3D printers - Κατασκευές

20 εκατοστα είναι η μεγαλύτερη διάσταση για αυτά που θέλω.

21 εκατοστα ειναι η μεγαλυτερη διασταση αλλα χρειαζεται επιπλεον χωρος για τα supports/rafts που χρειαζονται. Θελει μεγαλο εκτυπωτη με τραπεζι 25χ25εκ.

Βλεπω οτι ειναι χρονοβορες εκτυπωσεις καθως τα 4 τεμαχια θελουν αρκετες δεκαδες ωρες για να εκτυπωθουν σωστα.
Το ιδανικο ειναι να υποχρεωθεις σε καποιο κολλητο που εχει 3d printer με μεγαλο τραπεζι και πολυ ορεξη να προσεχει πολυωρες εκτυπωσεις.

Το κοστος του νηματος συνολικα ειναι περιπου 400γρ. (~10 ευρω).
Οταν ομως το δωσεις για εκτυπωση η χρεωση νομιζω θα ειναι υπερδεκαπλασια...

• Like
Reactions: leo06
Δεν υπαρχει οριο στο ποσο χρησιμος μπορει να ειναι ενας 3D printer!
Οπως επισης δεν υπαρχει οριο στα free σχεδια που μπορεις να βρεις στο διαδικτυο για να φτιαξεις αυτο που ακριβως χρειαζεσαι.

Προχθες σκεφτομουν οτι ηθελα ενα καλυτερο τροπο για να στηριζω στον τοιχο ενα dremel μπαταριας που εχω. Πριν να αρχισω να ψαχνω ιδεες, ειπα να δω για καμμια ετοιμη και εκτυπωσιμη.
Eβαλα λοιπον στο thinkverse τις λεξεις Dremel Micro και μου βγηκε ακριβως αυτο που εψαχνα για το συγκεκριμενο μοντελο της Dremel!!

Mεσα σε ενα 20λεπτο εχει εκτυπωθει η βαση στηριξης για το Dremel Μιcro στο φτηνο και μικρο εκτυπωτακι των 65 ευρω!
BY1XlH9h.jpg

Ο λαιμος του Dremel φωλιαζε τελεια στο διχαλο!!
qlVhkgBh.jpg

Ο προηγουμενος τροπος που στηριζα το Dremel στον τοιχο ηταν με velcro. Ενα στον τοιχο και ενα στο εργαλειο. Ομως με το βαλε βγαλε καθε μερα, το βελκρο αποδυναμωθηκε.
Εδω βλεπουμε ενα νεο βελκρο που κολλησα στο πλαι της συρταριερας γιατι αυτο στον τοιχο δεν μπορουσε πια να συγκρατησει γερα το σχετικα βαρυ εργαλειο.
8rfowfyh.jpg

Στο τοιχο το βελκρο το ειχα καρφωσει για να μην ξεκολλαει ευκολα, αλλα μεσα σε 2 χρονια εχασε την δυναμη του απο την πολυ χρηση.
Ομως δεν το εβγαλα απο τον τοιχο, απεναντιας κολλησα ενα νεο βελκρο στη βαση στηριξης, αντι για βιδες στον τοιχο, και κολλησα ετσι την βαση στον τοιχο, πανω στο παλιο βελκρο.
qlVhkgBh.jpg

Επειδη δεν υπαρχει το συνεχες τραβηγμα στο χριτσ χρατσ που υπηρχε πριν, δεν υπαρχει προβλημα σταθεροτητας. Το εργαλειο μπαινοβγαινει χωρις κανενα ζορι στο διχαλο.

Kοστος ~4 λεπτα του ευρω, βαρος νηματος που χρησιμοποιηθηκε 2γρ., με μηκος 0.82 μετρα.
8JOrksVh.jpg

20 εκατοστα είναι η μεγαλύτερη διάσταση για αυτά που θέλω.
Αυτά που θέλεις θα τοποθετηθούν σε αυτοκίνητο. Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό θα φτάνουν και τους 60 βαθμούς. Οπότε θα πρέπει να τυπωθεί με κάποιο υλικό ανθεκτικό σ' αυτές τις θερμοκρασίες (πχ ASA), πράγμα που με τη σειρά του απαιτεί κατάλληλα διαμορφωμένο εκτυπωτή σε enclosure κλπ.

Στάλθηκε από το EML-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

• Like
Reactions: NassosT
Επειδη το καροτσι μεταφορας L-Boxx της Bosch κοστιζει 100+ ευρω... εξεταζουμε φτηνοτερες εναλλακτικες..

Υπαρχουν εξαρτηματα συγκρατησης που μπορεις να τα βιδωσεις σε καποιο αλλο καροτσι μεταφορας, οπως αυτα, τα μαυρα εξαρτηματα.
s-l1600.jpg

Αυτη η λυση που εχει γινει με 3D εκτυπωτη κοστιζει φτηνοτερα και ειναι διαθεσιμη απο το ebay η το Amazon.
Ομως δεν ειναι βεβαιη η ανθεκτικοτητα των πλαστικων αυτων εξαρτηματων σε καποιες αποτομες κινησεις.

Εαν εχεις τον δικο σου 3D εκτυπωτη το κοστος μειωνεται κατακορυφα και τα σχεδια ειναι δωρεαν απο το thinkiverse.
Για την ακριβεια, ειναι πανομοιοτυπα με αυτα που πουλανε στο ebay/amazon. Πιθανοτατα εχουν 'παρει' το σχεδιο, το εκτυπωνουν και το πουλανε..

Μεγαλη εισαγωγη εγινε μεχρι να φτασουμε στο δια ταυτα :)

Εκτυπωση εξαρτηματος αγκιστρωσης L-Boxx. Ο χρονος εκτυπωσης απροσμενα μεγαλος, γυρω στις 3 ωρες καθε τεμαχιο!!
EqwIB5sh.jpg

Το μεγεθος οριακα χωρεσε στον παραπανω εκτυπωτη που εχει βαση15χ15 εκ.

Η εκτυπωση επρεπε να γινει με υποστηριξη/supports για να δημιουργηθει η 'γεφυρα', το κενο που βλεπουμε παρακατω.
wFZWmtuh.jpg

Τα υποστηριγματα/supports φευγουν σχετικα ευκολα με ενα κοπιδι.
lqnDlyrh.jpg

Το δευτερο τεμαχιο εκτυπωθηκε με διαφορετικη πυκνοτητα (infill) και διαφορετικη εσωτερικη πλεξη (cubes) που θεωρητικα ειναι πιο ισχυρη.
Eδω φαινεται η εσωτερικη πυκνοτητα και η πλεξη.
tAZDwj2h.jpg

Το εξαρτημα κουμπωνει και εφαρμοζει τελεια σε ολα τα L-Boxx.
k653aTTh.jpg

Aυτο που μενει να δουμε ειναι η αντοχη της κατασκευης.
Την δοκιμη της αντοχης των εξαρτηματων θα αναλαβει ενα γνωστο μελος του Φορουμ που διαθετει και το αναλογο καροτσι και φυσικα μπολικα L-Boxx :)

Σε συναρμολογουμενες ντουλαπες απο το ΙΚΕΑ χρειαζονται καποιοι φιλοι 4 επιπλεον μικρα εξαρτηματα σαν καβιλιες για τις πορτες.

Επειδη το thingiverse ειναι γεματο με εκατονταδες στην κυριολεξια εξαρτηματα επιπλων απο το ΙΚΕΑ, τσεκαρα μηπως υπαρχει εκει.
Με λιγη τυχη, γιατι πρεπει να το περιγραψεις σωστα, βρηκα ακριβως αυτο που χρειαζοταν!! Oι λεξεις Ιkea stopper εδωσαν το παρακατω:

Σε λιγοτερο απο μιση ωρα ηταν ετοιμο. Το τυπωσα με 50% πυκνοτητα (infill) για να αντεχει.
I2ulHeBh.jpg

Ισως επρεπε να το τυπωνα με την μεγιστη αναλυση για να τυπωθει με μεγαλυτερη ακριβεια το σπειρωμα, αλλα βαριομουν να περιμενω.
Το περασα απο μια φιλιερα του Λιντλ για να καθαρισει το σπειρωμα.
T0OTWF7h.jpg

Νομιζω οτι καθε σπιτι πρεπει να εχει απο εναν 3D εκτυπωτη, ειναι απιστευτη η χρησιμοτητα του σε καθημερινα θεματα.
lPckreih.jpg

Aπεριοριστες οι δυνατοτητες και οι λυσεις που δινει ενας οποιοσδηποτε 3D εκτυπωτης.

Instant release plate για τριποδα.
Ba4IRQ9h.jpg

Εχω αρκετα παλαια τριποδα απο την ενασχοληση μου με την φωτογραφια αλλα σε δυο απο αυτα λειπει ενα σημαντικο εξαρτημα, το quick release plate, το οποιο συγκρατει την φωτογραφικη μηχανη στο τριποδο. Κανενα προβλημα ομως γιατι ο 3D εκτυπωτης, για αλλη μια φορα, δινει την λυση.
chbPQFrh.jpg

Ενα εξαρτημα 40χ40μμ και ενα μικροτερο 28χ28μμ για ενα τριποδακι Hama. Eδω το λινκ απο το thingiverse.
ervsHeM.jpg

Mε ενα αμερικανικο κολαουζακι 1/4" ανοιγεται ευκολα σπειρωμα για να μπει η βιδα 1/4" που ταιριαζει στη θηλυκη φωλια για τριποδο που εχουν οι καμερες.
yt9Y8ayh.jpg

Εδω το σπειρωμα που δημιουργηθηκε.
C9ybYbdh.jpg

Επειδη ειχαν χαθει και οι βιδες, βρηκα αμερικανικες βιδες ψωμακι 1/4" (6.35μμ) τις οποιες τις εκοψα στο καταλληλο μηκος, τροχισα την κεφαλη (με το 12v τροχακι Βοsch και το δισκακι λειανσης) και διαπλατυνα την χαρακια (με το τροχακι bosch και το δισκακι κοπης μεταλλων) ωστε η βιδα να βιδωνει με κερμα.
Eδω το αποτελεσμα:
EWOcEUb.jpg

Eτοιμα τα δυο εξαρτηματα
WhpUEke.jpg

Mου ελειπαν καποια μικρα κουταλακια για αλατι, σοδα, βορακα, και λοιπες σκονες που χρησιμοποιω σε μικροποσοτητες στα διαφορα μιγματα για κολλες, ρητινες, ηλεκτρολυσεις και αλλες εργασιες.

Βρηκα ακριβως τα ειδη που ηθελα αναμεσα σε πολλα, στο thingiverse, και τα τυπωσα σε δυο μεγεθη για να τα εχω μεσα στα αντιστοιχα δοχεια.
Γραφοντας στο search του thingiverse τις λεξεις mini spoon βρισκεις πολλα.
PlJlWIVh.jpg

Πυκνοτητα (infill) 100% και γρηγορη εκτυπωση στα 0.3μμ layer thickness. Νο support. Τυπωνονται μεσα σε ελαχιστα λεπτα λογω μικρου παχους/μεγεθους.
pxn2gbPh.jpg

Eπειδη τα γαντζακια στις πλαστικες πλατες τοιχου ποτε δεν ειναι αρκετα, υπαρχουν εναλλακτικες, οπως τα σιδερενια γαντζακια για τις κουρτινες κλπ.
Ομως το καλυτερο ειναι να βρεις τα ιδια, αν και αυτο συνεπαγεται να αγορασεις εξτρα σετ με πλατες για να χρησιμοποιησεις τα γαντζακια.

Οχι πια! Τερμα τα περιττα εξοδα και οι τσιπικες εναλλακτικες καθως ο 3D εκτυπωτης φροντιζει για σενα και με λιγοτερο απο 2 λεπτα του ευρω και μισο μετρο νημα, σου δινει απλοχερα φινα πλαστικα γαντζόνια να κανεις τη δουλεια σου.

Εδω ενα απο αυτα που μολις τυπωθηκε απο τα πολλα που υπαρχουν στο Thingiverse.
vjAwI1xh.jpg

Τυπωνω αρκετα παρομοια σχεδια που υπαρχουν για να δω ποια απο αυτα ειναι τα πιο αποτελεσματικα σε χρονο και νημα.
Σχεδον ολα θελουν support (στηριξη για να δημιουργηθει το τεμαχιο που μετα αφαιρειται). Καποια δεν θελουν οπως αυτο.

Το support φαινεται στην βαση του γαντζου της παραπανω φωτο. Το θεμα ειναι οτι πρεπει να καθαριστει, δεν ειναι τα 1-2 λεπτα παραπανω στην εκτυπωση.
Το καθαρισμα θελει χρονο και προσοχη, ιδιως οταν υπαρχουν μικρα κομματια που δεν πρεπει να πειραχτουν οπως η βαση του γαντζου που κουμπωνει στην πλαστικη πλατη. Στην συγκεκριμενη περιπτωση αυτο το σημειο περικλειεται απο την εκτυπωση υποστηριξης.

Εδω δυο απο τα 3 που εχω επιλεξει να φτιαξω. Ξεχωριζουν απο τα υπολοιπα καθως ειναι οκ και γρηγορα στο τυπωμα.
TDJmMLIh.jpg

Οι βασεις εχουν καθαριστει απο το support/υποστηριξη.
Το 3° ειναι χωρις υποστηριξη και θελει ελαχιστα λεπτα να φτιαχτει. Ειναι πολυ ενδιαφερον σχεδιο και ειμαι περιεργος πως θα τυπωθει.

Ο λογος που θα τυπωσω καμμια δεκαρια απο αυτα ειναι για να αλλαξω ολα τα τσιπικα γαντζακια που υπαρχουν.
Q67lBibh.jpg

Οχι για τιποτε αλλο, μονο για αισθητικους λογους -αλλα και για να παιξουμε λιγο με τον εκτυπωτη- καθως και τα σιδερενια γαντζακια μια χαρα δουλεια κανουν.

Είναι σχεδόν κανόνας ότι τα γαντζάκια πρέπει να τυπώνονται "ξαπλωμένα", η αντοχή τους είναι πολύ μειωμένη τυπωμένα κατ' αυτόν τον τρόπο. Αν δεν βολεύουν τα supports, ίσως είναι καλύτερα να βρεις κανένα άλλο σχέδιο.

• Like
Reactions: Σωφρον
Ακομα και ξαπλωμενα να τυπωνονται χρειαζονται support.

Aυτο το σημειο που εχω σημαδεψει ειναι αυτο που χρειαζεται το support.
To συγκεκριμενο σχεδιο ειναι για οριζοντια εκτυπωση και χωρις support, ομως ο λαιμος δεν εγινε σωστα και χρειαστηκε να τον λιμαρω.

NXsrYjbh.jpg

Αυτο το "Π" και στην οριζοντια και στην καθετη εκτυπωση ειναι το μερος που χρειαζεται suppport.
GCRhaxGh.jpg

Ο γαντζος μπροστα δεν χρειαζεται support οπως και να τυπωθει, ειτε οριζοντια ειτε καθετα. Η γωνια που σχηματιζεται τυπωνεται ανετα, δεν χρειαζεται support.

Μάλλον δεν το έγραψα πολύ καθαρά. Ρίξε μια ματιά στα παρακάτω λινκς, για το πώς το orientation επάνω στο bed επηρεάζει την αντοχή.

The Z layers can become separation points for a model when building in a layering process.

For example, FDM parts are much more likely to delaminate and fracture when placed in tension in the Z direction compared to the XY directions (up to 4-5 times difference tensile strength).

Μια χαρα το εγραψες, απλα επειδη η δυναμη δεν με ενδιαφερει καθολου καθως τα γαντζακια σηκωνουν ελαχιστο βαρος, το κυριο μελημα μου ειναι η πιο γρηγορη εκτυπωση και εαν θα χρησιμοποιησω supports η οχι.

Κατεληξα οτι οι εκτυπωσεις θα γινονται ξαπλωτες (που σημαινει και πιο δυνατες) και χωρις support καθως εχω βρει τροπο να διορθωνω την εκτυπωση αμεσα, στην μικρη πριονοκορδελα..

• Like
Reactions: anastasg
Προστατευτικες θηκες για τις σιαγωνες των πενσων Κnipex.

Περιπου ενα μισαωρο στην μετρια ποιοτητα εκτυπωσης

Οπως και να τυπωθουν, δεν χρειαζονται support ενω το infill ειναι οτι αναγραφεται απο τον εκαστοτε σχεδιαστη.
czJnHtIh.jpg

Το προβλημα ειναι οτι οι θηκες, ενω μαγκωνουν καλα στην αρχη, μετα το σφιξιμο του αντικειμενου χαλαρωνουν και πεφτουν. Παντως η δουλεια γινεται.
dPXJ1Szh.jpg

Οι μονες θηκες που παραμενουν σταθερα ειναι της μκρης πενσας επειδη στις ακρες υπαρχουν ανεπαισθητα εξογκωματα που μαγκωνουν στα βαθουλωματα που εχει η πενσα.

Παντως η διαφορα στην προστασια του αντικειμενου ειναι σημαντικη, οπως βλεπουμε στην φωτο οπου στα δεξια βλεπουμε το σημαδι απο την πενσα χωρις καλυμματα.
K6MrsEOh.jpg

Εκτος απο τις κοκκινες θηκες που ταιριαζουν σε πενσα με λειες σιαγωνες των 150μμ (οπως στη φωτο), τυπωθηκαν και δυο ζευγαρια ασπρες θηκες που ειναι για τις κομπρες με τις αλλες σιαγωνες.
Δυστυχως οι κατασκευαστες, για καποιο ηλιθιο λογο δεν γραφουν για ποιο μεγεθος πενσας ειναι τα σχεδια. Παντως το εσωτερικο ανοιγμα της μιας θηκης ειναι ~7.3μμ και της αλλης ~7.5μμ.
Σιγουρα δεν ταιριαζουν σε γκαζοταναλια των 250μμ ουτε και σε αυτη των 125μμ που δοκιμασα. Οποτε ταιριαζουν σε καποιο ενδιαμεσο μεγεθος.

Δεν βρηκα καποιο σχεδιο για γκαζοταναλια των 250μμ ουτε 300μμ. Αντωνη διαλεξε τι θες :)

Μιχάλη εγώ έχω βρει αυτό το σχέδιο το οποίο απ'οτι γράφει είναι για 250αρα cobra.

Αναφέρει για εκτύπωση σε TPU και σε σμίκρυνση στο 95% για σφιχτή εφαρμογή.
Δυστυχώς δεν έχω προλάβει να το δοκιμάσω.

Το παραπανω σχεδιο το εκτυπωσα αλλα δεν εφαρμοζει στην 250αρα πενσα, ειναι μικρο, καθως το τυπωσα σε PLA.
Ειναι μαλλον βεβαιο οτι με το ελαστικοτερο TPU θα ανοιγε και θα ειχε σωστη εφαρμογη στις δαγκανες της 250αρας.

Αυτες οι εκτυπωσεις ειναι καλυτερες με TPU εκτος εαν εχει σχεδιαστει να κουμπωνει το καλυμμα στην πενσα, οπως στην μικρη Knipex.
Βεβαια το TPU μπορει να προκαλεσει προβληματα στον εκτυπωτη μας αν δεν ρυθμιστει σωστα και κυριως να φραξει τον extruder.
Αλλά πως θα ρυθμιστει σωστα αν δεν πειραματιστεις..
Πρεπει πρωτα να καθαριστει ο εκτυπωτης απο το PLA (πως?) και επισης να μαθουμε και πως καθαριζεται ενα φρακαρισμα νηματος για παν ενδεχομενο :)

Kαποιοι λενε 20%, αλλοι λενε 100% infill.
Εγω τυπωσα καποια καπακια στο 20 και καποια αλλα στο 50% αλλα δεν ειδα παραμορφωση στις δοκιμες σε κανενα απο αυτα.
Προυποθεση βεβαια να πατανε καλα τα καλυμματα στις σιαγωνες.

Βεβαια το TPU μπορει να προκαλεσει προβληματα στον εκτυπωτη μας αν δεν ρυθμιστει σωστα και κυριως να φραξει τον extruder.
Αλλά πως θα ρυθμιστει σωστα αν δεν πειραματιστεις..
Πρεπει πρωτα να καθαριστει ο εκτυπωτης απο το PLA (πως?) και επισης να μαθουμε και πως καθαριζεται ενα φρακαρισμα νηματος για παν ενδεχομενο :)
Κανένα πρόβλημα δεν προκαλεί στον εκτυπωτή, το πολύ πολύ να μην πετυχει η εκτύπωση. Προφανώς το TPU θέλει άλλες ρυθμίσεις, και εκεί είναι που χρειάζεται λίγος πειραματισμός, αν και υπάρχουν έτοιμα προφιλ για τους δημοφιλείς slicers. Πάντως είναι πολύ πιο εύκολο σε direct drive απ' ό,τι σε bowden εκτυπωτές.
Και σχετικά με το καθάρισμα, στον Prusa τουλάχιστον, δεν υπάρχει καποια ιδιαιτερότητα. Ό,τι κανω όταν πηγαίνω από PLA σε PETG και ανάποδα, το ίδιο κάνω και για το TPU. Βάζεις να περάσει λίγο νήμα από τον extruder και αυτό ήταν.

• Like
Reactions: Χιωτης
Ψαχνοντας λιγο για τους δικους μου printers που εχουν direct drive extruder , ανακαλυψα με (πολυ μεγαλη) εκπληξη οτι ο μικρος τσιπικος EasyThreed X1 printer φαινεται οτι τυπωνει το TPU πολυ καλυτερα απο PLA!!! Βρηκα ευκολα καποια βιντεο με πολυ καλες εκτυπωσεις για το συγκεκριμενο πριντερακι. O καθενας μπορει να ψαξει για τον δικο του printer, ειμαι σιγουρος οτι κατι θα υπαρχει αναφορικα με το ποσο ευκολα και με τι ρυθμισεις μπορει να τυπωσει TPU.

Ο ενας reviewer δεν αλλαξε τιποτα απο τις ρυθμισεις, σαν να τυπωνε με PLA , και ο αλλος απενεργοποιησε μονο το retraction. Σε καθε περιπτωση ρυθμιζεις την θερμοκρασια σε αυτη που οριζει ο κατασκευαστης του νηματος.

Οποτε αρχισα να ψαχνω ηδη για ελαστικο νημα (Amazon.de) για να προχωρησω σε δοκιμες και να τυπωνω ελαστικα χταποδια και σαυρες :)

Εδω ενα απο τα βιντεο με το εκτυπωτακι μου.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: panoss1