύτερα και να φτιάξω ένα εσπρεσάκι πρέπει να παραδεχθώ ότι ένα χειρότερα φτιαγμένο αλλά από ποικιλία / χαρμάνι που μου αρέσει περισσότερο είναι πιο απολαυστικό συνολικά.
Ήταν κάτι αντίστοιχο με τα χάρτινα φίλτρα κάτω από το πακ. Άυξανε το extraction τόσο πολύ που μόνο για caffeine junkies θα είχε νόημα. Όσοι φίλοι δοκίμασαν μου είπαν ότι δεν έχουν πει πιο βαρύ εσπρέσσο.

Η συλλογιστική ήταν απλή:
- Το καθάρισμα στο τέλος του κοψίματος είναι καλό από όλες τις απόψεις άρα είναι ωραίο παιχνίδι η φυσούνα.
- Πρέπει να δεις τι κάνεις αυτά που μαζεύεις, τα βάζεις στο portafilter ή τα πετάς για να μην χαλάσουν τη γεύση γιατί θεωρητικά θα έχουν πολλά fines;
- Μπορείς να κάνεις single dose ένα μύλο φθηνό; Τεχνικά ναι, μπορείς να βάλεις 17 γραμμάρια και να πάρεις 16.9+ με τη φυσούνα, αλλά το κόψιμο θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το ότι να είχες βάρος πάνω στους κόκκους που κόβεις;
- Μετά βλέπω το άρθρο και μου μπαίνουν σκέψεις, αν τρομπαρεις συνέχεια μήπως μπορείς να κάνεις τον μύλο single dose χωρίς να χαλάσεις την ομοιογένεια του κοψίματος τρομπάροντας; Αν ναι μπορείς κερδίζεις ότι δεν αφήνεις κόκκους στο hopper να μπαγιατεύουν και τους κρατάς στο αεροστεγές δοχείο.

Όσο και αν μου αρέσει ο καφές, δύσκολα θα δώσω χρήματα για καλύτερο σεταπ από τη Lelit Anita που έχω οπότε παίζω να το φτάσω όσο καλύτερο γίνεται.
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,054
Κηφισια Αττικής
Βάλε τη φυσούνα κάνει δουλειά. Δεν θα τη δουλεύεις όμως κατά την διάρκεια της εκχύλισης. Αν έχεις να κόψεις καφέ μία μέρα θα πάρεις μια πρέζα κόκκους 8-12 θα τους ρίξεις στον μύλο θα τους αλεσεις να παρασύρουν τον μπαγιάτικο θα φυσηξεις με τη φυσούνα και μετά είσαι έτοιμος καθαρός για τη δόση σου....
 
17 June 2006
10,157
...Δεν θα τη δουλεύεις όμως κατά την διάρκεια της εκχύλισης...
Αυτό γιατί το προτείνεις; Τα κάνει χάλια από κάτω με καφέδες παντού; Το link που ανέβασα δείχνει με μετρήσεις ότι το αποτέλεσμα τρομπάροντας είναι καλύτερο.

Προφανώς αν την πάρω θα περάσω πάλι κανένα μήνα με ωραία πειράματα :p
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,054
Κηφισια Αττικής
Το αρνητικό κατά την διαδικασία της κοπής του καφέ στους μύλους όταν αυτοί δεν έχουν γεμάτη καμπάνα από πάνω είναι το φαινόμενο ποπ Κορν όπως λέγεται.
Ο καφές χοροπηδά ενώ κόβουμε αντί να μπαίνει στο μαχαίρι με κατεύθυνση προς τα κάτω όπως συμβαίνει με γεμάτη καμπάνα. Το "ατσαλο" αυτό κόψιμο εντείνεται όταν εσύ φυσάς από πάνω κατά την κοπή. Περίμενε να τελειώσει η άλεση όλης της δόσης και μετα φύσα με το blower. Πάτα και λίγο καθώς γυρίζει άδειο το μαχαίρι και είσαι οκ
 
17 June 2006
10,157
Ok, κάτσε να πάρω τη φυσούνα πρώτα.
Αυτό με τους κόκκους στον αέρα κόβεται τελείως μόνο αν έχω πολύ καφέ στην καμπάνα. Αλλά με 2 διπλά εσπρέσσο τη μέρα αν τη γεμίζω μπαγιατεύει σίγουρα ο καφές εκεί μέσα. Για αυτό την κρατώ λίγο κάτω από τη μέση...συμπληρώνω τελείως χοντρικά τον καφέ που θα κόψω πριν τον κόψω για να είναι πάντα περίπου στο ίδιο ύψος.

Τα αποτελέσματα του παραπάνω λινκ με την εμπειρία σου πως τα ερμηνεύεις;
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
742
Να ρωτήσω κάτι; Γιατί δεν επενδύεις σε ένα καλό χειροκίνητο μύλο που και εξ ορισμού είναι single dose και δεν έχει retention. Δε λέω, καλοί οι πειραματισμοί αλλά δε σας κουράζει στο τέλος; Ένα καφεδάκι θέλουμε να ευχαριστηθούμε


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
17 June 2006
10,157
Κάνουμε χίλια άλλα, δεν πήρα μύλο ηλεκτρικό για να κόβω με το χέρι :)

Επίσης πρέπει να το ξαναπώ. Πίνω πάρα πολύ ωραία και απολαυστικά καφεδάκια ήδη, πολύ καιρό τώρα. Και απολύτως τίποτα να μην άλλαζα από την τωρινή μου ρουτίνα/εξοπλισμό πολύ χαρούμενος θα ήμουν με τα καφεδάκια που πίνω.

Όλα τα υπόλοιπα είναι παιχνίδι. Γιατί σκαλίζουμε τα ηχοσυστήματά μας; Γιατί κάνουμε το ίδιο στο home cinema που έχουμε; Πάνε οι εποχές που είχες πραγματική ανάγκη να το κάνεις γιατί αν δεν το έκανες δεν είχες κάτι. Τώρα πας για να κερδίσεις 0.5-1%...

Για παράδειγμα, είχα φάει πάνω από 2 μήνες με πειραματισμούς με τα χάρτινα φίλτρα κάτω από το πακ. Ήταν από τις ελάχιστες φορές που έβγαλα όργανο να μετρήσω TDS κάτι που θέλω να αποφύγω γενικώς γιατί είναι μεγάλη λαγουδότρυπα. Κατέληξα ότι μπορούσα να πάρω περίπου την ίδια καφεϊνη στο ρόφημα με 12-14 γραμμάρια καφέ αντί για 17-18. Αν έβαζα 17 ο καφές ήταν τούρμπο και η γεύση δεν μου άρεσε πολύ. Ήταν πολύ πιο γευστικός ένας μίνι αμερικάνο, με 12-13 γραμμάρια καφέ, 30 γραμμάρια έξω και αραίωμα με ζεστό νερό στα 45-50. Επίσης σε κανονικό αμερικάνο πάλι δεν ήταν άσχημος και είμαι σίγουρος ότι με ταιριαστή ποικιλία/χαρμάνι ο αμερικάνο θα ήταν σούπερ.
Όμορφα όλα αυτά, και τι κέρδισα; Στην πράξη τίποτα. Οκ, ξέρουμε ότι ο καφές με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι ο στιγμιαίος και ίσα που ξεκινάει παγκόσμια η αγορά να φτιάχνει ελάχιστους ποιοτικούς στιγμιαίους. Με το φίλτρο στο πακ βελτιώνεις το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του καφέ που πίνεις. Αλλά αξίζει; ούτε καν. Αν ανέβει η τιμή των κόκκων από 25-30 το κιλό (σε νορμάλ καφέδες) στα 50-60 ευρώ το κιλό χωρίς αύξηση μισθών εκεί ναι έχει ένα νόημα να το ψάξεις παραπάνω. Και οι τιμές παίζει να ανέβουν σε οριζόντα 15-20 ετών λόγω κλιματικής αλλαγής και περιορισμού των εκτάσεων καλλιέργειας καφέ παγκοσμίως (μικρότερη προσφορά --> αύξηση τιμών).

Που καταλήγουμε; Όπως σε όλα (οκ ίσως υπάρχει και κάποια εξαίρερση) παντού ισχύει ο νόμος των Μειωμένων Οριακών Αποδόσεων (Law of Diminishing Marginal Returns). Από όταν πήρα τη Lelit Anita, πήρα και κάποια χρήσιμα περιφερειακά και αφιέρωσα χρόνο να φτιάξω τη ρουτίνα μου και να μπορώ να πίνω τον ίδιο καφέ κάθε μέρα το παιχνίδι πήγε στον καφέ καθεαυτό και τώρα πια ξέρω τι μου αρέσει να πίνω. Ελάχιστα θα κερδίσω από ότι συζητάμε εδώ. Αλλά θα κερδίσω στη χαρά του σκαλίσματος!
 
  • Like
Reactions: karajim80

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
742
Σεβαστά και δεκτά όλα αυτά που λες, κι εγώ πιάνω τον εαυτό μου σε διάφορα θέματα να σκαλίζω μόνο και μόνο για την ευχαρίστηση. Ίσα ίσα και αυτά που μοιράστηκες μαζί μας με τους πειραματισμούς σου έχουν νόημα γιατί έτσι εμπλουτίζουμε κι εμείς τις γνώσεις μας.
Αναφορικά με τον καφέ, έχω κάνει κι εγώ διάφορες προσθήκες σιγά σιγά στη μηχανή μου. Έχω βρει τις γεύσεις (χαρμάνια) που μου αρέσουν, το κόψιμο και την ιεροτελεστία που γουστάρω και έχω καταλήξει εκεί που καταλήγουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον καφέ στο σπίτι… δε μπορώ να πιω πλέον καφέ απ έξω (με εξαίρεση το τελευταίο ταξίδι μου στη Σλοβενία- Ιταλία όπου ήπια καφέ στα πιο απίθανα μέρη και πραγματικά τον ευχαριστήθηκα).
Τώρα πιστεύω με την προσθήκη PID να ολοκληρώσω το setup μου αν και φοβάμαι ότι θα ανοίξω νέα "μέτωπα" και άλλη μελέτη και άλλο ψάξιμο κτλ κτλ…


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,054
Κηφισια Αττικής
..
Τα αποτελέσματα του παραπάνω λινκ με την εμπειρία σου πως τα ερμηνεύεις;...
Να σου πω ο τύπος αναφέρει ότι αρχικά σαν ιδέα πιστεύει πως τα finer particles θα τα διώξει εκτός πριν προλάβουν να ξανά αλεστουν !!! Εκεί έγκειται η θεωρία του.
Ο καφές δεν βγαίνει όπως καταλαβαίνεις από τα μαχαίρια αν δεν αλεστεί ολοκληρωτικά και από το κάτω εξωτερικό χιλιοστό του μαχαιριού. Ξεκινά από το κέντρο όπου χονδροκόβεται και φυγοκεντρικάωμε την περιστροφή πεταγεταιτπρος τα έξω να αλεστεί σε πιο λεπτές διατομές. Όσον αφορά τα επίπεδα μαχαίρια. Στα κονικά το ίδιο ισχύει με την διαφορά ότι "βοηθάει" και η βαρύτητα καθώς ο καφές κατευθύνεται πλαγίως προς τα κάτω. Εδώ βοηθά περισσότερο η καμπάνα ΜΕ καφέ από πάνω είναι πιο αποτελεσματική η άλεση...
Τώρα με το φυσουνισμα το οποίο δεν είναι και πολύ δυνατό (μη νομίζεις ότι φυσάει και καμιά θύελλα μέσα...) σπρώχνεις θεωρώ γρηγορότερα και ακατάστατα σίγουρα τους κόκκους προς την έξοδο...μία είναι η έξοδος στο τέλος του μαχαιριού....τώρα τα περί ξανά αλέσματος των μικρών κόκκων....δεν το καταλαβαίνω....
Τώρα φυσουνίζοντας κατά την διάρκεια της άλεσης δημιουργείς μια συνθήκη ακανόνιστη ακατάστατη μέσα στο μύλο, που δεν μπορεί να αποτελέσει σταθερή διαδικασία βελτίωσης της άλεσης για να πεις ότι βγάζεις σωστό συμπέρασμα....όπως είναι η χτένα που διαλύει τα clumps ή το leverer που σου προετοιμάζει το πάτημα ή το ταμπερ με το καπέλο για να έχεις πάντα κατακόρυφο πάτημα.... αυτά είναι σταθερές βελτίωσης που όντως βελτιώνουν εκχύλιση και αποτέλεσμα.
 
17 June 2006
10,157
Τελικά πρώτα παρήγγειλα νέο καλαθάκι (διπλό competition με 715 τρύπες) και μιας και έκανα παραγγελία απέξω έβαλα και μια ντουζιέρα competition και μια καινούργια φλάντζα μιας και θα ξεβιδώσω τη ντουζιέρα. Τα δύο πρώτα είναι της IMS και η φλάτζα αυθεντική της Lelit.

Οι τρύπες στο αρχικό διπλό καλαθάκι έχουν μεγαλώσει πολύ σε διατομή και γενικά βλέπω ότι πρέπει να λεπτοκόψω για πετύχω πια ίδιους χρόνους. Τελικά τον τελευταίο καιρό απλά χρησιμοποιώ το τριπλό καλαθάκι με 18 γραμμάρια, αλλά γενικά μου βγαίνουν υγρά τα πακ στο τέλος, το οποίο είναι λογικό λόγω του μεγαλύτερου κενού χώρου μεταξύ πακ και ντουζιέρας.

Ακόμη ψάχνω τι παίζει με το etsy για να πάρω την φυσούνα.
 
17 June 2006
10,157
Γράφω μήπως και κάποιος έχει να προτείνει τίποτα.
Αγόρασα καινούργιο καλαθάκι της IMS competition διπλό (14-16 γρ το δίνει) γιατί το αρχικό καλαθάκι το κατέστρεψα όταν τους πρώτους μήνες πίεζα πολύ με σκληρό βουρτσάκι μετά από κάθε καφέ τις τρύπες και είχαν γίνει τεράστιες. Τον τελευταίο χρόνο και χρησιμοποιούσα το τριπλό καλαθάκι με 17-18 γραμμάρια καφέ. Channeling έβλεπα 2-3 φορές το χρόνο και η ρουτίνα μου είναι απαράλλακτη.


Βάζω το καινούργιο καλαθάκι και ξεκινώ με 16 γραμμάρια καφέ και βάζω και σίτα από πάνω. Σε κάθε καφέ έχω channeling, το βλέπω από το γυμνό portafilter. Άλλες φορές είναι πολύ και άλλες λίγο, αλλά ποτέ δεν έχω καταφέρει ακόμη να μην έχω καθόλου. Γύρισα στο τριπλό με την ίδια ρουτίνα και τον ίδιο καφέ όσο και στο παλιό διπλό και όλα βγαίνουν όπως πρέπει (με αλλαγή στην ποσότητα, το παλιό θέλει 17 για τον ίδιο χρόνο και το τριπλό 18.5 γρ). Επιστρέφω στο καινούργιο και βλέπω το channeling που είχα όταν ξεκίναγα να φτιάχνω καφέ.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ακόμη και με channeling παίρνω διακριτά καλύτερη γεύση με νότες που στα άλλα που δεν έχουν channeling δεν τις βρίσκω, οπότε κάτι γίνεται σωστά. Έχει κανείς να προτείνει τίποτα; Μήπως πρέπει να ρυθμίσω για 15 γραμμάρια να δω τι γίνεται να έχει παραπάνω χώρο από πάνω; να το πιέσω στα 18 γραμμάρια;
Σκέφτομαι να ξαναβγάλω τα χάρτινα φίλτρα για κάτω από το πακ να δω τι θα γίνει και με αυτά.

Τέλος είχα πάρει μαζί με το καλαθάκι και μια competition ντουζιέρα της IMS μαζί με μια καινούργια φλάντζα (Lelit) και δεν τα έχω βάλει ακόμη. Σκέφτομαι να λύσω το θέμα με το καλαθάκι και μετά να βάλω νέες παραμέτρους.
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
742
Πάντως εγώ στο δικό μου χρησιμοποιώ 19γρ και το κόψιμο ανάλογα την μάρκα του καφέ. Channeling έχω κι εγώ ορισμένες φορές αλλά δε με απασχολεί αφού το αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο από το καλαθάκι της "μαμάς"


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Μας αρέσει συνήθως ο Pianeta Light Blue αλλά μάλλον τον βαρεθήκαμε.
Κάποιος που είναι κοντά στις προτιμήσεις μας να μας πεί ποιόν άλλον έχει δοκιμάσει και του αρέσει?

Η γυναίκα πίνει συνήθως freddo espresso σκέτο και εγώ espresso το πρωί και αν δεν βαριέμαι καπουτσίνο το μεσημέρι.