3D printers - Κατασκευές

Η εκτυπωση ειναι παρα πολυ καλη, σε τι layer height το ειχες ρυθμισει, 0.1μμ?

Ειναι απιστευτο να μπορεις να φτιαχνεις πραγματα, οποτε θελεις, οπου θελεις και οπως θελεις. Μεγαλη δουλεια το 3D printer!

Η εκτυπωση ειναι παρα πολυ καλη, σε τι layer height το ειχες ρυθμισει, 0.1μμ?

Ειναι απιστευτο να μπορεις να φτιαχνεις πραγματα, οποτε θελεις, οπου θελεις και οπως θελεις. Μεγαλη δουλεια το 3D printer!
0.2 layer . Παιρνω καλά αποτελέσματα και πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι σε 0.12 . Αλλα προτιμώ ταχύτητα vs ποιότητα όταν φτιάχνω κάτι τέτοια. Μάλιστα σκέφτομαι να πάω από 0.4 σε 0.6 μύτη για ακομη μικρότερους χρόνους εκτύπωσης. Πχ αν κάνω τοιχώματα 1.2 μμ με 0.4 θέλω τρία περάσματα ενώ με 0.6 δύο.

Πριν να το κανεις αυτο θα σου προτεινα ανεπιφυλακτα να δοκιμασεις εκτυπωση στα 0.3μμ layer height.

Ο χρονος εκτυπωσης ειναι προφανως σημαντικα μικροτερος και η ποιοτητα δεν εχει μεγαλη διαφορα απο την ρυθμιση σε 0.2μμ layer height.
Σε ορισμενες μαλιστα εκτυπωσεις δυσκολευεσαι να καταλαβεις την διαφορα!

Eγω πλεον σε κατασκευες οπου δεν με ενδιαφερει και τοσο πολυ η ποιοτητα, χρησιμοποιω μονο 0.3μμ.

Να ξέρεις ότι ο χρυσός κανόνας λέει να ανεβαίνεις σε layer με βήματα όσο είναι το nozzle σου .

Έβαλα στο cura δοκιμαστικα 0.3 και μου βγάζει λίγο χειρότερο χρόνο από το να είχα 0.6nozzle με ρύθμιση 0.24 layer . Αλλα και με τις δύο επιλογές ο χρόνος πέφτει κατά 2 ώρες!

Απλα με 0.6 nozzle μπορώ να πιέσω για πιο πλατύ layer όπως είπα. Ακομη και το 0.4 nozzle μπορείς να το πιέσεις να εκτυπώσει μέχρι 0.8 line width.

Να βάλω άλλες δύο κατασκευές. Σχεδιασμένες από μένα. Είναι πυρήνες μπάλας bowling σε μέγεθος 80% των πραγματικών. Ένας ασύμμετρος (άσπρος) και ένας συμμετρικος (μαυρος). Για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο μαύρος ειναι δύο κομμάτια και πήρε 15 ώρες με 10% infill ενώ ο άσπρος 1 μέρα και κάτι και είναι τρία κομμάτια. Και τα δύο εκτυπώθηκαν με esun pla+ και δηλώνω ενθουσιασμενος με το συγκεκριμένο filament και στα δύο χρώματα. Για τον σχεδιασμο και την εκτυπωση πληρώθηκα τα filament
20220115_152254.jpg20220117_192833.jpg20220117_192611(0).gif

Πολυ καλη εκτυπωση και αυτη! Εχεις κανει καποια αλλαγη στον εκτυπωτη, η αυτο ειναι η default εκτυπωση?

Καλη πληροφορια για το Esun που το βρισκουμε και φτηνα και στην Ελλαδα!
Το Esun+ εχει καποια ιδιαιτερη διαφορα απο το Esun δηλαδη?

Πολυ καλη εκτυπωση και αυτη! Εχεις κανει καποια αλλαγη στον εκτυπωτη, η αυτο ειναι η default εκτυπωση?

Καλη πληροφορια για το Esun που το βρισκουμε και φτηνα και στην Ελλαδα!
Το Esun+ εχει καποια ιδιαιτερη διαφορα απο το Esun δηλαδη?
Default όλα. Μόνο ότι αλλαγές σε ρυθμίσεις και αυτές κλασσικές σε infill layer κλπ.

Το είχα βρει από εδώ https://www.cableworks.gr/?match=al...ecurity_hash=fb7ace1ef7e97fb64ac94de47735bd95 στα 18.90. Το οποίο ειναι καλη τιμή . Από όσο γνωρίζω το pla+ έχει επιπλέον στοιχεία στην σύνθεση του που προσδίδει άλλες ιδιότητες. Σαν θερμοκρασίες δουλεύεται σαν απλό pla . Απλά έχει άλλες αντοχές. Είναι πιο ελαστικό. Δηλαδη όταν δοκίμασα να σπάσω μια κατασκευή με απλό pla έσπασε απότομα ενώ με pla+ είχε ελαστικότητα και λύγισε αρκετά πριν σπάσει. Και έχω την εντύπωση ότι δεν γυαλίζει όσο το απλό pla .αφήνει πάντως καλύτερη επιφάνεια από το απλό.

Default όλα. Μόνο ότι αλλαγές σε ρυθμίσεις και αυτές κλασσικές σε infill layer κλπ.

Το είχα βρει από εδώ https://www.cableworks.gr/?match=al...ecurity_hash=fb7ace1ef7e97fb64ac94de47735bd95 στα 18.90. Το οποίο ειναι καλη τιμή . Από όσο γνωρίζω το pla+ έχει επιπλέον στοιχεία στην σύνθεση του που προσδίδει άλλες ιδιότητες. Σαν θερμοκρασίες δουλεύεται σαν απλό pla . Απλά έχει άλλες αντοχές. Είναι πιο ελαστικό. Δηλαδη όταν δοκίμασα να σπάσω μια κατασκευή με απλό pla έσπασε απότομα ενώ με pla+ είχε ελαστικότητα και λύγισε αρκετά πριν σπάσει. Και έχω την εντύπωση ότι δεν γυαλίζει όσο το απλό pla .αφήνει πάντως καλύτερη επιφάνεια από το απλό.
Με ποιον εκτυπωτή τα κάνεις αυτά;
Έχεις καμιά γνώμη για αυτόν

ANYCUBIC i3 Mega-S​

Το παλεύω εδώ και καιρό αν τολμήσω να κάνω το βήμα της αγοράς. Απλά θέλω αν θα αγοράσω κάποιον να είναι απροβληματηστος , να μην είμαι όλη την ώρα από πάνω για να κάνω ρυθμίσεις για να τυπώνει σωστά.
Max 200 ευρώ, για χόμπι είναι

Να'σαι καλα Δημητρη, αυτες ειναι σημαντικες πληροφοριες. (y)
Εδώ κάποια χαρακτηριστικά που επιβεβαιωνουν αυτο που παρατηρησα ως προς την ποιότητα της εκτύπωσης και την αντοχή. Βλέπω ότι έχουν βγάλει και νεότερη σύνθεση st με μεγαλυτερη αντοχή και ελαστικότητα. Είναι λίγο πιο ακριβό (25€).

Με ποιον εκτυπωτή τα κάνεις αυτά;
Έχεις καμιά γνώμη για αυτόν

ANYCUBIC i3 Mega-S​

Το παλεύω εδώ και καιρό αν τολμήσω να κάνω το βήμα της αγοράς. Απλά θέλω αν θα αγοράσω κάποιον να είναι απροβληματηστος , να μην είμαι όλη την ώρα από πάνω για να κάνω ρυθμίσεις για να τυπώνει σωστά.
Max 200 ευρώ, για χόμπι είναι

Με creality cr 10 v3
Δεν υπάρχει απροβληματιστος εκτυπωτής. Θέλει να ρυθμίζεις ανά τακτά διαστήματα το κρεβάτι. Αν δεν έχεις σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας μπορεί να έχεις προβληματικες εκτυπώσεις και γενικά αυτά είναι μηχανήματα χόμπι. Οι επαγγελματικοι κοστίζουν 4ψηφια νουμερα . Πάντως μέχρι 200 ευρώ σου προτείνω τρεις που τους βρίσκεις σε προσφορές.
Creality ender 3 V2 (160€ σε προσφορά)
BIQU B1 (170€ σε προσφορά)
Creality cr6 SE ( 200€ σε προσφορά).

Τιμές από αποθήκες Ευρώπης σε κινέζικα καταστήματα.

Όλοι έχουν καλή υποστήριξη καθώς είναι δημοφιλή μοντέλα. Ειδικά ο ender 3 . Σαν ποιότητα θεωρώ τον BiQU καλύτερο και ένα σκαλί πάνω από τους δύο ο cr 6 με το auto bed lvling .

Κανένα δεν είναι απροβληματιστο μοντέλο.

Οσο πιο δημοφιλης ειναι ενας εκτυπωτης τοσο πιο πολλα βιντεο και πληροφοριες για βοηθεια, αν χρειαστει, μπορεις να βρεις.
Ο Creality Ender 3 σε οποιαδηποτε εκδοση του θεωρω οτι ειναι ενας δημοφιλης, καταξιωμενος και αρκετα αξιοπιστος εκτυπωτης.

Eπειδη ομως με ενοχλει παρα πολυ να ασχολουμαι με την συναρμολογηση αυτων των μηχανηματων που θελουν προσοχη και ακριβεια, θα πηγαινα στον Anycubic που αναφερεις που εχει μια χαρα χαρακτηριστικα και επιπλεον μονο με 8 βιδες καθαρισες!

Ενα βασικοτατος λογος που προτιμησα τα δικα μου εκτυπωτακια (EasyThreed απο banggood) ειναι οτι συναρμολογουνται μονο με 2 βιδες :)

Οποιο μοντελο και να επιλεξεις μια χαρα δουλεια θα κανεις, μην ανησυχεις.

Νομίζω από τους τρεις που πρότεινα μόνο ο BiQU είναι τελείως αποσυναρμολογημενος . Οι creality έρχονται πλέον έτοιμοι. Τα μόνα που βιδώνεις είναι ο άξονας Ζ με την βάση, την οθόνη και συνδέεις τα καλώδια.

• Like
Reactions: Χιωτης
Όπως είπα αντικαθιστώ κάποια jig που είχα φτιάξει με ξυλο . Επίσης και κάποια patron που είχα φτιάξει και ίσως να μην ήταν απόλυτα συμμετρικα. Το θέμα μου εδώ δεν είναι η κατασκευή αλλά η εκτύπωση. Για να μην σπαταλάω το καλό pla+ έβαλα ένα σφραγισμένο 5ετιας που είχε στο υπόγειο ένας φίλος. noname . Άχρωμο. Τέτοια επιφάνεια δεν έχω πετύχει ποτέ από πάνω. Η όλη αλλαγή ήταν ότι έπαψα να χρησιμοποιώ την επιλογή για ironing στο cura και έβαλα μονο το monotonic . Θερμοκρασίες 205/50.
Η επιλογή νομίζω είναι διαθέσιμη από το cura 4.11 και μετά. Όσοι δεν έχουν αναβαθμίσει να σπεύσουν.

20220129_171158.jpg20220129_171225.jpg

Σημερα τυπωσα για κατι εκδρομικους τυπους, πλαστικα κλιπακια για συγκρατηση μπουκαλιων νερου σε σακκιδιο η αλλου.
Ειναι η τριτη φορα που τυπωνω τετοια κλιπακια. Πρεπει να ειναι απο τις πιο συντομες εκτυπωσεις αφου πηρε περιπου ενα 10λεπτο το καθενα!

Τα κλιπακια μαζι με τα carabiner
1ZwqkNTh.jpg

Για να μην σπανε απο το βαλε βγαλε το μπουκαλι, θα χρειαστει να λιμαρετε το ανοιγμα τοσο ωστε να μπαινει και να βγαινει σχετικα ευκολα στον λαιμο του μπουκαλιου. Αλλιως να τυπωθει το κλιπακι σε λιγο μεγαλυτερο scale, πχ. στο 102% του οριτζιναλ.

Πουλαει και το Jumbo με 80 λεπτα το τεμαχιο, και με πυξιδα μαλιστα, αλλα μου φαινεται λιγο ασθενικο :)

Tο σχεδιο απο το thinkverse, εδω.

Λοιπόν για τα καλά παιδιά με τα 3D πριντέρια που ασχολούνται και ξέρουν να ψάχνουν:
Έχω κάτι εργαλεία Parkside (το παράξενο θα ήταν να μην είχες) τα οποία είναι 18V και επειδή δουλεύουν ακόμα αλλά οι μπαταρίες του είναι από το 2015 και αρχίζουν να τα παίζουν.
Σκέφτηκα λοιπόν να τα περάσω κατευθείαν σε μπαταρίες της σειράς X20V απ΄το να ψάχνω παλιές μπαταρίες που θα είναι και ακριβές.
Θα έκανα δουλεία με αντάπτορες από 3D printer ?? Και αν ναι πιο καλό παιδί θα μου βρει τα σχέδια για να αγγαρέψω κάποιο άλλο πιο πρόθυμο καλό παιδί να τα τυπώσει.
Τα εργαλεία είναι κρουστικό δραπανοκατσάβιδο PSBSA 18V B2 που παίρνει την ίδια μπαταρία με το δισκοπρίονο PHKSA 18-Li A1 και το άλλο ζευγάρι το παλμικό PDSSA 18V A1 που παίρνει την ίδια μπαταρία με την σπαθοσεγγα PSSA 18 A1.
Αν πάλι δεν βρεθεί τρόπος ....θα αρχίσω κόψε -ράψε πατέντες :cool:

Aς βρεθει το σχεδιο και στα τυπωνω εγω, και με το νημα το καλο μαλιστα, οχι το τσιπικο :)

Μετα θα αναλαβεις βεβαια και την συνδεσμολογια με τα λαμακια για τις επαφες.

• Love
Reactions: osatosa
Εννοείται ότι θα αναλάβω την υπόλοιπη δουλειά άλλωστε έχω κάνει ήδη μελέτη μετατροπής και χωρίς αντάπτορες αλλά απαιτεί χειρουργικές επεμβάσεις σε παλιές μπαταρίες για να πάρω την βάση με τα λαμάκια και στα εργαλεία.
Το πρώτο ζευγάρι χρειάζεται αρσενικά λαμάκια στο εργαλείο και το δεύτερο έχει αρσενικά λαμάκια το εργαλείο αλλά χρειάζεται κοψίματα η βάση για να κουμπώσει η μπαταρία X20V.

Θα εχω το νου μου μηπως βρω καποιο σχεδιο, παντως απο το λιγο που κοιταξα δεν μπορεσα να εντοπισω ανταπτορα νεων μπαταριων χ20v για χρηση σε παλια parkside. Παντως πιστευω οτι κατι θα υπαρχει και αν δεν υπαρχει θα βγει.